18.9.10

Δύο εκθέσεις για τον Μέγα Αλέξανδρο στο Άμστερνταμ

Εγκαινιάστηκαν, 16 Σεπτεμβρίου, και άνοιξαν σήμερα τις πύλες τους δύο εκθέσεις με θέμα τον Μέγα Αλέξανδρο, στα μουσεία Hermitage Amsterdam και Allard Pierson, στο Άμστερνταμ.
Η έκθεση στο Μουσείο Hermitage Amsterdam έχει θέμα "Ο Αθάνατος Μέγας Αλέξανδρος" και η παράλληλη, που διοργανώνεται από το Μουσείο Allard Pierson σε συνεργασία και συμπληρωματικά με την αντίστοιχη έκθεση του Μουσείου Hermitage, έχει τίτλο: "Η Κληρονομιά του Αλεξάνδρου - Έλληνες στην Αίγυπτο".

Η έκθεση στο Μουσείο Hermitage Amsterdam θα είναι ανοικτή για το κοινό έως τις 18 Μαρτίου 2011. Η έκθεση περιλαμβάνει περισσότερα από 350 κορυφαία εκθέματα, μεταξύ των οποίων και το περίφημο Gonzaga Kameo από το Κρατικό Μουσείο Hermitage της Αγίας Πετρούπολης. Είναι η πρώτη φορά στην Ολλανδία που μια έκθεση αφιερώνεται στην ιστορική προσωπικότητα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο ταξίδι του προς την Ανατολή και στην επίδραση του Ελληνισμού στον υπόλοιπο κόσμο.

Η παράλληλη έκθεση στο Μουσείο Allard Pierson, η οποία θα διαρκέσει έως και τις 20 Μαρτίου 2011, αναδεικνύει την επίδραση που άσκησε ο Μέγας Αλέξανδρος στην Αίγυπτο, φέρνοντας στοιχεία του δυτικού πολιτισμού στην Ανατολή. Η κληρονομιά του Μεγάλου Αλεξάνδρου αναφέρεται σε αυτές τις αμοιβαίες επιδράσεις, καθώς και στον πολιτιστικό συγκερασμό των λαών.

Στο πλαίσιο των επίσημων εγκαινίων της έκθεσης στο Μουσείο Allard Pierson, τα οποία πραγματοποιήθηκαν από τον Πρέσβη της Ελλάδος στην Ολλανδία, Ι. Οικονομίδη, παρουσία της Ελληνίδας Αρχαιολόγου, Αλ. Μπαλή, ο διευθυντής του Allard Pierson, W. Hupperetz, απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό, ενώ η έφορος του μουσείου και συντονίστρια της έκθεσης, Geralda Jurriaans-Gelle, παρουσίασε το περιεχόμενο της έκθεσης. Ακολούθως, ο επίτιμος καθηγητής Βυζαντινολογίας, δρ. W. J. Aerts απήγγειλε στα ελληνικά και τα ολλανδικά αποσπάσματα ενός μεσαιωνικού ποιήματος για τον Μ. Αλέξανδρο, ενώ ο Δρ. Anton van Hooff, τ. καθηγητής Κλασσικής Ιστορίας και εκδότης, πραγματοποίησε σύντομη διάλεξη με θέμα: "Αλέξανδρος, η ευλογία ενός πρόωρου θανάτου". Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την παράθεση δεξίωσης στο χώρο του μουσείου, όπου οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να θαυμάσουν τα εκθέματα.

Στα εγκαίνια της έκθεσης του Μουσείου Hermitage Amsterdam, όπου παρέστη ο Έλληνας Πρέσβης έδωσαν το «παρών» εκπρόσωποι του πολιτικού, διπλωματικού και επιχειρηματικού κόσμου, καθώς και οι χορηγοί της έκθεσης. Στο πλαίσιο των εγκαινίων, απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό, τόσο ο διευθυντής του Μουσείου Hermitage Amsterdam, Ernst W. Veen, όσο και ο διευθυντής του Μουσείου Hermitage της Αγίας Πετρούπολης, Mikhail Borisovich Piotrovsky.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.