13.3.10

Αποζημίωση θα πάρουν όσοι υπέστησαν βλάβες εξαιτίας της εργασίας τους στα ερείπια των Δίδυμων Πύργων


Συμφωνία ύψους 657 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποζημίωση των περίπου 10.000 μελών των σωστικών συνεργείων και άλλων εργαζομένων που απασχολήθηκαν στον καθαρισμό των ερειπίων των Δίδυμων Πύργων, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και η ασφαλιστική εταιρεία WTC Captive.

Χιλιάδες ενάγοντες, κυρίως πυροσβέστες, αστυνομικοί και εργάτες στο κτίριο, είχαν ασκήσει αγωγές κατά του δήμου της Νέας Υόρκης για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και τα οποία αποδίδουν στην εργασία που πραγματοποίησαν στα ερείπια του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, μετά την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου.

Η Λεωφόρος των Σφιγγών στην Αίγυπτο

Ενας από τα σπουδαιότερος πολιτιστικούς θησαυρούς της Αιγύπτου, η Λεωφόρος των Σφιγγών στο Καρνάκ θα ανοίξει τις πύλες της αυτόν το μήνα για τους επισκέπτες.

Οι αρχαιολόγοι ολοκληρώνουν τις εργασίες αναστήλωσης της λεωφόρου που ενώνει το ναό του Καρνάκ με αυτόν του Λούξορ
και παρέμενε εδώ και αιώνες θαμμένη κάτω από την άμμο.

Η Λεωφόρος των Σφιγγών έχει μήκος 2,7 χιλιόμετρα και χτίστηκε από τον φαραώ Αμένχοτεπ ΙΙΙ πριν 3.500 χρόνια. Σε όλο το μήκος της λεωφόρου, που έπαψε να χρησιμοποιείται την ύστερη ρωμαϊκή εποχή, υπήρχουν 1.300 πέτρινες Σφίγγες.

Περίπου τα μισά αγάλματα βρέθηκαν στη διάρκεια των ανασκαφών που άρχισαν πριν τρία χρόνια και όταν τοποθετηθούν στις βάσεις τους θα αποτελέσουν τα όρια του μεγαλύτερου υπαίθριου μουσείου στον κόσμο.

Εναλλακτική καλλιέργεια η stevia

Η καλλιέργεια του φυτού Stevia (στέβια) μπορεί να αποτελέσει εναλλακτική πρόταση για τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς, σύμφωνα με τον γεωπόνο του Καπνικού Σταθμού Έρευνας Καρδίτσας, Κωνσταντίνο Ζαχοκώστα.

Όπως τόνισε ο ίδιος, στο 2ο αναπτυξιακό συνέδριο Καρδίτσας, η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική (Κ.Α.Π), σε συνδυασμό με την ολική αποδέσμευση του καπνού, έφερε σε απόγνωση χιλιάδες απνοπαραγωγούς σε όλη την Ελλάδα και πιο πολύ στους νομούς Καρδίτσας, Φθιώτιδας και Αιτωλοακαρνανίας. Ιδιαίτερα δε για τους καπνοπαραγωγούς του νομού Καρδίτσας, όπου τα εδάφη είναι φτωχά και η μόνη αποδοτική καλλιέργεια ήταν τα μεγαλόφυλλα καπνά Virginia και Burley.

Οι ταινίες της εβδομάδας 12-03-2010

ΤΟ ΛΟΥΛΟΥΔΙ ΤΗΣ ΕΡΗΜΟΥ-DESERT FLOWER

H ταινία είναι βασισμένη στη ζωή της Γουόρις Ντίρι , που είναι και η συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου.Γεννημένη το 1965 στην έρημο της Σομαλίας, η 5χρονη τότε Γουόρις υπέστη την απάνθρωπη διαδικασία του ακρωτηριασμού των γεννητικών της οργάνων. Η πραγματική Γουόρις , όπως και στην ταινία , μη θέλοντας να παντρευτεί έναν ηλικιωμένο , τόσκασε και κατέληξε στο Λονδίνο , όπου την ανακάλυψε ο διάσημος φωτογράφος Τέρενς Ντόνοβαν και άρχισε να εργάζεται ως μοντέλο. Έτσι το κοριτσάκι απο την έρημο της Σομαλίας κατέκτησε τις πιό λαμπερές πασαρέλες του κόσμου και η ζωή της άλλαξε άρδην αλλά δεν ξέχασε...

Και στην ταινία , σε σκηνοθεσία της Σέρι Χόρμαν με τους Λία Κεμπέντε, Σάλι Χόκινς, Κρεγκ Πάρκινσον, Τίμοθι Σπολ, Σοράγια Ομάρ-Σέγκο , η 12χρονη Γουόρις ζει σ' ένα χωριό νομάδων στην έρημο της Σομαλίας.Όταν αντιλαμβάνεται ότι ο πατέρας της έχει αποφασίσει να την παντρέψει με έναν γέρο βοσκό, το σκαει από τους δικούς της και πηγαίνει στην πρωτεύουσα Μογκαντίσου να βρει τη γιαγιά της. Εκείνη όμως, ντροπιασμένη από την συμπεριφορά της εγγονής της, δεν την κρατά κοντά της αλλά τη στέλνει στο Λονδίνο, να δουλέψει ως καθαρίστρια εσώκλειστη στην πρεσβεία της Σομαλίας κοντά σε κάποιους συγγενείς.

Ισχυρίζεται πως έγινε εκατομμυριούχος ακολουθώντας το φενγκ-σούι

Ένας συνταξιούχος αστυνομικός από το Σίδνεϊ ισχυρίζεται πως έγινε εκατομμυριούχος ακολουθώντας το φενγκ-σούι, την αρχαία κινέζικη φιλοσοφία.

Ο συγκεκριμένος αστυνομικός ακολουθώντας τις συμβουλές ενός άρθρου για το φενγκ-σούι, κόλλησε ένα νόμισμα στο κεφαλόσκαλο της εισόδου του σπιτιού του και την επομένη κέρδισε δυο εκατομμύρια δολάρια (Αυστραλίας) στο Λόττο!

Σύμφωνα με την ειδικό σε θέματα φενγκ-σούι, Ελίζαμπεθ Γουϊγκινς, για να λειτουργήσει η τύχη, όπως στην περίπτωση του εν λόγω αστυνομικού, θα πρέπει να συμπέσουν μαζί και οι τρεις τύποι τύχης που έχουμε.

Επιστήμονες κατάφεραν και διάβασαν τις μνήμες ανθρώπων

Βρετανοί επιστήμονες μπόρεσαν, για πρώτη φορά στον κόσμο, "σαρώνοντας" ηλεκτρονικά τον εγκέφαλο ανθρώπων, να ξεχωρίσουν ποιο γεγονός του παρελθόντος θυμόταν κάποιος.

Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Νευρολογίας του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου (University College London -UCL), υπό την καθηγήτρια νευροεπιστήμης Ελεάνορ Μαγκουάιρ, παρουσίασαν την πρωτοποριακή έρευνά τους στο περιοδικό βιολογίας "Current Biology", σύμφωνα με το BBC και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Οι επιστήμονες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία της μαγνητικής τομογραφίας λειτουργικού συντονισμού (fMRI), έδειξαν σε δέκα "καλωδιωμένους" εγκεφαλικά εθελοντές τρεις σύντομες σκηνές από κινηματογραφικές ταινίες. Στη συνέχεια, ήσαν σε θέση (με τη βοήθεια λογισμικού με ειδικούς αλγόριθμους), μελετώντας απλώς τη δραστηριότητα του εγκεφάλου, να καταλάβουν και να ξεχωρίσουν ποιες ακριβώς σκηνές σκέφτονταν οι εθελοντές, από αυτές που είχαν δει προηγουμένως.

Συνεχίζονται οι έρευνες για τη συμπλοκή στη Δάφνη



   Συνεχίζονται οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, για την υπόθεση της ένοπλης συμπλοκής, όπου έπεσε νεκρός από σφαίρες αστυνομικών ο 35χρονος Λάμπρος Φούντας, προχθές τα ξημερώματα στη Δάφνη.

    Σήμερα, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε στη δημοσιότητα νέες και πιο πρόσφατες φωτογραφίες του 35χρονου Φούντα, με την παράκληση προς τους πολίτες όποιος γνωρίζει ο,τιδήποτε στοιχείο να επικοινωνήσει με τα τηλέφωνα της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας, 1014, 1964 και 170.

    Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου επισημαίνεται ότι, εξασφαλίζεται η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.

Συλλαλητήριο την Τρίτη 16 Μαρτίου από την ΑΔΕΔΥ

   Σε νέο συλλαλητήριο, την Τρίτη 16 Μαρτίου ημέρα συνεδρίασης του ECOFIN, στις 6 το απόγευμα στα Προπύλαια καλεί τους εργαζόμενους στο δημόσιο η ΑΔΕΔΥ, ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας θα συνεδριάσει τη Δευτέρα 15 Μαρτίου για να προσδιορίσει τα επόμενα αγωνιστικά βήματα.
   Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της, τονίζει ότι οι εργαζόμενοι με τη μαζική συμμετοχή τους στη χθεσινή γενική απεργία και στις απεργιακές συγκεντρώσεις, «στέλνουν ισχυρό μήνυμα αντίστασης στα αντικοινωνικά, άδικα και αδιέξοδα μέτρα της κυβέρνησης και απαιτούν την άμεση απόσυρσή τους».
   «Ο αγώνας μας συνεχίζεται και θα συνεχιστεί με όλες τις μορφές δράσης» τονίζει η ΑΔΕΔΥ και σημειώνει ότι στηρίζει τις κινητοποιήσεις των ομοσπονδιών, που πραγματοποιούνται και θα πραγματοποιηθούν. «Το κεντρικό μήνυμα του αγώνα "να μην πληρώσουμε εμείς την κρίση, αλλά οι έχοντες και κατέχοντες" ακούστηκε και θα ακούγεται, όλο και πιο έντονα, στους δρόμους» υπογραμμίζει.

Τα συλλαλητήρια κατά των μέτρων της κυβέρνησης

   Μεγάλη ήταν η συμμετοχή στις χθεσινές συγκεντρώσεις, στο πλαίσια της απεργίας που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΓΣΕΕ η συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία άγγιξε το 90%.
   Στην Αθήνα ιδιαίτερα μαζικά και μαχητικά ήταν τα συλλαλητήρια. Το κεντρικό συλλαλητήριο πραγματοποιήθηκε στο Πεδίο του Αρεως και ακολούθησε πορεία προς τη Βουλή. Ξεχωριστή συγκέντρωση οργάνωσε το ΠΑΜΕ στην Πλατεία Ομονοίας.

10.3.10

Τυρί από γάλα γαϊδάρας

Τυρί, αξίας 1.000 ευρώ ανά κιλό, παράγεται στη μοναδική φάρμα παραγωγής προϊόντων από γάλα γαϊδάρας, στα Βαλκάνια, στο πάρκο Ζασάβιτσα, στην περιοχή Σρέμσκα Μιτρόβιτσα της Σερβίας.

Τα 100 συμπαθή τετράποδα που φιλοξενούνται στη φάρμα και τα οποία από πέρυσι ανέλαβαν επιχειρηματικές … πρωτοβουλίες, αφού το γάλα τους αποτελεί τη βάση και το κυρίαρχο συστατικό για την παραγωγή προϊόντων όπως γάλα, σαπούνι, λικέρ και αφρόλουτρο, αποφάσισαν να επεκτείνουν την "δράση" τους, σ' ένα νέο προϊόν: το τυρί!

Καλαμάρι γίγας στα Χανιά

Ένα καλαμάρι γίγας, βάρους 8 κιλών και 100 γραμμαρίων και μήκους 1,5 μέτρου, πιάστηκε στα δίχτυα δύο ερασιτεχνών ψαράδων στα Χανιά.

Οι δύο ψαράδες, που είχαν απλώσει τα δίκτυα τους στη θαλάσσια περιοχή του Κεφαλά Αποκορώνου, δεν πίστευαν τα μάτια τους όταν σηκώνοντας τα δίχτυα αντίκρισαν το καλαμάρι - γίγας.

Τέτοιου είδους καλαμάρια, βρίσκονται συνήθως σε μεγάλη βάθη και είναι σπάνια η παρουσία τους στα νερά της Κρήτης.

Νέος φάκελος με "στημένους" αγώνες



   Η UEFA έχει υπόνοιες ότι ένας αγώνας του φετινού πρωταθλήματος της Σούπερ Λίγκα και πέντε της Β΄ Εθνικής ήταν «στημένοι», σύμφωνα με όσα αναφέρει στο σχετικό φάκελο που έστειλε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία.

    Ο νέος αυτός φάκελος της UEFA, στον οποίο καταγράφονται αγώνες ελληνικών πρωταθλημάτων που παρουσίασαν αυξημένη στοιχηματική δραστηριότητα, βρίσκεται πλέον στα χέρια του γενικού γραμματέα Αθλητισμού, Παναγιώτη Μπιτσαξή. Από την πλευρά του, ο κ. Μπιτσαξής θα προωθήσει τον φάκελο στις αρμόδιες δικαστικές αρχές προκειμένου να διερευνηθούν ενδεχόμενες παράνομες δραστηριότητες.

Ανακοίνωση για το γήπεδο στον Βοτανικό

"Ψήφο εμπιστοσύνης" στο Βοτανικό, σε ό,τι αφορά την ανέγερση του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, δίνει η ΓΗΠΕΛ με ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της. Η εταιρεία που έχει συσταθεί και ασχολείται αποκλειστικά με το θέμα, εμμένει στην υλοποίηση του έργου βάση των όσων έχουν προηγηθεί έως τώρα και μεταξύ άλλων αναφέρει ότι "...το έργο του νέου γηπέδου στον Βοτανικό βρίσκεται στην τελευταία του φάση και θα υλοποιηθεί με δεδομένη τη συστράτευση όλης της οικογένειας του Παναθηναϊκού".

Η σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε είναι η ακόλουθη:

Προκρίθηκαν Μπάγερν Μονάχου και Άρσεναλ στο Τσάμπιονς Λιγκ

Το εισιτήριο για τα προημιτελικά του Τσάμπιονς Λιγκ εξασφάλισε η Μπάγερν Μονάχου, παρά την ήττα της με 3-2 από την Φιορεντίνα στο "Αρτέμιο Φράνκι", στον αγώνα ρεβάνς της φάσης των "16" της διοργάνωσης. Οι Βαυαροί, που είχαν νικήσει 2-1 στο Μόναχο, βρέθηκαν με την πλάτη στον τοίχο, αλλά δεν "λύγισαν" και πήραν δίκαια την πρόκριση για τους "8".

Η Φιορεντίνα είχε τον έλεγχο του ματς και στο 28΄ πήρε το προβάδισμα με τον Βάργκας. Ο Χιλιανός επιθετικός, αφού πήρε το "ριμπάουντ" από την ασταθή απόκρουση του Μπουτ σε σουτ του Μαρκιόνι, με αριστερό πλασέ έκανε το 1-0. Στο 34΄ ο Φρέι έκανε μεγάλη επέμβαση στο τετ-α-τετ με τον Ρόμπεν.

Μυστικές συναυλίες των Guns N' Roses στη Νότια Αμερική

Το διάσημο συγκρότημα της ροκ μουσικής των Guns N' Roses θα δώσει τρεις ιδιωτικές συναυλίες στη Βραζιλία και την Αργεντινή κατά τη διάρκεια της περιοδείας τους στη Νότια Αμερική.

Όπως ανακοίνωσαν οι διοργανωτές των συναυλιών του συγκροτήματος οι εμφανίσεις θα πραγματοποιηθούν σε συγκεκριμένη τοποθεσία στο Σάο Πάολο την Πέμπτη και στο Μπουένος Αϊρες στις 20 Μαρτίου. Επίσης εξετάζονται σχέδια για μια ακόμη συναυλία στο Ρίο ντε Τζανέιρο.

Ένας εκ των διοργανωτών, ο Τζέιμισον Ερνεστ, δήλωσε ότι κάθε χώρος θα φιλοξενήσει περίπου 150 άτομα και αρνήθηκε να αποκαλύψει περισσότερες λεπτομέρειες

Αρχαιολογικά ευρήματα στις ανασκαφές στις Αιγές

Μαθήματα ...πολιτικής οικονομίας αλλά και κοινωνικής αισιοδοξίας στους δύσκολους οικονομικά και κοινωνικά καιρούς που διάγουμε, δίνουν τα διόλου λαμπερά, χωρίς χρυσό και ενδείξεις πλούτου και κυριαρχίας αρχαιολογικά ευρήματα από τη γνωστή ως "χρυσή" εντυπωσιακή Βεργίνα της Μακεδονίας.

Όταν οι αρχαίες Αιγές - πρωτεύουσα του ακμάζοντος μακεδονικού βασιλείου και πατρίδα του Αλέξανδρου, πέρασαν στην κυριαρχία των Ρωμαίων (μετά την ήττα στη μάχη της Πύδνας το 168 π.Χ.), το μακεδονικό κράτος και η πρωτεύουσά του έπαψαν να υπάρχουν. Δεν συνέβη, όμως, το ίδιο με το λαό των Μακεδόνων, τους κατοίκους της περιοχής, που συνέχισαν να ζουν, να εργάζονται, να ονειρεύονται και βέβαια να ερωτεύονται.

Συζητούν για "φόρο παχυσαρκίας" στις ΗΠΑ

Αμερικανοί ερευνητές, ανησυχώντας από την επιδεινούμενη "επιδημία" παχυσαρκίας, υποστηρίζουν ότι πρέπει να επιβληθεί ειδικός "φόρος παχυσαρκίας" στην κατανάλωση προϊόντων που παχαίνουν, όπως η πίτσα και τα αναψυκτικά. Όπως εκτιμούν, μια αύξηση κατά 18% του φόρου σε αυτά τα προϊόντα μπορεί να μειώσει αρκετά την καθημερινή λήψη θερμίδων από τους ενήλικες, ώστε να υπάρξει μέση μείωση του βάρους ενός ενήλικα κατά δύο κιλά ετησίως.
Οι ερευνητές, υπό την Κιγιάχ Ντάφι του πανεπιστημίου της Β.Καρολίνα, όπως αναφέρουν σε εργασία τους στο περιοδικό "Archives of Internal Medicine" του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ, θεωρούν ότι η φορολογία πρέπει πλέον να αποτελέσει "όπλο" για την καταπολέμηση της παχυσαρκίας.

Σχεδιάζουν το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται εντατικά με τα κράτη μέλη της ευρωζώνης για τον σχεδιασμό ενός μηχανισμού, τον οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει σε περίπτωση ανάγκης, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Στρασβούργο, σύμφωνα με γραπτή δήλωσή του, που διανεμήθηκε στις Βρυξέλλες.

Ο κ. Μπαρόζο επισημαίνει ότι «αυτός ο μηχανισμός θα εφαρμόζεται υπό αυστηρές προϋποθέσεις και θα είναι συμβατός με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις διατάξεις, που απαγορεύουν τη διάσωση ενός κράτους μέλους».

Συλλήψεις στην Κύπρο από την κυπριακή αστυνομία



   Στη σύλληψη τριών ατόμων, προχώρησε η κυπριακή αστυνομία, σχετικά με την υπόθεση της κλοπής της σορού του τέως προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός.

    Οπως είπε ο κ. Κατσουνωτός, οι τρεις συλληφθέντες αναμένεται σήμερα να οδηγηθούν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας για να ζητηθεί η έκδοση διατάγματος κράτησής τους.

    Ανέφερε ότι θα κληθούν πολλά πρόσωπα για ανάκριση και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τελικά θα βρεθούν οι δράστες της αποτρόπαιης ενέργειας. Απέφυγε, δε, να πει σε ποια κατάσταση είναι η σορός, η οποία είχε κλαπεί στις 11 Δεκεμβρίου 2009. Επίσης, απέφυγε να επιβεβαιώσει, ή να διαψεύσει, πληροφορίες ότι η κλοπή της οργανώθηκε από έγκλειστο ισοβίτη στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας.

Αιματηρή συμπλοκή στη Δάφνη



   Ένας άνδρας, αγνώστων μέχρι στιγμής στοιχείων, έπεσε νεκρός σε ένοπλη συμπλοκή με αστυνομικούς στις 04.40 τα ξημερώματα, στη διασταύρωση Κουντουριώτου και Μαυρομιχάλη στη Δάφνη.

    Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, το πλήρωμα περιπολικού της Άμεσης Δράσης, που περνούσε από το σημείο, είδε μέσα σε ΙΧ αυτοκίνητο δύο άτομα που θεώρησε ύποπτα και επιχείρησε να τους ελέγξει. Οι άγνωστοι όμως βγήκαν από το ΙΧ αυτοκίνητο πυροβολώντας εναντίον των αστυνομικών.

    Οι αστυνομικοί ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός ο ένας από τους δύο ενόπλους, ενώ ο άλλος κατάφερε να διαφύγει και αναζητείται.

    Όπως διαπιστώθηκε, το ΙΧ αυτοκίνητο ανήκει σε κάτοικο της περιοχής και εκτιμάται ότι οι δράστες ετοιμάζονταν να το κλέψουν. Στον τόπο της αιματηρής συμπλοκής βρίσκονται αξιωματικοί της Ασφάλειας που ερευνούν την υπόθεση.

Υπό την απειλή της φτώχειας οι Έλληνες



   Στο 20% του πληθυσμού της χώρας ανέρχεται ο αριθμός των πολιτών που απειλείται από τη φτώχεια, σύμφωνα με την έρευνα εισοδήματος και συνθηκών διαβίωσης 2008 της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) και τα νοικοκυριά που βρίσκονται σε κίνδυνο φτώχειας εκτιμώνται σε 832.975 και τα μέλη τους σε 2.186.869. Ο δείκτης της φτώχειας, υπολογιζόμενος με την ίδια μεθοδολογία, παρουσιάζει σχετική σταθερότητα κατά τα τελευταία 14 έτη (1994-2007) για τα οποία υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία, κυμαινόμενος μεταξύ 20% και 23%. Το χρηματικό όριο της φτώχειας ανέρχεται στο ετήσιο ποσό των 6.480 ευρώ ανά άτομο και σε 13.608 ευρώ για νοικοκυριά με δύο ενήλικες και δύο εξαρτώμενα παιδιά. Το μέσο ετήσιο ατομικό ισοδύναμο εισόδημα ανέρχεται σε 12.763,95 ευρώ και το μέσο ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών της χώρας σε 22.243,04 ευρώ.

Απεργούν οι βενζινοπώλες 18 Μαρτίου

    Εικοσιτετράωρο κλείσιμο των πρατηρίων καυσίμων για την άλλη Πέμπτη, 18 Μαρτίου αποφάσισε το ΔΣ της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών. Στις 21 Μαρτίου συγκαλείται εξάλλου γενική συνέλευση του κλάδου προκειμένου να αποφασιστεί η μορφή περαιτέρω κινητοποιήσεων.

    Οι βενζινοπώλες αντιδρούν στην εγκατάσταση ταμειακών μηχανών χωρίς ταυτόχρονη εγκατάσταση ολοκληρωμένων συστημάτων ελέγχου εισροών - εκροών όγκου καυσίμων στα πρατήρια, ενώ διαμαρτύρονται και για την παράνομη, όπως επισημαίνουν, αναδρομική αύξηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης τον περασμένο Φεβρουάριο, με διαδικασία που επιβάρυνε τους πρατηριούχους.

Απεργίες παντού πάλι την 11-03-2010 (ΓΣΕΕ,ΑΔΕΔΥ,ΜΜΜ,ΜΜΕ,κλπ)

Με απεργίες και συλλαλητήρια συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι, αντιδρώντας στα νέα μέτρα που ψήφισε η Βουλή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρισης.

    Εικοσιτετράωρη πανελλαδική απεργία και συγκέντρωση στο Πεδίο του Άρεως έχει εξαγγείλει για αύριο ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ. Με δυσκολία θα γίνονται οι μετακινήσεις καθώς τα μπλέ λεωφορεία, το τράμ, ο Προαστιακός και τα τρένα του ΟΣΕ, θα ακινητοποιηθούν όλο το 24ωρο. Ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος θα κινηθεί από τις 10 το πρωί εως τις 4 το απόγευμα. Σήμερα αναμένονται οι αποφάσεις για το μετρό και τα τρόλεϊ.

    Με στάσεις εργασίας (πρωί και απόγευμα) συμμετέχουν την Πέμπτη, 11 Μαρτίου, στην πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ, οι εργαζόμενοι στον Οργανισμό Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ θα πραγματοποιήσουν την Πέμπτη, δύο στάσεις εργασίας. Η πρώτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:30 το πρωί και η δεύτερη από τις 8:30 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας.

    Στην ίδια ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι τα πρώτα πρωινά δρομολόγια των γραμμών θα πραγματοποιηθούν σταδιακά μετά τις 08:30 και έως τις 09:30, αναλόγως της αποστάσεως των αφετηριών και τερμάτων από τα αμαξοστάσια.

    Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, ενώ

9.3.10

Όσκαρ 2010

Η απονομή των 82ων βραβείων της Ακαδημίας ξεκίνησε με την εμφάνιση των υποψηφίων για Όσκαρ ερμηνείας στην εντυπωσιακή σκηνή του Kodak Theater.

Ακολούθησε λίγη λάμψη από παλιό μιούζικαλ από τον Neal Patrick Harris, μέχρι οι δύο παρουσιαστές (Alec Baldwin, Steve Martin) να κατεβούν από τον «ουρανό» για να βρεθούν στη σκηνή και να αρχίσουν ένα ανελέητο πείραγμα στους διάσημους υποψήφιους, το οποίο ορισμένοι φάνηκαν να απολαμβάνουν, άλλοι πάλι, όπως ο George Clooney, όχι και τόσο.

Η χαμηλού προϋπολογισμού ταινία The Hurt Locker με θέμα το Ιράκ τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλλίτερης Ταινίας, κατατροπώνοντας την υπερπαραγωγή Avatar.

Η ταινία The Hurt Locker τιμήθηκε με το Όσκαρ Καλλίτερης Ταινίας, αποσπώντας ένα ιστορικό βραβείο, καθώς μία χαμηλού κόστους ταινία, που πραγματεύεται τον πόλεμο του Ιράκ, κατόρθωσε να υπερτερήσει της υπερπαραγωγής του Avatar.

Ισότητα και στο σεξ για τις γυναίκες

Ακρως ενδιαφέροντα αλλά και αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία του Ανδρολογικού Ινστιτούτου και του Ινστιτούτου Σεξουαλικής Υγείας της Γυναίκας, το οποίο σε μεγάλη έρευνα σε 1.800 γυναίκες ηλικίας 34 έως 45 ετών, με τη μέθοδο του ερωτηματολογίου διαπιστώνει, ότι ένα ποσοστό που ξεπερνά το 40%, προτιμά τους μικρότερους σε ηλικία εραστές από αυτές.
Μόλις το 28% επιλέγει συνομήλικους παρτενέρ και 27% μεγαλύτερους. Οι αριθμοί αποκτούν μεγαλύτερο ενδιαφέρον όταν η ερώτηση αφορά την απιστία, όπου το 64% των γυναικών δεν διστάζουν να πουν ότι είναι άπιστες.
Περίπου οι μισές θα χώριζαν για την καριέρα τους, ενώ το 48% θα επέλεγε άλλο ερωτικό σύντροφο εάν δεν ήταν ικανοποιημένες από αυτόν που ήδη έχουν.

Βρέθηκε η σορός του Τάσσου Παπαδόπουλου;



   Η κυπριακή αστυνομία μετά από εκταφή, που έγινε σε κοιμητήριο στην περιοχή Τσερίου της Λευκωσίας, βρήκε τη σορό άνδρα, η οποία σύμφωνα με ενδείξεις φέρεται ότι είναι αυτή του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Ο εκπρόσωπος τύπου της Κυπριακής αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε πως «κατόπιν πληροφοριών, εντοπίστηκε σορός σε κοιμητήριο στη Λευκωσία, η οποία με βάση τις μέχρι τώρα ενδείξεις ενδεχομένως να ανήκει στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο».

    Πρόσθεσε πως την Τρίτη «θα γίνουν οι αναγκαίες εξετάσεις για την ταυτοποίηση με τη μέθοδο του DNA, ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσον όντως η σορός ανήκει στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο».

    Η σορός του Τάσσου Παπαδόπουλου είχε κλαπεί από τον τάφο του στο κοιμητήριο Δευτεράς στις 11 Δεκεμβρίου 2009, παραμονή της πρώτης επετείου του θανάτου του.

8.3.10

Ομογενής από την Αυστραλία προσφέρει τις οικονομίες της για την Ελλάδα!

Μια υπερήλικη ομογενής, διακεκριμένη κοινωνιολόγος από το Σίδνεϊ, είναι η πρώτη που έσπευσε να υιοθετήσει την πρόταση του προέδρου της ελληνικής Βουλής, Φίλιππου Πετσάλνικου, για τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης της Ελλάδας.

Η 88χρονη Ντόροθι Μπάκλαντ, με αγώνες πολλών δεκαετιών στις τάξεις της ομογένειας του Σίδνεϊ, ανακοίνωσε πως θα ανοίξει ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, όπου, «ως πρώτη κατάθεση» θα τοποθετήσει για την Ελλάδα όλες τις αποταμιεύσεις της. Δεν αποκάλυψε, ωστόσο, το ποσό.

Η κα Μπάκλαντ, που επί δεκαετίες εργάζεται για φιλανθρωπικούς σκοπούς, δήλωσε πως «όλοι οι ομογενείς, πλούσιοι και φτωχοί πρέπει να προσφέρουν το κατά δύναμη για να ξεπεράσει η Ελλάδα τις δύσκολες στιγμές, που διανύει».

Η χειρονομία της 88χρονης προκάλεσε συγκίνηση στις τάξεις της ομογένειας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ (του ανταποκριτή Σ. Χατζημανώλη)

Να ενισχύσουν το «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας» καλεί τους ομογενείς το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού

Κάλεσμα προς όλους τους απόδημους Έλληνες του κόσμου να ενισχύσουν την εκστρατεία για το «Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας», που δημιουργήθηκε για τη μείωση του δημόσιου χρέους της χώρας, απευθύνει το Συμβούλιο Αποδήμου Ελληνισμού



Σε ανακοίνωση του ΣΑΕ από την Αλεξάνδρεια, το Συμβούλιο των Απανταχού Ελλήνων καλεί «όλους τους ομογενείς να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων».



Τονίζοντας ότι επικεφαλής της όλης εκστρατείας είναι ο Πρέοδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, το ΣΑΕ εκφράζει την βεβαιότητά του «για την άμεση και θετική ανταπόκριση όλων, στην πρωτοβουλία αυτή, ώστε να σταθεί ο Απανταχού Ελληνισμός, για άλλη μια φορά, στο πλευρό της Ελλάδας, αποδεικνύοντας ότι ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί και υπερήφανοι που είμαστε Έλληνες».



Η πλήρης ανακοίνωση του ΣΑΕ έχει ως εξής:

Οι δημοσκοπήσεις για τα μέτρα της κυβέρνησης

 Μεταξύ σφύρας και άκμονος κινούνται οι εκτιμήσεις των Ελλήνων πολιτών σε ό,τι αφορά τη σκληρότητα, την αναγκαιότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που ελήφθησαν από την κυβέρνηση προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του κατευνασμού των αγορών, έτσι όπως εμφανίζονται σε τέσσερις δημοσκοπήσεις, που δημοσιεύονται σήμερα σε ισάριθμες εφημερίδες. Οι Έλληνες, στην πλειοψηφία τους, θεωρούν ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία, χαρακτηρίζοντάς τα, ωστόσο, «άδικα και σκληρά» και τονίζοντας πως «πλήττουν κυρίως τα χαμηλά εισοδήματα». Σε σημαντικό, δε, ποσοστό, εκτιμούν ότι στα επόμενα χρόνια, οι φτωχοί θα γίνουν φτωχότεροι και οι πλούσιοι πλουσιότεροι.

    Ειδικότερα, σε δημοσκόπηση της Κάπα Research για την εφ. «ΤΟ ΒΗΜΑ», οι συμμετέχοντες, σε ποσοστό 69,1%, υποστηρίζουν ότι τα μέτρα θα πρέπει να είναι προσωρινά, σε αντίθεση με τη δήλωση του υπουργού Οικονομικών ότι είναι μόνιμα, 51,9% δηλώνουν ότι εμπιστεύονται την προσπάθεια που καταβάλλει ο πρωθυπουργός για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά σε ποσοστό 95,1% υπογραμμίζουν ότι τα μέτρα, για να πετύχουν, θα πρέπει να συνδυαστούν με αναπτυξιακή πολιτική.

Πάλι πρώτος ο Παναθηναϊκός, έχασε ο Ολυμπιακός

   Σημαντικό έδαφος στην κούρσα για τον τίτλο έχασε ο Ολυμπιακός, καθώς στον αγώνα που ολοκλήρωσε την 25η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα ηττήθηκε 1-0 από τον Ηρακλή στο Καυτανζόγλειο και έμεινε 5 βαθμούς πίσω από τον Παναθηναϊκό και 3 από τον ΠΑΟΚ. Το γκολ πέτυχε ο Μάρα με πέναλτι στο 6'.
   Προσωρινή ήταν (και πάλι) η άνοδος του ΠΑΟΚ στην κορυφή της βαθμολογίας της Σούπερ Λίγκα, αφού ο Παναθηναϊκός νίκησε 3-0 τον Λεβαδειακό στο ΟΑΚΑ και βρέθηκε εκ νέου στη θέση του οδηγού. Τα γκολ πέτυχαν μέσα σε ένα δεκάλεπτο οι Σαλπιγγίδης, Λέτο (71΄) και Σισέ (74΄).
   Στους υπόλοιπους σημερινούς αγώνες, «φιλί ζωής» στις καθυστερήσεις (92΄), με τον Μπακαγιόκο, πήρε ο ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος νίκησε 1-0 στους «Ζωσιμάδες» τον Αστέρα Τρίπολης. Οι φιλοξενούμενοι από το 76ο λεπτό αγωνιζόταν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μπαστία με απευθείας κόκκινη κάρτα.