9.9.10

Ανεστάλη η εκτέλεση της Ιρανής που καταδικάστηκε για μοιχεία

Οι ιρανικές αρχές ανέστειλαν την εφαρμογή της ποινής σε θάνατο δια λιθοβολισμού που είχε επιβληθεί σε βάρος της Ιρανής Σακινέχ Μοχαμαντί-Αστιανί μετά την καταδίκη της για μοιχεία, ανακοίνωσε το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών.


"Η ετυμηγορία όσον αφορά τις εξωσυζυγικές σχέσεις (...) επανεξετάζεται", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Ραμίν Μεχμανπαράστ στο κρατικό ιρανικό αγγλόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο Press TV.

Η υπόθεση της Μοχαμαντί-Αστιανί έχει προκαλέσει διεθνή κατακραυγή και περαιτέρω ένταση στις σχέσεις μεταξύ του Ιράν και της Δύσης.

Λίγη ώρα πριν γίνει δημόσια γνωστή η απόφαση της Ιρανικής κυβέρνησης να αναστείλει την θανατική καταδίκη δια λιθοβολισμού της Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί , το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο είχε σχεδόν ομόφωνα (659 ψήφους υπέρ, 22 αποχές) εγκρίνει κοινό ψήφισμα και των επτά πολιτικών ομάδων, απευθύνοντας έκκληση στις ιρανικές αρχές να αναθεωρήσουν τις αποφάσεις τους.

Το εν λόγω ψήφισμα αναφέρεται γενικότερα στην « κατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν » και ειδικότερα στις περιπτώσεις της Σακινέχ και της Ιρανο-Ολλανδέζας Ζάχρα Μπαχράμι .

Με το κείμενο του ψηφίσματος οι ευρωβουλευτές υποστηρίζουν ότι ο εξαναγκασμός σε ομολογίες, τα βασανιστήρια και η κακή μεταχείριση των κρατουμένων και η ατιμωρησία των κρατικών υπαλλήλων, « εξακολουθούν να είναι ευρέως διαδεδομένες στο Ιράν, εγείροντας ισχυρές αμφιβολίες ως προς την αμεροληψία και τη διαφάνεια της δικαστικής διαδικασίας στη χώρα αυτή ».

Αναφέρουν ότι αυξάνεται ο αριθμός των περιπτώσεων στις οποίες ειρηνικοί υπερασπιστές των πολιτικών δικαιωμάτων κατηγορούνται ως « μουχάρεμπ » (εχθροί του Θεού) πράγμα που μπορεί να επιφέρει θανατική ποινή.

Αποτίουν φόρο τιμής στο θάρρος όλων εκείνων των Ιρανών πολιτών, ανδρών και γυναικών, που αγωνίζονται για την προάσπιση των θεμελιωδών ελευθεριών.

Καταδικάζουν ανενδοίαστα την καταδίκη σε θάνατο με λιθοβολισμό της Σακινέχ Μοχαμαντί Αστιανί , καταδίκη η οποία, ανεξάρτητα από τα πραγματικά περιστατικά, δεν δικαιολογείται και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Το ΕΚ απευθύνει έκκληση στις ιρανικές αρχές να αγνοήσουν τις καταδικαστικές αποφάσεις που έχουν απαγγελθεί εις βάρος της Σακινέχ και να ξεκινήσουν αναλυτική επανεξέταση της περίπτωσής της.

Ζητούν επίσης να επανεξετασθεί η περίπτωση της Ζάχρα Μπαχράμι (συνελήφθη στις 27 Δεκεμβρίου σε επίσκεψή της από την Ολλανδία για να επισκεφθεί την οικογένειά της στο Ιράν) και να της χορηγηθεί άμεσα πρόσβαση σε νομική αρωγή και προξενική συνδρομή.

Ζητούν τέλος να καθιερωθεί εκ νέου αποστολή του ΟΗΕ για ειδικό εισηγητή, με σκοπό να διερευνηθεί η μη τήρηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να ενθαρρυνθεί η λογοδοσία των υπαίτιων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.