24.11.10

Απεργία στα πλοία: Συνεχίζουν οι ναυτικοί και σήμερα 24 Νοεμβρίου μέχρι τις 06.00 της 26 Νοεμβρίου

Έκκληση προς όλες τις πλευρές να πρυτανεύσει η λογική και η εργασιακή ειρήνη, απηύθυνε το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, με αφορμή τη χθεσινή απόφαση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας για συνέχιση της απεργίας το επόμενο 48ωρο, μέχρι τις 06.00 της 26ης Νοεμβρίου, με προοπτική περαιτέρω κλιμάκωσης.


Το υπουργείο σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι σε κάθε περίπτωση θα προασπίσει το δημόσιο συμφέρον και τις ακτοπλοϊκές συγκοινωνίες. Σημειώνεται ότι η απεργιακή κινητοποίηση των ναυτικών περιλαμβάνει τις κατηγορίες πλοίων για τις οποίες εκκρεμεί η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και είναι τα ακτοπλοϊκά επιβατηγά-οχηματαγωγά, τα μεσογειακά φορτηγά και τα ακτοπλοϊκά φορτηγά κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας.

Η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι κατέληξε σε αυτήν την απόφαση, διαπιστώνοντας, ότι με εξαίρεση την Ένωση Πορθμείων, που υπέγραψε σχετικό Μνημόνιο Συμφωνίας για τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας του 2010, και τις εργοδοτικές Οργανώσεις Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών και Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας που προηγήθηκαν, δεν υπάρχει προθυμία προσέλευσης των εργοδοτών των άλλων κατηγοριών πλοίων στην υπογραφή και των υπόλοιπων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας για το 2010, που ήδη πλησιάζει στη λήξη του.

«Οι μόνοι που δεν ευθύνονται είναι οι Έλληνες ναυτεργάτες αφού δεν απεργούν στο σύνολό τους -καταλήψεις υπάρχουν μόνο - οι επαγγελματίες συνδικαλιστές των σωματείων τους, καθορίζουν απεργιακές κινητοποιήσεις από τον φόβο μήπως χάσουν τους παχυλούς μισθούς τους γι΄ αυτό δεν ρωτάνε τους ναυτεργάτες εάν επιθυμούν να απεργήσουν ή όχι » αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση Επιχειρήσεων Ναυτιλίας.

«Σε αυτή τη δύσκολη -εθνικά, οικονομικά και κοινωνικά- συγκυρία οφείλουμε να επιδεικνύουμε σύνεση. Να προσπαθήσουν όλες οι πλευρές να βρεθεί λύση», αναφέρει σε δήλωσή του ο Υπεύθυνος του Τομέα Εμπορικής Ναυτιλίας για τη Νέα Δημοκρατία και βουλευτής Λασιθίου κ. Γιάννης Πλακιωτάκης. Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρει εξάλλου «Όσο για την Κυβέρνηση πρέπει επιτέλους να αναλάβει τις ευθύνες της και να πάψει να παίζει με ζητήματα καίριας σημασίας, όπως η ακτοπλοΐα, η ναυτική εκπαίδευση και εργασία, οι άγονες γραμμές, η κρουαζιέρα και φυσικά το Λιμενικό Σώμα.»
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (του Πάρη Τσιριγώτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.