15.11.10

Γαλλία: Η νέα κυβέρνηση του Σαρκοζί μετά τον ανασχηματισμό

Τον Φρανσουά Φιγιόν επαναδιόρισε πρωθυπουργό ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί. Ο 56χρονος Φιγιόν, ο οποίος προχθές είχε καταθέσει την παραίτηση της κυβέρνησής του, στα πλαίσια του αναμενόμενου από πολλών μηνών ανασχηματισμού, αναφέρει σε δήλωσή του, ότι θα προχωρήσει σε μια νέα φάση της κυβέρνησης με επίκεντρο την οικονομική ανάπτυξη.


Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε χθες τη σύνθεση της νέας κυβέρνησηςμε την Μισέλ Αλιό-Μαρί να αναλαμβάνει το υπουργείο Εξωτερικών και τον Αλέν Ζιπέ το υπουργείο Αμυνας, όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας προεδρικού μεγάρου Κλοντ Γκεάν.

Η Κριστίν Λαγκάρντ παραμένει στο υπουργείο Οικονομικών, ο Μπρις Ορτφέ στο υπουργείο Εσωτερικών και ο Φρανσουά Μπαρουέν στο υπουργείο Προϋπολογισμού.

Ο Αλέν Ζιπέ, 65 ετών πρώην πρωθυπουργός, αντικαθιστά τον κεντρώο Ερβέ Μορέν και η Μισέλ Αλιό-Μαρί, 64 ετών, τον αριστερό Μπερνάρ Κουσνέρ.

Η σύνθεση αυτής της κυβέρνησης έχει πιο δεξιά χροιά από την προηγούμενη. Εκτός από τον Ερβέ Μορέν ακόμα ένας κεντρώος, ο Ζαν-Λουί Μπορλό, αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην κυβέρνηση.

Τα υπουργεία που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις συμπληρώνονται από τον Ενρί ντε Ρεινκούρ στο υπουργείο Συνεργασίας και τον Λορέν Βοκιέ στο υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Σε αυτή την κυβέρνηση παίρνουν μέρος 31 μέλη, 7 λιγότερα απ' ότι στην προηγούμενη, από τα οποία 11 είναι γυναίκες (έναντι 13 στην προηγούμενη κυβέρνηση).

Ανάμεσα στους απόντες από τη νέα κυβέρνηση βρίσκονται ο Ερίκ Βερτ, πρώην υπουργός Εργασίας που ηγήθηκε της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος και που βρέθηκε στο επίκεντρο του σκανδάλου Μπετανκούρ, αλλά και η Ράμα Γιάντε, πρώην υφυπουργός Αθλητισμού, και η Φαντέλα Αμάρα, πρώην υφυπουργός Οικιστικής πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.