18.11.10

Κατατέθηκε στη Βουλή ο προϋπολογισμός 2011 - Μέτρα για ενίσχυση οικονομικής δραστηριότητας - ανάπτυξης

Κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή, από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, ο προϋπολογισμός του 2011, (μαζί με τους προϋπολογισμούς ορισμένων ειδικών ταμείων και υπηρεσιών), καθώς και ο ισολογισμός-απολογισμός του οικονομικού έτους 2009.


Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Βουλής, Φίλιππος Πετσάλνικος, ο Προϋπολογισμός θα συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής σε πέντε συνεχείς συνεδριάσεις, από το Σάββατο 18 Δεκεμβρίου μέχρι και τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 22 Δεκεμβρίου, αφού θα έχει συζητηθεί προηγουμένως, στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής. Ο ισολογισμός-απολογισμός του 2009, θα συζητηθεί ξεχωριστά.

Αύξηση του χαμηλού συντελεστή κατά 2 μονάδες -από το 11% στο 13% και άρα από το 5,5% στο 6,5%-, μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6,5% για τα ξενοδοχεία και για τα φάρμακα και εξίσωση του ΕΦΚ πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης, παράλληλα με τη χορήγηση 400 εκ. ευρώ σε ετήσια βάση για επίδομα θέρμανσης, περιλαμβάνονται στον νέο προϋπολογισμό, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο προϋπολογισμός του 2011 περιλαμβάνει επίσης μέτρα για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας και της ανάπτυξης, συμπεριλαμβανομένης της διατήρησης του ύψους των δημοσίων επενδύσεων στο ύψος του 2010 - παρά την αρχικά προβλεπόμενη από το πρόγραμμα μείωσή τους κατά 500 εκ. ευρώ - και τη μείωση του συντελεστή φορολόγησης των αδιανέμητων κερδών από το 24% στο 20%" αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου φέρεται να ανέφερε κατά τη διάρκεια του Υπουργικού Συμβουλίου - στο οποίο συζητήθηκε ο Προϋπολογισμός - ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε, αν βάλουμε το «μαχαίρι» πιο βαθειά στα προβλήματα, όχι με νέα φορολογικά βάρη και ούτε με περικοπές για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι η αναθεώρηση του ελλείμματος για το 2009 αποκάλυψε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της ΝΔ, από τα τέλη του 2003 έως το 2009, το έλλειμμα σχεδόν τετραπλασιάστηκε.

Πρόσθεσε δε ότι ο αγώνας που ξεκίνησε η κυβέρνηση αποδείχτηκε ακόμα πιο «ναρκοθετημένος» και ότι η αφετηρία άλλαξε με την πραγματική αποτίμηση των ελλειμμάτων του παρελθόντος.

Επιπλέον, είπε ότι η «κληρονομιά» που άφησε η ΝΔ αποδείχτηκε ακόμα πιο δυσβάσταχτη για τους Έλληνες πολίτες και υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έκανε το καθήκον της με το παραπάνω.

«Στα δύσκολα αποδείξαμε ότι μπορούμε να καταφέρουμε άθλους», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες και απέδωσε εύσημα στα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, κάνοντας λόγο για συλλογική επιτυχία.

Το 2010 η Ελλάδα πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή που επιτεύχθηκε ποτέ στη χώρα μας και η οποία ανέρχεται σε 6% του ΑΕΠ, αναφέρει σε ανακοίνωσή του του υπουργείο Οικονομικών και προσθέτει ότι ο Προϋπολογισμός του 2011 αποτελεί τη συνέχεια της μεγάλης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης που ξεκίνησε το 2010, μία από τις πιο κρίσιμες και σημαντικές χρονιές στην ιστορία της χώρας μας.

Επίσης, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι "Η αφετηρία για αυτή την προσαρμογή ήταν πολύ δυσμενής και το έλλειμμα του 2009 καταδεικνύει το μέγεθος του δημοσιονομικού εκτροχιασμού της χώρας. Το έλλειμμα του 2009 - με τα οριστικά αναθεωρημένα στοιχεία από την ΕΛΣΤΑΤ και την Eurostat - έφτασε το 15,4% του ΑΕΠ ή 36,2 δισ. ευρώ. Το 2010 επιτυγχάνεται μία μείωση του ελλείμματος 6 μονάδων του ΑΕΠ άνω των 14 δισ. ευρώ, καθώς το έλλειμμα γενικής κυβέρνησης εκτιμάται ότι θα κλείσει στο 9,4% του ΑΕΠ ή περίπου 22 δισ. ευρώ. Παρά την αναθεώρηση των στοιχείων και την διεύρυνση του μεγέθους της Γενικής Κυβέρνησης η μείωση του ελλείμματος κατά 6 συνολικά ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ είναι μεγαλύτερη από τον αρχικό στόχο για μείωση κατά 5,5 μονάδες.

Ακόμη, ο πρωθυπουργός ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι το μήνυμα των εκλογών για τους ΟΤΑ ήταν μήνυμα πολιτικής σταθερότητας.

Όσον αφορά στη διαφορά προσέγγισης με τη Γερμανία σχετικά με τον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν διαφωνεί με τη συμμετοχή ιδιωτών σε αυτόν, αλλά με τον τρόπο συμμετοχής τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου