11.9.10

Ο Ηλίας Ηλιάδης παγκόσμιος πρωταθλητής στο τζούντο - "Χάλκινη" η Μπουκουβάλα

Στη γενέτειρα του τζούντο, την Ιαπωνία, ο Ηλίας Ηλιάδης ήταν γραφτό να στεφθεί παγκόσμιος πρωταθλητής. Ότι δεν κατάφερε το 2005 στο Κάιρο και το 2007 στο Ρίο ντε Τζανέιρο
(και στις δύο περιπτώσεις ήταν δεύτερος) το πέτυχε σήμερα στο Τόκιο, κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο της κατηγορίας των -90 κιλών, σε μία ιστορική μέρα για το ελληνικό τζούντο αλλά και για τον "χρυσό" Ολυμπιονίκη της Αθήνας. Ο Ηλιάδης έγινε ο πρώτος Έλληνας τζουντόκα που κατακτά χρυσό μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα ανδρών, την ίδια στιγμή που εκτός από το χρηματικό έπαθλο (6.000 δολάρια) εξασφάλισε και 500 βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη η οποία μετράει ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου το 2012.

Ο Έλληνας τζουντόκα ήταν "καυτός" από τον πρώτο αγώνα και δεν άφησε κανέναν να αμφισβητήσει την ανωτερότητά του μέσα στο τατάμι. Σημείωσε έξι νίκες, συμπεριλαμβανομένου και δύο επί Ιαπώνων τζουντόκα. Η δεύτερη εξ αυτών στον τελικό της κατηγορίας, όπου στο golden score έκαμψε την αντίσταση του Νταίκι Νισιγιάμα εκτοξεύοντας το ελληνικό τζούντο στην κορυφή του κόσμου.

"Αποστολή εξετελέσθη"

"Δεν θα μπορούσαν να τριτώσουν τα ασημένια παγκόσμια μετάλλια. Δεν θα το αντέχαμε πλέον. Τέλος καλό, όλα καλά όμως. Αποστολή εξετελέσθη". Ο εθνικός προπονητής, Νίκος Ηλιάδης ζαλισμένος από τη χαρά της τεράστιας αυτής επιτυχίας για το ελληνικό τζούντο αλλά και γενικότερα για τον ελληνικό αθλητισμό, έκανε λόγο για πραγματικό άθλο που ήρθε μέσα στη γενέτειρα του τζούντο, την Ιαπωνία.

"Γίνομαι αποδέκτης εξαιρετικών σχολίων από όλους όσοι βρίσκονται εδώ. Μου λένε ότι ο Ηλίας είναι ο πραγματικός και μοναδικός πρωταθλητής. Είμαι υπερήφανος που αυτός ο αθλητής είναι Έλληνας και ύψωσε την ελληνική σημαία πιο ψηλά απ` όλες. Είναι μοναδική στιγμή, μετά από δύο ασημένια σε Κάιρο και Ρίο ντε Τζανέιρο αλλά και τις τόσες ατυχίες που είχαμε τον τελευταίο καιρό. Εδώ στην Ιαπωνία, απέδειξε ότι είναι ο κορυφαίος τζουντόκα της κατηγορίας και πλέον ουδείς μπορεί να το αμφισβητήσει αυτό".

Και συνέχισε: "Η αποστολή που είχαμε εδώ στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εξετελέσθη με τον καλύτερο τρόπο. Η προετοιμασία μας ήταν εξαιρετική και δεν αφήσαμε περιθώριο σε κανέναν να αμφισβητήσει την αξία του Ηλία. Εκείνος από την πλευρά του αντιμετώπισε τον κάθε αγώνα ως έναν τελικό. Δεν ξέφυγε σε κανένα σημείο από το στόχο που είχε θέσει, παρά το γεγονός ότι η κλήρωση που είχε ήταν η δυσκολότερη. Απέδειξε ότι είναι ο καλύτερος σε έξι τελικούς. Αυτό θέλαμε, αυτό πετύχαμε. Αξίζουν πολλά συγχαρητήρια σε αυτό το παιδί αλλά και σε όλους εκείνους που στάθηκαν κοντά του αυτόν τον καιρό".

"Χάλκινη" η Μπουκουβάλα

Το χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας των -57 κιλών στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Τόκιο πανηγύρισε η Ιουλιέτα Μπουκουβάλα. Η τζουντόκα του Νικηφόρου Ανατολής Ιωαννίνων επικράτησε της Ρουμάνας Κορίνα Καπριόριου στον αγώνα για την 3η θέση των -57 κιλών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.