17.9.10

Διαψεύδει ο Σαρκοζί ότι είχε επισόδειο με τον Μπαρόζο για το θέμα των Ρομά

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί διέψευσε κατηγορηματικά ότι ήλθε σε σύγκρουση με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο για το θέμα των Ρομά, αναφέρεται σε ανακοίνωση που δόθηκε στον τύπο και υπογραμμίζεται "ότι δεν υψώθηκαν οι τόνοι".


"Εάν κάποιος παρέμεινε ήρεμος και δεν προέβη σε ακραίους σχολιασμούς αυτός ήμουν εγώ", δήλωσε ο πρόεδρος Σαρκοζί στη διάρκεια συνέντευξης τύπου στις Βρυξέλλες.

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει αυτή την εβδομάδα μετά τη διαρροή στον γαλλικό τύπο εγγράφων που αναφέρουν ότι οι εκκαθαρίσεις των καταυλισμών των Ρομά αποτελούν προτεραιότητα της γαλλικής πολιτικής.

Διπλωμάτες στη σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες δήλωσαν ότι η διαρροή αυτών των εγγράφων προκάλεσε μια θυελλώδη σύγκρουση μεταξύ του γάλλου προέδρου και του προέδρου της ευρωπαϊκής επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Πολλοί ηγέτες ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μεταξύ των οποίων οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Βουλγαρίας, δήλωσαν ότι ο Σαρκοζί και ο Μπαρόζο συγκρούσθηκαν έντονα στη διάρκεια της συνόδου.

"Γνωρίζω πολύ καλά τον Μανουέλ Μπαρόζο και τον εκτιμώ" τόνισε ο γάλλος πρόεδρος και πρόσθεσε, "Αλλά είμαι ο ηγέτης του γαλλικού κράτους και δεν μπορώ να επιτρέψω να προσβάλουν τη χώρα μου".

Η Γαλλία δεν κάνει διακρίσεις σε βάρος των Ρομά στην πολιτική της εκκαθάρισης των παράνομων καταυλισμών καθώς οι περισσότεροι Ρομά που έχουν συλληφθεί είναι γάλλοι πολίτες, συνέχισε ο Σαρκοζί.

"Περισσότεροι από 500 παράνομοι καταυλισμοί εκκαθαρίστηκαν στη διάρκεια του Αυγούστου και τα 2/3 ή τα 3/4 των Ρομά ήταν Γάλλοι... Αυτά τα στοιχεία αποδεικνύουν ότι δεν γίνεται καμιά διάκριση", συνέχισε ο Νικολά Σαρκοζί μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη σύνοδο στις Βρυξέλλες.

Διαψεύδει και η Γερμανία

Στη συνέντευξη τύπου που έδωσε στις Βρυξέλλες ο Σαρκοζί διαβεβαίωσε ότι η Μέρκελ του αποκάλυψε πως είχε και η ίδια την πρόθεση να προχωρήσει, εντός των επόμενων εβδομάδων "στην εκκένωση των καταυλισμών".

Αμέσως μετά ωστόσο, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, Στέφεν Ζάιμπερτ, είπε ότι η καγκελάριος δεν συζήτησε, ούτε κατά τη διάρκεια της συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κατά τις συνομιλίες που είχε στο περιθώριό της με τον Γάλλο πρόεδρο για τους καταυλισμούς των Ρομά στη Γερμανία "και σε καμία περίπτωση για την εκκένωσή τους".

Την πληροφορία είχαν διαψεύσει επίσης και Γερμανοί διπλωμάτες από τις Βρυξέλλες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.