12.8.10

Κίνδυνος ραδιενεργής μόλυνσης από τις πυρκαγιές στη Ρωσία

Οι δασικές πυρκαγιές στη δυτική Ρωσία έχουν πλήξει από τον Ιούλιο ζώνες μολυσμένες από ραδιενέργεια στη δυτική περιοχή της χώρας σε έκταση 40.000 στρεμμάτων, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας επιτήρησης των δασών (Roslesozachtchita, www.rcfh.ru).


Ο υπουργός Εκτάκτων Καταστάσεων Σεργκέι Σόιγκου είχε εκφράσει την περασμένη εβδομάδα τον φόβο μήπως οι πυρκαγιές φθάσουν σε αυτήν την περιοχή, τονίζοντας ότι στην περίπτωση αυτή η πυρκαγιά θα μεταδιδόταν στα ραδιενεργά στοιχεία που βρίσκονται στο έδαφος και τη βλάστηση.

"Ολες οι υπηρεσίες στις μολυσμένες με ραδιενεργά υλικά πρέπει να λάβουν επείγοντα μέτρα", αναφέρει η υπηρεσία προστασίας των δασών, επιμένοντας κυρίως στην "προστασία του πληθυσμού στα εδάφη που πλήττονται από τους καπνούς" και "τον εντοπισμό των ζωνών μεταφοράς ραδιενεργών υλικών".

Ωστόσο, ο αναπληρωτής διευθυντής της υπηρεσίας δασοπροστασίας Αλεξέι Μπομπρίνσκι δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι δεν υπάρχει "λόγος πανικού".

"Δεν πιστεύω ότι η κατάσταση θα λάβει καταστροφική εξέλιξη. Με τον καπνό, ένα μέρος της ρύπανσης μεταφέρεται αλλού, αλλά δεν πρόκειται για καταστροφή, διότι ό,τι καίγεται βρίσκεται στην επιφάνεια και τα μολυσμένα στοιχεία βρίσκονται σε βάθος", είπε.

Ο κατάλογος των ιδιαίτερα μολυσμένων από ραδιενεργά στοιχεία ζωνών περιλαμβάνει κοντινές στη Μόσχα περιοχές, όπως είναι οι περιοχές της Καλούγκα και της Τούλα (200 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά και νότια της ρωσικής πρωτεύουσας), όπου κάηκαν μολυσμένες περιοχές έκτασης 1.730 και 440 στρεμμάτων αντίστοιχα.

Περιλαμβάνει την περιοχή του Μπριάνσκ, νοτιο-ανατολικά της Μόσχας και τις συνοριακές περιοχές με τη Λευκορωσία και την Ουκρανία, όπου 28 δασικές πυρκαγιές κατέκαυσαν 2.690 στρέμματα. Αυτή η ζώνη έχει μολυνθεί από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνόμπιλ, το 1986.

Στην ιστοσελίδα της υπηρεσίας αναφέρεται επίσης ότι στην περιοχή του Τσελιαμπίνσκ, στα Ουράλια (2.000 χιλιόμετρα ανατολικά της Μόσχας) κάηκαν 14.310 στρέμματα μολυσμένης από ραδιενεργά στοιχεία ζώνης.

Η περιοχή φιλοξενεί μεγάλες πυρηνικές εγκαταστάσεις, ανάμεσά τους το συγκρότημα Maiak επεξεργασίας και αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων, θέατρο μεγάλης πυρηνικής καταστροφής κατά τη σοβιετική εποχή, το 1957.

Οι πυρκαγιές προσέγγισαν το κέντρο, αλλά οι ρωσικές αρχές ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν την κατάσταση.

Η Greenpeace από την πλευρά της προειδοποιεί πως υπάρχει σημαντικός κίνδυνος διασποράς ραδιενεργής μόλυνσης από το Μαγιάκ.

Βελτιώνεται η κατάσταση στη Μόσχα

Σχεδόν αόρατο είναι πλέον το τοξικό νέφος στο κέντρο της Μόσχας, στα βόρεια και δυτικά της οποίας έπεσαν οι πρώτες σύντομες βροχές και φύσηξε δυνατός αέρας έστω και για λίγα λεπτά συμβάλλοντας στην αραίωση και την απομάκρυνση του καπνού.

Ωστόσο, οι μετεωρολόγοι προειδοποιούν ότι το τοξικό νέφος, που εγκατέλειψε τη Μόσχα, υποχώρησε μόνο προσωρινά και την Πέμπτη ή την Παρασκευή η ρωσική πρωτεύουσα θα «τραβήξει» και πάλι καπνό από τις πυρκαγιές στα περίχωρα.

Όπως δήλωσε στο κρατικό πρακτορείο ΙΤΑΡ - ΤΑΣΣ ο διευθυντής του Υδρομετεωρολογικού Κέντρου Ρομάν Βίλφαντ, όσο καίνε στα περίχωρα της Μόσχας οι πυρκαγιές, ο κίνδυνος μόλυνσης του αέρα της πρωτεύουσας παραμένει υψηλός και η ποιότητα του εισπνεόμενου αέρα εξαρτάται μόνο από τον άνεμο.

Είναι η πρώτη ημέρα που ξημέρωσε για τους Μοσχοβίτες με καθαρό ουρανό και - κατά τον κ. Βίλφαντ - «το νέφος θα μπορούσε να επιστρέψει τις δύο επόμενες ημέρες, έστω και σε λιγότερο πυκνή μορφή», πολύ περισσότερο, που ο καύσωνας δεν βιάζεται να εγκαταλείψει τη ρωσική πρωτεύουσα και διατηρείται σταθερά σε θερμοκρασίες άνω των 30° C.

Σύμφωνα με το κέντρο προγνώσεων καιρού «Φόβος», ο πρωτοφανής καύσωνας έχει εγκατασταθεί στην περιφέρεια της Μόσχας τους τελευταίους δύο μήνες και ήδη έχει πετύχει 20 ημερήσια θερμοκρασιακά ρεκόρ, με τελευταίο το χθεσινό των 34,4° C όπως και το απόλυτο ρεκόρ των 38,2° C.

Στις ίδιες εκτιμήσεις καταλήγει και το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ επικαλούμενο άλλες μετεωρολογικές πηγές, που θεωρούν ότι τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης ο συνδυασμός της φυσικής ομίχλης, της αναστροφής της θερμοκρασίας και η εξασθένηση των ανέμων θα διευκολύνουν τη συγκέντρωση βλαβερών υπολειμμάτων καύσης στον αέρα της Μόσχας και της περιφέρειάς της, από την ίδια προέλευση, εξ ανατολών.

Την Τετάρτη, υψηλές συγκεντρώσεις δηλητηριωδών αερίων και σωματιδίων παρατηρήθηκαν μόνο στις βιομηχανικές ζώνες και τις μεγάλες οδικές αρτηρίες της Μόσχας, καθώς το μεγαλύτερο μέρος της πόλης καθάρισε χάρη στους νοτιοδυτικούς ανέμους, σε συνδυασμό με βροχή και τοπικές καταιγίδες. Ειδικά οι τιμές του μονοξειδίου του άνθρακα είναι σήμερα 0,4-1,0 των ανώτατων επιτρεπτών ορίων και οι καιρικές συνθήκες ευνοούν περαιτέρω τη διάλυση των ρύπων και την πτώση τους στο έδαφος μαζί με τη βροχή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εκτάκτων Καταστάσεων της Ρωσίας συνέχιζαν να καίνε 612 πυρκαγιές σε ολόκληρη τη χώρα συνολικής έκτασης 927.020 στρεμμάτων και το τελευταίο 24ωρο ξέσπασαν 290 νέες εστίες και κατασβέστηκαν 314.

Στα περίχωρα της Μόσχας συνεχίζουν να καίνε 40 εστίες, συνολικής έκτασης 2180 στρεμμάτων, μεταξύ των οποίων και 17 σε επιφανειακά κοιτάσματα τύρφης.

Το ρωσικό υπουργείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών ανακοίνωσε σήμερα την εκτροπή των υδάτων του ποταμού Οκα για 20 χιλιόμετρα ώστε να σβήσουν οι φωτιές που καίνε στα έλη τύρφης στην περιοχή της Μόσχας.

"Άρχισε η διαδικασία εκτροπής των υδάτων προς τα έλη τύρφης στις περιοχής Εγκορέφ και Κολόμνα (περίπου 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Μόσχας). Ένας αγωγός 20 χιλιομέτρων ενώνει τον ποταμό με την περιοχή Εγκορέφ και ένας άλλος, μήκους 15 χιλιομέτρων με την Κολόμνα", διευκρίνισε η Ιρίνα Αντριάνοβα, εκπρόσωπος του υπουργείου.

Περίπου 165.000 άνθρωποι, με την συνδρομή 550 ξένων ειδικών που διαθέτουν έξι αεροπλάνα και επτά ελικόπτερα, μάχονται τις φωτιές, που πλήττουν τη δυτική Ρωσία από τις αρχές Ιουλίου, και από τις οποίες έχασαν τη ζωή τους 54 άνθρωποι.

Αρχίζει η απόδοση ευθυνών

Αρχίζοντας το "ξήλωμα" των υπευθύνων για την καταστροφή, αλλά και για την πολυήμερη ταλαιπωρία των κατοίκων της Μόσχας, που φαίνεται πως βαίνει προς το τέλος της, η υπουργός Γεωργίας Γιλένα Σκρίνικ απέλυσε τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δασών Μόσχας και περιφέρειας, ο οποίος δεν διέκοψε την τριών εβδομάδων άδειά του ακόμη κι όταν είχαν φουντώσει όλα μαζί τα δάση στα περίχωρα της Μόσχας.

Πρόκειται για την πρώτη έμπρακτη υλοποίηση της χθεσινής σύστασης του προέδρου Μεντβιέντεφ ότι όλοι οι εμπλεκόμενοι στη δασική οικονομία, οι οποίοι δεν επέστρεψαν στις εργασίες τους, πρέπει να απολυθούν.

Σε μια πρωτοφανή δήλωση για τα ρωσικά δεδομένα, ενδεικτική του κλίματος και των αναμενόμενων εξελίξεων, πηγές του Κρεμλίνου εξέφρασαν στο κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι ο Δήμαρχος της Μόσχας Γιούρι Λουσκόφ επέστρεψε μόλις την Κυριακή από το εξωτερικό στη θέση του. Ο Δήμαρχος Μόσχας είναι ουσιαστικά κυβερνήτης της μητροπολιτικής Μόσχας, δηλαδή απόλυτος άρχοντας της εκτελεστικής εξουσίας στη ρωσική πρωτεύουσα και το γραφείο του θέλησε να μειώσει τις διαφαινόμενες αντιδράσεις λέγοντας ότι "βοηθούσε στο συντονισμό τηλεφωνικώς", αλλά και ότι "ήταν σε προγραμματισμένη θεραπεία για αθλητικό τραύμα". Δημοσιεύματα του Τύπου ειρωνεύονται τις τοποθετήσεις αυτές, καθώς και το γεγονός ότι φρόντισε να εκδώσει εγκύκλιο για να μειωθούν οι ώρες εργασίας και οι συνεδριάσεις της κυβέρνησης της Μόσχας, αλλά και να προστατεύσει από τον καύσωνα τα αγαπημένα του μελίσσια, απομακρύνοντάς τα από τις πιο θερμές σε πιο δροσερές περιοχές των περιχώρων της πόλης.

Την ίδια στιγμή ο Δήμαρχος δέχεται επικρίσεις για την παραμονή χιλιάδων παιδιών σε κατασκηνώσεις στα περίχωρα και η αντιπολίτευση ζήτησε την παραίτησή του. Ο κ. Λουσκόφ κλήθηκε και από τον πρωθυπουργό Β.Πούτιν, ο οποίος τον επαίνεσε "γιατί γύρισε έγκαιρα από τις διακοπές του", μια φράση, που ερμηνεύεται από πολλούς ως ειρωνική κατά το στυλ Πούτιν, χωρίς τίποτε άλλο να προδίδει οποιοδήποτε πρόβλημα προς το παρόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.