1.8.10

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις για τον χαμό των πιλότων του ελικοπτέρου "Αpache" - Βαρύ το κλίμα στις κηδείες τους

Τριήμερο πένθος στις Ένοπλες Δυνάμεις κηρύχθηκε με απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου με αφορμή το τραγικό δυστύχημα με το ελικόπτερο "Αpache" στα Μέγαρα, κατά το οποίο έχασαν τη ζωή τους δύο επίλεκτα στελέχη της Αεροπορίας Στρατού.


Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού, πρόκειται για τον ταγματάρχη Ανδρέα Δερμάρη, κυβερνήτη του ελικοπτέρου και αρχιλοχία Κωνσταντίνο Γκιώκα, συγκυβερνήτη.

Ήδη, διετάχθη η διενέργεια προανάκρισης από τον εισαγγελέα του Πρωτοδικείου, ενώ Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του ΓΕΣ διερευνά τα αίτια του συμβάντος.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του ΓΕΣ, το ελικόπτερο, το οποίο είχε υποβληθεί σε προγραμματισμένη επιθεώρηση, συνετρίβη στο αεροδρόμιο Πάχης Μεγάρων κατά την εκτέλεση δοκιμαστικής πτήσης.

Κηδείες των χειριστών του ελικοπτέρου

Στην τελευταία του κατοικία στην συνοικία "Καλύβια" της Λαμίας συνόδευσαν συνάδελφοι του στην Αεροπορία Στρατού, οι συγγενείς του και οι φίλοι, τον 37χρονο ταγματάρχη Ανδρέα Δερμάρη που ήταν ο χειριστής του μοιραίου ελικοπτέρου Απάτσι που συνετρίβη στην Πάχη Μεγάρων. Το ιδιαίτερα βαρύ κλίμα έγινε περισσότερο φορτισμένο όταν ο διοικητής της μονάδας του αναφέρθηκε στην διαδρομή του αλλά και στις ικανότητες του ως χειριστής των ελικοπτέρων. Συντετριμμένη η γυναίκα του Μαρία που είναι έγγυος στον 9ο μήνα και περιμένει το 4ο παιδί τους. Ο θρήνος κορυφώθηκε όταν πλησίασαν την σκεπασμένη με την ελληνική σημαία σορό του άτυχου αξιωματικού τα τρία του παιδία ενώ σε ένα ατέλειωτο μοιρολόι είχαν ξεσπάσει οι δύο γονείς του και ο αδερφός του. Κανείς δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο θάνατος τους χτύπησε την πόρτα.

Αμίλητος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος που ήταν παρών στην εξόδιο ακολουθία και δίπλα του αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Φράγκος Φραγκούλης, ο Διοικητής του Β΄ Σώματος Στρατού και στης 1ης Στρατιάς και δεκάδες ανώτατοι και ανώτεροι αξιωματικοί, όπως και συνάδελφοι του εκλιπόντος.

Έμπειρος αξιωματικός ο Ανδρέας Δερμάρης με πολλές ώρες πτήσης στα ελικόπτερα. Από τους πρώτους που εκπαιδεύθηκαν στα "Απάτσι" και μάλιστα πριν ένα μήνα ολοκλήρωσε και την μετεκπαίδευση του στην Αμερική και επέστρεψε στην μονάδα του.

Μέσα σε ιδιαίτερα φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα τελέσθηκε το μεσημέρι στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη στο Ρέντη η εξόδιος ακολουθία για τον Αρχιλοχία Κωνσταντίνο Γκιώκα, συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Απάτσι που συνετρίβη στα Μέγαρα.

Για την προσωπικότητα του, την προσφορά του και την αφοσίωση του στο καθήκον του Αρχιλοχία μίλησαν συγγενείς φίλοι και συνάδελφοι του από την Αεροπορία Στρατού.

Τη νεκρώσιμη ακολουθία παρακολούθησαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος και ο Διοικητής της Ανώτατης Στρατιωτικής Διοίκησης Υποστήριξης Στρατού (ΑΣΔΥΣ) Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Θεοφανίδης.

Συλλυπητήρια πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας

Την οδύνη του και τη βαθιά του θλίψη για το θάνατο των δύο χειριστών του ελικοπτέρου που συνετρίβη στα Μέγαρα, εκφράζει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας σε συλλυπητήριο τηλεγράφημά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

«Η Ελλάδα ολόκληρη πενθεί για την τραγική απώλεια. Εύχομαι να είναι αυτή η τελευταία στο βωμό του καθήκοντος», αναφέρει ο κ. Παπούλιας.

Τη βαθιά του οδύνη για «τον τραγικό θάνατο δύο επίλεκτων στελεχών της Αεροπορίας Στρατού που χάθηκαν κατά την άσκηση του καθήκοντός τους στο σημερινό μείζον αεροπορικό ατύχημα του ελικοπτέρου Apache» εξέφρασε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

«Οι Ένοπλες Δυνάμεις και μαζί τους ο ελληνικός λαός θρηνούν την απώλεια δύο νέων ανθρώπων. Το μυαλό μας στρέφεται στις οικογένειές τους. Η στοργή και η μέριμνα της Πολιτείας θα είναι πλήρης αλλά αυτό δεν μειώνει δυστυχώς το μέγεθος της απώλειάς τους», πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, έχει ήδη διαταχθεί η διενέργεια προανάκρισης από τον Εισαγγελέα του Στρατοδικείου και έχει κινηθεί η προβλεπόμενη από το νόμο διαδικασία διερεύνησης των αιτίων του συμβάντος.

Η έρευνα θα εισέλθει στο μέγιστο δυνατό βάθος και θα επεκταθεί σε όλες τις πτυχές ενώ παράλληλα έχουν διαταχθεί όλα τα αναγκαία μέτρα ασφάλειας των αεροπορικών μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων, πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της Νέας Δημοκρατίας, Βουλευτής Σερρών Θεόφιλος Λεονταρίδης, εξέφρασε τα συλλυπητήρια της ΝΔ στις οικογένειες των πιλότων επισημαίνοντας πως «δύο νέοι άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην υπηρεσία της πατρίδος» και ζήτησε από την κυβέρνηση «να ερευνήσει σε βάθος το τραγικό γεγονός, ώστε να προκύψουν τα αίτια της συντριβής ενός ελικοπτέρου, που παρελήφθη εντελώς πρόσφατα».

Συλλυπητήρια για το θάνατο των δύο χειριστών εκφράζει με ανακοίνωσή του και το ΚΚΕ, καλώντας παράλληλα την κυβέρνηση να δώσει σαφείς απαντήσεις για τη στελέχωση με το απαραίτητο προσωπικό για τη συντήρηση και την εκπαίδευση για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων.

«Δεν μπορεί οι ευθύνες για μια ακόμα φορά να αποδοθούν αόριστα σε κάποια μηχανική βλάβη ή ακόμα χειρότερα σε «ανθρώπινο λάθος», σημειώνει το ΚΚΕ, προσθέτοντας ότι σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το συγκεκριμένο ελικόπτερο, αμερικανικής κατασκευής που προέρχεται από την ομάδα των 12 νέων ελικοπτέρων αυτού του τύπου και που κατά την παραλαβή τους το 2007 διαπιστώθηκαν προβλήματα και παρέμειναν για δύο χρόνια σε αχρησία, εντάχθηκε πρόσφατα στην αεροπορία στρατού.

Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ δήλωσε:

«Η άνθιση του χρηματιστήριου πριν μια δεκαετία, έφερε στην Ελλάδα πολλά ιδιωτικά ελικόπτερα, με αποτέλεσμα έμπειροι μηχανικοί, τεχνικοί, καθώς και πιλότοι της αεροπορίας στρατού, να παραιτούνται διαβλέποντας ένα πιο προσοδοφόρο ορίζοντα δράσης. Η πολιτεία από την άλλη πλευρά, επένδυε όλο και σε πιο ακριβά πολεμικά ελικόπτερα, πιο εξελιγμένα και πολύπλοκα, αφήνοντας σε δεύτερο επίπεδο, την απολύτως αναγκαία, όσο και επαρκή εκπαίδευση των μηχανικών, τεχνικών, και λοιπών στελεχών της αεροπορίας στρατού. Θύματα προφανώς αυτής της πολιτικής είναι οι δυο νεκροί αξιωματικοί χειριστές» δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γ.Καρατζαφέρης και πρόσθεσε:

«Συνιστώ στον υπουργό να καλέσει όλους τους έμπειρους μηχανικούς, τεχνικούς, πιλότους και τα άλλα στελέχη της αεροπορίας στρατού να επιστρέψουν στην υπηρεσία, τοποθετούμενοι σε μια παράλληλη ιεραρχία. Το απαιτούν οι καιροί».

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, ο αρμόδιος για θέματα Εθνικής Άμυνας και βουλευτής Θοδωρής Δρίτσας δήλωσε: «Μας προκαλεί βαθιά οδύνη η τραγική απώλεια της ζωής των 2 χειριστών του στρατιωτικού ελικοπτέρου, ενώ εκτελούσαν εκπαιδευτική πτήση. Συλλυπούμαστε τις οικογένειες τους. Τα ερωτηματικά για τα αίτια και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες εκτυλίχτηκε το τραγικό αυτό συμβάν, απαιτούν σοβαρές και σε βάθος απαντήσεις. Τις περιμένουμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου