7.10.10

Κοντά στην ελευθερία οι εγκλωβισμένοι μεταλλωρύχοι στη Χιλή

Η βοηθητική σήραγγα έφτασε πολύ κοντά στους 33 μεταλλωρύχους, οι οποίοι εδώ και δύο μήνες παραμένουν εγκλωβισμένοι σε 700 μέτρα βάθος σε ορυχείο του Σαν Χοσέ στη Χιλή.


Ήδη το γεωτρύπανο βρίσκεται σε βάθος 519 μέτρων, δηλαδή περίπου 110 μέτρα απόσταση από τους εγκλωβισμένους, ανακοινώθηκε από τον επικεφαλής μηχανικό Αντρές Σουγκάρετ.

Πάντως, ακόμα και εάν το γεωτρύπανο φτάσει στους εγκλωβισμένους θα χρειαστεί τουλάχιστον μια εβδομάδα ακόμα για να ενισχυθεί με ειδικούς ατσάλινους σωλήνες η σήραγγα που μέσα της θα κινηθεί ο κλωβός, που θα τους ανεβάσει στην επιφάνεια της γης.

Για τις προετοιμασίες υποδοχής τους στην επιφάνεια έχει στηθεί ένα υπαίθριο νοσοκομείο, ενώ πέντε ελικόπτερα είναι έτοιμα να μεταφέρουν εάν χρειαστεί τυχόν ασθενείς στην κοντινότερη πόλη Κοπιάπο.

Λέγεται ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον 24 ώρες για να μεταφερθούν στην επιφάνεια της γης και οι 33, ενώ πρώτοι θα ανέβουν όσοι παρουσιάζουν προβλήματα υγείας συνοδευόμενοι από ειδικούς μηχανικούς που θα κατέβουν για να τους συνοδεύουν στην ανάβαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.