21.7.10

Νομοσχέδιο για την υγεία: Ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων (οι αλλαγές στο ΕΣΥ)


   Τις ψήφους των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ εξασφαλίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο για την αναβάθμιση του ΕΣΥ, καθώς τα κόμματα της αντιπολίτευσης, καίτοι συμφωνούν σε επιμέρους διατάξεις, έκριναν το πόνημα του υπουργείου Υγείας αναντίστοιχο με τις έκτακτες ανάγκες του συστήματος.


    Η υπουργός, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, επέφερε στην αρχή της συνεδρίασης νομοτεχνικές βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, το οποίο παρουσίασε ως μια προσπάθεια στήριξης και αναβάθμισης του ΕΣΥ, σε ένα ασφυκτικό δημοσιονομικό πλαίσιο.

    «Σ’ αυτήν την συγκυρία, οφείλουμε να κρατήσουμε όρθιο το ΕΣΥ, να αντιμετωπίσουμε ανισότητες, να λύσουμε προβλήματα και να ανοίξουμε μια μεγάλη πόρτα για το μέλλον, όσον αφορά την ανάπτυξη και λειτουργία του» ανέφερε χαρακτηριστικά η υπουργός.

    Έτσι, ανάμεσα στα άλλα:

    - Ορίζεται πως ο χρόνος προϋπηρεσίας των επικουρικών ιατρών σε μονάδες εκτός της Περιφέρειας Αττικής (πλην Κυθήρων) και Θεσσαλονίκης, προσμετράται πλέον στο διπλάσιο κατά την κρίση για την κατάληψη θέσης ιατρών ΕΣΥ (σ.σ. στην αρχική ρύθμιση δεν υπολογιζόταν καθόλου)

    - Ανακοινώνεται πως στο τελευταίο τρίμηνο κάθε έτους, εκδίδεται απόφαση με την οποία καθορίζονται τα όρια των πιστώσεων του Προϋπολογισμού για τις εφημερίες του ΕΚΑΒ και τον έλεγχό τους. Σε περίπτωση διενέργειας ελέγχου και διαπίστωσης υπέρβασης της απόφασης αυτής, ή απουσίας των εφημερευόντων από τα καθήκοντά τους, κινείται πειθαρχική δίωξη κατά παντός υπευθύνου από τον υπουργό Υγείας.

    - Προβλέπεται πως, σε περίπτωση που αποβεί άγονη η προκήρυξη για την πλήρωση θέσης ιατρού υπηρεσίας υπαίθρου σε απομακρυσμένες και νησιωτικές περιοχές, μετά από δύο διαδοχικές προκηρύξεις και δεν καλύπτεται με παράταση, η θέση αυτή προκηρύσσεται ως θέση ιατρού υπηρεσίας επί θητεία, ενώ εξακολουθούν να προηγούνται για την πλήρωσή της, οι ιατροί υπόχρεοι υπηρεσίας υπαίθρου.

    - Δίνεται η δυνατότητα σε όσους ιατρούς ασκούν το επάγγελμά τους επί 20 χρόνια, υπηρετώντας σε νησιωτικά, ή ορεινά και δυσπρόσιτα ιατρεία με σύμβαση με το Δημόσιο, να αποκτήσουν τίτλο ειδικότητας Γενικής Ιατρικής μετά από εξετάσεις

    - Κατοχυρώνεται άδεια 25 εργάσιμων ημερών στους ιατρούς του ΕΣΥ

    - Απαλλάσσονται οι ιατροί που υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και τα Κέντρα Υγείας, από την αναζήτηση αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών ως επίδομα τροφής.

Τοποθετήσεις στη συζήτηση για το νομοσχέδιο

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Στασινός, αναφέρθηκε στην ομιλία του στις ανεπάρκειες του ΕΣΥ (έλλειψη νοσηλείας στο σπίτι, αναντιστοιχία ιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, απουσία μηχανισμών ελέγχων, κακή ποιότητα παρεχόμενων υπηρεσιών, κακή κτηριακή υποδομή, υποχρηματοδότηση κ.ά.), διαπίστωσε την εκτίναξη των δαπανών κατά την πενταετία της Νέας Δημοκρατίας και υποστήριξε πως το νομοσχέδιο κινείται σε μεγάλο βαθμό προς την κατεύθυνση της τακτοποίησης των εκκρεμοτήτων.

    «Το νομοσχέδιο καταπιάνεται με θέματα δευτερευούσης, τριτευούσης και ήσσονος σημασίας. Η πληθώρα υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων που απαιτεί, το καθιστά ανεφάρμοστο» έκρινε ο Μάριος Σαλμάς (ΝΔ).

    Ο εισηγητής της ΝΔ και πρώην υφυπουργός Υγείας, προέβη σε μία συνολικότερη κριτική των πεπραγμένων της κυβέρνησης, διαπιστώνοντας μια σειρά αντιφατικών (και τελικά αποτυχημένων) ενεργειών στην εξασφάλιση φθηνού φαρμάκου, καθώς επίσης και έλλειψη συντονισμού ανάμεσα στα υπουργεία Υγείας, Εργασίας, Οικονομίας και Ανάπτυξης. Τέλος, ο κος Σαλμάς, πρότεινε έναν εθνικό διάλογο για την Υγεία στη Βουλή, καθώς «κι εμείς κυβερνήσαμε και έγιναν βήματα, αλλά τα νούμερα έδειχναν πως δεν υπήρχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα».

    Για τον εισηγητή του ΚΚΕ, Χαράλαμπο Χαραλάμπους, με το νομοσχέδιο «υλοποιείται το όραμα της δημιουργίας επιχειρήσεων στο χώρο της υγείας, ανταγωνιστικών μεταξύ τους, με τους εργαζομένους ανάλογα με την αγοραστική τους δύναμη, να αγοράζουν το προϊόν που αντέχει η τσέπη τους».

    Η ολοήμερη λειτουργία των νοσοκομείων, με τα απογευματινά ιατρεία να πωλούν διαγνωστικές, εργαστηριακές και χειρουργικές υπηρεσίες στα ασφαλιστικά ταμεία και εταιρείες, τα μετατρέπει σε «ολοήμερες αυτοχρηματοδοτούμενες επιχειρήσεις, που θα πρέπει να εφευρίσκουν έσοδα χαρατσώνοντας τους αρρώστους και ξετινάζοντας ό,τι απέμεινε απ’ τα ταμεία (…) Δημιουργείται η ιδέα πως ό,τι είναι γρήγορο και θεραπεύσιμο σε μια μέρα, συμφέρει το νοσοκομείο-επιχείρηση και ό,τι μακροχρόνιο θα πρέπει να πετιέται στον Καιάδα» υποστήριξε ο κος Χαραλάμπους.

    Για λογαριασμό του ΛΑΟΣ, η Ουρανία Παπανδρέου διαπίστωσε «συνειδησιακή κρίση και ενοχές» στη Νέα Δημοκρατία, («συνειδητοποιεί τι όφειλε στον ελληνικό λαό και αντί να δούμε αλλαγή στο ΕΣΥ, είχαμε μόνο παχιά λόγια και βαρύγδουπες υποσχέσεις»), αλλά και από πλευράς κυβέρνησης, «μετά από κυοφορία εννέα μηνών, θα περιμέναμε σήμερα ένα ώριμο κύημα, ένα πληρέστερο, λεπτομερέστερο, τολμηρότερο και αποφασιστικότερο νόμο».

    «Η βάση του ΕΣΥ θα πρέπει να είναι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, με τα κέντρα υγείας που λειτουργούν σωστά και με την καθιέρωση του οικογενειακού γιατρού και παιδιάτρου, όπου θα εγκρίνει την δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια φροντίδα όπου είναι αναγκαία. Ποιος θα στέλνει στο ολοήμερο νοσοκομείο τους ασθενείς, αν όχι ο οικογενειακός ιατρός;» ανέφερε η βουλευτής.

    «Θέλετε όντως να εξοικονομήσετε χρήματα εν μέσω κρίσης, αλλά μάλλον δεν θέλετε να θίξετε συμφέροντα. Πώς αλλιώς να κρίνει κανείς το γεγονός, πως τα νοσοκομεία προμηθεύονται τα φάρμακα στην ίδια τιμή που τα αγοράζει ο κάθε τουρίστας ατομικά;» παρατήρησε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Μ. Κριτσιωτάκης.

    «Το νομοσχέδιο δεν απαντά στο ζήτημα των προσλήψεων νοσηλευτικού προσωπικού και γιατρών. Δεν απαντά στο πρόβλημα των εφημεριών, τις ανάγκες διαρκούς εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης ιατρών και υγειονομικών, που έχουν εκχωρηθεί στις φαρμακοβιομηχανίες. Δεν απαντά στο τεράστιο πρόβλημα διαφθοράς και ομηρείας του ΕΣΥ από τις φαρμακοβιομηχανίες» παρατήρησε μεταξύ άλλων ο βουλευτής.

    Απαντώντας, η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ανέφερε πως η κυβέρνηση κλήθηκε να λύσει την δύσκολη εξίσωση, της αντιμετώπισης του δημοσιονομικού εκτροχιασμού και της ταυτόχρονης στήριξης του ΕΣΥ που βρίσκεται στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους. Σε ό,τι αφορά τις δαπάνες της υγείας, το τελευταίο πεντάμηνο παρουσιάζονται μειωμένες κατά 16%, σε επίπεδα προ του 2007, ενώ η πολιτική προσλήψεων του υπουργείου, την ώρα που στον υπόλοιπο δημόσιο τομέα οι προσλήψεις έχουν παγώσει, αποδεικνύει πως «η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την δημόσια υγεία ως ζήτημα πρώτης προτεραιότητας».

    «Η επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία μας θα αφορά την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας» ανέφερε η υπουργός. «Στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, θα έχουμε το νομοσχέδιο που θα αφορά την εκπαίδευση, ποιότητα και αξιολόγηση του ιατρικού προσωπικού - και έπεται σχέδιο νόμου που θα αφορά τους κανόνες λειτουργίας και την εποπτεία του ιδιωτικού τομέα υγείας».

    Τέλος, στο επιχείρημα της Αριστεράς περί «ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ», η κα Ξενογιαννακοπούλου αντέταξε πως, «όταν κάθε χρόνο, 1,5 δισ. ευρώ πάνε στον ιδιωτικό τομέα από την αιμορραγία των ταμείων, εμείς θέλουμε να εξυπηρετήσουμε καλύτερα τον πολίτη και να εξασφαλίσουμε την συμμετοχή του μόνιμου προσωπικού επ’ ωφελεία και των ίδιων των νοσοκομείων που θα έχουν έσοδα από ταμεία και ασφαλιστικές εταιρείες».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.