7.10.10

Εκτιμήσεις της Ε.Ε. ότι το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας είναι μεγαλύτερο

Tα στοιχεία για το έλλειμμα και το χρέος της Ελλάδας για την τριετία 2006-2009 κατά πάσα πιθανότητα θα αναθεωρηθούν προς τα πάνω, δήλωσε ο εκπρόσωπος του αρμόδιου για τις οικονομικές υποθέσεις επιτρόπου Ολι Ρεν, Αμαντέου Αλταφάζ.
Το ακριβές ύψος τους θα οριστικοποιηθεί εντός του Οκτωβρίου.


Καθησυχαστικός εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών σε ότι αφορά το ενδεχόμενο ανοδικής αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, υπογραμμίζοντας πως αυτό θα έχει πολύ μικρές επιπτώσεις στο έλλειμμα του 2010, ενώ τόνισε ότι δεν θα υπάρξουν πρόσθετα μέτρα στον προϋπολογισμό.

Εξάλλου, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας συρρικνώθηκε κατά 1,8% το δεύτερο τρίμηνο του 2010, σε σχέση με το πρώτο, σύμφωνα με τις οριστικές εκτιμήσεις της Eurostat. Σε ετήσια βάση, το ελληνικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 3,7%.

Στο μεταξύ, κλιμακώνεται η αντιπαράθεση κυβέρνησης-ΝΔ για την οικονομία και το μνημόνιο. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, κατηγόρησε τη ΝΔ για προσπάθεια ανατροπής των μεγάλων αλλαγών - που έκανε και προωθεί η κυβέρνηση.

Για εξαπάτηση του εκλογικού σώματος κατηγόρησε τον πρωθυπουργό, από την Λαμία ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο κ. Παπανδρέου που έταζε λαγούς με πετραχήλια για να κερδίσει τις εκλογές, ήξερε -αν είναι δυνατόν- από τον Γενάρη του 2009, πολύ καλά την κατάσταση της οικονομίας", είπε ο Αντώνης Σαμαράς, σχολιάζοντας αναφορά του Γερμανού πρώην υπουργού Οικονομικών για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Επικρίσεις κατά των δύο μεγάλων κομμάτων διατύπωσε η Αλ. Παπαρήγα. Συνειδητά περιορίζουν τη συζήτηση γύρω από το Μνημόνιο θέλοντας έτσι να βγάλουν λάδι τη στρατηγική τους η οποία συνέβαλε και στην όξυνση της κρίσης και στη λήψη μέτρων με τη μορφή μνημονίου, τόνισε η γγ του ΚΚΕ.

Επιφυλάξεις για την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας

Για «μέτρια σενάρια» και δυσάρεστες οικονομικές προβλέψεις για το δεύτερο εξάμηνο του 2010 ιδιαίτερα για τις χώρες της Ευρώπης έκανε λόγο ο γενικός γραμματέας του ΟΟΣΑ.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξέφρασε ανησυχία, "για τον άτονο και ανισόρροπο χαρακτήρα της ανάκαμψης της διεθνούς οικονομίας", ενώ επεκτείνεται κατ' αυτό ο "πόλεμος των νομισμάτων".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.