18.9.10

Εκλογές στο Αφγανιστάν σήμερα

Ανοιξαν οι κάλπες στο Αφγανιστάν για τις βουλευτικές εκλογές που θα διεξαχθούν σήμερα στη χώρα, τις δεύτερες μετά την πτώση των Ταλιμπάν στο τέλος του 2001, σύμφωνα με δημοσιογράφο του Γαλλλικού Πρακτορείου.


Περισσότεροι από 10,5 εκατομμύρια Αφγανοί θα εκλέξουν τους 249 βουλευτές της Εθνικής Συνέλευσης, οι 68 θέσεις της οποίας προορίζονται για γυναίκες.

Τα πρώτα αποτελέσματα της ψηφοφορίας δεν θα γίνουν γνωστά πριν τις 8 Οκτωβρίου το νωρίτερο, ενώ τα τελικά αποτελέσματα δεν αναμένονται πριν τις 30 Οκτωβρίου.

Περίπου 300.000 αφγανοί στρατιώτες και αστυνομικοί εργάζονται για την ασφαλή διεξαγωγή των εκλογών σε συνεργασία με περίπου 150.000 ξένους στρατιώτες.

Η έλλειψη ασφάλειας και η νοθεία είναι τα βασικά θέματα "ανησυχίας" της διεθνούς κοινότητας για τις βουλευτικές εκλογές που διεξάγονται σήμερα στο Αφγανιστάν, δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν, Στάφαν ντε Μιστούρα.

"Ελπίζουμε ότι αυτή δεν θα είναι μία κακή μέρα, αλλά η ασφάλεια αποτελεί έναν παράγοντα ανησυχίας", δήλωσε ο κ. ντε Μιστούρα στο τηλεοπτικό δίκτυο Al-Jazeera.

Επτά άντρες των αφγανικών δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν σήμερα από επίθεση ταλιμπάν κοντά σε εκλογικό τμήμα στην επαρχία Μπαγκλάν, στο βόρειο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε η αστυνομία.

Από το πρωί που άνοιξαν οι κάλπες των βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται σήμερα στο Αφγανιστάν, και τις οποίες οι ταλιμπάν έχουν προειδοποιήσει ότι θα παρεμποδίσουν με κάθε τρόπο, αρκετές επιθέσεις έχουν σημειωθεί σε ολόκληρη τη χώρα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν συνολικά εννέα άτομα και τραυματιστούν αρκετά ακόμη.

Η αρχή έγινε τα ξημερώματα, όταν ρουκέτα έπληξε το στρατηγείο του ΝΑΤΟ στην Καμπούλ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν ζημιές ή θύματα. Στη συνέχεια, στην επαρχία Νανγκαρχάρ στα ανατολικά της χώρας, δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν από ρουκέτα που έπληξε κατοικία και δύο αφγανοί παρατηρητές τραυματίστηκαν από έκρηξη σημειώθηκε σε εκλογικό τμήμα. Στην ίδια επαρχία, δύο εκρήξεις σημειώθηκαν σε εκλογικά τμήματα, ένα ανδρών και ένα γυναικών, ενώ τουλάχιστον έξι ρουκέτες ρίφθησαν στην Τζαλαλαμπάντ, χωρίς ωστόσο να υπάρξουν θύματα.

Παράλληλα, στο νότιο Αφγανιστάν, βόμβα εξερράγη κοντά στην αυτοκινητοπομπή του κυβερνήτη της επαρχίας Κανταχάρ, ο οποίος πραγματοποιούσε επισκέψεις σε εκλογικά τμήματα, χωρίς όμως να υπάρξουν θύματα.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της ψηφοφορίας, έγινε γνωστό από την Εκλογική Επιτροπή ότι έχει ανοίξει το 92% των εκλογικών τμημάτων, ενώ οι πρώτες καταγγελίες για νοθεία κάνουν λόγο για τουλάχιστον δύο περιπτώσεις εκλογικών τμημάτων όπου το μελάνι με το οποίο σημαδεύονται στο δάχτυλο όσοι έχουν ψηφίσει, προς αποφυγή διπλοψηφιών, δεν ήταν ανεξίτηλο.

Στην Καμπούλ, ένας άντρας συνελήφθη κοντά σε εκλογικό τμήμα, επειδή βρέθηκαν στην κατοχή του τουλάχιστον 15 πλαστές εκλογικές κάρτες. Πλαστές κάρτες κατασχέθηκαν επίσης στην επαρχία Χελμάντ, στο νότο της χώρας, αλλά και στην επαρχία Κουντούζ, στο βόρειο Αφγανιστάν. Λέγεται ότι εκατομμύρια πλαστές εκλογικές κάρτες έχουν τυπωθεί στο Πακιστάν.

Ο αφγανός πρόεδρος Χαμίντ Καρζάι ψήφισε νωρίς το πρωί, μία ώρα μετά την έναρξη της ψηφοφορίας, σε σχολείο στο κέντρο της Καμπούλ, κοντά στην προεδρική κατοικία, δηλώνοντας ότι ελπίζει σε ένα "υψηλό" ποσοστό συμμετοχής στην ψηφοφορία.

"Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει υψηλό ποσοστό συμμετοχής, ότι οι άνθρωποι θα μετακινηθούν και θα ψηφίσουν το άτομο, άντρα ή γυναίκα [που επιθυμούν], χωρίς να υποστούν καμία πίεση", δήλωσε ο αφγανός πρόεδρος, προσθέτοντας ότι "Είναι μία μεγάλη μέρα. Χάρη στο Σύνταγμά μας, ο λαός έχει το δικαίωμα να διαλέξει το κοινοβούλιό του".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.