20.8.10

Η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών απειλεί με μποϋκοτάζ σε όλα τα προϊόντα σιτηρών

Mε απειλεί ότι θα προχωρήσει η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος, εάν οι επιχειρηματίες του χώρου δεν καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια να μην μετακυλίσουν τις αυξήσεις στον καταναλωτή.


Το ΙΝΚΑ ζητάει από την κυβέρνηση και από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, να ζητήσουν από τις επιχειρήσεις εισαγωγής, αποθήκευσης και διακίνησης σιτηρών και τις αλευροβιομηχανίες, να υποβάλλουν κατάλογο των αποθεμάτων τους και με

παράλληλη στήλη των τιμών απόκτησης. Οι κατάλογοι αυτοί να διασταυρωθούν με αμεσότητα που να μην αφήσει περιθώρια εσωτερικών τεχνασμάτων, δηλαδή άμεσα και επιτόπια από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή ενώ οποιαδήποτε πρόταση ή αίτημα των επιχειρήσεων για μεταβολή τιμών να υποβληθεί απαραιτήτως σε συνδυασμό με τους τιμοκαταλόγους ενώ θα πραγματοποιείται και ο έλεγχος της Γραμματείας Εμπορίου.


Σύσκεψη για τις τιμές των αλεύρων

Υπάρχει η δυνατότητα να απορροφηθούν από βιομήχανους και αρτοποιούς οι, όποιες, ανατιμήσεις παρουσιάζονται αυτή τη στιγμή στην αγορά μαλακών αλεύρων όπως εκτιμά το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας με βάση τα στοιχεία από τους κοστολογικούς ελέγχους που διενεργεί και αυτό επισημάνθηκε και στη σύσκεψη που είχαν σήμερα παράγοντες του υπουργείου με τους εκπροσώπους των τριών μεγαλύτερων εισαγωγικών εταιρειών του κλάδου στη χώρας μας.

Πάντως από τους ελέγχους που διενήργησε το υπουργείο βρέθηκε μια επιχεiρηση η οποία πούλησε μέσα σε 10 μέρες ακριβότερα κατά 12 λεπτά χωρίς αυτό να δικαιολογείται από τα τιμολόγια παραγγελίας της και το θέμα έχει παραπεμφθεί αρμοδίως. Σε σχετική δήλωσή του στους δημοσιογράφους ο υφυπουργός Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας κ. Μ. Μπόλαρης ανέφερε ότι έχουν διαπιστωθεί αδικαιολόγητες ανατιμήσεις από ορισμένους Μύλους και το θέμα έχει παραπεμφθεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Παράλληλα όπως γνωστοποιήθηκε, η Επιτροπή ασχολείται και με τις δηλώσεις εκπροσώπων της βιομηχανίας, τις προηγούμενες ημέρες, που έδωσαν την εντύπωση ότι ο κλάδος ακολουθεί εναρμονισμένες πρακτικές στο θέμα των αυξήσεων ενώ οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομίας διερευνούν εάν τηρήθηκε η νομοθεσία σε ότι αφορά στην ενημέρωση τους από τις βιομηχανίες για την άνοδο της τιμής. Eξετάζουν επίσης εξονυχιστικά και τα κοστολογικά στοιχεία που παρουσιάζουν οι εταιρείες όταν προχωρούν σε αυτή την ενημέρωση προς το υπουργείο.

Όπως δήλωσε ο κ. Μπόλαρης έχουν εντοπιστεί παραβατικές συμπεριφορές και σε αυτό το σκέλος. Το υπουργείο συνεχίζει τους κοστολογικούς ελέγχους σε εισαγωγικές επιχειρήσεις, βιομηχανίες και συνεταιρισμούς ενώ η θέση του είναι ότι δεν συντρέχει λόγος ταραχής καθώς η επάρκεια είναι διασφαλισμένη και στο πλαίσιο που λειτουργεί ο ανταγωνισμός μπορούν να μην υπάρξουν αυξήσεις.

Πάντως από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Αρτοποιών Ελλάδος κ. Ν. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι σύμφωνα με την πληροφόρηση που έχει από μέλη του έχουν παραλάβει ήδη κάποιοι από αυτούς ακριβότερα το μαλακό αλεύρι κατά 5 ευρώ το σακί των 50 κιλών.


Tα αρτοποιία στην Αττική δεν έχουν λάβει ακόμα τιμολόγια με αυξημένες τιμές αλεύρων

Δεν έχουν λάβει αυξημένα τιμολογια από τους προμηθευτές αλεύρων τα μέλη της Συντεχνίας Αρτοποιών Αθήνας Προαστίων Περιχώρων αλλά έχουν ενημερωθεί ότι αυτό θα γίνει από Σεπτέμβριο, όπως δήλωσε σε δημοσιογράφους ο πρόεδρος της Συντεχνίας Α. Χρήστου.

Ο πρόεδρος ανέφερε ότι η πληροφόρηση από τα μέλη της συντεχνίας αναφέρει ότι ακόμα δεν έχουν λάβει αυξημένα τιμολόγια τα αρτοποιία στην Αττική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.