8.10.10

Η κατάσταση στον Δούναβη βελτιώνεται μετά το σοβαρό βιομηχανικό δυστύχημα

Οι συνέπειες της μόλυνσης στον Δούναβη έχουν αρχίσει να μειώνονται σήμερα στην Ουγγαρία, έπειτα από το σοβαρό βιομηχανικό δυστύχημα σε εργοστάσιο παραγωγής αλουμίνας στο δυτικό τμήμα της χώρας που προκάλεσε διαρροή κόκκινης τοξικής λάσπης,
η οποία πλημμύρισε κατοικημένες περιοχές του δυτικού τμήματος της χώρας και μόλυνε τους ποταμούς Ράμπα και Μαρτσάλ, παραποτάμους του Δούναβη, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι οι νεκροί ανέρχονται πλέον στους πέντε.

Σήμερα το πρωί, το επίπεδο pH των υδάτων του Δούναβη στην περιοχή του Κομαρόν ήταν στο 8,4, σύμφωνα με έναν από τους ειδικούς που πραγματοποιούν εκεί συνεχείς μετρήσεις. Η τιμή αυτή είναι ελαφρά υψηλότερη της φυσιολογικής, αλλά δεν έχει επιπτώσεις στο οικοσύστημα, είπε ο ίδιος.

Στον Ράμπα, παραπόταμο του Δούναβη, η αντίστοιχη τιμή είναι 9 και εδώ έχουν καταγραφεί σποραδικοί θάνατοι ψαριών, ο αριθμός των οποίων μειώθηκε σήμερα.

Αν και οι ειδικοί θεωρούν ότι οι συνέπειες των αλκαλικών ενώσεων στα νερά του Δούναβη θα είναι βραχυχρόνιες, το επίπεδο της μόλυνσης με βαρέα μέταλλα , κυρίως με χρώμιο, μένει να προσδιορισθεί.

Η οργάνωση Greenpeace προειδοποίησε σήμερα για κίνδυνο μόνιμης βλάβης του περιβάλλοντος και της τροφικής αλυσίδας. "Πρέπει να εκκινήσουμε από την αρχή ότι 40.000 στρέμματα γης δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στη γεωργία", δήλωσε ο Χέρβιγκ Σούστερ, χημικός και στέλεχος της οργάνωσης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Βιένη.

Ο ίδιος επεσήμανε επίσης τον κίνδυνο μόλυνσης του αέρα , όταν θα στεγνώσει η τοξική λάσπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.