28.9.10

Αλλαγές στην Παιδεία, στο σύστημα εισαγωγής και φοίτησης στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ

Tα ονόματα των επιστημόνων που θα στελεχώσουν τη Διεθνή Συμβουλευτική Επιτροπή για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, υπενθυμίζοντας ότι στη χθεσινή συνάντηση εργασίας για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση που πραγματοποιήθηκε στους Δελφούς, ο πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, ανακοίνωσε τη συγκρότηση Διεθνούς Συμβουλευτικής Επιτροπής.


Η επιτροπή, η οποία θα είναι άμισθη, απαρτίζεται από πρυτάνεις και προέδρους μερικών από τα γνωστότερα Πανεπιστήμια του κόσμου στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αυστραλία και την Ασία, αλλά και πρώην υπουργούς Παιδείας που υλοποίησαν επιτυχείς μεταρρυθμίσεις στη χώρα τους.

Η σύνθεση της επιτροπής όπως ανακοινώθηκε στους Δελφούς από τον υφυπουργό, Ι. Πανάρετο, στον οποίο είχε ανατεθεί η ευθύνη της συγκρότησής της, είναι η εξής:

David Naylor (Καναδάς), πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Toronto.

Gavin Brown (Αυστραλία), πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου του Σίδνεϊ.

Gudmund Hernes (Νορβηγία), πρώην υπουργός Παιδείας και Έρευνας, πρώην υπουργός Υγείας και πρόεδρος του διεθνούς Συμβουλίου Κοινωνικών Ερευνών.

James J. Duderstadt (ΗΠΑ), επίτιμος πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Michigan.

Jo Ritzen (Ολλανδία), πρώην υπουργός Παιδείας και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ.

John Sexton (ΗΠΑ), πρόεδρος του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

Λίντα Κατέχη (Linda P.B. Katehi) (ΗΠΑ), πρύτανης του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Davis. (Η κ. Κατέχη θα είναι και συντονίστρια της επιτροπής).

Patrick Aebischer (Ελβετία), πρόεδρος του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Λωζάννη.

Lap-Chee Tsui (Hong Kong), πρύτανης και πρόεδρος του Πανεπιστημίου του Hong Kong.

Ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, περιγράφοντας στους Δελφούς το παρόν και το μέλλον της εκπαίδευσης, προανήγγειλε αλλαγή του τρόπου εισαγωγής σε πανεπιστήμια και όχι σχολές ή τμήματα και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «Καλλικράτης» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις και συνενώσεις, ακόμα και καταργήσεις.

Επέμεινε στην ανάγκη εξωστρέφειας των πανεπιστημίων και διεθνοποίησής τους ώστε να μπορούν να δέχονται καθηγητές αλλά και φοιτητές από το εξωτερικό και μίλησε για μεγαλύτερη ελευθερία των ίδιων των ιδρυμάτων που θα φύγουν πλέον από το σημερινό μοντέλο, αφού θεωρείται πολύ σημαντική η όσο γίνεται μεγαλύτερη αυτοδιοίκηση των ιδρυμάτων.

Η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου, από την πλευρά της, μίλησε για τις αλλαγές στην οργάνωση των σπουδών, τον τρόπο εξέτασης των φοιτητών, τον τρόπο διδασκαλίας και διανομή των συγγραμμάτων με την εισαγωγή του ηλεκτρονικού συγγράμματος.

Ο διάλογος θα διαρκέσει τρεις μήνες και σε αυτό θα συμμετάσχουν τόσο οι πανεπιστημιακοί, ολόκληρη η Ακαδημαϊκή κοινότητα, καθηγητές, φοιτητές σπουδαστές αλλά και οι πολίτες. Επίσης θα συμμετάσχουν και οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων.

Τον Ιανουάριο αναμένεται το νομοσχέδιο με τις αλλαγές που θα εφαρμοστούν έτσι ώστε όλα να είναι έτοιμα το 2013-2014 που θα αλλάξει και το σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τα ΑΕΙ και τα ΤΕΙ αποτελούν βάση της τρίμηνης διαβούλευσης για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου.

Η κα Διαμαντοπούλου, μιλώντας σήμερα στο ραδιοσταθμό "Real fm" ανέφερε ότι παρακάλεσε τους πρυτάνεις και τους προέδρους των ΤΕΙ να υπάρξει το επόμενο τρίμηνο μία διαρκής σύνοδος, όπου θα καταθέτουν και οι ίδιοι προτάσεις και "στο τέλος του τριμήνου θα έχουμε εξειδικευμένα όλα τα δεδομένα, ώστε να προχωρήσουμε στη νομοθετική ρύθμιση".

Σημείωσε ότι το νέο σύστημα των εισαγωγικών εξετάσεων θα εξειδικευτεί αφού προηγουμένως ολοκληρωθούν οι αλλαγές στο Λύκειο και στα Πανεπιστήμια το Φεβρουάριο, σημειώνοντας ότι η κατεύθυνση θα είναι ότι το λύκειο θα έχει μικρό αριθμό μαθημάτων και διπλάσιο αριθμό ωρών, θα υπάρχουν εξετάσεις μέσα στο λύκειο εθνικής εμβέλειας, ο μαθητής θα έχει και εργασίες και το πανεπιστήμιο θα βάλει το ίδιο στάθμιση στα μαθήματα που επιλέγει.

Η υπουργός Παιδείας ανέφερε, επίσης, ότι δημιουργείται σε κάθε ίδρυμα συμβούλιο διοίκησης όπου «θα συμμετέχουν και οι εκλεγμένοι καθηγητές του συγκεκριμένου πανεπιστημίου, αλλά και προσωπικότητες της κοινωνίας και της οικονομίας ... [και] ένας εκπρόσωπος των φοιτητών, εκλεγμένος βέβαια από τους φοιτητές», το οποίος «θα έχει την ευθύνη του μακροχρόνιου σχεδιασμού, του προϋπολογισμού, των διοικητικών θεμάτων, των υποδομών αλλά και ζητήματα που έχουν να κάνουν με τη φύλαξη του πανεπιστημίου, θέματα που δεν είναι καθαρά ακαδημαϊκά», ενώ «τα καθαρά ακαδημαϊκά θέματα θα είναι της ακαδημαϊκής κοινότητας, δηλαδή θα είναι του πρύτανη και της συγκλήτου».

Αντιδράσεις των κομμάτων

Μιλώντας, επίσης, στο ραδιοσταθμό "Real fm" η τομεάρχης της ΝΔ για θέματα Παιδείας Ελίζα Βόζεμπεργκ ανέφερε πως επικοινωνιακά οι εξαγγελίες της κυβέρνησης ήταν εξαιρετικά εντυπωσιακές και επί της ουσίας, «εξαιρετικά αισιόδοξες», προσθέτοντας πως «η ΝΔ δεν ασκεί ποτέ αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση σε ό,τι αφορά τα θέματα της παιδείας".

«Εμείς δηλώνουμε ότι θα συμμετάσχουμε στο διάλογο με συγκεκριμένες προτάσεις, θα ασκήσουμε κριτική, αλλά έχουμε και το θάρρος και το έχουμε κάνει μέχρι τώρα, να ψηφίζουμε εκείνες τις διατάξεις που θεωρούμε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση, διότι η παιδεία είναι το μέλλον του τόπου μας, είναι εθνική πολιτική και όχι κομματικό μετερίζι στο οποίο ο καθένας μπορεί να ασκεί μία μεμονωμένη πολιτική που στερείται προτάσεων συγκεκριμένων», είπε και σημείωσε πως προς το παρόν, δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία αναφορικά με την εξειδίκευση των προτάσεων που κατέθεσε η κυβέρνηση, αλλά και τα οικονομικά μεγέθη τα οποία έχουν συρρικνωθεί «με το πρόσχημα», όπως είπε, του μνημονίου. «Σήμερα, τα πανεπιστήμια διαμαρτύρονται - μιλάμε για την τριτοβάθμια, αλλά αυτό συμβαίνει και στις δύο πρώτες βαθμίδες - ότι η έλλειψη κονδυλίων, μειώνει και την ποιότητα στην παιδεία», συμπλήρωσε.

Η λογική που διακατέχει την κυβερνητική πολιτική είναι να γίνεται ακόμη πιό ταξική η Παιδεία με υποβαθμισμένες σχολές και πτυχία και με πανεπιστήμια που μετατρέπονται σε επιχειρήσεις, δήλωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέτευξης Τύπου, η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, ενώ προέβλεψε ότι η νέα εκπαιδευτική πολιτική θα μειώσει την πρόσβαση στα πανεπιστήμια των παιδιών που προέρχονται από τα φτωχά λαϊκά στρώματα.

Αντίθετα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης θεωρεί ότι ο άξονας των προτάσεων της κυβέρνησης κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο ΛΑΟΣ θα συμμετάσχει στο διάλογο και, άλλωστε, ουδέποτε έφυγε από αυτόν, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, προσθέτοντας ότι «θα είμαστε παρόντες και θα καταθέσουμε τις δικές μας παρατηρήσεις».

Για "μετατροπή του δημόσιου ακαδημαϊκού πανεπιστημίου σε αγοραίο μηχανισμό παροχής υπηρεσιών κατάρτισης", κάνει λόγο ο ΣΥΝ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.