1.9.10

Καθολική απαγόρευση καπνίσματος στους δημόσιους χώρους από σήμερα

Καρεκλάκι στο πεζοδρόμιο έξω από κατάστημα πώλησης καφέ, τασάκι και το πακέτο με τα τσιγάρα ανά χείρας. Η νεαρή εργαζόμενη, διαβάζοντας τα μηνύματα στο κινητό της καπνίζει έξω από το μαγαζί.
Στις καφετέριες ο εσωτερικός χώρος είναι άδειος με «ανενεργά» τασάκια, αφού ο καιρός επιτρέπει τα «τραπεζάκια έξω». Η κυρία στέκεται με τσιγάρο στην πόρτα του καταστήματος δίπλα στη βιτρίνα, όπου είναι αναρτημένη η αφίσα «Τέλος εποχής»… για το κάπνισμα.

Η πρώτη μέρα εφαρμογής του νόμου για την καθολική απαγόρευση του καπνίσματος στους κλειστούς δημόσιους και ιδιωτικούς χώρους βρήκε τον καιρό σύμμαχο των θεριακλήδων. Μερικοί από αυτούς είναι ενημερωμένοι, άλλοι δηλώνουν ακόμη άγνοια και κάποιοι δείχνουν αδιάφοροι. Στους περισσότερους χώρους τα σταχτοδοχεία είναι ήδη εξαφανισμένα και σε άλλους ακόμη πάνω στα τραπέζια.

Εν μέσω αντιδράσεων αρκετών επιχειρηματιών, που υποστηρίζουν ότι η απαγόρευση του καπνίσματος στα καταστήματά τους θα τους πλήξει σημαντικά και μάλιστα σε περίοδο κρίσης, εφαρμόζονται από το πρωί τα μέτρα της γενικής απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους στεγασμένους δημόσιους χώρους και τις επιχειρήσεις.

Ο αντικαπνιστικός νόμος ξεκινά με συστάσεις και ο πρώτος μήνας χαρακτηρίζεται ως «περίοδος χάριτος». Οι συστάσεις θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη, εφόσον μια επιχείρηση, ή ένας καπνιστής, «υποτροπιάσουν» και το φαινόμενο επαναληφθεί. Οι δε συστάσεις για την επιχείρηση, όπως διευκρίνισε η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, θα καταγράφονται σε ειδικό βιβλίο, που υποχρεούται να κρατά και να επιδεικνύει, όταν το ζητούν τα ελεκτικά όργανα, κάθε καταστηματάρχης.

Αυτή τη φορά, «το κυνήγι του καπνού», όπως διαμηνύει το Υπουργείο, γίνεται με μειωμένα -κατά το ήμισυ- πρόστιμα, αλλά οι έλεγχοι θα «σφίξουν» από 9.500 ελεγκτές - 530 επόπτες δημόσιας υγείας, 4.500 αστυνομικούς της Δημοτικής Αστυνομίας και 4.500 λιμενικούς.

Από τις 8 το πρωί λειτουργεί και η τηλεφωνική γραμμή 1142 στην οποία, σε πρώτη φάση, θα παρέχονται πληροφορίες για τις διατάξεις του αντικαπνιστικού νόμου, ενώ έπειτα από ένα διάστημα θα δέχεται καταγγελίες για παραβάσεις.

2 σχόλια:

  1. Καλά τα υγιεινά μέτρα, αλλά οι καπνιστές φέρνουν πολλά έσοδα στο κράτος από το φόρο του καπνού. Αν το κόψουν, από που θα αναπληρωθούν αυτά τα έσοδα; Κι άλλο δάνειο από το ΔΝΤ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πιστεύεις ότι ενδιαφέρεται η Κυβέρνηση για την υγεία μας; Πρόκειται για επικοινωνιακή πολιτική και δεν πιστεύουν ότι θα κόψουν πολλοί Έλληνες το τσιγάρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.