14.9.10

Το «Χρυσό Λιοντάρι» του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας απονεμήθηκε στη Σοφία Κόπολα


Η αμερικανίδα σκηνοθέτης Σοφία Κόπολα, 39 ετών, τιμήθηκε με το Χρυσό Λιοντάρι για την ταινία της "Somewhere" κατά την τελετή λήξης του 66ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, το Σάββατο το βράδυ.


Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής της Mostra, ο αμερικανός σκηνοθέτης Κουέντιν Ταραντίνο - ένας στενός φίλος της Σοφίας Κόπολα, της οποίας υπήρξε και σύντροφος, εκθείασε τις "καλλιτεχνικές αξίες" της ταινίας που "μας μάγεψε από την πρώτη σκηνή: κάθε φορά που ξεκινάμε να συζητήσουμε, επιστρέφουμε σε αυτή την ταινία", είπε ανακοινώνοντας το βραβείο.

Επιπλέον, ένα ειδικό Χρυσό Λιοντάρι απονεμήθηκε στον αμερικανό παραγωγό και σκηνοθέτη Μόντε Χέλμαν, 78 ετών, προσωπικότητα του ανεξάρτητου σινεμά των δεκαετιών του '70 και του '80, "για το σύνολο της καριέρας του".

Ο Μόντε Χέλμαν που στη Βενετία παρουσίασε την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του εδώ και τριάντα χρόνια, "Road To Nowhere", ήταν αυτός που ανακάλυψε τον Ταραντίνο κάνοντας την παραγωγή της πρώτης του ταινίας, "Reservoir Dog".

Το Ασημένιο Λιοντάρι της Καλύτερης Σκηνοθεσίας απονεμήθηκε στην ταινία "La Balada triste de trompeta" του ισπανού Αλεξ ντε λα Ινγλέσια, 45 ετών, μια αλλόκοτη κωμωδία με φόντο τον "Φρανκισμό".

Τέλος, ένα ειδικό βραβείο της κριτικής επιτροπής απονεμήθηκε στην ταινία "Essential Killing" του Πολωνού Γιέρζι Σκολιμόφκσι. Ο πρωταγωνιστής, ο αμερικανός Βινσεντ Γκάλο τιμήθηκε επίσης με το βραβείο για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία για το ρόλο του ενός αφγανού φυγά που καταλήγει στην Κεντρική Ευρώπη: σχεδόν πανταχού παρών για 83 λεπτά στην οθόνη, δεν βγάζει ούτε μια λέξη απο το στόμα του.

Το βραβείο για την καλύτερη γυναικεία ερμηνεία έλαβε η νεαρη γαλλίδα ηθοποιός Αριαν Αμπεντ, για τον ρόλο της Μαρίνας στο "Attenberg", δεύτερη ταινία της ελληνίδας σκηνοθέτιδας Αθηνάς Ραχήλ Τσαγκάρη.

Με την ταινία "Αttenberg", μια ελληνική συμμετοχή στο καλλιτεχνικό κινηματογραφικό φεστιβάλ, η νέα ηθοποιός (γνωστή και στο θεατρόφιλο ελληνικό κοινό από την παρουσία της στο έργο Φάουστ που είχε ανέβει στο Εθνικό Θέατρο) απέσπασε ιδιαίτερα θετικά σχόλια, αποδοχή που είχε και η ελληνική ταινία. Τις επόμενες ημέρες το "ΑTTENBERG" ταξιδεύει για το Φεστιβάλ του Τορόντο.

Το ΑΠΕ-ΜΠΕ μίλησε με την Αθηνά Ραχήλ Τσαγγάρη, την Ελληνίδα σκηνοθέτιδα: "Είμαστε χαρούμενοι για την βράβευση και φυσικά πολύ περήφανοι για την Αριάν. Το βραβείο είναι μεγάλο και η υποδοχή της ταινίας ήταν πολύ καλή. Στην Βενετία είχαμε μια σημαντική ελληνική παρουσία με 4 ταινίες, τελείως διαφορετικές μεταξύ τους. Την Αριάν την συνάντησα ενώ βρισκόταν στην Ελλάδα για μια καλλιτεχνική θεατρική συνεργασία και με εντυπωσίασε η απλότητα στο παίξιμο της. Πιστεύω πως είναι εξαιρετική στον ρόλο της Μαρίνας".

Το "Αttenberg" είναι η ιστορία μιας αντι-κοινωνικής κοπέλας που ζει με τον πατέρα της σε κάποια ελληνική επαρχία. Η ταινία της Τσαγγάρη απέσπασε το παράλληλο βραβείο LINA MANGIACARPE στις βραβεύσεις collateral.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.