17.9.10

Ενιαία Αρχή Πληρωμών και ενιαίο μισθολόγιο

Ένα μεγάλο στοίχημα για την εύρυθμη λειτουργία του δημοσίου τομέα και την εξοικονόμηση πόρων, που σπαταλούνταν σε επιδόματα, που κραύγαζαν συντεχνιακές αντιλήψεις του παρελθόντος, με μικροκομματικά κριτήρια, προσπαθεί να κερδίσει η κυβέρνηση, ωστόσο, πάντα υπό την πίεση του μνημονίου και τις πιέσεις της τρόικας προκειμένου να περιοριστούν οι δαπάνες στο ένα δισ. ευρώ την επόμενη τριετία.


Τα δύο σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη αυτού του κυβερνητικού στόχου, που θέλουν να φέρουν εις πέρας τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικών, με τη συνεργασία όλων των υπουργείων και των φορέων, καθώς υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις και ιδιαιτερότητες σε όλο το φάσμα του δημόσιου τομέα, είναι η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων, τα στοιχεία της οποίας θα αξιοποιηθούν για τις αναγκαίες μετατάξεις προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των υπηρεσιών και ειδικά μετά τον «Καλλικράτη», με δεδομένη την απόφαση για πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο το 2010. Το δεύτερο εργαλείο είναι η δημιουργία της Ενιαίας Αρχής Πληρωμών, η οποία αναλαμβάνει τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ θα βάζει στο μικροσκόπιο όλες τις αμοιβές, τα επιδόματα και τα χρηματικά εντάλματα που εκδίδουν οι δημόσιοι φορείς.

Σημαντικό ρόλο στην εξοικονόμηση πόρων, θα διαδραματίσει και το νέο ενιαίο μισθολόγιο, καθώς αναμένεται να κοπούν μία σειρά από επιδόματα, μεταξύ των οποίων αυτά της έγκαιρης προσέλευσης, ταχύτερης και αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης, υπολογιστή, πολυετίας, ειδικής απασχόλησης, διδακτικής προετοιμασίας, κίνησης υπαλλήλων στους ΟΤΑ κλπ. Γενικώς θα καταργηθούν όλα τα ειδικά επιδόματα, οι αμοιβές επιτροπών και οι πλασματικές υπερωρίες. Σημειώνεται ότι τα κλαδικά επιδόματα αγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ και το οικονομικό επιτελείο ακόμη δεν έχει λάβει οριστική απόφαση για αυτά. Πάντως, θεωρείται βέβαιο ότι θα διατηρηθούν το οικογενειακό επίδομα και αυτό της θέσης ευθύνης.

Βεβαίως, η κυβέρνηση θα βρει απέναντί της τη σθεναρή αντίσταση της ΑΔΕΔΥ, η οποία παρότι ήταν υπέρμαχη του ενιαίου μισθολογίου κατά το παρελθόν, τώρα υποστηρίζει ότι η εφαρμογή του θα γίνει μόνο για περικοπές στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι, όπως σημειώνει, ήδη έχουν πληγεί με την περικοπή τους και την κατάργηση των δώρων και επιδομάτων. Η ΑΔΕΔΥ προτείνει την αύξηση του βασικού μισθού στα 1.100 ευρώ, ζητά αξιοκρατία με βασικό επιχείρημα ότι είναι αδιανόητο εργαζόμενοι στο ίδιο γραφείο με τα ίδια προσόντα να έχουν διαφορά στις απολαβές τους μέχρι και 1.000 ευρώ. Επίσης, η ΑΔΕΔΥ είναι αντίθετη και με τη γενικότερη πεποίθηση ότι στο δημόσιο υπάρχει μεγάλο πλεονάζον προσωπικό, διατηρεί τις επιφυλάξεις της για τις μετατάξεις και με τον τρόπο που θα γίνουν αυτές.

Πληρωμές μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών

Μόνο μέσω τραπεζικών λογαριασμών θα γίνεται πλέον η μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες. Έτσι, από την 1η Νοεμβρίου η καταβολή των μισθών θα γίνεται αποκλειστικά μέσω τραπεζικών λογαριασμών.

Όσοι από τους 768.000 υπαλλήλους, υπολογίζονται περίπου σε 150.000, δεν έχουν ανοίξει τραπεζικό λογαριασμό θα πρέπει να το κάνει το επόμενο διάστημα, να προσκομίσει στην αρμόδια υπηρεσία για τις απολαβές του φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης ή άλλο έγγραφο της τράπεζας που να προκύπτει ο αριθμός του λογαριασμού τους.

Οι φορείς θα πρέπει ταυτόχρονα να δημιουργήσουν ηλεκτρονικά αρχεία αναλυτικής κατάστασης μισθοδοσίας, που θα αποστέλλουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών 15 ημέρες πριν από την πληρωμή των υπαλλήλων και η οποία θα περιλαμβάνει τις μηνιαίες αποδοχές και όλες τις πρόσθετες αμοιβές.

Όσον αφορά τα ΝΠΔΔ, η έναρξη καταβολής της μισθοδοσίας αποκλειστικά από την ΕΑΠ θα γίνει μέχρι τον Απρίλιο του 2011. Παύση πληρωμών θα περιμένει ωστόσο όσους υπαλλήλους δεν διαθέτουν τραπεζικούς λογαριασμούς, καθώς και όσους δεν απογράφηκαν ή τα στοιχεία τους παρουσιάζουν διαφοροποίηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.