10.7.10

Αλλαγές στις μετεγγραφές φοιτητών


   Τις ευνοϊκές ρυθμίσεις και τον εξορθολογισμό για τις μετεγγραφές φοιτητών, που ορίζονται με τροπολογία του Υπουργείου Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, θα πρέπει να έχουν υπόψη τους στο εξής, οι υποψήφιοι για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας, οι οποίοι καταθέτουν από τις 7 Ιουλίου και έως τις 20 του μηνός, τα μηχανογραφικά τους.
    Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία:

    * Επιτρέπεται η μετεγγραφή νεοεισαχθέντων φοιτητών σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ για οικονομικούς λόγους, εφόσον ο μέσος όρος του συνολικού οικογενειακού εισοδήματος, των τριών τελευταίων οικονομικών ετών δεν υπερβαίνει το ποσό των 45.000 €, σε ποσοστό θέσεων 4% επί του αριθμού των εισακτέων, με βάση το σύνολο των μορίων που πέτυχαν στις Πανελλήνιες Εξετάσεις.

    * Δίνεται δυνατότητα αδελφών να μετεγγράφονται ελεύθερα προς τα αντίστοιχα Τμήματα Πανεπιστημίων ή ΤΕΙ εκτός λεκανοπεδίου Αττικής και νομού Θεσσαλονίκης, απαλλάσσοντας τις οικογένειες από το βάρος της συντήρησης τριών νοικοκυριών.

    * Επιτυγχάνεται η ομαλότερη λειτουργία των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ με ισοκατανομή των μετεγγραφομένων, βάσει του συνολικού αριθμού μορίων, που πέτυχαν στις Πανελλήνιες εξετάσεις, όταν υπάρχουν αντίστοιχα Τμήματα στην ίδια γεωγραφική περιοχή.

    Σε σχετική ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι «το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές οικογένειες εξαιτίας της οικονομικής συγκυρίας, προτίθεται να προχωρήσει σε ρυθμίσεις στο πλαίσιο των μετεγγραφών, που αφενός θα σέβονται τον προγραμματισμό των μαθητών και των οικογενειών τους και αφετέρου θα ενισχύουν τη σωστότερη λειτουργία των Ιδρυμάτων.

    Καθίσταται δε σαφές ότι οι αλλαγές αυτές δε θίγουν καμία κατηγορία μετεγγραφομένων».

       Δηλώσεις
    Για θετική αναδίπλωση στο θέμα των μετεγγραφών των τριτέκνων κάνει λόγο η Υπεύθυνη του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων της ΝΔ βουλευτής Α’ Αθηνών, Ελίζα Βόζεμπεργκ.

    Η τομεάρχης της ΝΔ σημειώνει ότι «το περιεχόμενο της τροπολογίας, πάντως, δεν έχει ακόμη λάβει την τελική του μορφή και ουσιαστικά ζητήματα -όπως, για παράδειγμα, ο χρόνος ισχύος της διάταξης που επιτρέπει τις μετεγγραφές στο 3ο εξάμηνο σε ποσοστό θέσεων 10%- παραμένουν αδιευκρίνιστα".

    "Τα ερωτήματα -προσθέτει- από πλευράς των ενδιαφερομένων οικογενειών είναι πολλά, ενόψει της συμπλήρωσης των μηχανογραφικών δελτίων. Καλούμε την κα υπουργό να ξεκαθαρίσει άμεσα το “τοπίο”, διότι η 15η Ιουλίου που προγραμματίζει να καταθέσει την τροπολογία είναι μακριά για τους υποψηφίους που επείγονται να κάνουν τις επιλογές τους και να χαράξουν τη μελλοντική τους πορεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου