9.9.10

Ανακαλούν τις προτροπές για αυξήσεις στις τιμές των αλεύρων

Θετικό αποτέλεσμα φαίνεται ότι έφερε για τις τιμές αλεύρων και ψωμιού, η λήψη ασφαλιστικών μέτρων από την Επιτροπή Ανταγωνισμού, καθώς οι αλευροβιομηχανίες ανακαλούν τις προτροπές τους για αυξήσεις ενώ ο έλεγχος συνεχίζεται σε βάθος για την τιμολογιακή πολιτική στην αλυσίδα σίτος - άλευρα - ψωμί.


Η Ολομέλεια της Επιτροπής Ανταγωνισμού συνεδρίασε, χθες, προκειμένου να εξετάσει τη λήψη ασφαλιστικών μέτρων, για αποτροπή άμεσα επικείμενου κινδύνου ανεπανόρθωτης βλάβης στο δημόσιο συμφέρον, σύμφωνα με το άρθρο 9 παρ. 7 του ν. 703/77, κατά του Συνδέσμου Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων και του Συνδέσμου Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος, στο πλαίσιο της συνεχιζόμενης αυτεπάγγελτης έρευνας στην αγορά των «αλεύρων» κ«σιτηρών» για τυχόν παράβαση των άρθρων 1 και 2 του ν. 703/77, όπως ισχύει, και των άρθρων 101 και 102 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη συνεδρίαση, προτάθηκαν δεσμεύσεις από το Σύνδεσμο Ελλήνων Αλευροβιομηχάνων και το Σύνδεσμο Αλευροβιομηχάνων της Ελλάδος και η Επιτροπή Ανταγωνισμού ομόφωνα αποφάσισε να αποδεχθεί τις δεσμεύσεις που υπέβαλαν οι δύο Σύνδεσμοι.

Οι δεσμεύσεις περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ανάκληση ή ανασκευή των ανακοινώσεων της 12ης και 13ης Αυγούστου περί αναπροσαρμογής τιμών και την αποχή τους στο μέλλον από οποιαδήποτε σύσταση ή προτροπή, που να αφορά, άμεσα ή έμμεσα, τη διαμόρφωση της τιμολογιακής και εν γένει εμπορικής πολιτικής των επιχειρήσεων - μελών τους.

Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση μη συμμόρφωσης των αλευροβιομηχάνων με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, η Επιτροπή, μπορεί να επιβάλει πρόστιμο που ανέρχεται μέχρι και στο 10% των ακαθαρίστων εσόδων των μελών τους.

Η απόφαση αυτή της Επιτροπής Ανταγωνισμού ελήφθη αποκλειστικά και μόνο στο στάδιο της διαδικασίας των ασφαλιστικών μέτρων ενώ συνεχίζεται με ταχείς ρυθμούς η έρευνα της υπόθεσης σίτος - άλευρα - ψωμί από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού, και η απόφαση αυτή ''δεν προδικάζει τη νομική αξιολόγηση των ήδη τελεσθεισών πράξεων ή/και παραλείψεων των εμπλεκομένων, οι οποίες θα εξεταστούν και θα αξιολογηθούν από την Επιτροπή Ανταγωνισμού στο στάδιο της τακτικής διαδικασίας'' όπως σημειώνει η επιτροπή.

Σύμφωνα με πληροφορίες μετά από την αρχική προτροπή για αυξήσεις που έφταναν ή ξεπερνούσαν το 30% τις ημέρες του Αυγούστου εν τέλει οι αυξήσεις , όπου έγιναν τελικά, ήταν κάτω του 20% και ο έλεγχος συνεχίζεται για να διαπιστωθεί εάν δικαιολογείται από τα κοστολογικά στοιχεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.