22.11.10

24η απεργία στα πλοία την Τρίτη 23 Νοεμβρίου

«Δεμένα» στα λιµάνια όλης της χώρας θα παραμείνουν την Τρίτη 23 Νοεμβρίου όλα τα επιβατηγά πλοία, καθώς η Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) αποφάσισε να προκηρύξει 24ωρη απεργία, µε προοπτική κλιμάκωσης.
Από την απεργία ενδέχεται να δημιουργηθούν προβλήματα στα νησιά.

Η ΠΝΟ διεκδικεί την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα Ακτοπλοϊκά -Επιβατηγά Πλοία, Πορθμεία Εσωτερικού, Μεσογειακά Φορτηγά Πλοία και Ακτοπλοϊκά Φορτηγά Πλοία κάτω των 500 κόρων ολικής χωρητικότητας. Η ομοσπονδία των ναυτικών έχει υπογράψει συμφωνία για τη σύμβαση του 2010 με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (πλοία Αδριατικής και κρουαζιερόπλοια) με αύξηση 2%, ενώ πριν από λίγες ημέρες ήρθε σε συμφωνία και με την Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών για τους ναυτικούς που απασχολούνται στα ποντοπόρα πλοία και προβλέπει αύξηση 1,7%, από την 1η Ιανουαρίου 2010, με αναδρομική ισχύ.

Η ΠΝΟ ζητά τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των Ελλήνων ναυτεργατών όλων των ειδικοτήτων, την αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την δεκάμηνη απασχόληση στα ακτοπλοϊκά-επιβατηγά πλοία και την ίδρυσης Ανεξάρτητου Ταμείου Ανεργίας για τους ναυτικούς. Στην έναρξη της απεργιακής κινητοποίησης δεν θα συμπεριληφθούν τα επιβατηγά - οχηματαγωγά πλοία της γραμμής Ελλάδας-Ιταλίας.

Βεντούρης: «Να βρούμε λύση» «Ο κλάδος της ακτοπλοΐας, όταν το επέτρεπε ο καιρός ήταν γενναιόδωρος. Τώρα δεν έχουμε να δώσουμε - καλώ την ΠΝΟ να αναστείλει την αυριανή απεργία της για 20 ημέρες και να καθίσουμε άμεσα όλοι μαζί να βρούμε λύση» επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Επιχειρήσεων Ναυτιλίας, Απ. Βεντούρης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου με αφορμή τις 24ωρες απεργιακές κινητοποιήσεις που ξεκινούν οι ναυτεργάτες από αύριο. «Ο ελάχιστος πράγματι καταβαλλόμενος μισθός ενός ναυτικού είναι 2.400 € ο μέσος όρος μισθού 3.500 € επί 12 μήνες (10 μήνες υποχρεωτική στελέχωση και 2 μήνες επιδόματα) ή επί 14 μήνες για ναυτικούς επιβατηγών πλοίων που εκτελούν δρομολόγια συνεχώς» τόνισε ο κ. Βεντούρης προσθέτοντας ότι όλες οι πλοιοκτήτριες εταιρείες επιβατηγού ναυτιλίας είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Βεντούρη δήλωσε: «Από το Δεκέμβριο του 2009 κάθε τόσο και λίγο συζητάμε για τη σύμβαση. Γίνεται αναστολή, η μία μετά την άλλη να το συζητήσουμε, να το κοιτάξουμε και να φτάσουμε σε ένα σημείο το οποίο θα μπορέσει να γίνει αποδεκτό τουλάχιστον. Δεν έχω καμία αντίρρηση και τώρα να κάνω την οποιαδήποτε συζήτηση εποικοδομητική υπό την προϋπόθεση όμως να έχει υπογραφεί η σύμβαση».

Στο μεταξύ ο υπουργός Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας, Γιάννης Διαμαντίδης, αναχωρεί αύριο για το Λονδίνο όπου θα έχει συναντήσεις με Έλληνες εφοπλιστές που κατοικούν στην βρετανική πρωτεύουσα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (του Πάρη Τσιριγώτη)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.