7.1.10

Στις 5 Φεβρουαρίου η κοπή της ηλεκτρονικής βασιλόπιτας, που ενώνει Έλληνες και φιλέλληνες απ΄όλο τον κόσμο



Ένα ξεχωριστό αντάμωμα Ελλήνων και των φιλελλήνων απ΄όλο τον κόσμο, μέσω του διαδικτύου, διοργανώνεται για 7η συνεχή χρονιά. Πρόκειται για την κοπή της ηλεκτρονικής βασιλόπιτας (e-vasilopita), στις 5 Φεβρουαρίου, μεταξύ 22:00 και 24:00, ώρα Ελλάδας, στην ειδική ιστοσελίδα www.vasilopita.gr.

«Η παράδοση, σε συνδυασμό με τις δυνατότητες επικοινωνίας του Ιντερνέτ, μπορεί να μας φέρει πιο κοντά και η e-vasilopita είναι μια ευκαιρία να δείξουμε στα παιδιά μας τις ομορφιές της παράδοσης και των εθίμων μας, μέσα από έναν χώρο που τους αρέσει πολύ», σημειώνει σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπεύθυνος της διοργάνωσης, Ζήσης Κυριακάκης και προσθέτει: «Στην ξεχωριστή αυτή εικονική κοπή, η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, μπορεί να λείπει η γεύση και η προσωπική επαφή, θα μας αγγίζει όμως όλους το κυρίως νόημα της κοπής μιας παραδοσιακής βασιλόπιτας που είναι η αγάπη, η ομόνοια, η φιλοξενία, ο σεβασμός και η επικοινωνία».

Μηνύματα για την κοπή της εικονικής e-vasilopitas έχουν ήδη αποστείλει ο υφ. Εξωτερικών, Σπύρος Κουβέλης, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής των Ελλήνων, Ελπίδα Τσουρή και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ), Στέφανος Ταμβάκης.

Η εγγραφή για τη συμμετοχή σε αυτή την πρωτότυπη κοπή βασιλόπιτας, είναι δωρεάν και θα διαρκέσει έως τις 4 Φεβρουαρίου. Ήδη, έχουν εγγραφεί περισσότερα από 3.600 άτομα, όλων των ηλικιών, απ΄ όλο τον κόσμο. Στην e-vasilopita 2010 εκτός από τα 9 φλουριά (επίχρυσα κωνσταντινάτα), θα υπάρχουν και σημάδια (σιτάρι, κουκί, καρύδι, ρόδι, κλαδάκι, φύλλο ελιάς κ.ά.), που τοποθετούσαν οι νοικοκυρές παλιά, αλλά ακόμα και σήμερα σε μερικές περιοχές της Ελλάδος. Η σημασία των σημαδιών περιγράφεται στην ιστοσελίδα της e-vasilopita από τη λαογράφο Α. Τζηνίκου.

Αποδείξεις αγορών από παντού


Ολες οι αποδείξεις αγορών εκτός από αυτές που αφορούν πληρωμές λογαριασμών ΔΕΚΟ και αγορές καταναλωτικών ειδών που λειτουργούν ως τεκμήρια, όπως είναι η αγορά Ι.Χ. αυτοκινήτων, θα λογίζονται από φέτος, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.


Σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, η διασύνδεση του συνολικού ποσού των αποδείξεων με το αφορολόγητο όριο θα προκύψει από τη διαβούλευση για το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Επίσης, από την ίδια διαβούλευση θα προκύψει και η απόφαση για το πώς οι φορολογούμενοι θα υποβάλουν τις αποδείξεις αυτές στην Εφορία και εάν θα πρέπει να συμπληρώνουν ειδικό έντυπο στο οποίο θα αναγράφουν το ΑΦΜ του εμπόρου, τον αριθμό της απόδειξης την ημερομηνία έκδοσης και το ποσό που κατέβαλαν προκειμένου στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών να προχωρούν στις διασταυρώσεις.

Πρόθεση, πάντως, του οικονομικού επιτελείου είναι να υπάρχουν ταμειακές μηχανές σε όλες σχεδόν τις επαγγελματικές ομάδες προκειμένου να είναι εφικτή η έκδοση των αποδείξεων. Τα ίδια ανώτατα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν σχετικά με το δανεισμό του δημοσίου ότι τουλάχιστον το 70% των δανειακών αναγκών του Δημοσίου θα αντληθεί το πρώτο εξάμηνο του 2010 και ειδικότερα το 20% του ετήσιου δανεισμού το πρώτο τρίμηνο και το 50% το δεύτερο τρίμηνο.

Τα ίδια στελέχη ανέφεραν ότι οι λήξεις ομολόγων και εντόκων γραμματίων του Δημοσίου τον Ιανουάριο είναι περίπου 4 δισ. ευρώ και καλύπτονται σχεδόν από τα ταμειακά υπόλοιπα που υπάρχουν. Τέλος, οι ίδιοι άφηναν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει δανεισμός του Δημοσίου και σε ξένο νόμισμα (πλην ευρώ) όπως και από τις ασιατικές αγορές.

"Κιτρινόμαυρο" το ντέρμπι! (Αποτελέσματα αγωνιστικής)


Με ήττα αποχαιρέτησε ο Ολυμπιακός το 2009 (η πρώτη στη σεζόν), με ήττα μπήκε στο 2010 (η πρώτη εντός έδρας), καθώς μέσα στο γήπεδο Καραϊσκάκη η ΑΕΚ νίκησε 2-1 στο ντέρμπι της 16ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, αποτέλεσμα που έδωσε το δικαίωμα στον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό να απομακρυνθεί πέντε βαθμούς από την πειραϊκή ομάδα. Οι «ερυθρόλευκοι» προηγήθηκαν με τον Α. Παπαδόπουλο στο 26', ωστόσο οι «κιτρινόμαυροι» γύρισαν το ματς με δύο γκολ του Σκόκο (33', 40').



ΠΑΟΚ - Πανιώνιος: 1-0



Τη δεύτερη διαδοχική νίκη του στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ. Η ομάδα του Φερνάντο Σάντος κατέβαλε την αντίσταση του Πανιωνίου στην Τούμπα με 1-0, σε αναμέτρηση για τη 16η αγωνιστική, και έφτασε στους 31 βαθμούς, αφήνοντας τους «κυανέρυθρους», οι οποίοι γνώρισαν τη δεύτερη συνεχή ήττα τους, στους 22. Το μοναδικό γκολ του αγώνα σημείωσε ο Ίβιτς στο 31΄.



Παναθηναϊκός - Εργοτέλης: 4-1



Με νίκη μπήκε στο 2010 ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός, καθώς σε αγώνα για την 16η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα, επικράτησε στο ΟΑΚΑ με 4-1 του Εργοτέλη. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με τον Φραγκουλάκη στο 8', αλλά οι γηπεδούχοι γύρισαν εύκολα το ματς με δύο γκολ του Σισέ (26', 66') και από ένα του Καραγκούνη (44') και του Λέτο (90+2).



Καβάλα-Λεβαδειακός 2-2



Ισόπαλος 2-2 έληξε ο αγώνας ανάμεσα στην Καβάλα και τον Λεβαδειακό, που φιλοξενήθηκε στο «Ανθή Καραγιάννη», στο πλαίσιο της 16ης ημέρας για το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Τα γκολ των γηπεδούχων, που εξακολουθούν να παραμένουν στα... υψηλά πατώματα του βαθμολογικού πίνακα, σημείωσε ο Ονουάτσι (26`, 66`), ενώ για τον Λεβαδειακό σκόραραν οι Μπαλβορίν (54`) και Ναπολεόνι (71`).



Λάρισα-Αστέρας Τρίπολης 1-0



Επιστροφή στις νίκες μετά από περίπου 40 ημέρες για τη Λάρισα. Η ομάδα της Θεσσαλίας, σε αγώνα για την 16η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, επικράτησε 1-0 του Αστέρα Τρίπολης στο Αλκαζάρ και πήρε βαθιά βαθμολογική ανάσα. Το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης σημείωσε ο Κάσας στο 27ο λεπτό.



Ατρόμητος-Αρης 0-3



Τη δεύτερη συνεχή νίκη του στο πρωτάθλημα και πρώτη για το 2010 πέτυχε ο Άρης στο Περιστέρι επί του Ατρομήτου με 3-0. Οι Θεσσαλονικείς έκαναν πρεμιέρα στο β΄ γύρο (16η αγωνιστική) με το σπουδαίο αυτό "τρίποντο", το οποίο προήλθε από τα τέρματα των Κάλβο (14΄) και Κάμπορα (23΄, 70΄). Από το 27΄ οι γηπεδούχοι, οι οποίοι ηττήθηκαν μετά από δύο διαδοχικές νίκες, έπαιζαν με παίκτη λιγότερο, λόγω της αποβολής του Μπαζίνσκι με δύο κίτρινες κάρτες σε δύο λεπτά (26΄-27΄).



Τα παιχνίδια της Τετάρτης:



Ηρακλής-Πανθρακικός 3-1



Πολύ σημαντικό βήμα στην προσπάθεια που κάνει για να αποφύγει τον υποβιβασμό, έκανε σήμερα ο Ηρακλής, καθώς επικράτησε στο Καυτανζόγλειο του ουραγού Πανθρακικού με 3-1, παρά το γεγονός ότι στο ημίχρονο προηγήθηκε η ομάδα της Κομοτηνής.



ΠΑΣ Γιάννινα-Ξάνθη 0-0



Στο «στείρο» 0-0 έμειναν ΠΑΣ Γιάννινα και Ξάνθη, στον αγώνα που διεξήχθη στο γήπεδο «Ζωσιμάδες».

Τέμπη:Κανονικά τα δρομολόγια του ΟΣΕ


Κανονικά εκτελούνται από τις 10:45 το βράδυ τα δρομολόγια των αμαξοστοιχιών του ΟΣΕ, στη διαδρομή μεταξύ Λάρισας και Κατερίνης, τα οποία είχαν διακοπεί το απόγευμα, εξαιτίας τηλεφωνήματος αγνώστου για την τοποθέτηση βόμβας σε τούνελ κοντά στα Τέμπη.



Οι άνδρες των ειδικών δυνάμεων, μαζί με εμπειρογνώμονες του ΟΣΕ που έφτασαν στην περιοχή ερεύνησαν τα τούνελ και δεν διαπίστωσαν τίποτε το ύποπτο και όπως αποδείχθηκε τελικά το τηλεφώνημα ήταν μια κακόγουστη βόμβα που ταλαιπώρησε αφάνταστα εκατοντάδες επιβάτες του ΟΣΕ, σημειώνοντας παράλληλα σοβαρά προβλήματα στην ομαλή εκτέλεση των δρομολογίων του Οργανισμού.

Στη δημοσιότητα σπάνιες φωτογραφίες του Φιδέλ Κάστρο


Ο πρόεδρος της Νικαράγουας Ντανιέλ Ορτέγα δημοσίευσε χθες 13 φωτογραφίες του που ελήφθησαν τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο του 2009 με τον κουβανό ιστορικό ηγέτη Φιδέλ Κάστρο και σε ορισμένες από τις οποίες απαθανατίζεται στο πλευρό του και η σύντροφός του κουβανού ηγέτη, από τη δεκαετία του ’60, Ντάλια Σότο ντελ Βάλιε.


Στις φωτογραφίες αυτές αποτυπώνονται κατά κύριο λόγο σε ιδιωτικές στιγμές ο Κάστρο, όρθιος δίπλα στη σύντροφό του και ο Ορτέγα με τη σύζυγό του Ροσάριο Μουρίγιο, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της νικαραγουανής προεδρίας.

Και η επίσημη κουβανική ιστοσελίδα δημοσιεύει δεκάδες φωτογραφίες από την συνάντηση αυτή στην κατοικία του 83χρονου κουβανού ηγέτη, χωρίς ωστόσο να κάνει λόγο για τη σύντροφο του Κάστρο, στον οποίο έχει χαρίσει πέντε παιδιά.

Ο Φιδέλ Κάστρο πάντοτε υπήρξε φειδωλός ως προς τη δημοσιότητα της ιδιωτικής του ζωής και οι φωτογραφίες που τον απαθανατίζουν με την Ντάλια Σότο ντελ Βάλιε είναι πολύ σπάνιες.

Ψεύτικες οι υποσχέσεις στον πρωταγωνιστή της ταινίας Slumdog Millionaire των 8 Όσκαρ


Πολύ γρήγορα έσβησε το όνειρο μιας καλύτερης ζωής για τον πρωταγωνιστή της ταινίας Slumdog Millionaire των 8 Όσκαρ και των 250 εκατ. ευρώ. Ο Αζχαρουντίν Μοχάμεντ Ισμαήλ, ο μικρός Σαλίμ της ταινίας, μάταια περίμενε το σπίτι που του υποσχέθηκαν οι αρχές της Βομβάης, αλλά και την αμοιβή για την ερμηνεία του στην ταινία που έκανε διεθνώς πάταγο.

O 10χρονος Αζχάρ κοιμόταν όταν ξαφνικά ένας αστυνομικός τον ξύπνησε και του είπε να βγει έξω από το «σπίτι» στο οποίο διέμενε τους τελευταίους μήνες, σε μια παραγκούπολη της Βομβάης. Λίγο αργότερα, ανέλαβαν δουλειά οι μπουλντόζες του δήμου, κατεδαφίζοντας αυτήν και καμιά 30αριά ακόμα παράγκες. «Ένας αστυνομικός πήρε ένα καλάμι μπαμπού και έκανε να με χτυπήσει• φοβήθηκα», δήλωσε ο Αζχάρ. «Δεν έχουμε πουθενά να πάμε. Όλα τα υπάρχοντά μας είτε πετάχτηκαν έξω είτε καταστράφηκαν. Δεν ξέρω τι θα φάμε σήμερα».

Στη Βομβάη, οι μισοί και πλέον των 18 εκατ. κατοίκων ζουν σε παραγκουπόλεις, και οι κατεδαφίσεις αποτελούν συχνό φαινόμενο. «Τον επόμενο μήνα αρχίζει η περίοδος των μουσώνων, έπρεπε να ανοιχτεί δρόμος για τα νερά της βροχής», δήλωσε εκπρόσωπος της δημοτικής αρχής, σημειώνοντας πως «μόνο παράνομα χτισμένες παράγκες κατεδαφίστηκαν». Ο εκπρόσωπος είπε πως δεν γνώριζε ότι στα σπίτια που κατεδαφίστηκαν ζούσε ο μικρός σταρ του «Slumdog Μillionaire».

6.1.10

Ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους δύο από τους πέντε αστυνομικούς


Ελεύθεροι με την επιβολή περιοριστικών όρων αφέθηκαν μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 2ης Τακτικής Ανακρίτριας οι δύο από τους πέντε αστυνομικούς, που κατηγορούνται στην υπόθεση της κακοποίησης 30χρονου Χιλιανού κρατούμενου στο Τμήμα Ακροπόλεως την παραμονή της Πρωτοχρονίας.

Οι δύο κατηγορούμενοι, ένας ειδικός φρουρός και ένας αστυνομικός, απολογήθηκαν για την κατηγορία της απλής συνέργειας σε βασανιστήρια και κατάχρηση εξουσίας, καθώς φέρονται να ήταν παρόντες στο περιστατικό του ξυλοδαρμού και να μην απέτρεψαν τους συναδέλφους τους. Ανακρίτρια και Εισαγγελέας έκριναν ότι οι δύο αστυνομικοί πρέπει να αφεθούν ελεύθεροι μετά τις απολογίες τους, με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και την υποχρέωση τακτικής εμφάνισης σε Αστυνομικό Τμήμα.

Οι άλλοι τρεις κατηγορούμενοι, δύο οι οποίοι βαρύνονται με τις βασικές πράξεις και ένας ακόμη που ήταν παρών στο συμβάν, ζήτησαν και έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν την Πέμπτη.

Σύλληψη για συμμετοχή στους "Πυρήνες"


Προθεσμία για να απολογηθεί την Πέμπτη ζήτησε και έλαβε από τον αναπληρωτή Έφέτη Ειδικό Ανακριτή Κώστα Μπαλτά, ο 26χρονος νεαρός που συνελήφθη την Τρίτη το απόγευμα, για συμμετοχή στην τρομοκρατική οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».

Ο νεαρός οδηγήθηκε αργά το βράδυ ενώπιον του κ. Μπαλτά για να λάβει προθεσμία ώστε να προετοιμάσει την απολογία του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Αστυνομίας αποτυπώματα του 26χρονου εντοπίστηκαν σε κινητά αντικείμενα στο διαμέρισμα στο Χαλάνδρι, στο οποίο πήγαιναν μέλη της οργάνωσης.

Ο Εφέτης Ανακριτής της υπόθεσης, Πρόεδρος Εφετών, Δημήτρης Φλέγκας απεβίωσε από έμφραγμα του μυοκαρδίου στις 30 Δεκεμβρίου, σε ηλικία 55 ετών.

Ο εκλειπών δικαστικός λειτουργός, ορίστηκε στις 12 Νοεμβρίου από την Ολομέλεια Εφετών να χειριστεί την δικογραφία για την τρομοκρατική οργάνωση με αναπληρωτή του τον κ. Μπαλτά.

4.1.10

«Δεν θα δοκιμαστεί στην Άιντραχτ ο Τζεμπούρ»


«Τέλος» στα σενάρια που θέλουν το Ραφίκ Τζεμπούρ να δοκιμάζεται στην Άιντραχτ Φρανκφούρτης έβαλε ο Γιάννης Λυπημένος. Ο εκπρόσωπος του παίκτη με δηλώσεις που έκανε σε ραδιοφωνικό σταθμό είπε αρχικά ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να δοκιμαστεί ο παίκτης στην Άιντραχτ, καθώς είναι διεθνής με την εθνική Αλγερίας και ανήκει σε μία μεγάλη ομάδα, την ΑΕΚ». Στη συνέχεια ο κ. Λυπημένος υπογράμμισε ότι «δε γνωρίζουμε τίποτα για την Άιντραχτ. Όποια ομάδα ενδιαφέρεται για τον Τζεμπούρ, πρέπει πρώτα να μιλήσει με τη διοίκηση της ΑΕΚ. Ο παίκτης ανήκει στην ΑΕΚ και τον ποδοσφαιριστή απασχολούν μόνο οι υποχρεώσεις του με την ομάδα».

Σάμος: 'Ανοδος της στάθμης της θάλασσας


Τη στήριξη των επιχειρηματιών της παραλιακής ζώνης της πόλεως Σάμου, καθώς τις τελευταίες 20 μέρες βιώνουν τις αρνητικές συνέπειες της ανόδου της στάθμης της θάλασσας, ζητά με επιστολή του προς τα αρμόδια υπουργεία ο νομάρχης Σάμου, Μανόλης Κάρλας.

Ήδη, γίνεται καταγραφή ζημιών υλικών και οικονομικών από ειδική επιτροπή στα καταστήματα της παραλίας για να ενταχθεί η περιοχή σε πρόγραμμα αποκατάστασης.

Εξάλλου, η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχίας πραγματοποιεί χωροστάθμιση στην περιοχή από Λιμάνι ως το «Ξενία». Θα μετρηθεί το υψόμετρο της θάλασσας της προκυμαίας και του εμπορικού δρόμου, προκειμένου όλα τα στοιχεία να σταλούν στο ΕMΠ, όπως ζήτησε μετά την πρόσφατη επίσκεψή του ο πρύτανης Κ. Μουτζούρης, για να βγουν συμπεράσματα και να προταθούν λύσεις.

Κάπνισμα και αλκοόλ αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου


Μια νέα μεγάλη ολλανδική επιστημονική έρευνα έρχεται να επιβεβαιώσει προηγούμενες μελέτες ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης διαφόρων ειδών καρκίνου του στομάχου και του οισοφάγου, ενώ η κατανάλωση αλκοόλ έχει μικρότερη επίπτωση, αυξάνοντας τον κίνδυνο μιας μορφής καρκίνου του οισοφάγου.


Η έρευνα, υπό την Τζέσι Στίβενς της Σχολής Ογκολογίας και Αναπτυξιακής Βιολογίας του πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, η οποία δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό “Gut” (Έντερο), σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, μελέτησε πάνω από 120.000 ενηλίκους, ηλικίας 55 έως 70 ετών, επί 16 χρόνια.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης των δύο κυριότερων μορφών καρκίνου του στομάχου, καθώς και των δύο κυριότερων μορφών καρκίνου του οισοφάγου, από 60% έως 263%, σε σχέση με τους μη καπνιστές. Η νέα έρευνα ενισχύει τις γενικές ιατρικές συστάσεις για συγκρατημένη κατανάλωση αλκοόλ και κόψιμο του τσιγάρου προς αποφυγή των επικίνδυνων παρενεργειών τους.

Το αλκοόλ έχει μικρότερο εύρος επιπτώσεων, αυξάνοντας μόνο τον κίνδυνο για εμφάνιση μιας μορφής καρκίνου του οισοφάγου (στο άνω τμήμα του). Όσοι πίνουν πάνω από 30 γραμμάρια αλκοόλ τη μέρα κατά μέσο όρο (ποσότητα που ισοδυναμεί με δύο έως τρία ποτήρια κρασιού ημερησίως), έχουν σχεδόν πενταπλάσια πιθανότητα να εμφανίσουν καρκίνο του οισοφάγου, σε σχέση με όσους δεν πίνουν καθόλου.

Τα δελφίνια πρέπει πλέον να αντιμετωπίζονται ως «μη ανθρώπινα πρόσωπα», σύμφωνα με επιστήμονες


Τα δελφίνια χαρακτηρίστηκαν τα δεύτερα πιο έξυπνα πλάσματα στον πλανήτη μετά τους ανθρώπους και ορισμένοι επιστήμονες διατυπώνουν πλέον την τολμηρή πρόταση ότι τα συμπαθή θηλαστικά της θάλασσας είναι τόσο ικανά που πρέπει να αντιμετωπίζονται πια ως "μη ανθρώπινα πρόσωπα".

Οι μέχρι τώρα έρευνες πάνω στη συμπεριφορά των δελφινιών έχουν δείξει ότι αυτή είναι παρόμοια με την ανθρώπινη, όσον αφορά ιδίως την επικοινωνία, και υπέρτερη γενικά των χιμπατζήδων. Το συμπέρασμα αυτό υποστηρίζεται και από την ανατομική έρευνα που δείχνει ότι ο εγκέφαλος του δελφινιού έχει πολλά χαρακτηριστικά που σχετίζονται με την ανώτερη νοημοσύνη.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, όπως αναφέρουν οι «Τάιμς του Λονδίνου», είναι ηθικά απαράδεκτο να κρατούνται τόσο έξυπνα πλάσματα φυλακισμένα σε ενυδρεία ψυχαγωγικών πάρκων ή να φονεύονται σκοπίμως για τροφή ή κατά λάθος από τους ψαράδες.

Αύριο το «κρίσιμο» ραντεβού για Μπεν Αρφά


Το αργότερο μέχρι την Τετάρτη θα έχει ξεκαθαρίσει το θέμα με την απόκτηση του Χατέμ Μπεν Αρφά από τον Ολυμπιακό. Οπως γράφει στο σημερινό της φύλλο η γαλλική εφημερίδα «Provence», η διοίκηση της Μαρσέιγ θα συναντηθεί αύριο τόσο με τον νεαρό μεσοεπιθετικό, όσο και με τον Μάθιου Βαλμπουένα, προκειμένου να συζητήσουν για το μέλλον τους. Η συνάντηση που ενδιαφέρει τους πρωταθλητές Ελλάδας, θα γίνει με τον σύμβουλο του Μπεν Αρφά, Μισέλ Ουαζίν, στον οποίο θα γίνει ξεκάθαρο, ότι εάν δεν υπάρξει πρόταση που να ικανοποιεί την Μαρσέιγ σε οικονομικό επίπεδο, ο παίκτης θα παραμείνει στην Μασσαλία, τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

Η λύση της Ομοσπονδίας για την Κύπρο


Οκτασέλιδο έγγραφο, με τίτλο «Η Ομοσπονδία και η Κύπρος», παρέδωσε στους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ο Κύπριος Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, στις χωριστές συναντήσεις, που είχε μαζί τους, στις αρχές της εβδομάδας.

Το έγγραφο προορίζεται να κυκλοφορήσει για ενημέρωση των πολιτών αναφορικά με τη λύση της Ομοσπονδίας. Εξηγεί τι σημαίνει «ομοσπονδία» και σε τι διαφέρει από το ενιαίο κράτος και τι σημαίνει «διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία». Τα πολιτικά κόμματα θα μελετήσουν το έγγραφο και θα προβούν σε παρατηρήσεις, ώστε το τελικό κείμενο να εκδοθεί σε ειδικό φυλλάδιο και να διανεμηθεί στους πολίτες. Η κυβέρνηση Χριστόφια ετοιμάζει κι άλλες πρωτοβουλίες στο πλαίσιο της εκστρατείας ενημέρωσης που έχει εξαγγείλει, οι οποίες περιλαμβάνουν ενδελεχή ενημέρωση για την ομοσπονδία συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων καθώς και άλλες ειδικές εκδηλώσεις.

Τα κύρια σημεία του εγγράφου, που δημοσιεύτηκαν στις εφημερίδες «Φιλελεύθερος» και «Πολίτης», αναφέρουν:

1. Τα κράτη, αν εξεταστούν από τη σκοπιά της μορφής της πολιτειακής τους δομής, χωρίζονται σε δύο κατηγορίες: Στα ενιαία και στα ομοσπονδιακά. Το ενιαίο κράτος είναι ένα απλό, κυρίαρχο κράτος, που χωρίζεται σε επαρχίες αποκλειστικά για διοικητικούς σκοπούς. Οι επαρχίες αυτές υπάγονται κατ' ευθείαν στα νομοθετικά, εκτελεστικά και δικαστικά όργανα του κράτους. Εδώ πρέπει να ξεχωρίσουμε τις έννοιες «ενιαίο» και «ενωμένο». Δεν νοείται κράτος που να μην είναι ενωμένο, πολύ περισσότερο στη δική μας περίπτωση, που αγωνιζόμαστε για την επανένωση της Κύπρου. Η ομοσπονδία είναι σύνθετο κράτος, που αποτελείται από δύο τουλάχιστον περιφέρειες, η καθεμιά από τις οποίες έχει τα δικά της όργανα εξουσίας νομοθετικών, εκτελεστικών, δικαστικών οργάνων που δρουν μέσα στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων που τους παραχωρεί το κεντρικό σύνταγμα.

Αντισυνταγματική η μη εκτέλεση διαταγών πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου


Το Α΄Τμήμα του Αρείου Πάγου έκρινε αντισυνταγματική και αντίθετη με την Διεθνή νομοθεσία, τη διάταξη του Ν. 3301/2004 με την οποία δεν επιτρέπεται η εκτέλεση διαταγών πληρωμής σε βάρος του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου.

Ειδικότερα, ο ‘Αρειος Πάγος απέρριψε αίτηση Πανεπιστημίου και δέχθηκε ότι ήταν εκτελεστή η διαταγή πληρωμής 62.731 ευρώ που είχε εκδώσει το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος για δημόσιο έργο σε βάρος του ΑΕΙ. Το Πανεπιστήμιο είχε υποβάλλει ανακοπή κατά της εν λόγω διαταγής πληρωμής υποστηρίζοντας ότι είναι άκυρη.

‘Όπως αναφέρεται στην αρεοπαγιτική απόφαση, από το Σύνταγμα, το Διεθνές Σύμφωνο για τα Ατομικά και Πολιτικά Δικαιώματα και την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου συνάγεται ότι για την αποτελεσματική δικαστική προστασία επιτρέπεται η εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων κατά του Δημοσίου και των Νομικών Προσώπων Δημοσίου Δικαίου για χρηματικές απαιτήσεις. Στους δε εκτελεστούς τίτλους, σύμφωνα πάντα με την δικαστική απόφαση, συμπεριλαμβάνονται και οι διαταγές πληρωμής που εξομοιώνονται λειτουργικά με δικαστικές αποφάσεις, γιατί επιλύουν διαφορές και ανταποκρίνονται στα λειτουργικά γνωρίσματα της δικαστικής προστασίας του άρθρου 20 του Συντάγματος.

Συνεπώς, συνεχίζει η απόφαση του Αρείου Πάγου, το άρθρο 20 του Ν. 3301/2004 με το οποίο δεν εκτελούνται οι διαταγές πληρωμής (έπαψαν να θεωρούνται εκτελεστοί τίτλοι) αντίκειται στο Σύνταγμα και στα Διεθνή Σύμφωνα, ενώ, όπως προσθέτει η αρεοπαγιτική απόφαση, επιτρέπεται η έκδοση διαταγής πληρωμής από τον αρμόδιο πολιτικό δικαστή, δηλαδή τον Ειρηνοδίκη ή το δικαστή του Μονομελούς Πρωτοδικείου.

Ρεκόρ εισπράξεων το "Avatar"



Η κινηματογραφική υπερπαραγωγή Avatar του Τζέιμς Κάμερον έσπασε παγκόσμιο ρεκόρ εισπράξεων που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο δολάρια μέσα σε 17 ημέρες, ανακοίνωσε η εταιρεία Exhibitor Relations.
Η τρισδιάστατη ταινία επιστημονικής φαντασίας έχει εισπράξει μέχρι σήμερα τουλάχιστον 350 εκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και στον Καναδά και περίπου 670 εκατομμύρια στον υπόλοιπο κόσμο, όπως δήλωσε ο Τσαντ Χάρτιγκαν, αναλυτής της εταιρείας αυτής του Λος Αντζελες.

"Ουδέποτε μια ταινία δεν έφτασε σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα το ένα δισ. δολάρια", είπε, προσθέτοντας ότι σύμφωνα με τις προβλέψεις δεν αποκλείεται οι εισπράξεις να φτάσουν τα 4 δισ.

Το γύρισμα του Avatar υπολογίζεται πως στοίχισε 300-500 εκατομμύρια δολάρια.


Πραγματικά μία υπέροχη ταινία!!!

3.1.10

Η επιστολή της οικογένειας του Νίκου Κακαουνάκη στο Καρφί

Η μόνη του ατυχία είναι ότι τους εμπιστεύθηκε…

Ο Νίκος έδωσε την τελευταία του μάχη και την έχασε.

Αιτία; Μια επέμβαση ρουτίνας, όπως τον διαβεβαίωναν οι γιατροί του στον Ευαγγελισμό.

Και από εκεί ξεκίνησε η περιπέτειά του.

Την απλή επέμβαση ρουτίνας ακολούθησαν τρία χειρουργεία μέσα σε 15 ημέρες με λανθασμένες εκτιμήσεις και ατυχείς χειρουργικούς χειρισμούς.

Με παραπληροφόρηση στην οικογένειά του και διαβεβαίωση ότι όλα πάνε καλά.

Με υπεροψία και άρνηση συνεργασίας, με απρεπή συμπεριφορά για να μην εμφανιστούν τα λάθη, για να μην πάρουν την ευθύνη.

Οι γιατροί που χειρούργησαν τον Νίκο στον Ευαγγελισμό είχαν το θράσος, όσο ακόμα εκείνος πάλευε για τη ζωή του και η οικογένειά του αγωνιούσε έξω από την εντατική στο ΙΑΣΩ GENERAL, γνωρίζοντας ότι στο τελευταίο χειρουργείο είχαν πια αποκαλυφθεί τα λάθη τους, να δηλώσουν: «Δεν έγινε κανένα λάθος, απλώς ο κ. Κακαουνάκης ήταν άτυχος».

Και έκαναν την απρέπεια, παραβιάζοντας κάθε έννοια δεοντολογίας και το ιατρικό απόρρητο, να δημοσιοποιήσουν ιατρικά στοιχεία στα οποία είχαν πρόσβαση μόνο επειδή εκείνος τους εμπιστεύτηκε τη ζωή του.

«Ήταν», είπαν, «ασθενής με ήδη βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό και από το πρώτο χειρουργείο αφαίρεσης πολύποδα παρουσίασε μια σπάνια νέα ασθένεια, την οποία όχι μόνο ο αδύναμος οργανισμός του δεν μπόρεσε να αντιμετωπίσει, αλλά παρουσίασε ένα σπάνιο σύνδρομο που έχει εμφανιστεί μόλις 60 φορές ως περιστατικό σε όλον τον κόσμο»! Για το λόγο αυτόν, ισχυρίζονται ότι οδηγήθηκαν σε «τρία διαδοχικά χειρουργεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη νέα ασθένεια, που παρουσίαζε συνεχώς μεταλλάξεις και επιπλοκές».

Ισλανδία: Ζητήθηκε δημοψήφισμα για αποζημιώσεις καταθέσεων


Περίπου το ένα τέταρτο των Ισλανδών εκλογέων (το 23%, περίπου 56 χιλιάδες) προώθησαν σήμερα προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Ολαφ Ράγκναρ Γκρίμσον το διάβημά τους, προκειμένου να γίνει δημοψήφισμα στο θέμα των αποζημιώσεων --ύψους πέντε δισ.δολαρίων ΗΠΑ-- Βρετανών και Δανών αποταμιευτών, τα οποία "χάθηκαν" όταν οι ισλανδικές τράπεζες στο κορύφωμα της κρίσης της διεθνούς οικονομίας κατέρρευσαν.

Οι υπογράφοντες ζητούν εν πάσει περιπτώσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας να ασκήσει το συνταγματικό του "βέτο" και να μην κυρώσει τον πρόσφατο νόμο που προέβλεψε αυτές τις αποζημιώσεις.

Πρόκειται για τις αποζημιώσεις για τις περίφημες καταθέσεις "icesave", που γίνονταν και στο διαδίκτυο με πολύ προνομιακούς, για τους αλλοδαπούς καταθέτες, όρους...

Έφυγε" ο Γιάννης Βούλτεψης

Έφυγε χθες από τη ζωή, σε ηλικία 87 ετών, ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης.


Η Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών με βαθιά οδύνη ανακοινώνει ότι ο παλαίμαχος δημοσιογράφος Γιάννης Βούλτεψης δεν βρίσκεται πια ανάμεσα μας.

Ο Γιάννης Βούλτεψης γεννήθηκε στο Αργοστόλι το 1923. Επί Ιταλικής Κατοχής πήρε μέρος στο Μαθητικό Κίνημα κατά της Προσαρτήσεως των Επτανήσων και το 1943 διαπεραιώθηκε στη Δυτική Στερεά, όπου κατατάχθηκε στον ΕΛΑΣ με το ψευδώνυμο Ακέλας. Φοίτησε στη Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και ονομάσθηκε ανθυπολοχαγός. Πήρε μέρος σε μάχες εναντίον των γερμανικών στρατευμάτων και προτάθηκε για το Αριστείο Απελευθερωτικού Αγώνος και για προαγωγή στον βαθμό του υπολοχαγού επ’ ανδραγαθία.

Μετά τη Βάρκιζα συνελήφθη στο Αργοστόλι με διαταγή των Αγγλων και παρέμεινε κρατούμενος χωρίς δίκη ως τον Αύγουστο του 1945. Συνελήφθη και πάλι το 1946, ως διευθυντής της εφημερίδας του ΕΑΜ «Ελεύθερη Κεφαλλονιά» και καταδικάσθηκε για «αδικήματα Τύπου» σε φυλάκιση πέντε ετών και τριετή εκτόπιση. Απολύθηκε τον Μάιο του 1952 και προσήλθε στον Στρατό ως «νεοσύλλεκτος». Τον έστειλαν στην απομόνωση της Μακρονήσου, όπου «υπηρέτησε» ως «απλός οπλίτης».