8.10.10

Το Νόμπελ Ειρήνης 2010 στον κινέζο αντιφρονούντα Λιου Σιαομπό

Ο κινέζος αντιφρονών Λιου Σιαομπό είναι ο νικητής του βραβείου Νομπέλ Ειρήνης για το 2010, έγινε σήμερα γνωστό- μία ανακοίνωση την οποία ανέμενε το Πεκίνο και την οποία επέκρινε σφόδρα.


Ο 54χρονος Λιου βραβεύεται «για τον μακροχρόνιο και μη βίαιο αγώνα του για τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα».

Ο αγώνας του καλύπτει πολλές δεκαετίες που χαρακτηρίζονται κυρίως από μακρές περιόδους κράτησης.

Καθηγητής λογοτεχνίας, που έχει διδάξει στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Νέας Υόρκης και στο Πανεπιστήμιου του Πεκίνου, είναι ένας παγκοσμίως γνωστός διανοούμενος, βετεράνος των κινέζων διαφωνούντων και εξέχουσα φυσιογνωμία του δημοκρατικού κινήματος της πλατείας Τιενανμέ.

Τον περασμένο Δεκέμβριο φυλακίστηκε για 11 χρόνια -ανήμερα τα Χριστούγεννα- για ένα μανιφέστο που έγραψε το 2008 μαζί με άλλους κινέζους ακτιβιστές, με το οποίο ζητούσε ελευθερία λόγου και πολυκομματικές εκλογές.

Η βράβευση του Λιου Σιαμπό με το Νόμπελ Ειρήνης "αντιβαίνει πλήρως στις αρχές" του βραβείου αυτού και θα βλάψει τις σχέσεις ανάμεσα στην Κίνα και τη Νορβηγία, δήλωσε ο κινέζος υπουργός Εξωτερικών.

Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματικό έπαθλο ύψους 1.5 εκατομμυρίων δολαρίων και θα απονεμηθεί στο Όσλο στις 10 Δεκεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.