17.9.10

Κυκλοφόρησε η νέα δοκιμαστική έκδοση του Internet Explorer 9

Το δημοφιλέστερο στον κόσμο πρόγραμμα διαδικτυακής πλοήγησης (browser), ο Ιnternet Explorer, έκανε ένα ακόμα "βήμα" στο μέλλον, καθώς η εταιρία Microsoft κυκλοφόρησε τη νέα δοκιμαστική έκδοση του (beta). Ο Internet Explorer 9 υπόσχεται μεγαλύτερη ταχύτητα και ασφάλεια, καλύτερα γραφικά και μεγαλύτερες ευκολίες για τους χρήστες.


Το πρόγραμμα, που παρουσιάστηκε σε ειδική εκδήλωση στο Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό και το BBC, διατίθεται ελεύθερα στους χρήστες να το δοκιμάσουν σε περισσότερες από 30 γλώσσες, μεταξύ αυτών και στα ελληνικά.

Ο ΙΕ9 υποστηρίζει την τεχνολογία HTML5 που επιτρέπει στους σχεδιαστές να εμπλουτίζουν τις ιστοσελίδες με πολυμεσικό περιεχόμενο (βίντεο, γραφικά κλπ.), ενώ συνεργάζεται στενά με την μηχανή αναζήτησης Bing της Microsoft.

Η εμφάνιση των γραφικών και του κειμένου από το πρόγραμμα δεν γίνεται πια μέσα από την κεντρική μονάδα επεξεργασίας, αλλά από την κάρτα γραφικών, πράγμα που βελτιώνει την ταχύτητα και την ποιότητα.

Το μερίδιο αγοράς του Internet Explorer στην παγκόσμια αγορά μέχρι σήμερα εκτιμάται στο 51% περίπου, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών StatCounter (ή γύρω στο 60% σύμφωνα με άλλες εκτιμήσεις), έναντι 25% - 31% του Mozilla Firefox (που πρόσφατα κυκλοφόρησε η δοκιμαστική έκδοση του Firefox 4 και σε μερικές χώρες έχει ξεπεράσει σε μερίδιο τον Internet Explorer), 7,5% - 11% του Google Chrome, 4% του Apple Safari και 2% του Opera.

H μεγαλύτερη εταιρία λογισμικού στον κόσμο ευελπιστεί ότι η νέα έκδοση του Internet Explorer (ο οποίος τα τελευταία χρόνια χάνει συνεχώς έδαφος διεθνώς) θα αποτελέσει πειστική "απάντηση" στον συνεχώς εντεινόμενο ανταγωνισμό στον χώρο των προγραμμάτων πλοήγησης.

Οι αναλυτές φαίνεται να συμφωνούν ότι ο νέος ΙΕ είναι ένα σαφώς καλύτερο πρόγραμμα από τεχνολογική πλευρά, αλλά αναρωτιούνται αν όντως θα καταφέρει να αυξήσει ξανά το μερίδιό του στην αγορά, καθώς πολλοί χρήστες δείχνουν πρόθυμοι να δοκιμάζουν εναλλακτικές λύσεις πια.

Οι εκδόσεις beta παραμένουν συνήθως σε δοκιμαστικό στάδιο για τρεις μήνες, αλλά η Microsoft μπορεί να παρατείνει αυτή την περίοδο, πριν κυκλοφορήσει σε παγκόσμιο επίπεδο την τελική και επίσημη έκδοση του προγράμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.