27.3.10

Ανοίγει το πάρκο του Χάρι Πότερ

Η αναμονή τελειώνει για τους θαυμαστές του Χάρι Πότερ, αφού το θεματικό πάρκο που δημιουργήθηκε με βάση τα βιβλία του νεαρού μάγου ανοίγει τις πόρτες του στις 18 Ιουνίου.

Ελάχιστες λεπτομέρειες είχαν γίνει μέχρι τώρα γνωστές για τον "Μαγικό Κόσμο του Χάρι Πότερ" στο Ορλάντο. Η εταιρία Universal Orlando έχει ήδη αρχίσει να πουλάει πακέτα διακοπών που περιλαμβάνουν διαμονή σε ξενοδοχεία μέσα στο πάρκο και είσοδο στα διάφορα θεάματα.

Κάθε λεπτομέρεια του πάρκου ακολουθεί πιστά τα βιβλία της Ρόουλινγκ. Έτσι οι επισκέπτες μπορούν να δοκιμάσουν βουτυρόμπυρα και χυμό κολοκύθας στο εστιατόριο "Τρία Σκουπόξυλα" και να φτιάξουν το δικό τους ραβδί στο κατάστημα του Ολιβάντερ.

Ταινία για την εξέγερση στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Άουσβιτς από ΄Ελληνες Εβραίους

Η ανεξάρτητη εταιρεία παραγωγής Metaphor Entertainment, LLC ανακοίνωσε σχέδια για την παραγωγή της ταινίας "Land Of The Angels", μια ταινίας που απεικονίζει την εξέγερση του Sonderkommando στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς-Μπιρκενάου, την οποία οργάνωσαν και στην οποία συμμετείχαν 135 ΄Ελληνες Εβραίοι από τη Θεσσαλονίκη.

Έχοντας αποκτήσει τα δικαιώματα της αυτοβιογραφίας του Heinz Salvatore Kounio "Α Liter Of Soup and Sixty Grams of Bread" και "Τhe Agony of Greek Jews 1940-1945", του Steven Β. Bowman, καθηγητή Ιουδαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Σινσινάτι, ο οποίος θεωρείται αυθεντία παγκοσμίως στην ιστορία των Ελλήνων Εβραίων, ο παραγωγός-σκηνοθέτης Δημήτρης Βόρρης έχει ως στόχο να ξεκινήσει το γύρισμα της ταινίας την άνοιξη του 2011. Το σενάριο γράφτηκε από τον Δημήτρη Βόρρη και το μόνιμο συνεργάτη τού συγγραφέα Μιχάλη Κοκκινάρη.

"Πρόκειται για μία από τις πιο ηρωικές σελίδες της παγκόσμιας και της ελληνικής ιστορίας. Οι Έλληνες Εβραίοι είχαν το θάρρος και το κουράγιο να επαναστατήσουν κάτω από απελπιστικές συνθήκες. Δεν παραιτήθηκαν. Δεν έσκυψαν το κεφάλι. Εξεγέρθηκαν.

Οι ταινίες της εβδομάδας από 26-3-2010

ΣΕ ΤΕΝΤΩΜΕΝΟ ΣΚΟΙΝΙ -MAN ON WIRE

Βραβευμένο με Όσκαρ καλύτερου ντοκιμαντέρ (2009) σε σκηνοθεσία Τζέιμς Μαρς πραγματεύεται την ιστορία του νεαρού Γάλλου Φιλίπ Πετίτ, ταχυδακτυλουργού και καλλιτέχνη του δρόμου , ο οποίος το 1974 , κατάφερε και, ισορρόπησε πάνω σε ένα σχοινί, το οποίο αιωρείτο ανάμεσα στους δίδυμους πύργους της Νέας Υόρκης. Για 45 ολόκληρα λεπτά, περπατούσε, χόρευε και γονάτιζε πάνω στο τεντωμένο σχοινί. Στη συνέχεια συνελήφθη και κλείστηκε στη φυλακή.

Μέχρι τη στιγμή της αναρρίχησης, κανείς δεν ήξερε τίποτα σχετικά με αυτή την ενέργεια, εκτός από τον Πετίτ και τους "συνενόχους" του, που οργάνωναν για μήνες αυτό το μεγαλεπήβολο σχέδιο. Είχαν σκεφτεί μέχρι και την παραμικρή λεπτομέρεια, σαν να ήταν επαγγελματίες ληστές τραπεζών: πώς να παρακάμψουν την ασφάλεια του World Trade Center, πώς να κρεμάσουν το σχοινί ανάμεσα στους δύο πύργους, πώς να δράσουν μέσα στη νύχτα, ώστε να μην τους δει κανείς. Η πράξη τους αυτή έμεινε στην ιστορία ως "το καλλιτεχνικό έγκλημα του αιώνα" και απασχόλησε τα πρωτοσέλιδα των αμερικανικών εφημερίδων περισσότερο απο το θόρυβο που είχε τότε ξεσπάσει για την παραίτηση του Νίξον.

Ο Φιλίπ Πετίτ ήταν πάντα ανατρεπτικός, όπως λέει ο ίδιος: Περιφρονούσε την εξουσία, είχε διωχθεί από κάθε σχολείο που πήγαινε. Είχε συλληφθεί πάνω από 500 φορές για κλοπή πορτοφολιών και απάτες με θαύματα στον δρόμο, όμως ηταν αυθεντία στο σκάκι, τη μαγεία, τη γλυπτική, την ξιφασκία, την ταυρομαχία καιβέβαια "διέπρεψε" στο περπάτημα σε τεντωμένο σχοινί.

Ρομπότ με πονόδοντο

Επειδή δεν υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι εθελοντές να κάνουν το πειραματόζωο για την εκπαίδευση των νέων οδοντογιατρών (καθόλου παράξενο αυτό…), η Ιαπωνία βρήκε τη λύση: δημιούργησε το πρώτο στον κόσμο ρομπότ με πονόδοντο, που καταφεύγει στον οδοντογιατρό χωρίς φόβο.

Οι ιάπωνες ερευνητές και γιατροί παρουσίασαν για πρώτη φορά το ανθρωποειδές ρομπότ με θηλυκή εμφάνιση, εν ονόματι "Χανάκο", που είναι σε θέση, με τις εκφράσεις που παίρνει, να εκφράσει πόνο, να ανοιγοκλείσει τα μάτια, ακόμα και να της τρέξουν τα σάλια, όπως ακριβώς συμβαίνει σε έναν τυπικό ασθενή κάτω από τον τροχό.

Όπως διαπιστώθηκε στη σχετική παρουσίαση της ρομποτικής ασθενούς, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, η "Χανάκο" φτάνει μέχρι του σημείου να εκδηλώνει μεγάλη δυσαρέσκεια, να κουνά πέρα-δώθε το κεφάλι της και να αναφωνεί "ωχ, πονάει", όταν κάποιος νεαρός ασκούμενος γιατρός της βγάζει άτσαλα κάποιο δόντι.

Ένα νέο είδος ανθρώπου ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία

Το ανθρώπινο "οικογενειακό δέντρο" δεν αποκλείεται να χρειαστεί να ξανασχεδιαστεί, καθώς η ανάλυση δείγματος μιτοχονδριακού DΝΑ από ένα απολιθωμένο οστό δαχτύλου που ανακαλύφθηκε στη Σιβηρία, δείχνει ότι ανήκε σε ένα μυστηριώδες, άγνωστο μέχρι σήμερα, αρχαίο ανθρωποειδές, πιθανότατα σε ένα νέο είδος προγόνου του ανθρώπου.

Είναι μάλιστα η πρώτη φορά, που ανακαλύπτεται νέο είδος ανθρώπου όχι από απολιθώματα, αλλά από την ανάλυση γενετικού υλικού. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική ανακάλυψη, η οποία έρχεται να προστεθεί στην πρόσφατη ανακάλυψη του νάνου "χόμπιτ" της Ινδονησίας και δείχνει ότι τελικά στο, όχι πολύ μακρινό, παρελθόν πολλά συγγενικά ανθρώπινα είδη συμβίωναν στον πλανήτη μας.

Η "γυναίκα-Χ", όπως ονομάστηκε το πλάσμα, που ζούσε πριν από 30.000 - 50.000 χρόνια, είχε ένα κοινό πρόγονο με τους ανθρώπους και τους Νεάντερταλ πριν από περίπου ένα εκατομμύριο χρόνια, αλλά διαφέρει από αυτά τα δύο είδη.

Απεργούν οι βενζινοπώλες τη Μεγάλη Εβδομάδα



   Με κινητοποιήσεις τη Μεγάλη Εβδομάδα απειλεί η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων μετά την απόφαση για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα σε οκτώ νομούς της χώρας.

    Σε 48ωρη απεργία προχωρούν οι πρατηριούχοι της Κρήτης την Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη οπότε τα συνδικαλιστικά τους όργανα θα συνεδριάσουν και πάλι για να καθορίσουν τις επόμενες ενέργειες τους διεκδικώντας την απόσυρση του πλαφόν που έχει τεθεί στις τιμές των καυσίμων και την επαναφορά του μόνο εφόσον καλύπτει όλα τα στάδια διακίνησης των πετρελαιοειδών.

    Χθες συνεδρίασαν τα προεδρεία των Ενώσεων Πρατηριούχων Κρήτης και της ΠΟΠΕΚ. Ακολούθησε Γενική Συνέλευση των βενζινοπωλών του Ηρακλείου κατά την οποία επισημάνθηκε πως μόνο μέσα από μια μαζική απεργία θα διαπιστώσει η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία πως υπάρχει πρόβλημα με το πλαφόν ώστε να μπει σε διαδικασία απόσυρσης του.

ΕΔΕ για τα υβριστικά συνθήματα από τους βατραχανθρώπους



   Στη διάθεση της Υπηρεσίας του ετέθη από τον αρχηγό του Λιμενικού, αντιναύαρχο Αθανάσιο Μπούσιο, ο επικεφαλής του αγήματος των βατραχανθρώπων, οι οποίοι, παρελαύνοντας στο Σύνταγμα για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, φώναζαν υβριστικά συνθήματα κατά Τούρκων και Αλβανών.

    Η εντολή δόθηκε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς, όπως διαπιστώθηκε από έλεγχο σχετικού βίντεο, που αναρτήθηκε σε σελίδες του Διαδικτύου, οι 36 βατραχάνθρωποι του αγήματος, ανήκουν στη Μονάδα Υποβρυχίων Αποστολών του Λιμενικού Σώματος.

    Παράλληλα, διετάχθη η διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης, προκειμένου να εξακριβωθούν πλήρως τα αίτια και οι συνθήκες του συμβάντος.

Ανοίγουν τα Τέμπη πριν το Πάσχα;



   Τις επόμενες ώρες ενδέχεται να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση, από το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, για το άνοιγμα των Τεμπών, σύμφωνα με δηλώσεις του υφυπουργού, Γιάννη Μαγκριώτη.

    «Έχουμε ως στόχο τα Τέμπη να ανοίξουν πριν από το Πάσχα, σε αυτόν το στόχο παραμένουμε. Πιστεύουμε πως οι εργασίες, που έχουν γίνει και από την αξιολόγηση και εκτίμηση όλων των πλευρών, μπορούν με τις ανάλογες διαρρυθμίσεις, να επιτρέψουν την ασφαλή διέλευση. Σήμερα, τα Τέμπη είναι πολύ πιο ασφαλή από ό,τι πριν τη βραχόπτωση. Η διαβούλευση είναι σε εξέλιξη τα τελευταία 24ωρα και με τους ειδικούς Έλληνες και ξένους επιστήμονες και την Εγνατία ΑΕ, που από την πλευρά της πολιτείας, εποπτεύει το έργο, εκτιμούμε ότι τις επόμενες ώρες ίσως είναι δυνατόν να υπάρξουν και οι τελικές ανακοινώσεις», επισήμανε ο υφυπουργός.

Σήμερα 8:30 σβήνουμε τα Φώτα


   Στις 8.30 το βράδυ και για μια ώρα σβήνουμε τα φώτα μεταδίδοντας το μήνυμα για την καταπολέμηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Η "Ωρα της Γης 2010" είναι μια συμβολική κίνηση στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής. Η συμμετοχή και η υποστήριξη όσο το δυνατόν περισσότερων πολιτών είναι σημαντική.

    Η "Ώρα της Γης" ξεκίνησε στο Σίδνεϊ το 2007, όταν 2,2 εκατομμύρια κάτοικοι της πόλης έσβησαν τα φώτα για 60 λεπτά, ως μήνυμα για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα. Έκτοτε επεκτάθηκε σε όλο τον κόσμο.

    Στην τρίτη θέση ανάμεσα στις 115 χώρες που συμμετέχουν στη φετινή «Ώρα της γης» βρίσκεται η Ελλάδα, σε μια άτυπη παγκόσμια κατάταξη χωρών ως προς τη συμμετοχή των πόλεων και φορέων τους στο θεσμό. Συγκεκριμένα 247 δήμοι, κοινότητες και νομαρχίες δήλωσαν μέχρι στιγμής ηλεκτρονικά την πρόθεσή τους να συσκοτίσουν για μία ώρα, από τις 8.30 ως τις 9.30 το βράδυ του Σαββάτου, γνωστά μνημεία τους. Την πρωτοβουλία στηρίζει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αλλαγή ώρας απόψε



   Μία ώρα μπροστά θα πρέπει να μετακινηθούν οι δείκτες των ρολογιών τα ξημερώματα της Κυριακής, καθώς τίθεται σε ισχύ η θερινή ώρα.

    Έτσι, στις 03.00 το πρωί της Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή στις 04.00.

    Το μέτρο αυτό, που θα ισχύσει μέχρι την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου (31/10/2010), εφαρμόζεται σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε σύμφωνα με την οδηγία 2000/84/ΕΚ (άρθρο 4) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19ης Ιανoυαρίου 2001.

24.3.10

Θεσπίζεται το «βραβείο Μελίνα Μερκούρη» για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης

Τη θέσπιση βραβείου ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, με τον τίτλο «βραβείο Μελίνα Μερκούρη», το οποίο θα δίδεται κάθε χρόνο στις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ανακοίνωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Όλα ξεκίνησαν -ανέφερε ο κ. Μπαρόζο- το 1985 στην Αθήνα, στο λίκνο της ευρωπαϊκής μυθολογίας, υπό την αιγίδα της Μελίνας Μερκούρη. Με την αποφασιστικότητά της συνέβαλε καθοριστικά στην επιτυχία της πρώτης πολιτιστικής πρωτεύσας της Ευρώπης. Γι' αυτό το λόγο αποφασίσαμε να τιμήσουμε το όνομά της, μέσα από το νέο μηχανισμό χρηματοδότησης για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες».

Από φέτος, θα απονέμεται το «βραβείο Μελίνα Μερκούρη», ύψους 1,5 εκατ. ευρώ στις νέες πολιτιστικές πρωτεύουσες, το οποίο και θα αντικαταστήσει την υπάρχουσα επιχορήγηση, όπως είπε ο κ. Μπαρόζο.

Η πρωτοβουλία για τις πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης ξεκίνησε το 1984 από τον πρώην υπουργό Πολιτισμού της Γαλλίας, Ζακ Λανγκ, σε συνεργασία με την, τότε, ομόλογό του, Μελίνα Μερκούρη. Η ιδέα ήταν να αξιοποιηθεί ο πολιτιστικός πλούτος της Ευρώπης, επιβραβεύοντας τα πιο δημιουργικά και καινοτόμα πολιτιστικά προγράμματα, ανέφερε ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

Η "λίστα του Σίντλερ" πωλείται

Το μοναδικό ιδιωτικό αντίτυπο της "λίστας του Σίντλερ", του καταλόγου που είχε συντάξει ο βιομήχανος Όσκαρ Σίντλερ για να σώσει τους Εβραίους από τα στρατόπεδα συγκέντρωσης, θα δοθεί προς πώληση έναντι 2,2 εκατομμυρίων δολαρίων.

"Είναι το μοναδικό αντίτυπο που παραμένει στα χέρια ιδιωτών", δήλωσε ο Γκάρι Ζίμετ, ειδικός στην πώληση ιστορικών ντοκουμέντων. "Ίσως είναι το σημαντικότερο έγγραφο του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου", πρόσθεσε.

Η λίστα που συνέταξαν ο Σίντλερ και ο λογιστής του, Ιτζάκ Στερν, χρονολογείται από τις 18 Απριλίου 1945 και αποτελείται από 13 σελίδες. Σε αυτήν περιλαμβάνονται τα ονόματα 801 ατόμων, με τις ημερομηνίες γέννησής και το επάγγελμά τους. Η ιστορία του Γερμανού βιομηχάνου έγινε γνωστή στο ευρύ κοινό από την ταινία "Λίστα του Σίντλερ" του Στίβεν Σπίλμπεργκ.

Ο Ζίμετ προτίμησε να πουλήσει το έγγραφο στον πρώτο υποψήφιο αγοραστή παρά να οργανώσει δημοπρασία.

Υπάρχουν συνολικά επτά διαφορετικές εκδοχές της λίστας. Μία φυλάσσεται στο Μουσείο Ολοκαυτώματος της Ουάσινγκτον, μια άλλη στα γερμανικά ομοσπονδιακά αρχεία και άλλες δύο στο Μνημείο Γιαντ Βάσεμ του Ισραήλ.

Captain America ο Κρις Εβανς

Ο ηθοποιός Κρις Εβανς είναι τελικά ο τυχερός που θα ενσαρκώσει τον Captain America σε μια σειρά ταινιών για τη μεγάλη οθόνη με θέμα τον πατριώτη σούπερ ήρωα, σύμφωνα με το The Hollywood Reporter.

Ο 28χρονος Εβανς γνωστός από τις ταινίες The Nanny Diaries και The Fantastic Four, κέρδισε το ρόλο ανάμεσα σε πολλούς άλλους νεαρούς σταρ και θα παίξει στην πρώτη ταινία που θα προβληθεί την επόμενη χρονιά, αλλά και στην έκδοση το 2012 στην οποία θα ενώνει τις δυνάμεις του με άλλους ήρωες όπως ο Iron Man, ο Thor και ο Hulk σε μια προσπάθεια να σώσουν τον κόσμο.

Ο Captain America δημιουργήθηκε από τα κόμικ Marvel μετά το Περλ Χάρμπορ για να ενισχύσει τον ενθουσιασμό των Αμερικανών για τον πόλεμο.

Το κάπνισμα στο αυτοκίνητο είναι επικίνδυνο για τα παιδιά


Βρετανική ιατρική οργάνωση προτείνει την απαγόρευση του καπνίσματος στο αυτοκίνητο, υπογραμμίζοντας ιδιαίτερα τον κίνδυνο που συνεπάγεται το παθητικό κάπνισμα για τα παιδιά, σε έκθεση που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Το Βασιλικό Ιατρικό Κολέγιο (Royal College of Physicians-RCP), οργανισμός που εκπροσωπεί περισσότερους από 20.000 γιατρούς και έχει συμβουλευτικό ρόλο προς την κυβέρνηση της Βρετανίας, υπογραμμίζει ότι κάθε χρόνο 300.000 παιδιά χρειάζονται ιατρική φροντίδα, εξαιτίας του παθητικού καπνίσματος.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι η γρίπη των πτηνών παραμένει απειλή για τον άνθρωπο

Η γρίπη των πτηνών παραμένει απειλή για την ανθρώπινη υγεία παρά τη μείωση του αριθμού των κρουσμάτων μετά την κατακόρυφη αύξηση που είχαν παρουσιάσει το 2006, προειδοποίησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Ο ΠΟΥ υπογράμμισε ότι μέχρι τώρα, 21 ανθρώπινα κρούσματα του ιού Η5Ν1, έχουν αναφερθεί, τα επτά από τα οποία ήταν θανατηφόρα.

"Τα 16 κρούσματα αναφέρθηκαν στην Αίγυπτο, πέντε από τα οποία ήταν θανατηφόρα, τέσσερα στο Βιετνάμ, από τα οποία το ένα θανατηφόρο και ένα θανατηφόρο κρούσμα στην Ινδονησία", ανακοίνωσε το περιφερειακό γραφείο του ΠΟΥ στη Μανίλα.

Η Google αποχώρησε από την Κίνα



   H ενέργεια της Google να κλείσει την ηπειρωτική πύλη της Κίνας ήταν μία επιχειρηματική απόφαση και δεν είχε σχέση με την αμερικανική κυβέρνηση, τονίζει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    "Ήταν μία επιχειρηματική απόφαση από την Google", δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Φίλιπ Κρόουλι, μιλώντας σε δημοσιογράφους.

    "Σχετικά με το ζήτημα της διαδικτυακής ελευθερίας και της ροής των πληροφοριών σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της ροής των πληροφοριών στο εσωτερικό της Κίνας θα είναι κάτι που θα συνεχίσουμε να συζητάμε με την Κίνα", πρόσθεσε ο κ. Κρόουλι.

    "Τελικά οι επιμέρους επιχειρήσεις θα πάρουν τις αποφάσεις για τη δυνατότητα επενδύσεων στην Κίνα. Εκτιμούμε την οικονομική σχέση μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας. Αυτό νομίζω, ότι αν ήμουν η Κίνα θα σκεφτόμουν σοβαρά τις συνέπειες όταν ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα ιδρύματα αποφασίζει ότι είναι πολύ δύσκολο να δραστηριοποιηθεί στην Κίνα", ανέφερε ακόμη ο αμερικανός εκπρόσωπος.

    Απο την πλευρά του, το Πεκίνο εκτιμά πως η απόφαση της Google να μην λογοκρίνει πλέον την κινεζική της μηχανή αναζήτησης δεν θα επηρεάσει τις σχέσεις Κίνα-Ηνωμένων Πολιτειών, από την στιγμή που δεν υπάρχει πρόθεση να "πολιτικοποιηθεί" το θέμα αυτό.

    Υποστηρικτές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της Google να μην λογοκρίνει πλέον την κινεζική της μηχανή αναζήτησης και κάλεσαν τους άλλους ομίλους που δραστηριοποιούνται στον τομέα του διαδικτύου να ακολουθήσουν το παράδειγμα αυτό.

Η Daimler κατηγορείται για δωροδοκία αξιωματούχων σε 22 χώρες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα)


Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler είναι έτοιμη να πληρώσει 180 εκατομμύρια δολάρια ως πρόστιμο στο πλαίσιο συμφωνίας με την αμερικανική δικαιοσύνη για να κλείσει έρευνα σχετική με κατηγορίες για διαφθορά, δήλωσε σήμερα δικαστική πηγή.

Η συμφωνία έχει ως στόχο τον τερματισμό τη ποινικής έρευνας της αμερικανικής δικαιοσύνης, καθώς και της παράλληλης έρευνας των χρηματιστηριακών αρχών, για τις κατηγορίες σύμφωνα με τις οποίες η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία κατέβαλε μίζες σε 22 χώρες, δήλωσε η πηγή που πρόσκειται στην έρευνα.

Τόσο το αμερικανικό υπουργείο Δικαιοσύνης, όσο και η Daimler αρνήθηκαν να σχολιάσουν τις πληροφορίες αυτές.

Η μήνυση η οποία κατατέθηκε σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον κατηγορεί την Daimler ότι επιδόθηκε σε μία "πρακτική δωροδοκιών" αξιωματούχων ξένων χωρών μέσω διαφόρων μηχανισμών.

Σύμφωνα με τη μήνυση, η Daimler μοίρασε σε εκατοντάδες ξένους αξιωματούχους μίζες ύψους δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων σε τουλάχιστον 22 χώρες για να εξασφαλίσει κυβερνητικά συμβόλαια.

Στη μήνυση αναφέρεται επίσης ότι μίζες δόθηκαν μεταξύ άλλων σε κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Κίνα, την Κροατία, την Αίγυπτο, την Ελλάδα, την Ουγγαρία, την Ινδονησία, το Ιράκ, την Ακτή Ελεφαντοστού, τη Λιθουανία, την Νιγηρία, τη Ρωσία, τη Σερβία, το Μαυροβούνιο και την Τουρκία.

Οι αλλαγές στο φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Αλλαγές στα τεκμήρια ακινήτων, στην φορολογία των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης και ηθικής βλάβης στην έκπτωση των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας αλλά και διευκρινήσεις σχετικά με την επέκταση του ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, ιδιωτικά θεραπευτήρια περιλαμβάνει το τελικό κείμενο του φορολογικού νομοσχεδίου που κατατέθηκε στη Βουλή σε σχέση με το αρχικό σχέδιο που είχε δοθεί στη δημοσιότητα την Παρασκευή.

Πρόκειται για το νομοσχέδιο με το οποίο προβλέπονται φορολογικές ελαφρύνσεις σε χαμηλά και μεσαία εισοδήματα έως 40.000 ευρώ και εκτός των άλλων προβλέπει την κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης, την αντικατάσταση του ΕΤΑΚ από το ΦΜΑΠ, ενώ προβλέπει αυστηρές κυρώσεις για υποθέσεις φοροδιαφυγής.

Ειδικότερα για υποθέσεις φοροδιαφυγής που σχετίζονται και με τη μη έκδοση αποδείξεων προβλέπονται λουκέτα στα καταστήματα έως έξι μήνες αλλά και ποινές φυλάκισης έως τρεις μήνες.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά τα νέα τεκμήρια των ακινήτων προβλέπονται τα ακόλουθα:

Το πασχαλινό ωράριο καταστημάτων

   Το διευρυμένο πασχαλινό ωράριο λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων όπως αυτό προέκυψε από συνεννόηση της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου με τους εμπορικούς συλλόγους του Λεκανοπεδίου Αττικής αρχίζει την Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010, και θα έχει ως εξής:
    Παρασκευή 26 Μαρτίου 2010 και από Μεγάλη Δευτέρα έως Μεγάλη Πέμπτη θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 09:00 - 21:00, Μεγάλη Παρασκευή 2 Απριλίου 2010 θα λειτουργήσουν τα καταστήματα 13:00 - 19:00 μμ και το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 09:00 - 16:00 μμ, ενώ το Μεγάλο Σάββατο 3 Απριλίου 2010 τα καταστήματα θα λειτουργήσουν 09:00 - 15:00 μμ.
   Διευκρινίζεται ότι, τα καταστήματα Αθηνών θα λειτουργήσουν: το Σάββατο 27 Μαρτίου 2010 από τις 9 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα και το Μεγάλο Σάββατο από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα ενώ τονίζεται ότι, θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται διαφορετική ώρα πρωινής έναρξης, όπου αυτή ισχύει (Πειραιάς ή αλλού).
   Τη Δευτέρα 5 Απριλίου 2010, τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά. Από την Τρίτη 6 Απριλίου 2010, επανέρχεται το κανονικό ωράριο που ακολουθείται από τα καταστήματα που ανήκουν στην εμβέλεια των κατά τόπους Εμπορικών Συλλόγων Λεκανοπεδίου Αττικής.

Αρχίζει η καταβολή του δώρου Πάσχα

   Αρχίζει από σήμερα η καταβολή του επιδόματος για το Πάσχα από τα ασφαλιστικά Ταμεία σε εργαζόμενους και συνταξιούχους.
   -Για τον ΟΑΕΕ η καταβολή του επιδόματος Πάσχα έχει προγραμματισθεί για την Τετάρτη 24 Μαρτίου, ενώ η καταβολή των συντάξεων από το Ταμείο θα πραγματοποιηθεί την 1η Απριλίου.
   -Για τους δημοσίους υπαλλήλους το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί έως την Τετάρτη 24 Μαρτίου.
   -Για τους ιδιωτικούς υπαλλήλους το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί έως την Τετάρτη 31 Μαρτίου.
   -Για το ΝΑΤ το επιδομα θα καταβληθεί την Παρασκευή 26 Μαρτίου.
   -Για τον ΟΓΑ η ημερομηνία είσπραξης του δώρου για το Πάσχα, θα είναι κοινή με την ημέρα καταβολής των συντάξεων. Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η διοίκηση του Ταμείου, δώρο και συντάξεις θα αρχίσουν να καταβάλλονται από τη Μ.Δευτέρα 29 Μαρτίου.

23.3.10

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο

Νέα προοδευτική φορολογική κλίμακα με ελαφρύνσεις για εισοδήματα ως 40.000 ευρώ και επιβαρύνσεις για τα υψηλότερα, τεκμήρια διαβίωσης, κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης και χαριστικών φοροαπαλλαγών, λογιστικός προσδιορισμό των εισοδημάτων των επαγγελματιών, αύξηση του φόρoυ για τις Off Shore εταιρίες και αλλαγές στους φόρους των ακινήτων ( γονικών παροχών-κληρονομιών) με αύξηση της φορολογίας στη μεγάλη ακίνητη περιουσία περιλαμβάνει το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.
"Αμεση προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής γιατί αποτελεί τη χειρότερη ίσως μορφής αδικίας μέσα στο φορολογικό μας πλαίσιο" αναφέρεται χαρακτηριστικά στην εισηγητική έκθεση του νομοσχεδίου που θα κατατεθεί στην ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Για αυτό και στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται σειρά μέτρων για την περιστολή της φοροδιαφυγής όπως η ενίσχυση των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, ο προγραμματισμός και η διενέργεια των φορολογικών ελέγχων με βάση point system που θα μετρά τον κίνδυνο φοροδιαφυγής, η επιβολή προστίμων και από το ΣΔΟΕ και το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο για όλους τους φορολογούμενους. Επίσης από το 2011 κάθε συναλλαγή μεταξύ επιχειρήσεων και ιδιωτών ή μεταξύ επιχειρήσεων πάνω από 1.500 ευρώ θα θεωρείται νόμιμη μόνο αν γίνεται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές. Κατά τον ίδιο τρόπο τιμολόγια μεταξύ επιχειρήσεων άνω των 3.000 ευρώ θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.
Η νέα φορολογική κλίμακα που θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2010 θα είναι η ακόλουθη: