2.7.10

Αυξήθηκε ο ΦΠΑ (οι νέοι συντελεστές)

Αυξήθηκαν από 01/07, οι συντελεστές του ΦΠΑ για τα προϊόντα και τις υπηρεσίες στην αγορά προκαλώντας ανάλογη αύξηση της τιμής τους.
Παράλληλα στον ΦΠΑ υπάγονται για πρώτη φορά μια σειρά από υπηρεσίες όπως αυτές που αφορούν δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ιδιωτικά θεραπευτήρια και διαγνωστικά κέντρα.

Ειδικότερα οι συντελεστές του ΦΠΑ που θα ισχύσουν από 1 Ιουλίου είναι οι ακόλουθες:

- 23% ( ενώ μέχρι σήμερα εξαιρούνταν) για αμοιβές δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθοι υποθηκοφύλακες και δικαστικοί επιμελητές

- 11% ( ενώ μέχρι σήμερα εξαιρούνταν) για τις υπηρεσίες ιδιωτικών θεραπευτηρίων και διαγνωστικών κέντρων

- 11% ( ενώ εξαιρούνταν) για τα ταξί

- Ο ΦΠΑ αυξάνεται από 21 % σε 23% για : Είδη ένδυσης - υπόδησης, υπηρεσίες τηλεπικοινωνιών, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, νεόδμητες οικοδομές (πλην α’ κατοικίας), οικοδομικά υλικά, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες και λοιπά δίκυκλα, καύσιμα, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, πλαστικά είδη, χημικά είδη, χαρτικά, απορρυπαντικά, είδη καθαρισμού, είδη ατομικής καθαριότητας, σχολικά είδη, κατασκευές και πωλήσεις έργων τέχνης, επισκευή και συντήρηση αυτοκινήτων, δικύκλων, ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών συσκευών και λοιπών αντικειμένων, υπηρεσίες καθαρισμού κτιρίων, κουρεία, κομμωτήρια, ινστιτούτα αδυνατίσματος και αισθητικής, γυμναστήρια, λογιστές-φοροτεχνικοί, οικονομολόγοι, η χρήση αθλητικών εγκαταστάσεων για την προπόνηση ή τη διεξαγωγή οποιουδήποτε αθλήματος (κολύμβηση, στίβος, τένις, μπόουλινγκ, καλαθοσφαίριση, κλπ.) ή αθλητικού γεγονότος (ποδοσφαιρικοί αγώνες, κολυμβητικοί αγώνες κλπ.), διόδια

- Από 10% σε 11% για :Τρόφιμα, φάρμακα, μη αλκοολούχα ποτά, εισιτήρια μεταφορικών μέσων λεωφορείων, εισιτήρια για κινηματογράφους, συναυλίες, τσίρκα, ζωολογικούς κήπους, εκθέσεις και παρόμοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ηλεκτρικό ρεύμα, φυσικό αέριο, ύδρευση, διαμονή σε ξενοδοχεία, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κατασκηνώσεις, κάμπινγκ, έτοιμο φαγητό σε εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία κ.λπ, σερβιριζόμενα είδη σε καφενεία, καφετέριες, ζαχαροπλαστεία, μηχανήματα και βοηθήματα για την εξυπηρέτηση αναπήρων, επισκευές παλαιών κατοικιών, τηλεθέρμανση.

- Από 5% σε 5,5%: Εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα.

"Δύσκολη η απορρόφηση", τονίζουν οι φορείς της αγοράς

Δύσκολη έως αδύνατη χαρακτηρίζει την απορρόφηση της νέας αύξησης των συντελεστών του Φόρου Προστιθεμένης Αξίας ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς και της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων, κ. Γ. Κασιμάτης.

Ο πρόεδρος επισημαίνει ότι πρόκειται για την δεύτερη αύξηση μέσα σε λίγους μήνες, γεγονός που καθιστά πλέον αδύνατη την απορρόφηση σε μια εποχή μάλιστα που τα λειτουργικά έξοδα των επιχειρήσεων αυξάνονται καθημερινά. Αναλυτικά, ο κ. Κασιμάτης επισημαίνει:

"Πολύ πρόσφατα είχαμε αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. κατά δύο μονάδες. Και άλλες δύο από αύριο, σύνολο τέσσερις. Δεν νομίζω ότι υπάρχουν δυνατότητες και ιδιαίτερα στον κλάδο του χονδρεμπορίου και της μεταποίησης για απορρόφηση και μάλιστα για δεύτερη φορά σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Θα πρέπει να επισημάνω εδώ και την παράλληλη αύξηση της τιμής των πρώτων υλών λόγω της ανατίμησης του δολαρίου με αποτέλεσμα το κόστος λειτουργίας μιας μικρομεσαίας επιχείρησης να έχει γίνει πλέον δυσβάσταχτο. Φοβάμαι ότι οι ανατιμήσεις από αύριο θα είναι αναπόφευκτες και μοιραία θα επέλθουν σε προϊόντα που έχουν άμεση συνάρτηση με το βιομηχανικό κόστος.

Θα πρέπει βέβαια να υπολογίσουμε εδώ και τις αυξήσεις της ΔΕΗ, που για μια ακόμα φορά προκαλούν επιβάρυνση και μάλιστα αναδρομικά, με την αύξηση του Φ.Π.Α στους λογαριασμούς, ακόμα και των δημοτικών τελών, που δημιουργούν πρόσθετα προβλήματα στη λειτουργία των επιχειρήσεων, με αποτέλεσμα να στενεύουν απελπιστικά τα περιθώρια απορρόφησης όποιων επιβαρύνσεων. Και φυσικά το κόστος των καυσίμων, που αυξάνονται για μια ακόμη φορά αύριο, καθιστώντας σχεδόν απαγορευτική τη λειτουργία μιας επιχείρησης που βασίζεται στα καύσιμα".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.