14.12.10

Απεργίες Τρίτη 14 και Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου (ΜΜΜ, Πλοία, Αεροπλάνα, Τράπεζες, Νοσοκομεία, Δικαστήρια, κλπ)

Με διήμερο απεργιακών κινητοποιήσεων απαντούν τα συνδικάτα στις αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις και τις ΔΕΚΟ που προωθεί η κυβέρνηση. Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν σήμερα, Τρίτη,
με παναττική στάση εργασίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, και συλλαλητήριο στη μία μετά το μεσημέρι στο Σύνταγμα και θα κορυφωθούν αύριο, Τετάρτη, με την πανελλαδική πανεργατική απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, και μεγάλη συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Αρεως.

Στη στάση εργασίας, σήμερα, συμμετέχει και η Ομοσπονδία Υπαλλήλων Λιμένων Ελλάδας, η οποία έχει επεκτείνει την κινητοποίηση σε όλα τα λιμάνια, όπου εργάζονται μέλη της, και την Τετάρτη οι λιμενεργάτες συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργία.

Μαζική αναμένεται και η συμμετοχή των ιδιωτικών υπαλλήλων στην αυριανή απεργία, καθώς η ομοσπονδία τους καταγγέλλει ότι στο χώρο αυτό οι συνέπειες του πολυνομοσχεδίου θα είναι καταστροφικές για τα εργασιακά δικαιώματα, τους μισθούς και την απασχόληση.

Μετ' εμποδίων οι μετακινήσεις

Στο μεταξύ τα προβλήματα στις μετακινήσεις που ξεκίνησαν την Κυριακή στην Αθήνα, θα κλιμακωθούν από σήμερα Τρίτη 14 /12 έως και την Πέμπτη 16/12, λόγω των κινητοποιήσεων των εργαζομένων στις αστικές συγκοινωνίες.

Σήμερα Τρίτη δεν θα κινηθεί κανένα μέσο μαζικής μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν 24ωρη απεργία. Στον ΟΣΕ, τα τρένα ουσιαστικά δεν θα κινηθούν, καθώς τα σωματεία των εργαζομένων έχουν εξαγγείλει τρίωρες στάσεις εργασίας σε διαφορετικές ώρες, που καλύπτουν σχεδόν όλο το 24ωρο.

Αύριο Τετάρτη, ημέρα της γενικής απεργίας, τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί, έως τις 9 το βράδυ και το Μετρό και ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα, προκειμένου να μεταφέρουν τους εργαζόμενους στο κέντρο της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί το συλλαλητήριο.

Την ίδια ημέρα, ακινητοποιημένα θα μείνουν τα τρένα του ΟΣΕ και οι συρμοί του Προαστιακού. Χαρακτηριστικό της έντασης που επικρατεί στο χώρο των συγκοινωνιών είναι η κατάληψη του κεντρικού κτιρίου του ΟΣΕ στην οδό Καρόλου από σιδηροδρομικούς.

Στη γενική απεργία με 4ωρη στάση εργασίας από τις 10 το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι συμμετέχουν και οι ταξιτζήδες. Παράλληλα, το Σωματείο των ΤΑΧΙ αποφάσισε, φέτος, λόγω της οικονομικής κρίσης να μην εισπράττουν τα ΤΑΧΙ δώρο Χριστουγέννων, όπως κάθε χρόνο.

Με προσωπικό ασφαλείας θα κυκλοφορήσουν την Τετάρτη τα λεωφορεία στη Θεσσαλονίκη, λόγω της συμμετοχής των εργαζομένων του στην πανελλαδική απεργία.

Προβλήματα από την απεργία της Τετάρτης θα προκληθούν και στις αερομεταφορές καθώς στην πανελλαδική κινητοποίηση συμμετέχουν και οι υπάλληλοι της ΥΠΑ και οι Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας.

Για την Πέμπτη τα σωματεία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς προσανατολίζονται σε νέα 24ωρη απεργία. Την ίδια ημέρα, τα τρένα του ΟΣΕ και ο προαστιακός θα μείνουν ακινητοποιημένα, αφού η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών έχει ήδη εξαγγείλει 24ωρη απεργία.

Στο χώρο της Υγείας

Με προσωπικό ασφαλείας λειτουργούν από χθες τα ιατρεία του ΙΚΑ, καθώς οι γιατροί πραγματοποιούν 48ωρες απεργίες. Παράλληλα, το προσωπικό του ΙΚΑ αναμένεται να λάβει μέρος και στην πανελλαδική απεργία της Τετάρτης 15 Δεκεμβρίου.

Την Τετάρτη με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν και τα δημόσια νοσοκομεία καθώς στην πανελλαδική απεργία συμμετέχουν τόσο η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), όσο και η Ομοσπονδία εργαζομένων στα νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Την Τετάρτη απεργούν επίσης και οι 14.500 οδοντίατροι ελεύθεροι επαγγελματίες, εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία και στα νοσοκομεία. Επίσης απεργούν οι γιατροι των Κέντρων Υγείας και περιφερειακών ιατρείων.

Συμμετοχή στην απεργία της Τετάρτης αποφάσισε και ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος.

Απεργούν οι τραπεζοϋπάλληλοι

Στο απεργιακό χορό συμμετέχουν και οι τραπεζοϋπάλληλοι, με 48ωρη πανελλαδική απεργία σήμερα και αύριο, που έχει κηρύξει ο ΟΤΟΕ.

ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και ΟΜΕ-ΟΤΑ

Στη σημερινή τρίωρη στάση εργασίας συμμετέχει η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και η ΟΜΕ-ΟΤΕ. Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ θα συμμετάσχουν και στη γενική απεργία της Τετάρτης.

Διπλωματούχοι Μηχανικοί

«Να αντισταθούν στα σχέδια αποδόμησης του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού της χώρας, τα οποία, με πρόφαση την τρόικα, προωθεί η κυβέρνηση» συμμετέχοντας στην απεργία της Τετάρτης, καλεί τους διπλωματούχους μηχανικούς ο πρόεδρος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Χρήστος Σπίρτζης.

Δικαστήρια

Προβλήματα και στη λειτουργία των δικαστηρίων θα παρουσιαστούν σήμερα, Τρίτη, καθώς στη στάση εργασίας συμμετέχει και η Ομοσπονδία Δικαστικών Υπαλλήλων, ενώ αύριο, Τετάρτη, τα δικαστήρια της χώρας θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της απεργίας.

ΜΜΕ

Τέλος, στην πανεργατική απεργία της Τετάρτης συμμετέχουν και οι εργαζόμενοι στον Τύπο, ενώ οι δημοσιογράφοι θα απεργήσουν και την Παρασκευή και το Σάββατο.

1 σχόλιο:

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.