22.9.10

Οι βασικές αρχές του νομοσχεδίου για την περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών σε διαβούλευση

Τις βασικές αρχές του σχεδίου νόμου για την εκούσια κατάργηση των φορολογικών εκκρεμοτήτων των φορολογούμενων κατέθεσε για διαβούλευση με τους αρμόδιους το υπουργείο Οικονομικών.
Το σχέδιο νόμου του υπουργείου που απεστάλη σε όλους τους φορείς της αγοράς περιλαμβάνει τη ρύθμιση για την περαίωση όλων των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των επιχειρήσεων και επαγγελματιών για τις διαχειριστικές περιόδους που έκλεισαν μέχρι τις 31 - 12 - 2009, στην οποία εντάσσονται και οι φορολογικές υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια καθώς και ρύθμιση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το δημόσιο.

Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι προχωρεί σε τέσσερις μεγάλες αλλαγές στη διαδικασία εκδίκασης των φορολογικών υποθέσεων με στόχο την ταχύτερη εκδίκαση τους ενώ προανήγγειλε ότι θα προχωρήσει σύντομα στην αναδιοργάνωση των υπηρεσιών του όπως και στην διεύρυνση και αυστηροποίηση των ποινών για φοροδιαφυγή.

"Καλούμε τους φορολογούμενους και τις φορολογικές αρχές να αφήσουν πίσω το παρελθόν και να χτίσουν στο παρόν και στο μέλλον μία σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης και συνέπειας που θα διασφαλίζει την εκπλήρωση των φορολογικών υποχρεώσεων από όλους τους πολίτες. Είναι μία "τελευταία ευκαιρία" για μία "νέα αρχή" σημειώνει στην ανακοίνωση του το υπουργείο. Σημειώνει, επίσης, ότι "το 2011 θα είναι η χρονιά της δραστικής ποινικής καταστολής της φοροδιαφυγής σε όλες τις εκφάνσεις της".

Σύμφωνα με το πλαίσιο του σχεδίου νόμου του υπουργείου Οικονομιών - το οποίο είναι ανοικτό κατά τη διαδικασία της διαβούλευσης με τους φορείς - στη ρύθμιση των φορολογικών εκκρεμοτήτων θα συμπεριληφθούν:

οι ανέλεγκτες υποθέσεις με εξαίρεση αυτές των πολύ μεγάλων επιχειρήσεων.

οι υποθέσεις που εκκρεμούν στα διοικητικά δικαστήρια α' και β' βαθμού δικαιοδοσίας εφόσον δεν έχουν συζητηθεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο και

οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο.

Η όλη διαδικασία θα διενεργηθεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων για τον μεγαλύτερο όγκο των υποθέσεων, με αποστολή προς τους ενδιαφερομένους εκκαθαριστικού σημειώματος. Η εξόφληση του σημειώματος θα επιφέρει εκ του νόμου οριστική και αμετάκλητη επίλυση της διαφοράς και θα καταργεί τον έλεγχο, τη Δίκη και τα τυχόν ληφθέντα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης. Για τις εκκρεμείς φορολογικές υποθέσεις που θα ρυθμίζονται θα προβλέπεται η καταβολή του 25% του οφειλόμενου φόρου έως τη 12 Νοεμβρίου 2010 ενώ η εξόφληση θα μπορεί να γίνει ανάλογα με το ποσό σε έως και 12 μηνιαίες δόσεις. Για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στα δικαστήρια η ρύθμιση προβλέπει από την πλήρη απαλλαγή του πρόσθετου ή των προσαυξήσεων όταν καταβάλλεται ο κύριος φόρος για τις υποθέσεις που εκκρεμούν στο πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο έως και την καταβολή επιπλέον του κύριου φόρου του 25% του ποσού που καταλογίστηκε για τις υποθέσεις που έχουν γίνει δεκτές από το πρωτοβάθμιο διοικητικό δικαστήριο και έχει ασκηθεί έφεση από το δημόσιο αλλά δεν έχει συζητηθεί σε δευτεροβάθμιο επίπεδο. Γενναίες απαλλαγές από τις προσαυξήσειςπου φθάνουν το 100% των προσαυξήσεων προβλέπονται για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών αν ο οφειλέτες καταβάλει εφάπαξ το ποσό τις βεβαιωμένης αρχικά οφειλής. Διαφορετικά και ανάλογα με το ύψος της οφειλής προβλέπεται η εξόφλησή τους σε έως και 45 μηνιαίες δόσεις με απαλλαγή στην περίπτωση αυτή του 50% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.



Ως «τελευταία ευκαιρία για να γίνει μια νέα αρχή», χαρακτήρισε τη διαδικασία της περαίωσης που φέρνει η κυβέρνηση με «πρωτόγνωρες» διαδικασίες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, επισημαίνοντας ότι γίνεται άμεσα πράξη η σχετική εξαγγελία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για άμεση επίλυση των οικονομικών εκκρεμοτήτων των επιχειρήσεων.

Οι πολίτες κι οι φορολογικές αρχές αφήνουν πίσω το παρελθόν και χτίζουν για το παρόν μια σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.