29.11.10

Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του ελληνικού δανείου από 5 σε 11 χρόνια

Τον δρόμο για την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων (ύψους 110δισ.) που έχει λάβει η Ελλάδα από τα κράτη-μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ, ανοίγει η χθεσινοβραδινή απόφαση που έλαβαν τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin για την Ιρλανδία.
Συγκεκριμένα, στο τελικό ανακοινωθέν του Eurogroup για τα 85 δισ. που θα λάβει ως δάνειο η Ιρλανδία αναφέρεται:

« Το Γιουρογκρουπ θα εξετάσει τάχιστα τη δυνατότητα ευθυγράμμισης της περιόδου αποπληρωμής της χρηματοδότησης προς την Ελλάδα με αυτήν της Ιρλανδίας ». Το οικονομικό πακέτο προς την Ιρλανδία θα καλύψει χρηματοδοτικές ανάγκες έως 85 δισ. ευρώ.

Το τελικό ανακοινωθέν των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin επισημαίνει ότι αποφασίστηκε η παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ιρλανδία, έπειτα από αίτημα της Ιρλανδικής κυβέρνησης στις 22 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται, ακόμη, στο κείμενο ότι η παροχή δανείου στην Ιρλανδία είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην ευρωζώνη και σε ολόκληρη την ΕΕ και πως οι υπουργοί οικονομικών ενέκριναν ομόφωνα τα μέτρα για τη στήριξη της Ιρλανδικής οικονομίας.

Σύμφωνα με το ίδιο ανακοινωθέν, η χρηματοπιστωτική στήριξη στην Ιρλανδία θα παρασχεθεί στη βάση του προγράμματος που διαπραγματεύτηκε και συμφώνησε σήμερα η ιρλανδική κυβέρνηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Ειδικότερα, αναφέρεται ότι το πρόγραμμα της Ιρλανδίας βασίζεται σε τρεις άξονες. Στην άμεση ενίσχυση και συνολική στήριξη του τραπεζικού τομέα, στη φιλόδοξη δημοσιονομική προσαρμογή (διόρθωση του υπερβολικού ελλείμματος έως το 2015) και στην προώθηση των μεταρυθμίσεων.

Καταλήγοντας, το ανακοινωθέν υπενθυμίζει ότι τα βασικά σημεία σχετικά με τους όρους και τις προϋόθέσεις της σημερινής συμφωνίας θα υιοθετηθούν και τυπικά από το Συμβούλια Eurogroup και Ecofin στις 6 και 7 Δεκεμβρίου.


Δηλώσεις Γιούγκερ- Ρεν για επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμης ελληνικού δανείου

Την ανάγκη εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας υπογράμμισαν κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος του Eurogroup κ Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ και ο Επίτροπος Ολι Ρεν, ανοίγοντας επί της ουσίας τον δρόμο για την επιμήκυνση των χρονικών ορίων που έχουν τεθεί για την αποπληρωμή των δανείων που έχει λάβει το ελληνικό κράτος από τις χώρες της ευρωζώνης και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Ελληνικές διπλωματικές πηγές εκτιμούσαν σήμερα ότι στην πράξη αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να γίνουν ένδεκα τα χρόνια για την πλήρη απόσβεση των δανείων, έναντι πέντε που είναι με βάση τις πρόνοιες του μνημονίου.


Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν λίγο μετά το πέρας των εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με αντικείμενο το δάνειο προς την Ιρλανδία, οι δύο κοινοτικοί ιθύνοντες αναφέρθηκαν στο εδάφιο της ανακοίνωσης του Συμβουλίου που αναφέρεται στην ανάγκη εναρμόνισης των χρόνων ωρίμανσης των δανείων της Ελλάδας και της Ιρλανδίας, επισημαίνοντας τις θετικές για την Ελλάδα επιπτώσεις. Ο Επίτροπος Ολι Ρεν ανέφερε χαρακτηριστικά ότι με την εναρμόνιση αυτή αίρονται πλέον οι αμφιβολίες που είχαν διατυπωθεί ως προς την ικανότητα της Ελλάδας να είναι εντάξει προς τις δανειακές υποχρεώσεις της τα επόμενα χρόνια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.