13.8.10

Αυξημένες οι τιμές της βενζίνης στα νησιά μας


Σοβαρή απόκλιση της ελάχιστης τιμής πώλησης των καυσίμων σε σχέση με την αντίστοιχη ελάχιστη τιμή του συνόλου της χώρας, διαπίστωσε το υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας στους νομούς Λασιθίου, Κεφαλονιάς, Χανίων, Σάμου, Κέρκυρας, Χίου, Φωκίδας και Ρεθύμνου και ζήτησε την άμεση κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών και ενημέρωση για τα αποτελέσματα των ελέγχων μέσα σε τέσσερις μέρες.

Με την αντιμετώπιση τοπικών φαινομένων υπερβολικών τιμών στα καύσιμα ασχολήθηκε η Γενική Γραμματεία Εμπορίου σε σύσκεψη στελεχών, που έγινε σήμερα υπό το γενικό γραμματέα Εμπορίου κ. Στ. Κομνηνό όπου και διαπιστώθηκε ότι σε ορισμένους νομούς σημειώνονται παραβάσεις.

Αποφασίστηκε η άμεση κινητοποίηση των ελεγκτικών μηχανισμών στις αντίστοιχες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, προς τις οποίες εστάλη σχετικό έγγραφο.

Πάντως, το υπουργείο σημειώνει ότι η συνολική εικόνα (πέραν των τοπικών κρουσμάτων) της διακύμανσης στις λιανικές τιμές των καυσίμων δεν παρουσιάζει από τις αρχές Ιουλίου ουσιαστική μεταβολή.

Στην εγκύκλιο του υπουργείου προς τις νομαρχίες που διαπιστώθηκε πρόβλημα αναφέρονται τα εξής: ''Επειδή από τη συνεχή παρακολούθηση των στοιχείων του Παρατηρητηρίου Τιμών Καυσίμων προκύπτει ότι στις περιοχές ευθύνης σας, διαπιστώθηκαν αυξημένες τιμές συγκριτικά με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας, απαιτείται η επιτόπια διαπίστωση των περιθωρίων κέρδους των πρατηρίων καυσίμων και διερεύνηση πιθανής παράβασης των διατάξεων περί ελεύθερου ανταγωνισμού (εναρμονισμένες πρακτικές, κατάχρηση δεσπόζουσας θέσης κλπ).

Επιπλέον και προκειμένου να διασφαλιστεί η πλήρης και σαφής ενημέρωση των καταναλωτών - στοιχείο απαραίτητο για την τελική αγοραστική επιλογή τους - οι Διευθύνσεις και τα Τμήματα Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των οποίων προΐστασθε θα πρέπει να εντατικοποιήσουν τους ελέγχους μέσω της συνεχούς παρουσίας των αγορανομικών οργάνων στα πρατήρια υγρών καυσίμων της περιφέρειάς τους, για τη διαπίστωση της τήρησης ή μη και εφαρμογής του συνόλου των υποχρεώσεων των πρατηριούχων που απορρέουν από τις ισχύουσες Α.Δ. και αποφάσεις''.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.