25.11.10

Διαδηλώσεις φοιτητών σε Λονδίνο και Ρώμη

Συμπλοκές σημειώθηκαν στο Λονδίνο μεταξύ της αστυνομίας και των φοιτητών που διαδήλωναν κατά της αύξησης στα δίδακτρα των πανεπιστημίων.


Οι διαδηλωτές, που συγκεντρώθηκαν κοντά στο κοινοβούλιο, έριξαν πανό εναντίον των αστυνομικών και επιτέθηκαν σε ένα λεωφορείο της αστυνομίας.

Πριν από δύο εβδομάδες διαδηλωτές εισέβαλαν στο κτίριο που στεγάζεται η έδρα του Συντηρητικού Κόμματος στο Λονδίνο κατά τη διάρκεια της πρώτης μεγάλης διαδήλωσης που συνδέθηκε άμεσα με το πακέτο μείωσης δαπανών για την παιδεία ύψους 81 δισ. λιρών, το οποίο εισηγήθηκε η κυβέρνηση συμμαχίας τον περασμένο μήνα.

Την Τετάρτη φοιτητές και μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους σε μία πανεθνική ημέρα δράσης εναντίον των προτάσεων της κυβέρνησης Συντηρητικών-Φιλελευθέρων που περιλαμβάνουν τον τριπλασιασμό σχεδόν των διδάκτρων για τα πανεπιστήμια από τις 3.290 λίρες (3.867 ευρώ) που είναι τώρα στις 6.000 λίρες (7.072 ευρώ) και σε ορισμένες "ειδικές περιπτώσεις" στις 9.000 λίρες (10.505 ευρώ).

Εξάλλου, συμπλοκές σημάδεψαν τις νέες διαδηλώσεις, που διοργανώθηκαν , στη Ρώμη, κατά των αλλαγών στα πανεπιστήμια, που προτείνει η κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι.

Εξαιτίας της οικονομικής κρίσης, η ιταλική κυβέρνηση υιοθέτησε πολλούς νόμους τα τελευταία δύο χρόνια που έχουν στόχο να μειωθούν κατά 9 δισεκατομμύρια ευρώ οι δαπάνες για την παιδεία και να εξαλειφθούν 130.000 θέσεις εργασίας την πενταετία 2009-2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.