22.7.10

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ και την υγεία

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, που δίνει την δυνατότητα στα νοσοκομεία να λειτουργούν σε ολοήμερη βάση, διεκδικώντας ένα κομμάτι από τις δαπάνες των ασφαλιστικών ταμείων που κατευθύνεται σήμερα προς τον ιδιωτικό τομέα υγείας, για την διενέργεια διαγνώσεων, εργαστηριακών πράξεων και επεμβάσεων.


Με τροποποίηση που κατέθεσε η υπουργός Υγείας στο νέο νομοσχέδιο, διευρύνει επίσης την δυνατότητα ολοήμερης λειτουργίας τομέων των νοσοκομείων που εφημερεύουν, υπό τον όρο ότι δεν θα χρησιμοποιούν εξοπλισμό που χρησιμοποιείται για τις ανάγκες της γενικής εφημερίας - ενώ σε μελλοντική απόφαση του υπουργού, παραπέμπεται η ρύθμιση των όρων και προϋποθέσεων για την χρήση του εξοπλισμού και την συμμετοχή του προσωπικού.

Κατά τα άλλα, το άρθρο 1 του νομοσχεδίου για την ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, υπερψηφίστηκε μόνον από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ και ο ΛΑΟΣ ψήφισε «παρών». Η Νέα Δημοκρατία, χωρίς να διαφωνεί επί της φιλοσοφίας του βασικού αυτού άρθρου, το καταψήφισε θεωρώντας ελλιπείς τις προβλέψεις χρηματοδότησης των νοσοκομείων. «Όταν θα έχετε βγάλει υπουργική απόφαση για τις αμοιβές του γιατρού και του προσωπικού, ο ιδιωτικός τομέας θα μπορεί να τις αναπροσαρμόσει, χωρίς να έχετε εσείς μηχανισμό προσαρμογής των τιμών» παρατήρησε χαρακτηριστικά ο Μ. Σαλμάς, διαφωνώντας και με την προβλεπόμενη διαμοίραση των όποιων κερδών ενός νοσοκομείου από την εκάστοτε υγειονομική περιφέρεια προς τα υπόλοιπα. Τα κόμματα της Αριστεράς, επανέλαβαν και σήμερα τις απόψεις τους περί εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης των δημοσίων νοσοκομείων.

Αντίθετα, η υφυπουργός Υγείας, Φώφη Γεννηματά, τόνισε πως πρώτος στόχος του νομοσχεδίου είναι η αντιμετώπιση ακριβώς της ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας, αλλά και η εξασφάλιση της ισότητας στην πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, σε όλη την ελληνική επικράτεια. Συνάμα, «δίνουμε την δυνατότητα στο ανθρώπινο δυναμικό του συστήματος, να νοιώσει ασφάλεια και σταθερότητα για την αποζημίωση των δεδουλευμένων εφημεριών σε μηνιαία βάση. Δίνουμε την δυνατότητα για πρόσθετα έσοδα, για πρόσθετη εμπειρία, για καλύτερη επαφή με τον πολίτη - και ιδιαίτερα για τα χρόνια περιστατικά. Δημιουργούμε νέες θέσεις εργασίας».

Σημειώνονται τέλος, οι διευκρινίσεις της υπουργού Υγείας, Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, σχετικά με την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, που θεσμοθετεί το νομοσχέδιο: «Ο νόμος του 2008, είχε κάνει ένα σημαντικό βήμα, αλλά είχε εξαιρέσεις και αποκλεισμούς που δημιουργούσαν ανισότητες ανάμεσα στους επαγγελματίες, καθώς τα μεγάλα εστιατόρια είχαν πλεονέκτημα έναντι των μικρότερων, αφού είχαν την δυνατότητα να διαθέτουν χώρους για τους καπνιστές. Άλλο τόσο τα πρόστιμα ήσαν υπέρογκα. Εμείς θεσπίζουμε μικρότερα πρόστιμα για την παραβίαση του νόμου, αλλά εφαρμόσιμα» ανέφερε μεταξύ άλλων η υπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.