29.11.10

Σχέδιο στήριξης στην Ιρλανδία από ΕΕ και ΔΝΤ με επιτόκιο 5,8%

Η Ιρλανδία θα πρέπει να πληρώνει ένα μέσο και ευέλικτο επιτόκιο 5,8% ετησίως, υψηλότερο από το 5,2% που συμφωνήθηκε για την Ελλάδα, στο πλαίσιο του σχεδίου στήριξης της ΕΕ και του ΔΝΤ προς την Ιρλανδία, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας Μπράιαν Κόουεν.


"Αν το σχέδιο στήριξης εφαρμοστεί στο σύνολό του, το μέσο ετήσιο επιτόκιο θα είναι της τάξης του 5,8% ετησίως. Το επιτόκιο αυτό θα μεταβάλλεται σε συνάρτηση με τη στιγμή όπου τα όρια δανεισμού θα χρησιμοποιούνται και με τους όρους της αγοράς", δήλωσε ο πρωθυπουργός.

"Η συμβολή του κράτους σε αυτό το πρόγραμμα στήριξης ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ, θα ανέλθει στα 17,5 δισεκατομμύρια ευρώ, ένα ποσό που θα προέλθει από το εθνικό μας αποθεματικό ταμείο για τις συντάξεις και από άλλα ρευστά διαθέσιμα της χώρας", πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ θα χρηματοδοτήσει με 22,5 δισεκατομμύρια ευρώ τη βοήθεια προς το Δουβλίνο.

Ο πρωθυπουργός Κόουεν απέκλεισε κατηγορηματικά απόψε ότι η χώρα μου μπορεί να προχωρήσει σε στάση πληρωμών, όπως ζητεί μερίδα του ιρλανδικού λαού σύμφωνα με δημοσκόπηση, λέγοντας ότι η "χώρα δεν είναι ανεύθυνη".

"Η χώρα αυτή έχει μια υποχρέωση και είναι σε θέση να μπορεί να πληρώνει τα χρέη της. Μια στάση πληρωμών θα επέφερε σοβαρές συνέπειες και πέρα από τα σύνορά μας. Δεν είμαστε μια ανεύθυνη χώρα", τόνισε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Δηλώσεις Ρεν-Γιούνκερ για τη στήριξη της Ιρλανδίας

Σε ό,τι αφορά την Ιρλανδία, όπως δήλωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας των εργασιών του Συμβουλίου ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, συμφωνήθηκε η παροχή δανείων συνολικού ύψους 85 δισ. ευρώ από την ΕΕ, το ΔΝΤ, την Βρετανία τη Δανία και τη Σουηδία. Εξ αυτών τα 35 δισ. ευρώ θα απορροφηθούν από τις ιρλανδικές τράπεζες, ενώ 50 δισ. θα χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη του κρατικού ελλείμματος που έχει δημιουργηθεί συνεπεία της τραπεζικής κρίσης στη χώρα. Σημειώνεται ότι η Ιρλανδία θα συμβάλει καλύπτοντας σχεδόν τα μισά χρήματα που θα απαιτηθούν για τις τράπεζες Ως προς το μέσο μεταβαλλόμενο επιτόκιο δανεισμού της Ιρλανδίας, αν και επισήμως θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες, εκτιμάται ότι θα είναι της τάξεως του 5,8%, έναντι 5,2% που είναι το αντίστοιχο ελληνικό.

Σε ότι αφορά τον μόνιμο μηχανισμό για την αντιμετώπιση των κρίσεων ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις Επίτροπος Ολι Ρεν αλλά και ο Ζ.Κ. Γιουνκέρ, τον χαρακτήρισαν σημαντικό συμπλήρωμα της υπό διαμόρφωση ακόμα οικονομικής διακυβέρνησης στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζ Κ Γιουνκέρ υπογράμμισε πως, αναφορικά με το ζήτημα της εμπλοκής (από το 2013 και μετά) του ιδιωτικού τομέα σε ενδεχόμενες επιχειρήσεις διάσωσης χώρας του ευρώ, υπήρξε μια συμβιβαστική συμφωνία βάσει της οποίας η εμπλοκή θα κρίνεται κατά περίπτωση και όχι γενικευμένα, όπως επεδίωκε η Γερμανία. Ο τρόπος εμπλοκής των ιδιωτών στον ευρω-μηχανισμό θα είναι παρόμοιος προς αυτόν που προβλέπεται στις συμβάσεις δανείων του ΔΝΤ και θα αποφασίζεται από την τρόϊκα η οποία θα έχει την δικαιοδοσία να κρίνει αν τα δημόσια οικονομικά μιας χώρας είναι σε βιώσιμη κατάσταση ή όχι. Αν δεν είναι τότε θα κινείται η διαδικασία συνεννόησης με τους βασικούς ιδιώτες δανειστές αυτής της χώρας για την επαναδιαπραγμάτευση των δανειακών της υποχρεώσεων. Διπλωματικές πηγές διευκρίνιζαν πως αν μια χώρα έχει μόνο πρόβλημα ρευστότητας (όπως πρόσφατα η Ελλάδα) χωρίς να διακυβεύεται η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών της, δεν θα εισέρχεται σε διαδικασία επαναδιαπραγμάτευσης.


Αμετακίνητος στη θέση του για την ηγεσία του ΦιάναΦείλ ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν

Ο ιρλανδός πρωθυπουργός Μπράιαν Κόουεν δήλωσε την Κυριακή οτι εξακολουθεί να έχει την πρόθεση να οδηγήσει το κόμμα του Φιάνα Φέιλ στις επόμενες εκλογές , μετά από την έγκριση οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα του από την ΕΕ και το ΔΝΤ ύψους 85 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Σε συνέντευξή του στην κρατική τηλεόραση RTE ο κ. Κόουεν δήλωσε ότι παραμένει δεσμευμένος στη διενέργεια εκλογών και ότι θα ηγείται του κομματός του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.