23.1.10

Χειμωνιάτικο σκηνικό σε όλη την χώρα


   Με αλυσίδες πραγματοποιείται η κυκλοφορία σε αρκετές περιοχές της χώρας ενώ εξαιτίας των πολύ ισχυρών ανέμων υπάρχουν προβλήματα στα δρομολόγια των πλοίων.

    Κυρίως, προβλήματα παρατηρούνται στην κίνηση των οχημάτων από την έλευση του χιονιά σε περιοχές της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, όπως επίσης και της Θεσσαλίας.

    Εξαιτίας της χιονόπτωσης, αντιολισθητικές αλυσίδες χρειάζονται τα οχήματα που κινούνται σε όλο το εθνικό και επαρχιακό οδικό δίκτυο του νομού Φλώρινας, στην επαρχιακή οδό Αετού-Νυμφαίου, στο δρόμο Πτολεμαΐδας - Βλάστης, καθώς και στους δρόμους που συνδέουν την Καστοριά με τα Ιωάννινα, μέσω Νεστορίου και με την Φλώρινα, μέσω Κλεισούρας.

Το νέο Noble της China Motors


3 μέτρα, 4 θέσεις είναι το σύνθημα που πλημμυρίζει τις εκθέσεις της China Motors σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο λόγος φυσικά έχει να κάνει με τη διάθεση του μίνι μοντέλου Noble στην Ελληνική αγορά. Πρόκειται για το μικρότερο 4θέσιο αυτοκίνητο του κόσμου, με μήκος μόλις 3 μέτρα και χώρους για 4 ενήλικες επιβάτες που έχουν πρόσβαση στις πίσω θέσεις χάρη στις δύο μεγάλες πόρτες του μικρού αυτοκινήτου.

Το νέο Noble διατηρεί όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά ενός αυτοκινήτου, με τον κινητήρα και την κίνηση εμπρός. Κάτω από το λιλιπούτειο εμπρός καπό υπάρχει ένας ζωηρός κινητήρας της Suzuki 1.100 κ.εκ και 71 ίππων, ικανός να κινήσει σβέλτα και με άνεση το νέο Noble, διατηρώντας ταυτόχρονα την κατανάλωση χαμηλά, μόλις 4,5 λίτρα/100 χλμ.

Το νέο Noble αλλάζει το καταστημένο των μίνι αυτοκινήτων προσφέροντας εκτός από τεράστιους χώρους σε ελάχιστες διαστάσεις και πλήρη εξοπλισμό. Διατίθεται σε δύο εκδόσεις με διαφορές lifestyle.

Στην έκδοση Smile το νέο Noble περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, δύο αερόσακους, ABS με EBD, ηλεκτρικά υποβοηθούμενο τιμόνι, αυτόματα ηλεκτρικά παράθυρα και ηλεκτρικούς καθρέφτες, ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών και κανονική ρεζέρβα, κλιματισμό, ηχοσύστημα USB, διαιρούμενα πίσω καθίσματα, ηλεκτρομαγνητικές κλειδαριές με τηλεχειρισμό, πλευρικά φλας στους καθρέφτες.

Στην έκδοση Plus το νέο Noble διαθέτει επιπλέον εξωτερική βάση ρεζέρβας με τροχό αλουμινίου, και σχάρες οροφής.

Οι τιμές του νέου Noble είναι 8.990 ευρώ και 9.890 ευρώ για την έκδοση Smile και Plus αντίστοιχα. Το μεταλλικό χρώμα χρεώνεται 280 ευρώ επιπλέον. Η China Motors καλύπτει το νέο Noble με τριετή εγγύηση μηχανικών μερών, χρώματος και αμαξώματος, και δωρεάν σέρβις ίδιου διαστήματος.

Το πρόγραμμα της Σούπερ Λίγκας-τα φώτα στραμμένα σε "Κλ. Βικελίδης" και "Καραϊσκάκη"


Το ντέρμπι στη Θεσσαλονίκη μεταξύ του Άρη και του Παναθηναϊκού ξεχωρίζει από το πρόγραμμα της 19ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Η ομάδα των Αθηνών θέλει τη νίκη για να κάνει ένα ακόμη σημαντικό βήμα προς τη κατάκτηση του τίτλου, αλλά η αποστολή της κόντρα στην ανανεωμένη ομάδα του Έκτορ Ραούλ Κούπερ μόνο εύκολη δεν θα είναι.
Δύσκολη αποστολή θα έχει ο Ολυμπιακός, ο οποίος θα υποδεχθεί στον Πειραιά τον φιλόδοξο ΠΑΟΚ. Με τον Μπάντοβιτς στον πάγκο τους οι πρωταθλητές θέλουν να κάνουν μια νέα αρχή, μετά την απόλυση του Ζίκο, αλλά η ομάδα της Θεσσαλονίκης θα παλέψει για το θετικό αποτέλεσμα.
Το λογικό φαβορί είναι η ΑΕΚ στο Ολυμπιακό στάδιο κόντρα στον ΠΑΣ Γιάννινα, ενώ μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα παιχνίδια του Αστέρα Τρίπολης με τον Πανιώνιο και της Λάρισας κόντρα στον Ηρακλή. Συνοπτικά το αναλυτικό πρόγραμμα με τις τηλεοπτικές μεταδόσεις της 19ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα έχει ως εξής:

Αυξημένο ενδιαφέρον Αυστραλών για τα αρχαία Ελληνικά


Για πρώτη φορά, έπειτα από πολλά χρόνια, οι Αυστραλοί δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον να σπουδάσουν αρχαία ελληνικά. Όχι μόνο τη γλώσσα αλλά και την ιστορία και τον πολιτισμό της Ελλάδας.

"Παρατηρούμε μια αναζωπύρωση του ενδιαφέροντος για γνώσεις γύρω από την αρχαία Ελλάδα", δήλωσε ο πρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Καμπέρας (ANU) Λόρενς Κραμ.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως το ενδιαφέρον παρατηρείται σε όλα τα πανεπιστήμια της χώρας που προσφέρουν αρχαία Ελληνικά συμπληρώνοντας πως "αυτό είναι ένα υπέροχο φαινόμενο".

Αυξημένο είναι επίσης, το ενδιαφέρον των Αυστραλών φοιτητών και για τα Λατινικά.

Παγωμένο κρεβάτι; Καλέστε την ειδική υπηρεσία


Η αλυσίδα ξενοδοχείων Holiday Inn προσφέρει μια ειδική υπηρεσία για όσους θέλουν ζεστά τα κρεβάτια τους: Ένας υπάλληλος του ξενοδοχείου αναλαμβάνει να ζεστάνει το κρεβάτι, φορώντας μια φόρμα από φλις...

"Η νέα αυτή υπηρεσία είναι σαν να έχεις στο κρεβάτι σου μια τεράστια θερμοφόρα", διευκρινίζει η Τζέιν Μπέντναλ εκπρόσωπος του Holiday Inn και πρόσθεσε πως η υπηρεσία προσφέρεται προς το παρόν σε δύο ξενοδοχεία του Λονδίνου και σε ένα στο Μάντσεστερ.

Ο ειδικά εκπαιδευμένος υπάλληλος φορώντας την φόρμα του, η οποία είναι εξοπλισμένη με θερμόμετρο, παραμένει στο κρεβάτι μέχρι η θερμοκρασία να φτάσει τους 20 βαθμούς Κελσίου. Όπως διευκρινίζει η εκπρόσωπος των ξενοδοχείων, έχει καλυμμένο και το κεφάλι του και φεύγει από το δωμάτιο λίγα λεπτά πριν μπει ο πελάτης.

Κανείς βέβαια δεν μπορεί να εξηγήσει γιατί επιλέχθηκε αυτή η συγκεκριμένη μέθοδος για να ζεσταίνονται τα κρεβάτια, αντί των παραδοσιακών μεθόδων, όπως οι θερμοφόρες και οι ηλεκτρικές κουβέρτες.

Αϊτή: "Έλλειψη συντονισμού"


    Η παροχή βοήθειας στην Αϊτή πάσχει από "γενική έλλειψη συντονισμού", σημείωσε ο πρόεδρος της χώρας σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε χθες Παρασκευή στην Ισπανία.

    Ο Ρενέ Πρεβάλ δήλωσε στην εφημερίδα El Pa?s ότι η βοήθεια αρχίζει να φθάσει στα θύματα του τρομακτικού σεισμού που έπληξε τη χώρα του, η οποία ξαναρχίζει να "λειτουργεί".

    "Έχουμε ήδη προχωρήσει στην ταφή πλέον των 70.000 θυμάτων", δήλωσε στην ισπανική εφημερίδα. "Βενζινάδικα ήδη έχουν περισσότερα καύσιμα από τις προηγούμενες ημέρες. Ορισμένες τράπεζες ήδη ξανάνοιξαν".

    Ο σεισμός της 12ης Ιανουαρίου, σημείωσε ο Αϊτινός πρόεδρος, προκάλεσε την κατάρρευση "της μεγάλης πλειοψηφίας των επίσημων κτιρίων. . . και την απώλεια όλων των εγγράφων που βρίσκονταν σ' αυτά".

    Ερωτηθείς εάν η επέμβαση των ΗΠΑ στην Αϊτή αποτελεί ένα είδος κατάκτησης νεοαποικιακού τύπου, ο Πρεβάλ δήλωσε ότι η χώρα του λαμβάνει "βοήθεια από πολλές χώρες, όχι μόνο από τις Ηνωμένες Πολιτείες".

    Ο πρόεδρος της Αϊτής απέρριψε τις επικρίσεις περί του ότι ήταν "απών" μετά την καταστροφή, λέγοντας ότι έβγαινε καθημερινά έξω για να εκτιμήσει τις ζημιές.

Το Πατρινό Καρναβάλι ξεκίνησε (σε καρναβαλικούς ρυθμούς η υπόλοιπη Ελλάδα και τα Βαλκάνια)


Το περίφημο Πατρινό Καρναβάλι ξεκίνησε ενώ ακολουθούν εκδηλώσεις για την Αποκριά σε όλη τη χώρα. Στην Πάτρα, με πολύχρωμα πυροτεχνήματα και την εντυπωσιακή είσοδο του βασιλιά Καρνάβαλου στην πλατεία Γεωργίου, που τον υποδέχτηκε η Μπάντα του Δήμου, πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού.
Στα εγκαίνια του φετινού καρναβαλιού, αίσθητη προκάλεσε μια τεράστια ηλιόσφαιρα που περιφερόταν πάνω από την πλατεία, την ώρα που μια ακροβάτισσα έρραινε με κομφετί τους καρναβαλιστές και τους θεατές της τελετής. Κατά την διάρκεια της τελετής έγινε παρουσίαση παλαιοτέρων καρναβαλιών μέσα από video wall, που ήταν τοποθετημένα στην μεγάλη σκηνή.

Αναγκαστική προσγείωση στο «Μακεδονία»


   Για τον προορισμό του αναχώρησε, λίγο πριν τις 10 το βράδυ, το αεροσκάφος της τουρκικής αεροπορικής εταιρίας «Sun Express» που πραγματοποίησε, το απόγευμα, αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης, μετά από απειλητικό μήνυμα για ύπαρξη εκρηκτικού μηχανισμού.
    Σύμφωνα με τον Αερολιμενικό Έλεγχο του «Μακεδονία» -που επιβεβαίωσε το συμβάν- πάρθηκαν αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα, έγιναν όλοι οι προβλεπόμενοι έλεγχοι και αφού δεν βρέθηκε κάτι ύποπτο, το αεροπλάνο που εκτελούσε την πτήση από Στουτγκάρδη προς Σμύρνη, με 62 επιβάτες, συνέχισε το ταξίδι του.

21.1.10

Παρακολουθήστε την Μαρία Μπεκατώρου να τραγουδάει με την παρέα της ένα απίστευτο τραγούδι

 Το παρουσίασαν τα παιδιά στο Ράδιο Αρβύλα και το λατρέψαμε.Τα λόγια είναι περιττά για τους στίχους αυτού του τραγουδιού,ένα πραγματικό ποίημα - Παρακολουθήστε το βίντεο και τραγουδήστε και εσείς μαζί με την Μπεκατώρου! (Επίσης μην χάσετε το ορχιδόμετρο "07:00")

Βρετανικό δικαστήριο δικαίωσε τελεσίδικα Ελληνοκύπριο σε υπόθεση ιδιοκτησίας του στη βόρεια Κύπρο


  Απόφαση εις βάρος ζεύγους Βρετανών, που είχε αποκτήσει ακίνητο στη βόρεια Κύπρο, εξέδωσε χθες βρετανικό δικαστήριο, δημιουργώντας προηγούμενο και για χιλιάδες άλλους Βρετανούς που έχουν αγοράσει σπίτια στα Κατεχόμενα, τα οποία προηγουμένως ανήκαν σε Ελληνοκυπρίους.Ο Ντέιβιντ και η Λίντα Όραμς είχαν αγοράσει το 2002 ένα οικόπεδο στη βόρεια Κύπρο, ωστόσο ο ιδιοκτήτης του, Μελέτιος Αποστολίδης, που είχε αναγκαστεί να το εγκαταλείψει μετά την τουρκική εισβολή το 1974, προσέφυγε σε ελληνοκυπριακό δικαστήριο για να ανακτήσει την ιδιοκτησία του και δικαιώθηκε.Η απόφαση όριζε ότι τοζεύγος οφείλει να κατεδαφίσει τη βίλα, την πισίνα και την περίφραξη που είχε ανεγείρει και επιπλέον να καταβάλει χρηματική αποζημίωση. Έχοντας υπόψη του ότι οι αποφάσεις των ελληνοκυπριακών δικαστηρίων δεν αναγνωρίζονται από τις τουρκοκυπριακές αρχές, ο Αποστολίδης προσέφυγε και στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο επίσης τον δικαίωσε.

Έρχεται "η ζάχαρη του μέλλοντος" στην Ελλάδα

Χαρακτηρίζεται από πολλούς ως "το φυτό της νέας χιλιετίας" και η ζάχαρή του ως "η ζάχαρη του μέλλοντος". Πρόκειται για το φυτό στέβια, που είναι ένα εντελώς νέο είδος φυτού για την Ελλάδα, άγνωστο στη χώρα μας μέχρι το 2005, όταν το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας άρχισε συστηματική επιστημονική έρευνα, την οποία και συνεχίζει σε συνεργασία με διάφορους φορείς, με σκοπό το φυτό αυτό να αποτελέσει μια εναλλακτική καλλιέργεια για τους Έλληνες γεωργούς.
Το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, όπως αναφέρει ο καθηγητής Πέτρος Λόλας, είναι το πρώτο και μόνο Ίδρυμα έως τώρα που ασχολείται με συστηματική επιστημονική έρευνα της στέβιας στην Ελλάδα (η έρευνα άρχισε την περίοδο 2005-2007 και συνεχίζεται έως σήμερα, σε διάφορες περιοχές της χώρας).

"Ρήγμα" πολιτείας-ποδοσφαιρικών αρχών για το αυτοδιοίκητο


Βαθαίνει το ρήγμα στις σχέσεις της Πολιτείας με τις ποδοσφαιρικές αρχές για το ζήτημα του αυτοδιοίκητου. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη ανάμεσα στον γενικό γραμματέα αθλητισμού Πάνο Μπιτσαξή, τον πρόεδρο της ΕΠΟ Σοφοκλή Πιλάβιο, τον πρόεδρο της Σούπερ Λίγκας Νικόλα Πατέρα και τον πρόεδρο της Ένωσης Β’ και Γ’ Εθνικής Σπύρο Καλογιάννη, υπήρξε άνευ όρων αποδοχή της απαγόρευσης των μετακινήσεων οπαδών. «Πρέπει να το αποδεχτούμε τουλάχιστον ως το τέλος της περιόδου, γιατί μπορεί τα πράγματα να βγουν εκτός ελέγχου», τόνισε ο Νικόλας Πατέρας.
Στο ζήτημα του αυτοδιοίκητου υπήρξε διαφωνία, καθώς οι ποδοσφαιρικές αρχές τόνισαν πως δεν δέχονται κυβερνητικές παρεμβάσεις στο έργο τους τονίζοντας πως «…το αυτοδιοίκητο έχει κατακτηθεί και είναι αδιαπραγμάτευτο». «Τους επαναλάβαμε τις θέσεις μας για το αυτοδιοίκητο. Δεσμεύτηκαν πως ακολουθούν γραμμή αντιμετώπισης της βίας, αλλά περιμένουμε να το δούμε στην πράξη. Η συζήτηση αυτή θα συνεχιστεί σε όλη τη διάρκεια της περιόδου», ανέφερε ο Πάνος Μπιτσαξής. Όσο για το ενδεχόμενο επιβολής ποινών στα ποδοσφαιρικά όργανα ή τις ΠΑΕ αν δεν συμμορφωθούν, ο Νικόλας Πατέρας είπε: «Συμφωνούμε σε αυτό, εφόσον εμπλέκονται στα επεισόδια οι ΠΑΕ και οι διοικήσεις τους. Μέχρι τώρα δεν υπάρχουν αποδείξεις για κάτι τέτοιο».

32,6 εκατομμύρια ευρω το χρέος της ΠΑΕ ΑΕΚ


Το πρόρισμα της εταιρείας που διενήργησε οικονομικό έλεγχο στην ΠΑΕ ΑΕΚ, έδωσε στη δημοσιότητα ο Νίκος Θανόπουλος. Σύμφωνα με αυτό, τα χρέη της «κιτρινόμαυρης» ΠΑΕ φτάνουν τα 32.6 εκατομμύρια ευρώ τα οποία περιλαμβάνουν φόρους, δάνεια και άλλες βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του συλλόγου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ ΑΕΚ:

«Όπως είχαμε δεσμευθεί παραδίδουμε σήμερα στη δημοσιότητα το πόρισμα της εταιρείας B.D.O. σχετικά με την Οικονομική κατάσταση της ομάδας μας.

Το συνολικό υπόλοιπο των υποχρεώσεων σε πλήρες βάθος χρόνου είναι 32,6 εκ. ευρώ και αναλύεται ως παρακάτω:

- Γενικό Υπόλοιπο υποχρεώσεων 55,9 εκ. ευρώ

- 21,6 εκ. ευρώ μακροπρόθεσμα συμβόλαια παικτών

- 1,7 εκ. ευρώ τελευταίες καταβολές κεφαλαίου των μετόχων

Διαψεύδει η Κίνα ότι μποϊκοτάρει το Avatar



Η Κίνα σήμερα διέψευσε ότι ζήτησε τη μείωση των προβολών της εμπορικής επιτυχίας Avatar μετά από τους ισχυρισμούς ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιβάλει τη διακοπή της προβολής της μίας εκδοχής της ταινίας για εμπορικούς ή ίσως και για πολιτικούς λόγους.
Κινηματογραφικές αίθουσες στο Πεκίνο και σε άλλες πόλεις αναμένεται να σταματήσουν την προβολή της απλής εκδοχής της ταινίας, αλλά όχι και της τρισδιάστατης, αρχής γενομένης από το Σάββατο.

Τα περισσότερα εισιτήρια για τις εκδοχές 3-D και IMAX 3-D έχουν προπωληθεί, αλλά έμειναν "πολλές κενές θέσεις" στις αίθουσες που προβάλλουν την απλή εκδοχή, δήλωσε ο Ζαν Χονγκσέν, αναπληρωτής επικεφαλής της Κεντρικής Διοίκησης Ραδιοτηλεόρασης και Κινηματογράφου, η υπηρεσία του οποίου είναι αρμόδια για την έγκριση ή λογοκρισία ταινιών και ραδιοτηλεοπτικών προγραμμάτων στην Κίνα.

Η εφημερίδα Apple Daily, που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ, έγραψε ότι περιορίζοντας τον αριθμό των αιθουσών όπου προβάλλεται το Avatar, οι αρμόδιοι σε θέματα πολιτισμού αξιωματούχοι θέλουν να διασφαλίσουν την επιτυχία μίας άλλης ακριβής παραγωγής που έχει εγκρίνει η κυβέρνηση και η οποία αναφέρεται στη ζωή του Κομφούκιου και θα βγει στις αίθουσες την Παρασκευή.

Οι άνθρωποι είναι πιο ευτυχισμένοι και υγιείς το Σαββατοκύριακο



 Οι επιστήμονες απέδειξαν αυτό που όλοι λίγο-πολύ γνωρίζουμε ήδη από την παιδική μας ηλικία: οι άνθρωποι γίνονται πραγματικά πιο χαρούμενοι, αλλά και υγιείς, από το απόγευμα της Παρασκευής έως το απόγευμα της Κυριακής - με άλλα λόγια όταν δεν δουλεύουν, αλλά έχουν όλη τη μέρα "δική τους".

Η έρευνα, η πρώτη του είδους της που ανέλυσε πώς αλλάζει, από μέρα σε μέρα μέσα στην εβδομάδα, η διάθεση των ενηλίκων, ανδρών και γυναικών ηλικίας 18 έως 62 ετών (που εργάζονται τουλάχιστον 30 ώρες την εβδομάδα), έγινε υπό τον καθηγητή Ρίτσαρντ Ράιαν του πανεπιστημίου του Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης και δημοσιεύτηκε στο "Journal of Social and Clinical Psychology" (Περιοδικό Κοινωνικής και Κλινικής Ψυχολογίας).

Επιφυλάξεις για τα Τέμπη


   Ομάδα επιστημόνων που μετέβη στη Λάρισα, εξέφρασε επιφυλάξεις αν το διάστημα των 16 εβδομάδων, που προτείνει η κατασκευάστρια εταιρεία, είναι αρκετό.

    Συγκεκριμένα, ομάδα επιστημόνων που κλήθηκε από το ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας, προκειμένου να γνωματεύσει για το συγκεκριμένο ζήτημα, θεωρεί ως οριακό και ελάχιστο το χρονικό διάστημα των 16 εβδομάδων -δηλαδή μέχρι τον Μάιο- που προκύπτει από χρονοδιάγραμμα της "Αυτοκινητόδρομος Αιγαίο", για την αποκατάσταση όλων των απαιτούμενων έργων και μέτρων ασφαλείας στα Τέμπη.

    Οι τέσσερις επιστήμονες, που βρέθηκαν στην κοιλάδα των Τεμπών, εξέφρασαν επιφυλάξεις διότι η περιοχή είναι χαρακτηρισμένη ως "Natura", γεγονός που επιβάλλει τα όποια έργα αποκατάστασης να εκτελούνται με συγκεκριμένο τρόπο και προδιαγραφές.

    Στην περιοχή βρέθηκαν προσκεκλημένοι του ΓΕΩΤΕΕ Κεντρικής Ελλάδας οι Γεώργιος Δημόπουλος, καθηγητής Τεχνικής Γεωλογίας του ΑΠΘ, Γεώργιος Σούλιος καθηγητής Υδρογεωλογίας του ΑΠΘ, Χρήστος Νεοφύτου καθηγητής της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Γεώργιος Μιγγίρος καθηγητής Γεωλογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, οι οποίοι απέδωσαν σε συνδυασμό παραγόντων τη φονική κατολίσθηση, χωρίς να πάρουν θέση για τις εκρήξεις στο πλαίσιο των έργων διάνοιξης, κάνοντας λόγο για ένδειξη και όχι για απόδειξη, η οποία προαπαιτεί την ύπαρξη μετρήσεων.

Διεκόπη η δίκη για τη δολοφονία του Αλ. Γρηγορόπουλου


     Για την Παρασκευή 23 Ιανουαρίου διεκόπη από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας η δίκη των ειδικών φρουρών Επαμεινώνδα Κορκονέα και Βασίλη Σαραλιώτη, που κατηγορούνται για τη δολοφονία του 15χρονου μαθητή Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβριο του 2008.
    Αίτημα διακοπής υπεβλήθη στο Δικαστήριο τόσο από την πλευρά της υπεράσπισης του κατηγορουμένου Επαμεινώντα Κορκονέα όσο από την πλευρά της πολιτικής αγωγής. Ο κ. Κορκονέας εκπροσωπείται από τον δικηγόρο Αλέξη Κούγια, συνεργάτης του οποίου δήλωσε στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί να παραστεί, καθώς παρίσταται σε άλλο σημαντικό δικαστήριο στη Μυτιλήνη. Όπως είπε η συνεργάτης του κ. Κούγια ο δικηγόρος αγορεύει για την υπόθεση του νεαρού Αυστραλού Ντουζόν που έχασε τη ζωή του στη Μύκονο.
    Από την πλευρά της οικογένειας Τσαλικιάν, που εκπροσωπείται από τους κκ Αλέξανδρο Κατσαντώνη και Χρήστο Μυλωνόπουλο υπεβλήθη αίτημα διακοπής καθώς η γιαγιά του μαθητή, Χαϊτή Τσαλικιάν, νοσηλεύεται στο Λαϊκό Νοσοκομείο όπου εμφάνισε μετά από εγχείριση σοβαρή αιμορραγία στο χειρουργικό τραύμα. Όπως είπαν οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής η μητέρα του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου και η αδελφή του ζητούν ολιγοήμερη διακοπή ώστε να μπορέσουν να παρασταθούν στη γιαγιά και να καταθέσουν ακολούθως στο δικαστήριο.

20.1.10

Αναδρομική η ισχύς του νέου φορολογικού νομοσχεδίου


   Αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2010 θα ισχύσουν οι αλλαγές που θα προκύψουν από το νέο φορολογικό νομοσχέδιο (νέα προοδευτική τιμαριθμοποιημένη φορολογική κλίμακα, αλλαγές στη φορολογία ακινήτων, κατάργηση φοροαπαλλαγών κ.λπ.) που αναμένεται να ψηφισθεί τον Μάρτιο, καθώς και από το νομοσχέδιο για την εισοδηματική πολιτική (αυξήσεις σε μισθούς κάτω των 2.000 ευρώ, περικοπή κατά μέσο όρο 10% του κονδυλίου των επιδομάτων των δημοσίων υπαλλήλων) που θα δημοσιοποιηθεί τον Φεβρουάριο.
   Αυτό διευκρίνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά τη συνέντευξη Τύπου για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων των Συμβουλίων Eurogroup και Ecofin. Σημειώνεται ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης για το νέο φορολογικό σύστημα αναμένεται να ανακοινωθούν στο τέλος Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου.
   Ο Ιούνιος θα είναι καθοριστικός μήνας για την αποκατάσταση αξιοπιστίας της χώρας, δεδομένου ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζοντας την έως τότε πρόοδο της ελληνικής οικονομίας θα καταρτίσει σχετική έκθεση.

19.1.10

Μέχρι το Πάσχα θα ανοίξουν τα Τέμπη



Την εκτίμηση ότι μέχρι το Πάσχα μπορούν να ξανανοίξουν τα Τέμπη και ο δρόμος να ξαναδοθεί στην κυκλοφορία αν ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες, έκανε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας.

"Αναμένουμε", διευκρίνισε, "την πρόταση της εταιρίας παραχώρησης, που θα αξιολογηθεί τάχιστα από τα τρία εμπλεκόμενα υπουργεία και αμέσως θα δοθεί η έγκριση να ξεκινήσουν τα έργα".

Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υποδομών, σε πρόταση που υπέβαλε στις 15 Ιανουαρίου προς το υπουργείο, η κοινοπραξία (πρόταση που τη χαρακτήρισε πλαίσιο), η εκτίμηση που γίνεται είναι ότι θα απαιτηθεί χρόνος 16 εβδομάδων για να ξανανοίξουν τα Τέμπη.

Εμείς όμως, σημείωσε, έχοντας και την άποψη της επιστημονικής ομάδας που συγκροτήσαμε εκ μέρους του υπουργείου θεωρούμε ότι είναι εφικτός ο στόχος να ξανανοίξει ο δρόμος μέχρι το Πάσχα και να κατασκευαστούν παράλληλα με το άνοιγμα του δρόμου, όλες οι απαραίτητες εργασίες στερέωσης και ασφάλειας των βράχων.

Ινδιάνικο χωριό στο Ελατοχώρι Πιερίας


 Καουμπόηδες και ινδιάνοι μετατρέπουν προορισμούς της Βόρειας Ελλάδας σε ...Φαρ Ουέστ και προσκαλούν τους επισκέπτες να ζήσουν την εμπειρία της εναλλακτικής ψυχαγωγίας. Ένα ινδιάνικο χωριό, με το όνομα "Τζομάκουα", λειτουργεί στο Ελατοχώρι Πιερίας.

Σ' ένα χώρο έκτασης 2,5 στρεμμάτων μέσα στο καστανόδασος των Πιερίων έχουν τοποθετηθεί καλύβες και ξύλινα κιόσκια, που όλα φέρουν ινδιάνικα ονόματα. Εμπνευστής αυτής της προσπάθειας είναι ο Τζον, κατά κόσμον Γιάννης Τουλιαρής, με συνοδοιπόρο στην υλοποίηση του χωριού τον Μάκη Τσιγκαρόπουλο.

Θερμός υποστηρικτής του ινδιάνικου πολιτισμού, ο Γιάννης Τουλιαρής ταξίδεψε στην Αμερική σε ηλικία των 15 ετών και έζησε για λίγους μήνες κοντά σε Ινδιάνους προκειμένου να τους γνωρίσει καλύτερα. Επιστρέφοντας στην Ελλάδα ήθελε να διατηρήσει στην καθημερινότητά του όσα έμαθε κοντά τους. Μέχρι σήμερα ντύνεται με ινδιάνικες στολές και ζει σε καλύβα χωρίς ηλεκτρισμό. Επίσης, μέχρι πρόσφατα ήταν ο ιδιοκτήτης νυχτερινού μαγαζιού στην Πιερία, με ινδιάνικο χαρακτήρα.

Η απόφασή του να δημιουργήσει το ινδιάνικο χωριό είχε ως στόχο να μυήσει τους επισκέπτες σ' αυτό που ο ίδιος αγάπησε τόσο πολύ: τον αυθεντικό ινδιάνικο πολιτισμό.

Η Κίνα απαγόρευσε την προβολή του Αβαταρ



  Οι κινεζικές αρχές έδωσαν εντολή στους κινηματογράφους να σταματήσει η προβολή από το Σάββατο της εμπορικής επιτυχίας Avatar, αναφέρουν δημοσιογραφικές πληροφορίες, αλλά όχι η 3D (τρισδιάστατη) προβολή, μια απόφαση που έχει τόσο εμπορικά όσο και πολιτικά κίνητρα. Δυο κινηματογράφοι στο Πεκίνο ανακοίνωσαν ότι θα σταματήσουν την κανονική προβολή της ταινίας παρά το γεγονός ότι το Avatar είναι εξαιρετικά δημοφιλές.
Η εφημερίδα του Χονγκ Κονγκ Apple Daily γράφει ότι η κρατική εταιρία της Κίνας China Film Group έδωσε εντολή να σταματήσει άμεσα η προβολή της ταινίας του Τζέημς Κάμερον.
Πολλοί σχολιαστές στην Κίνα εκτιμούν ότι ο πολιτικός αντίκτυπος προέρχεται από το "στόρι" της ταινίας για τον αγώνα των Να΄βι να προστατέψουν την πατρίδα τους και τον πολιτισμό τους από τους εξωτερικούς εισβολείς, γεγονός που συγκρίνεται με τις προσπάθειες του κινέζων πολιτών να προστατέψουν τις περιουσίες τους από την κυβέρνηση και τις μεγάλες εταιρίες επενδύσεων.
" Με κάποιο τρόπο, η ταινία κινεί τις χορδές του κινεζικού κοινού και δεν δημιουργεί τίποτα άλλο παρά ένα κοινωνικό φαινόμενο", σημειώνει μεταξύ άλλων σε σχόλιο του ο Χουανγκ Κουνγκ στην China Daily.
Οι προβολές του Avatar στην Κίνα είχαν προγραμματιστεί μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Καρδιακή βαλβίδα από περικάρδιο αλόγου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε 2 ασθενείς


  Προσθετική καρδιακή βαλβίδα νέας τεχνολογίας κατασκευασμένη από περικάρδιο αλόγου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα σε δύο ασθενείς ηλικιών 82 και 67 ετών στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ της Θεσσαλονίκης. Η πρώτη ασθενής είναι μια 82χρονη από τη Θεσσαλονίκη, η οποία έπασχε από στένωση αορτής και είχε ιστορικό πνευμονικών οιδημάτων. Ο δεύτερος είναι ένας 67χρονος από τις Σέρρες, ο οποίος έπασχε από βαριά καρδιακή ανεπάρκεια λόγω στεφανιαίας νόσου. Προς το παρόν και αι δυο νοσηλεύονται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Οι επεμβάσεις πραγματοποιήθηκαν με τη μέθοδο ανοιχτής καρδιάς στις 15 Ιανουαρίου στην Χειρουργική Κλινική Θώρακος, Καρδιάς και Αγγείων του Α.Π.Θ., από την ομάδα του διευθυντή της Κλινικής, καθηγητή Χρήστου Παπακωνσταντίνου σε συνεργασία με τον καρδιοχειρουργό της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, Ραβί Πιλάι, ο οποίος έκανε τη σχετική κλινική μελέτη.

Μουσική εναντίον άγχους και κατάθλιψης

  Η μουσική μπορεί να λειτουργήσει ως φάρμακο για τη θεραπεία κοινών ασθενειών, σύμφωνα με τον δόκτορα Χανς Γιοακίμ Τράπε της πανεπιστημιακής κλινικής Μαριχόσπιταλ στην Χέρνη, της Γερμανίας.

Η κλασσική μουσική είναι η πλέον αποτελεσματική, έχει εξαιρετικά αποτελέσματα επί του άγχους, της κατάθλιψης και των καρδιοαγγειακών παθήσεων. Εκτός αυτών βοηθά στην αντιμετώπιση των πόνων, του στρες και των διαταραχών του ύπνου και έχει πολύ θετικές επιρροές στο ανοσοποιητικό σύστημα, γράφει ο Τράπε σε γερμανικό ιατρικό περιοδικό.
Επιπλέον η κλασσική μουσική βοηθά στη συγκέντρωση, στη μνήμη, τη δημιουργικότητα και την ενέργεια σύμφωνα πάντα με τη μελέτη του ίδιου επιστήμονα.
Ωστόσο υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αρέσει η ορχηστρική μουσική. Ο Τράπε στην περίπτωση αυτή συστήνει να δοκιμάσουν ως εναλλακτική λύση την ποπ ή τη ροκ μουσική. Τα δύο αυτά είδη μουσικής έχει διαπιστωθεί ότι επηρεάζουν την ανθρώπινη διάθεση. Επίσης η λατινοαμερικάνικη μουσική έχει παρατηρηθεί ότι διαθέτει ιδιότητες βελτίωσης της διάθεσης.
Το ίδιο δεν μπορεί να ειπωθεί σε καμιά περίπτωση για τη μουσική χέβι μέταλ ή την τέκνο, υπογραμμίζει ο Τράπε και προσθέτει ότι αυτά τα είδη μουσικής αυξάνουν τους καρδιακούς παλμούς και την αρτηριακή πίεση.
Πηγή: (Γερμ. Πρακτ.)

Έρευνα για την παιδική παχυσαρκία

Όσο πιο καθυστερημένα αρχίσει ένα νήπιο να τρώει στερεά τροφή, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να εξελιχτεί σε έναν λεπτό ενήλικο, σύμφωνα με μια νέα δανική επιστημονική έρευνα.
 "Όσο πιο αργά εισάγεται η συμπληρωματική στερεά τροφή σε ένα νήπιο, κάτι που συνήθως συμβαίνει σε ηλικία δύο έως έξι μηνών, τόσο μικρότερος είναι ο κίνδυνος ότι το παιδί θα γίνει υπέρβαρο, όταν μεγαλώσει", δήλωσε η ερευνήτρια Κιμ Φλάισερ Μικάελσον του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Μερικές μελέτες έχουν ήδη δείξει ότι ο θηλασμός προστατεύει από την παχυσαρκία, αν και τα στοιχεία δεν οδηγούν σε οριστικό συμπέρασμα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνουν να γίνεται αποκλειστικός θηλασμός των μωρών μέχρι τον έκτο μήνα και συμβουλεύουν να μην τους δίνεται στερεή τροφή μέχρι τότε, όμως σε όλο τον κόσμο πολλοί γονείς αρχίζουν να ταϊζουν τα παιδιά τους με συμπληρωματική τροφή πολύ νωρίτερα.
Οι δανοί ερευνητές εξέτασαν δείγμα πάνω από 5.000 ανδρών και γυναικών που είχαν γεννηθεί μεταξύ 1959-1961. Διαπιστώθηκε ότι σε ηλικίας ενός έτους τα μωρά που οι γονείς τα είχαν θηλάσει περισσότερο και αντίστοιχα είχαν καθυστερήσει την παροχή στερεάς τροφής, είχαν χαμηλότερο δείκτη σωματικής μάζας.
Βρέθηκε επίσης ότι η ηλικία στην οποία άρχιζε η συμπληρωματική διατροφή με στερεά τροφή είχε επίπτωση στο βάρος του παιδιού όταν ενηλικιωνόταν. Ο κίνδυνος να είναι κανείς υπέρβαρος στα 42 χρόνια του μειώνεται κατά 5% έως 10% για κάθε μήνα που καθυστερεί η χορήγηση στερεάς τροφής στο νήπιο.
Σύμφωνα με την Μικάελσον, "είναι καλύτερα να περιμένουν οι γονείς για τη συμπληρωματική τροφή μέχρι το νήπιο να γίνει περίπου έξι μηνών". Πρόσθεσε όμως ότι αυτό δεν είναι ανάγκη να συνιστά άκαμπτο κανόνα, καθώς "μερικά νήπια θα χρειαστούν συμπληρωματική τροφή νωρίτερα, πριν την ηλικία των έξι μηνών, όμως δεν θα έπρεπε να την παίρνουν πριν την ηλικία των τεσσάρων μηνών".
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο "American Journal of Clinical Nutrition" (Αμερικανικό Περιοδικό Κλινικής Διατροφής).

Με τέστ αίματος η διάγνωση του φύλου


Ένα τεστ αίματος που γίνεται στην αρχή της εγκυμοσύνης παρέχει με μεγάλη ακρίβεια τη διάγνωση σχετικά με το φύλο του παιδιού που θα γεννηθεί, σύμφωνα με μια νέα ολλανδική επιστημονική έρευνα. Η νέα μέθοδος καθιστά έτσι περιττή τη διενέργεια υπερηχογραφήματος στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης.
Η έγκαιρη διάγνωση είναι αναγκαία σε ορισμένες περιπτώσεις για ιατρικούς λόγους (λόγω κληρονομικών κινδύνων συνήθως), κάτι που σήμερα απαιτεί επεμβάσεις όπως η αμνιοκέντηση, που ενέχουν μικρό ρίσκο αποβολής.
Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί νέες τεχνικές διάγνωσης του φύλου μέσω αιματολογικών εξετάσεων, αλλά με αβέβαια ποσοστά επιτυχίας. Όμως η νέα μέθοδος, που παρουσιάστηκε στο ιατρικό περιοδικό "Obstetrics and Gynecology" (Μαιευτική και Γυναικολογία), υπήρξε κατά 100% επιτυχής στον αιματολογικό προσδιορισμό του φύλου σε περίπου 200 έγκυες γυναίκες. Η τεχνική αναπτύχθηκε από ομάδα ερευνητών της Sanquin Research του Άμστερνταμ, υπό τη δρα Έλεν βαν ντερ Σουτ, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.
Δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό το κόστος του τεστ (που γίνεται συνήθως στην έβδομη εβδομάδα της εγκυμοσύνης) και πότε θα είναι διαθέσιμο στο πλατύ κοινό. Το τεστ βασίζεται στον εντοπισμό δύο γονιδίων που υπάρχουν στο αρσενικό χρωμόσωμα Υ και το οποίο φέρουν μόνο οι άνδρες. Αν συνεπώς αυτά τα γονίδια ανιχνευθούν στο αίμα της εγκύου, τότε σημαίνει ότι το παιδί θα είναι αγόρι, αν όχι, τότε πρόκειται για κορίτσι.

Αδαμίδης: "Το πάρτυ τελειώνει"


Μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της ΑΕΚ, ο Σταύρος Αδαμίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Βρισκόμαστε ακόμα σε στάδιο διαπραγμάτευσης σημαντικών εκκρεμοτήτων για τη βιωσιμότητα και ανταγωνιστικότητα της αγαπημένης μας ομάδας, μετά την διευθέτηση των οποίων είμαι διατεθειμένος να αναλάβω με υψηλό αίσθημα ευθύνης το δύσκολο έργο της ανασυγκρότησής της. Θέλω πάντως να τονίσω τα εξής: Κατάπληκτος παρατηρώ το τελευταίο διάστημα να εκτυλίσσεται ένα πρωτοφανές σχέδιο αποδόμησης της ΠΑΕ ΑΕΚ. Απατεωνίσκοι επίδοξοι παράγοντες, τυχοδιώκτες ΑΕΚάρχες που ζουν στην πλάτη της ομάδας διακινώντας «Κροίσους» και ΑΕΚοφροσύνη, μάνατζερ που προσπαθούν να κάνουν μια τελευταία αρπαχτή δημιουργώντας θέματα εκ του μη όντος, απίθανοι «επενδυτές», χρηματιστές που τελικά ήταν εστιάτορες-ασφαλιστές, ασφαλιστήρια δεκάδων εκατομμυρίων που αποδείχθηκαν απλές προσφορές, συνθέτουν ένα όζον περιβάλλον μέσα στο οποίο προσπαθεί να επιζήσει η ομάδα μας. Ο στόχος των παρασίτων είναι προφανής: να παραμείνει η ΑΕΚ ακυβέρνητη, ώστε να απομυζήσουν ανενόχλητοι και την τελευταία σταγόνα. Σε όλους αυτούς, έχω να πω τρεις λέξεις μόνο: Το πάρτι τελειώνει».

Σχετικά με τη σημερινή προπόνηση, ο Γεωργέας, ο οποίος ταλαιπωρείται από μια κάκωση στην κνήμη, ακολούθησε πρόγραμμα φυσικοθεραπείας, ενώ ο Ζεράλντο Άλβες, που υπέστη διάταση του δεξιού οπίσθιου μηριαίου στο παιχνίδι του Σαββάτου, έκανε θεραπεία και η κατάστασή του θα επανεκτιμηθεί αύριο. Πρόγραμμα αποκατάστασης ακολούθησαν και οι Γιαχάγια και Παυλής, που αγωνίστηκαν με τη Β΄ ομάδα. Ο Κουτρομάνος έτρεξε υπό τις οδηγίες του Πανταζή, ενώ ο Γκέντσογλου προπονήθηκε κανονικά.

Μπάντοβιτς: "Κοιτάμε μπροστά"


Τις εγκαταστάσεις του Ρέντη επισκέφτηκαν σήμερα το μεσημέρι ο γενικός Διευθυντής της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Γιάννης Χρυσικόπουλος, και ο αθλητικός διευθυντής, Δημήτρης Θεοδωρίδης, και μίλησαν στους ποδοσφαιριστές, στους οποίους παρουσίασαν και το νέο προπονητή της ομάδας Μπόζινταρ Μπάντοβιτς και τον βοηθό του Ανδρέα Νινιάδη.

Ο ίδιος ο Μπάντοβιτς, σε δηλώσεις του τόνισε: «Σε τέτοιες στιγμές αυτό που χρειάζεται είναι να κοιτάς μπροστά και όχι πίσω. Ο Ολυμπιακός διαθέτει παίκτες με μεγάλη αξία, που έχουν αποδείξει ότι μπορούν να τα καταφέρουν στα δύσκολα και με την συμπαράσταση του κόσμου αυτό θα επιδιώξουμε να επαναλάβουμε».

Ολυμπιακός: «Τέλος» και επίσημα ο Ζίκο



«Παρελθόν» και επίσημα αποτελεί από τον πάγκο του Ολυμπιακού ο Ζίκο, όπως ανακοινώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα των «ερυθρολεύκων». Έτσι, τα ηνία της ομάδας του Πειραιά έως το τέλος της φετινής αγωνιστικής περιόδου (εκτός συγκλονιστικού απροόπτου) αναλαμβάνουν οι Μπάντοβιτς-Νινιάδης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Η Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ ανακοινώνει τη λύση της συνεργασίας της με τον προπονητή Αρτούρ Αντούνες Κοΐμπρα (Ζίκο) και τους βοηθούς του Εντουάρντο Αντούνες Κοΐμπρα και Μορασί Βασκονσέλος Σαντ' Αννα. Την τεχνική ηγεσία της ομάδας αναλαμβάνει ο Μπόζινταρ Μπάντοβιτς με βοηθό τον Ανδρέα Νινιάδη».

ΠΑΟ: "Τα βρήκαν" με Τεν Κάτε


Τακτοποιήθηκε και η τελευταία εκκρεμότητα ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και στον Χενκ Τεν Κάτε. Οι δύο πλευρές «τα βρήκαν» στα χρήματα της αποζημίωσης στη μεταξύ τους συνεργασία και οι πράσινοι εξέδωσαν ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί το γεγονός.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΑΕ Παναθηναϊκός:

«Η ΠΑΕ ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ανακοινώνει ότι από την Τετάρτη, 13 Ιανουαρίου 2010 έχει έρθει σε συμφωνία με τον πρώην προπονητή της ομάδας, κ. Χενκ τεν Κάτε για την κοινή συναινέσει λύση της μεταξύ τους συνεργασίας».

Βοήθεια στην Αϊτή



   Σήμερα και εφόσον οι συνθήκες στην Αϊτή το επιτρέψουν, ειδική ομάδα γιατρών και διασωστών καθώς και φαρμακευτικού υλικού με ειδική απ' ευθείας πτήση Μπόινγκ 747 θα αναχωρήσει για την Αϊτή, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών.    Κατά την επιστροφή του Μπόινγκ θα δοθεί η δυνατότητα επιστροφής στην Ελλάδα 400 πολιτών ευρωπαϊκών χωρών που βρίσκονται στην Αϊτή.
   Η αποστολή αποτελείται από περίπου 25 υγειονομικούς, νοσηλευτές, διασώστες και στελέχη της Διεύθυνσης Αναπτυξιακής Συνεργασίας του Υπουργείου Εξωτερικών, ενώ μεταφέρεται μεγάλη ποσότητα φαρμάκων που είναι αναγκαία για τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά τον καταστροφικό σεισμό.
   Οι εθελοντές θα παραμείνουν περίπου δέκα έως δεκαπέντε ημέρες -αναλόγως των αναγκών- και θα ακολουθήσει δεύτερη αποστολή με το ίδιο αεροπλάνο, στο οποίο θα μεταφέρονται τρόφιμα κατάλληλα για τις συνθήκες, φάρμακα και υλικό προσαρμοσμένα στις ανάγκες των θυμάτων του σεισμού.
   Ο υφυπουργός των Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης δήλωσε ότι η Ελλάδα αναλογιζόμενη την ιστορική σχέση και την ιστορική υποχρέωσή της προς την Αϊτή, από την πρώτη στιγμή έσπευσε να χορηγήσει οικονομική βοήθεια 200. 000 ευρώ, που εντάχθηκε στα άμεσα μέτρα ανακούφισης του λαού της Αϊτής μέσω διεθνών οργανισμών και συνεχίζει μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Κλιμάκωση των αγροτικών κινητοποιήσεων (και στην Πελοπόνησσο,Δυτ.Ελλάδα,Κρήτη)



   Πληθαίνουν τα μπλόκα των τρακτέρ στους δρόμους, καθώς οι αγρότες κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους, διεκδικώντας τη λύση προβλημάτων που χρονίζουν, όπως την άμεση καταβολή του υπολοίπου των επιδοτήσεων, το "πάγωμα" των χρεών καθώς και την παροχή του πετρελαίου αγροτών, (κόκκινο πετρέλαιο), λήψη μέτρων για τη μείωση του κόστους παραγωγής κά.    Σε εκ νέου αποκλεισμό της εθνικής οδού Σερρών- Θεσσαλονίκης, στον κόμβο του Στρυμονικού, από τις 12 έως και τις 3 μετά το μεσημέρι, αποφάσισαν να προχωρήσουν, σήμερα, οι αγρότες των ομοσπονδιών ΟΑΣ (Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων) και ΟΔΑΣ (Ομοσπονδία Δημοκρατικών Αγροτικών Συλλόγων), ενώ κλειστή παραμένει για πέμπτη μέρα η Εγνατία Οδός Σερρών -Καβάλας, στο κόμβο Κερδυλλίων. Η διέλευση των οχημάτων γίνεται μέχρι τώρα από την παλιά Εθνική Οδό, η οποία, πρόκειται να κλείσει από τη μία έως και τις τέσσερις μετά το μεσημέρι.
   Αποκλεισμένος από αγρότες των Αδέσμευτων Συλλόγων του νομού παραμένει από χθες το μεσημέρι ο μεθοριακός σταθμός του Προμαχώνα, με αποτέλεσμα να έχουν σχηματιστεί ουρές από τα δεκάδες σταθμευμένα ΙΧ αυτοκίνητα και φορτηγά, που περιμένουν να περάσουν τα σύνορα, προς τη μία και την άλλη πλευρά.
   Έξω από τη Νομαρχία Γρεβενών παραμένουν τα τρακτέρ αγροτών του νομού, για δεύτερη μέρα σήμερα, ενώ συνεχίζεται η προσέλευση και άλλων.

18.1.10

Αϊτή: "Οπουδήποτε, μακριά από την πόλη"


   "Οπουδήποτε, αρκεί να είναι μακριά από την πόλη", επαναλαμβάνει η Ταλουλούμ Σεντ Φις περιμένοντας ένα ασφυκτικά γεμάτο λεωφορείο που θα την μεταφέρει μαζί με τον σύζυγο και τα τέσσερα παιδιά τους μακριά από το Πορτ-ο-Πρενς, όπου μετά τον σεισμό της περασμένης Τρίτης είναι άστεγοι.
   Εδώ και τρεις ημέρες, χιλιάδες κάτοικοι της πρωτεύουσας της Αϊτής προσπαθούν να φύγουν από την πόλη. Δεν αντέχουν πια να κοιμούνται στον δρόμο και είναι τρομοκρατημένοι από τους μετασεισμούς και τις λεηλασίες που απειλούν τα τελευταία από τα λίγα προσωπικά είδη που μπόρεσαν να περισώσουν από την καταστροφή.
   Για πολλούς από αυτούς, η μοναδική λύση είναι να καταφύγουν στην φιλοξενία συγγενών ή φίλων σε περιοχές που δεν επλήγησαν από τον σεισμό.
   "Οι δρόμοι μυρίζουν θάνατο, δεν παίρνουμε καμία βοήθεια και τα παιδιά μας δεν μπορούν να ζουν σαν ζώα", λέει η Ταλουλούμ.
   Το ζεύγος Σεντ Φις ξόδεψε 400 γκουρντ (10 δολάρια) ανά άτομο για να εξασφαλίσει εισιτήρια για το λεωφορείο, δηλαδή το διπλάσιο από το κανονικό αντίτιμο του εισιτηρίου. Χρειάστηκε να πουλήσουν τα κοσμήματά τους για να εξασφαλίσουν το ποσόν.
   "Θα ήθελα να επιστρέψω για να ξαναφτιάξουμε το σπίτι μας, αλλά με τι χρήματα;", λέει.

Πάτρα-Ξεκίνησε το πατρινό Καρναβάλι


Με πολύχρωμα πυροτεχνήματα και την εντυπωσιακή είσοδο του βασιλιά Καρνάβαλου στην πλατεία Γεωργίου που τον υποδέχτηκε η Μπάντα του Δήμου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Πάτρα η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού. Παράλληλα, μια τεράστια ηλιόσφαιρα περιφερόταν πάνω από την πλατεία, ενώ ακροβάτισσα έρραινε με κομφετί τους καρναβαλιστές και τους θεατές της τελετής. Κατά την διάρκεια της τελετής έγινε παρουσίαση παλαιοτέρων καρναβαλιών μέσα από "βίντεο γουόλ", που ήταν τοποθετημένα στην μεγάλη σκηνή.

Πριν από την τελετή, υπήρξε διάλογος ανάμεσα στον δήμαρχο Ανδρέα Φούρα και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αλέξη Σκαρμέα με έντονο το χιουμοριστικό στοιχείο, ενώ στην συνέχεια ο Δήμαρχος κήρυξε την φετινή έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού, παρουσία του προέδρου των καρναβαλικών πόλεων της Ευρώπης Βαν ντα Κρούον στην κατάμεστη πλατεία Γεωργίου.

Η τελετή έναρξης περιελάμβανε ακόμη χορευτικά, μουσικές εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών, μουσικούς ρυθμούς με έντονα τα στοιχεία λάτιν και ντίσκο, αλλά και ένα αφιέρωμα στον Μάικλ Τζάκσον.

Το φετινό καρναβάλι είναι από τα μικρότερα σε χρονική διάρκεια, αφού θα ολοκληρωθεί με την μεγάλη παρέλαση στις 14 Φεβρουαρίου.

Χρυσές Σφαίρες (Όλοι οι νικητές)


Ο Τζέιμς Κάμερον είναι ο νικητής της Χρυσής Σφαίρας καλύτερης σκηνοθεσίας για το "Avatar" , ενώ με Χρυσή Σφαίρα βραβεύτηκαν οι Τζέισον Ράιτμαν και Σέλντον Τέρνερ, δημιουργοί του "Up In the Air" ("Ραντεβού στον Αέρα").
         Η περιπέτεια του Ντίσνεϊ "Up" κέρδισε δύο Χρυσές Σφαίρες- η μία για την καλύτερη ταινία animation και η εισπρακτική επιτυχία "The Hangover" απέσπασε Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη κωμωδία.
         Το μιούζικαλ "Glee" πήρε Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη τηλεοπτική κωμωδία ή μιούζικαλ.
   Η γερμανική ταινία "Η Λευκή Κορδέλα", που αναφέρεται σε περίεργα περιστατικά που συμβαίνουν σε ένα μικρό χωριό την παραμονή του Ά Παγκοσμίου Πολέμου, κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα για την καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.
         Η Μέριλ Στριπ απέσπασε Χρυσή Σφαίρα για τον Ά Γυναικείο Ρόλο σε κωμωδία στην ταινία "Τζούλι και Τζούλια", ενώ τη Χρυσή Σφαίρα για το 'Β Γυναικείο Ρόλο σε δραματική ταινία πήρε η Μο'Νίκ.
   Επίσης, η Σάντρα Μπούλοκ κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα καλύτερης γυναικείας ερμηνείας σε δραματική ταινία ("The Blind Side"), ενώ ο Τζεφ Μπρίτζες το αντίστοιχο βραβείο ανδρικής ερμηνείας για το "Crazy Heart."

O ΠΑΟ στην κορυφή (Όλα τα αποτελέσματα)


    Στους επτά βαθμούς πήγε η διαφορά του Ολυμπιακού από τον πρωτοπόρο Παναθηναϊκό, καθώς η πειραϊκή ομάδα έμεινε στο 0-0 με την Καβάλα στο «Ανθή Καραγιάννη», σε έναν κακό αγώνα, που σημαδεύθηκε από επεισόδια, για την 18η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα.

    Στο μεταξύ, εύκολο έργο είχε ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός, ο οποίος υποδέχθηκε στο Ολυμπιακό στάδιο τον αδύναμο Πανθρακικό και επικράτησε 2-0, προσθέτοντας ακόμη τρεις βαθμούς στο ενεργητικό του.

    Τέταρτη διαδοχική νίκη για τον Αρη στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Με γκολ του Ναφτί στο 51΄, η ομάδα του Εκτορ Ραούλ Κούπερ επικράτησε 1-0 εντός έδρας του ΠΑΣ Γιάννινα, στο πλαίσιο της 18ης αγωνιστικής, και αποσπάστηκε από τους διώκτες της στην τέταρτη θέση της κατάταξης, δείχνοντας ότι βαδίζει ολοταχώς προς τα πλέι-οφ.

    Την ολική επαναφορά πέτυχε ο Πανιώνιος στη Νέα Σμύρνη απέναντι στον Λεβαδειακό, στο πλαίσιο της 18ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Οι «κυανέρυθροι» βρέθηκαν να χάνουν με 2-0, από τα γκολ των Ναπολεόνι (57΄) και Μπάρκογλου (75΄), αλλά χάρη στα τέρματα των Μπάλαμπαν στο 86΄ και Λάτκα στις καθυστερήσεις πέτυχαν την ισοφάριση και πήραν με τον βαθμό της ισοπαλίας.

    Την έκτη νίκη του στο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας και τέταρτη εντός έδρας πανηγύρισε ο Ατρόμητος, ο οποίος επικράτησε 2-1 της Λάρισας στο Περιστέρι, σε αγώνα για την 18η ημέρα. Στο 39΄ ο Αναστασάκος άνοιξε το σκορ για τους γηπεδούχους, ενώ στο 63΄ ο Μπαζίνσκι διαμόρφωσε το 2-0. Οι Θεσσαλοί πέτυχαν το γκολ της τιμής στο 88΄ με κεφαλιά του Νταμπίζα, ενώ στις καθυστερήσεις αποβλήθηκε ο Ολιβέιρα του Ατρομήτου.

    Στο Καυτανζόγλειο, ο αγώνας ανάμεσα στον Ηρακλή και την ΑΕΚ έληξε ισόπαλος 1-1. Ο «γηραιός» προηγήθηκε στο 28' με τον Κονέ και η Ενωση ισοφάρισε στο 55' με τον Τζιμπούρ, ο οποίος όμως έχασε πέναλτι στο 87'. Στο 89' αποβλήθηκε ο Αραούχο με 2η κίτρινη κάρτα.

    Στην Ξάνθη, η ακριτική ομάδα, με γκολ του Ελινγκτον στο 62', νίκησε 1-0 τον Εργοτέλη.

17.1.10

Κυλιόμενος αυτοκινητόδρομος στα Τέμπη;


Στην υιοθέτηση κυλιόμενου αυτοκινητοδρόμου για την Κοιλάδα των Τεμπών, φαίνεται -μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις του Υπουργού Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Δημ. Ρέππα προ ημερών στην Βουλή- ότι οδηγείται η Κυβέρνηση, καθώς -όσο περνάει ο καιρός- γίνεται σαφέστερο ότι θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να αποκατασταθεί η οδική κυκλοφορία στην κοιλάδα των Τεμπών.
Ο κυλιόμενος αυτοκινητόδρομος και η εφαρμογή του αφορά σε μία απόσταση περίπου 8 χλμ. -από τον παλιό σταθμό Τεμπών μέχρι την Ραψάνη- που θα διανύεται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από το τραίνο, το οποίο θα μεταφέρει τουλάχιστον 30 νταλίκες σε κάθε διαδρομή.
Ωστόσο, για να συμβεί αυτό υπάρχουν διάφορες τεχνικές δυσκολίες, οι οποίες θα πρέπει να ξεπεραστούν. Ήδη, στελέχη του Εθνικού Διαχειριστή Σιδηροδρομικής Υποδομής [ΕΔΙΣΥ] -της θυγατρικής του ΟΣΕ- μελετούν την περιοχή, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες διαμορφώσεις, για να διευκολύνονται τα φορτηγά να ανεβοκατεβαίνουν γρήγορα στο τραίνο.

ΠΑΟΚ: Επιστρέφει ο Ζαγοράκης


Εκατό ημέρες μακριά από τον προεδρικό θώκο του ΠΑΟΚ έμεινε ο Θοδωρής Ζαγοράκης, που επιστρέφει στα διοικητικά του "δικεφάλου του βορρά". Λίγο μετά το τέλος του αγώνα του ΠΑΟΚ με τον Αστέρα Τρίπολης συνεδρίασε το Δ.Σ. της ΠΑΕ με την παρουσία και του ιδίου και με αφορμή την ολοκλήρωση της θητείας της διοίκησης και την ανανέωση της από το Πρωτοδικείο συναποφασίστηκε η δραστηριοποίηση του και πάλι και η επιστροφή του στα διοικητικά της ΠΑΕ, εκατό μέρες μετά την παραίτηση του στις 8 Οκτωβρίου 2009. Η διοίκηση της ΠΑΕ θα πάρει από το πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης την καινούργια εξάμηνη παράταση λειτουργίας της με την παρουσία και πάλι του Θοδωρή Ζαγοράκη σ' αυτήν.

Ολυμπιακός: Πήρε Ντάτολο



Αίσιο τέλος είχε το σίριαλ του Χέσους Αλμπέρτο Ντάτολο στον Ολυμπιακό καθώς ο Αργεντινός θα αγωνιστεί στους "ερυθρόλευκους" τουλάχιστον ως το καλοκαίρι. Η "ερυθρόλευκη" ΠΑΕ εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία αναφέρει:
"Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει τη συμφωνία της με την Νάπολι για τον εξάμηνο δανεισμό, με οψιόν αγοράς, του Αργεντινού διεθνούς ποδοσφαιριστή Χεσούς Αλμπέρτο Ντάτολο".
Ο Ντάτολο, ο οποίος είναι η δεύτερη μεταγραφή μετά από αυτή του Λούα Λούα, αναμένεται τη Δευτέρα στην Αθήνα για να υπογράψει το συμβόλαιό του με τους "ερυθρόλευκους".