1.10.10

Απόπειρα πραξικοπήματος στον Ισημερινό

Η κυβέρνηση του Ισημερινού, που κατήγγειλε αργά χθες βράδυ, ότι σημειώθηκε απόπειρα πραξικοπήματος σε βάρος του προέδρου Ραφαέλ Κορέα, κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ασφαλείας, Μιγκέλ Καρβαχάλ.


Νωρίτερα περίπου 150 μέλη των ενόπλων δυνάμεων του Ισημερινού έθεσαν υπό τον έλεγχο τους το διεθνές αεροδρόμιο του Κουίτο, με συνέπεια να διακοπεί η λειτουργία του, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για ένα νόμο που περικόπτει συγκεκριμένα προνόμια και επιδόματα αστυνομικών και στρατιωτικών, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του αεροδρομίου.

Αστυνομικοί κατέβηκαν στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι επίσης για την πρόθεση του προέδρου Ραφαέλ Κορία να διαλύσει το κοινοβούλιο που έχει οδηγηθεί σε αδιέξοδο.

Μέλη του κόμματος του Κορία έχουν μπλοκάρει νομοθετικές ρυθμίσεις που στοχεύουν στην περικοπή των δημοσίων εσόδων, γεγονός που έχει αναγκάσει τον πρόεδρο να σκέφτεται τη διάλυση του σώματος, κίνηση που σημαίνει ότι θα συνεχίσει να κυβερνά με διάταγμα μέχρι τη διεξαγωγή των εκλογών, δήλωσε ένας από τους υπουργούς της κυβέρνησης.

Η συγκεκριμένη χώρα της Νότιας Αμερικής με 14 εκατομμύρια κατοίκους έχει ιστορικό πολιτικής αστάθειας.

Ωστόσο τα νέα μέτρα λιτότητας που έχει προτείνει ο Κορία για να τεθούν σε ισχύ πρέπει να εγκριθούν από το Συνταγματικό δικαστήριο.

Σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας ένστολοι αστυνομικοί έκαιγαν λάστιχα αυτοκινήτων φωνάζοντας "Σεβαστείτε τα δικαιώματα μας", διαμαρτυρόμενοι για τις περικοπές στα επιδόματα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.