8.10.10

Αυξήσεις και μειώσεις στα νέα τιμολόγια της ΔΕΗ από 1ης Ιανουαρίου 2011

Αυξήσεις μέχρι 13,7 % και μειώσεις μέχρι 13,8 % στα οικιακά τιμολόγια, μειώσεις στις περισσότερες κατηγορίες εμπορικών και βιομηχανικών καταναλωτών και αύξηση 5 - 7 % στα αγροτικά τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου του 2011, ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.


Τα ποσοστά ανατιμήσεων που αποφασίστηκαν είναι σημαντικά χαμηλότερα σε σχέση με τα αρχικά αιτήματα της ΔΕΗ, καθώς οι αυξήσεις στις χαμηλότερες κατηγορίες κατανάλωσης μετριάστηκαν από αντίστοιχες μειώσεις σε φόρους και τέλη που επιβαρύνουν τους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας.

Σημειώνεται ότι στο πρώτο κλιμάκιο κατανάλωσης (μέχρι 800 κιλοβατώρες) ισχύουν μειώσεις 10 - 20 % για όσους εντάσσονται στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (άτομα με χαμηλό εισόδημα, ΑΜΕΑ, άνεργοι) εφόσον υποβάλουν τη σχετική αίτηση. Υπολογίζεται ότι 1,2 εκατ. καταναλωτές συνολικά εντάσσονται σε αυτές τις κατηγορίες.

Ερωτηθείς για τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής επισήμανε ότι "γίνονται και μειώσεις, αλλά δεν τις ακούμε" και πρόσθεσε ότι με τα μέτρα αντιρρόπησης που παίρνει η κυβέρνηση, 1.200.000 οικιακοί πελάτες θα έχουν μειώσεις έως και 20% μέσω του κοινωνικού τιμολογίου, αν και θα σημειωθούν αυξήσεις 2%, ενώ 1.000.000 μικρές επιχειρήσεις θα έχουν μειώσεις από 5% έως 18%.

Αντιδράσεις

Για ακόμα μεγαλύτερη πίεση στα ήδη μειωμένα εισοδήματα των καταναλωτών έκανε λόγο ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας & Φυσικών Πόρων της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι επερχόμενες αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα είναι "γροθιά στο στομάχι" για το χειμαζόμενο οικογενειακό εισόδημα και βυθίζουν την οικονομία σε ακόμα μεγαλύτερη ύφεση".

"Η κυβέρνηση με το γνωστό θράσος παρουσιάζει τις νέες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ για τα νοικοκυριά ως μειώσει" αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ και χαρακτηρίζει "εμπαιγμό για τις ομάδες ακραίας φτώχειας" το κοινωνικό τιμολόγιο.

Δεν είναι δυνατόν σε καιρούς οικονομικής δυσπραγίας να γίνονται τέτοιες αυξήσεις, επεσήμανε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης και πρότεινε η κατανάλωση μέχρι εκατό κιλοβάτ να είναι δωρεάν, ώστε να εξυπηρετήσουν, όπως είπε, τον αδύναμο πολίτη, εκείνον που μένει σε ένα δυάρι.

Για πολιτική που εξουθενώνει τα φτωχότερα νοικοκυριά και βάζει νάρκη στα θεμέλια της ανάπτυξης, κάνει λόγο ο ΣΥΝ.

Οι αυξήσεις είναι αποτέλεσμα του εξορθολογισμού των τιμολογίων της ΔΕΗ, κάτι που απαιτεί και επιβάλει η απελευθέρωση της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, επισημαίνει η ΓΕΝΟΠ και εκτιμά ότι "σε λίγο με μαθηματική ακρίβεια ακολουθούν κι άλλες αυξήσεις, λόγω αύξησης της Οριακής Τιμής Συστήματος (τιμή πώλησης στην χονδρική αγορά)".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.