3.4.10

ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ

Έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα

Με έντονο το "χρώμα" της παράδοσης γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή των ορθόδοξων χριστιανών. Πληθώρα εθίμων αναβιώνουν σε αρκετές περιοχές της Μακεδονίας και της Θράκης κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και μετά την Ανάσταση.

Οι γενικές προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης, σε όλα τα ελληνικά σπίτια, ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή, οι νοικοκυρές, κατά παράδοση, ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βράζουν αβγά με ειδικές βαφές κόκκινου χρώματος. Το αβγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Παλαιότερα, συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αβγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό.

Την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί η Μεγάλη Παρασκευή, μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση από το Σταυρό και την Ταφή του Χριστού. Γυναίκες με λουλούδια στα χέρια πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο.

1.4.10

Τι πρέπει να προσέχετε στις πασχαλινές αγορές

Η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή εν όψει της εορτής του Πάσχα και προκειμένου να διασφαλιστεί η προστασία της υγείας και της ασφάλειας των καταναλωτών, απέστειλε εγκύκλιο σε όλες τις Υπηρεσίες Εμπορίου των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων της Χώρας για εντατικοποίηση των ελέγχων σε θέματα ποιότητας των προϊόντων που έχουν αυξημένη ζήτηση κατά την περίοδο του Πάσχα. Παράλληλα, εφιστά την προσοχή των καταναλωτών στα παρακάτω είδη:

Πασχαλινές συνταγές

Το Πάσχα θεωρείται η μεγαλύτερη και σπουδαιότερη γιορτή  του Χριστιανισμού. Προηγείται μακρά και αυστηρή νηστεία των 48 ημερών και η Εβδομάδα των Παθών όπου η Εκκλησία με πένθιμες τελετές επαναφέρει στη μνήμη των πιστών τις ταπεινώσεις και τα μαρτύρια που υπέστη ο Χριστός πριν το σταυρικό θάνατό του.
Τις ημέρες  του Πάσχα  οι περισσότεροι βρίσκονται στην εξοχή με τις ανοιξιάτικες μυρωδιές για να γιορτάσουν οικογενειακά την Ανάσταση του Χριστού. Αφού έχουμε προετοιμαστεί από τις αρχές της εβδομάδας με το φτιάξιμο των πασχαλινών κουλουριών και την Μ. Πέμπτη με το βάψιμο των αυγών πρέπει να κάνουμε και ετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι. Εκτός όμως από το αρνί στη σούβλα , το κοκορέτσι και το ζυμωτό πασχαλινό ψωμί μπορούμε να συνοδεύσουμε το πασχαλινό μας τραπέζι και με άλλα φαγητά και γλυκά όπως: 

Παραβάσεις από ένα στα δέκα κρεοπωλεία τη Μεγάλη Πέμπτη

Παραβάσεις καταγράφηκαν σε περίπου ένα στα δέκα κρεοπωλεία τη Μεγάλη Πέμπτη, μετά από εκτεταμένους ελέγχους που πραγματοποίησε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την πασχαλινή περίοδο. Όπως ανακοινώθηκε, έγιναν 890 έλεγχοι σε σημεία λιανικής πώλησης (σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία, αγορές).
Το υπουργείο έχει προχωρήσει συνολικά σε 2130 σημεία λιανικής πώλησης και 162 ψυκτικές αποθήκες. Καθημερινά πραγματοποιούνται έλεγχοι σε 60 αγορές χονδρικής πώλησης και στα 153 σφαγεία.
Τη Μεγάλη Πέμπτη σημειώθηκαν περιπτώσεις παραβάσεων που αφορούσαν τα εξής:

Εντοπίστηκε φορτίο με 16 τόνους ελιές ακατάλληλες για κατανάλωση

Φορτίο βάρους 16 τόνων, που περιείχε μαύρες ελιές σε άλμη, προέλευσης Τουρκίας, κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση, μετά από έλεγχο που διενήργησαν τα αρμόδια συνεργεία της νομαρχίας Θεσσαλονίκης.
Οπως διαπιστώθηκε, το προϊόν παρουσίαζε ποιοτικά ελαττώματα συνολικά πάνω από το 30% κατά βάρος. Το φορτίο κρίθηκε ακατάλληλο για κατανάλωση και απαγορεύτηκε η διάθεση του στην αγορά.

Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων στην Καβάλα


Ο Μάικλ Τζάκσον διδάσκει χορό στον Ανδρέα Παπανδρέου, η Μαντόνα τραγουδάει μαζί με τη Μαρία Κάλλας και ο Έλβις Πρίσλεϊ ανταλλάσσει απόψεις με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Ολα αυτά, στο Μουσείο Κέρινων Ομοιωμάτων του Θεόδωρου Κοκκινίδη, στα Κηπιά Ελευθερούπολης, στην Καβάλα.

Το νεοσύστατο μουσείο άνοιξε τις πύλες του για το κοινό μόλις πριν από μία εβδομάδα. Σ' αυτό φιλοξενούνται κέρινα ομοιώματα σημαντικών Ελλήνων, όπως ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, η Μελίνα Μερκούρη, η Αλίκη Βουγιουκλάκη, η Τζένη Καρέζη και η Μαρίας Κάλλας, αλλά και εκπροσώπων του παγκόσμιου καλλιτεχνικού στερεώματος (Μάικλ Τζάκσον, Μαντόνα, Έλβις Πρίσλεϊ, κ.α.).

Ο ομογενής Σταν Σκαφιδάς πίσω από τη δημιουργία βιονικού ματιού


Ο ομογενής καθηγητής Σταν (Ευστράτιος) Σκαφιδάς, του πανεπιστημίου της Μελβούρνης, βρίσκεται, σύμφωνα με το "New Scientist", πίσω από τις επαναστατικές αλλαγές των ασύρματων επικοινωνιών (Wi-Fi).
 Συγκεκριμένα, παγκόσμια επιστημονική πρωτιά διεκδικούν οι ερευνητές του αυστραλιανού ινστιτούτου «Bionic Vision Australia», οι οποίοι ανακοίνωσαν ότι οι έρευνές τους για τη δημιουργία του βιονικού ματιού βρίσκονται στην τελική τους φάση και μέσα στα επόμενα τρία χρόνια θα προχωρήσουν στην εμφύτευσή του σε άνθρωπο.

Υψηλά επίπεδα καρκινογόνων διοξινών στα τρόφιμα σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων



   Στο 8% των δειγμάτων τροφίμων και ζωοτροφών που συγκεντρώθηκαν στην Ευρώπη από το 1999 έως το 2008 βρέθηκαν υψηλά επίπεδα καρκινογόνων διοξινών, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA).

    Τα προϊόντα από ήπαρ ζώων και ψαριών παρουσίασαν τα υψηλότερα επίπεδα διοξινών στην κατηγορία των τροφίμων, ενώ στις ζωοτροφές τα ιχθυέλαια ήταν αυτά που είχαν τη μεγαλύτερη συγκέντρωση διοξινών.

Τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς τις ημέρες του Πάσχα

    Πρόγραμμα προσαρμοσμένο στο εορταστικό ωράριο, θα εφαρμόσουν τις ημέρες του Πάσχα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από τον ΟΑΣΑ το Μ. Σάββατο τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τα Τρόλεϊ θα αποσύρονται από την κυκλοφορία σταδιακά ώστε στις 23.00 να βρίσκονται στα αμαξοστάσια, ενώ το Μ. Σάββατο, Κυριακή και Δευτέρα του Πάσχα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια βασισμένα σε πρόγραμμα αργίας. Τη Μ. Παρασκευή, αλλά και την Τρίτη του Πάσχα θα πραγματοποιούνται δρομολόγια βασισμένα σε πρόγραμμα Σαββάτου.
         Το Μετρό για τη Μ. Παρασκευή τα τελευταία δρομολόγια θα αναχωρούν από τους σταθμούς γύρω στα Μεσάνυχτα, ενώ το Μ. Σάββατο περίπου ένα τέταρτο πριν από τις 11 το βράδυ. Σε ότι αφορά τον Ηλεκτρικό Σιδηρόδρομο, το Μ. Σάββατο οι τελευταίοι συρμοί θα αναχωρούν γύρω στις 10:30 το βράδυ. Επίσης τη Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο δεν θα ισχύσει το βραδινό ωράριο λειτουργίας στις γραμμές 2 και 3 του Μετρό και στη γραμμή 1 του ΗΣΑΠ.

Ξεκίνησε η έξοδος των εκδρομέων

   Με ανοιξιάτικο καιρό ξεκίνησε σήμερα η μεγάλη έξοδος των εκδρομέων, η οποία ανεμένεται να κορυφωθεί το Μεγάλο Σάββατο.
   Αυξημένη είναι σήμερα η κίνηση στα αεροδρόμια και τους σταθμούς του ΟΣΕ και των ΚΤΕΛ.
   Οι αεροπορικές εταιρίες έχουν προγραμματίσει έκτακτα δρομολόγια, αλλά και πτήσεις τσάρτερ για την εξυπηρέτηση της αυξημένης επιβατικής κίνησης, αν και από τα ως στιγμής στοιχεία, η κίνηση θα κυμανθεί στα περσινά επίπεδα.
   Ειδικότερα, για σήμερα Μ. Πέμπτη είναι προγραμματισμένες 493 τακτικές πτήσεις, 6 έκτακτες και 10 πτήσεις τσάρτερ. Για αύριο, Μ. Παρασκευή, θα πραγματοποιηθούν 498 πτήσεις από τις οποίες 11 τσάρτερ και μία έκτακτη, για το Μ. Σάββατο 423 πτήσεις εκ των οποίων 4 τσάρτερ και την Κυριακή του Πάσχα 334 πτήσεις από τις οποίες δύο τσάρτερ. Για τη Δευτέρα του Πάσχα είναι προγραμματισμένες 506 πτήσεις από τις οποίες 21 τσάρτερ και 7 έκτακτες και την Τρίτη του Πάσχα 480 από τις οποίες 12 τσάρτερ και μία έκτακτη.

Τσαμπιονς Λιγκ: Προβάδισμα πήραν Μπαρτσελόνα και Ίντερ

Η Άρσεναλ αρνήθηκε να παραδοθεί στη διαστημική μέχρι το 65΄ Μπαρτσελόνα. Ο πρώτος προημιτελικός του Τσάμπιονς Λιγκ, στο "Εμιρέιτς", είχε απίστευτη εξέλιξη, με τους Καταλανούς να προηγούνται 2-0 στο 59΄ και τους "κανονιέρηδες" να μην "καταθέτουν τα όπλα" και να ισοφαρίζουν πέντε λεπτά πριν το τέλος. Το τελικό 2-2 σίγουρα καθιστά φαβορί τους Ισπανούς στη ρεβάνς της ερχόμενης Τρίτης στο "Καμπ Νου", ωστόσο, η Άρσεναλ παρέμεινε "ζωντανή" και θα τα πάξει όλα για όλα απέναντι στους "μπλαουγκράνα", οι οποίοι μέχρι τα μέσα του β΄ μέρους έδειξαν ότι και εφέτος παραμένουν το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τροπαίου, για δεύτερη διαδοχική χρονιά. Σκόρερ και των δύο τερμάτων της ισπανικής ομάδας ήταν ο Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς, ενώ εάν δεν ήταν ο Αλμούνια στο πρώτο μέρος, οι "κανονιέρηδες" θα είχαν διασυρθεί.

31.3.10

Στην 11η θέση βρίσκεται η Ελλάδα στην κατάταξη της FIFA

«Έπεσε» από τη πρώτη δεκάδα της παγκόσμιας κατάταξης η εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των ανδρών και βρίσκεται, πλέον, στην 11η θέση, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση της FIFA. Στο μεταξύ η Ισπανία παρέμεινε στην πρώτη θέση του κόσμου, έχοντας στη δεύτερη θέση πάντα την Βραζιλία.

Σχετικά με τους αντιπάλους της εθνικής στην τελική φάση του Μουντιάλ που θα διεξαχθεί το καλοκαίρι στα γήπεδα της Νότιας Αφρικής, η Αργεντινή παρέμεινε στην 9η της παγκόσμιας κατάταξης. Η Νιγηρία έπεσε μια θέση και είναι πλέον στην 22η ενώ και η Νότια Κορέα ανέβηκε τέσσερις θέσεις και είναι, πλέον, 49η στο κόσμο.

Δηλώσεις έκανε ο Αλεξανδρής για το ενδεχόμενο να αναλάβει την τεχνική ηγεσία του Ολυμπιακού

Τιμή θα είναι για τον Αλέκο Αλεξανδρή να αναλάβει την ανδρική ομάδα του Ολυμπιακού σύμφωνα με δηλώσεις του στην εφημερίδα «Goal News». Ο πρώην επιθετικός των «ερυθρολεύκων» είναι προπονητής στην μικρή ομάδα του Ολυμπιακού και η πορεία του είναι άκρως εντυπωσιακή, καθώς κατέκτησε και τυπικά το πρωτάθλημα από την περασμένη αγωνιστική.

Έτσι, στις φήμες που τον θέλουν να αναλαμβάνει πόστο το πόστο του τεχνικού στην ομάδα του Λιμανιού ο 42χρονος φέρεται να είναι ιδιαίτερα θετικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενό, ενώ σύμφωνα με τον ίδιο «δεν είναι τραγικό να μην παίρνεις πρωτάθλημα μια χρονιά».

Τσαμπιονς Λιγκ: Νίκησαν Μπάγερν και Λιον

Στη Βαρκελώνη το 1999 ήταν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που με επική ανατροπή νίκησε 2-1 τη Μπάγερν και πήρε το Κύπελλο Πρωταθλητριών, σήμερα όμως ήταν η σειρά των Βαυαρών να πάρουν "εκδίκηση" και με ανατροπή στα τελευταία 13 λεπτά του πρώτου προημιτελικού του Τσάμπιονς Λιγκ να πάρουν τη νίκη με 2-1 στο Μόναχο και ταυτόχρονα μικρό προβάδισμα ενόψει του αγώνα ρεβάνς της ερχόμενης εβδομάδας, για πρόκριση στην τετράδα του Τσάμπιονς Λιγκ. Μέχρι το 77ο λεπτό οι "μπέμπηδες" είχαν το προβάδισμα με το γκολ του Ρούνεϊ, αλλά οι παίκτες του Φαν Γκάαλ με τον Ριμπερί και τον Όλιτς στις καθυστερήσεις έφεραν τα πάνω κάτω.

Ο πατέρας του Μάικλ Τζάκσον μηνύει τον γιατρό του γιου του

Ο πατέρας του Μάικλ Τζάκσον κατέθεσε αγωγή σε βάρος του γιατρού που παρακολουθούσε το γιο του και τον κατηγορεί ότι προκάλεσε το θάνατο του χορηγώντας του ναρκωτικά και γιατί δεν τον μετέφερε εγκαίρως στο νοσοκομείο, μετέδωσε χθες το CBS News.

Η αγωγή κατατέθηκε λίγες μέρες μετά την αποκάλυψη ομολογίας μαρτύρων στην οποία αναφέρεται ότι ο δόκτωρ Μιούρεϊ σταμάτησε τις προσπάθειες ανάνηψης για να μαζέψει τα φυαλίδια των φαρμάκων που χορηγούσε στον Τζάκσον και επίσης καθυστέρησε να καλέσει τις άμεσες βοήθειες έως ότου ολοκλήρωνε τον καθορισμό του δωματίου από επιβαρυντικά στοιχεία.

Απίστευτο! Νοσοκομείο της Κίνας έριχνε τα νεκρά βρέφη σε ποταμό



Δεκαπέντε νεκρά βρέφη ανακαλύφθηκαν σε ποταμό της ανατολικής Κίνας, στα περίχωρα της πόλης Ζινίνγκ, όπου πιθανότατα απορρίφθηκαν από κάποιο γειτονικό νοσοκομείο, γράφει ο κινεζικός Τύπος.

Όπως αναφέρουν αυτόπτες μάρτυρες, τα μωρά έφεραν βραχιολάκια με τις ημερομηνίες γέννησής τους και το όνομα της μητέρας, αλλά οι αρχές δεν έδωσαν τα στοιχεία αυτά στη δημοσιότητα, ενώ δεν έχουν ακόμη προσδιορίσει από ποιο νοσοκομείο προέρχονται. Μαρτυρίες αναφέρουν δε ότι ένα από τα πτώματα βρισκόταν μέσα σε πλαστικό σάκο που έφερε την επιγραφή "νοσοκομειακά απόβλητα".

Το κοινοβούλιο της Σερβίας καταδίκασε τη σφαγή στη Σρεμπρένιτσα


   Το κοινοβούλιο της Σερβίας ψήφισε σήμερα μια απόφαση με την οποία καταδικάζει τη σφαγή περίπου 8.000 μουσουλμάνων στη Σρεμπρένιτσα τον Ιούλιο του 1995, μετά από πολλά χρόνια που οι Σέρβοι αρνούντο την ύπαρξη αυτού του γεγονότος.

    Η διακήρυξη με την οποία καταδικάζεται η σφαγή, αλλά δεν χαρακτηρίζεται γενοκτονία και ζητείται συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων υιοθετήθηκε κατά πλειοψηφία με 127 ψήφους στο σύνολο των 173 παρισταμένων βουλευτών.

    Η απόφαση υιοθετήθηκε μετά από μακρά συζήτηση, που διήρκεσε 13 ώρες και μεταδόθηκε απ' ευθείας από την τηλεόραση.

Στην κυκλοφορία ο νέος αυτοκινητόδρομος Τρίπολης - Καλαμάτας

Στην κυκλοφορία δόθηκαν από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, και εκπρόσωπο της αναδόχου κοινοπραξίας Μορέας, παρουσία πολιτικών της Αρκαδίας και της Μεσσηνίας, 14 χιλιόμετρα (σσ. από το Αθήναιο ως το Λεύκτρο), του νέου αυτοκινητοδρόμου Τρίπολης - Καλαμάτας & Λεύκτρο - Σπάρτη, μειώνοντας κατά 15 λεπτά της ώρας την απόσταση μεταξύ των δύο πρωτευουσών και παρακάμπτοντας τις επικίνδυνες στροφές της Μεγαλόπολης.

    Με τον νέο δρόμο, οι οδηγοί θα περνούν και απ' τον ένα κλάδο της σήραγγας Ραψομάτη, μήκους 1.300 μέτρων.

Κλειστή η εθνική οδός Τρίπολης-Πύργου


    Λόγω κατολίσθησης μεγάλου όγκου πετρών - χωμάτων και υποχώρησης μέρους του οδοστρώματος, έχει διακοπεί, παντελώς, η κυκλοφορία των οχημάτων στο 67ο χλμ. της Εθνικής Οδού Τρίπολης - Πύργου (1 χλμ. μετά τα Λαγκάδια Γορτυνίας προς Πύργο), από τις 6:30 το πρωί της Μ. Δευτέρας.

    Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η επίλυση του προβλήματος θα διαρκέσει τουλάχιστον 5 μέρες.

    Η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται μέσω παρακαμπτηρίων:

    -Τα κινούμενα από Πύργο, στο Σταυροδρόμι, εκτρέπονται αριστερά προς Τρόπαια και μέσω Μουριάς, Πουρναριάς και Δάφνης μπαίνουν στην 111 και απ’ αυτήν εισέρχονται στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Πύργου, στο 35ο χλμ.

    -Τα κινούμενα οχήματα από Τρίπολη, μετά τη Βλαχέρνα (35ο χλμ.) εκτρέπονται δεξιά προς την 111 και απ’ αυτή και μέσω Δάφνης, Πουρναριάς, Μουριάς και Τροπαίων ξαναμπαίνουν στην Εθνική Οδό Τρίπολης - Πύργου, στο Σταυροδρόμι.

    Στα σημεία εκτροπής της κυκλοφορίας έχει τοποθετηθεί ενημερωτική σήμανση για τους οδηγούς, από τη Διεύθυνση Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) Τρίπολης.

Δεν θα απεργήσουν τα βενζινάδικα



   Ανάστειλαν τελικά τις κινητοποιήσεις που είχαν εξαγγείλει για σήμερα και αύριο, οι πρατηριούχοι της Κρήτης.

    Αργα χθες το βράδυ, μέλη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πρατηριούχων Εμπόρων συναντήθηκαν με τους υφυπουργούς Ενέργειας και Οικονομίας, Γιάννη Μανιάτη και Σταύρο Αρναουτάκη και συμφώνησαν, όπου η επιβολή πλαφόν παραμορφώνει τη σχέση κερδοφορίας μεταξύ εταιρειών εμπορίας και πρατηρίων, να αναλαμβάνουν και οι εταιρείες το μέρος της ευθύνης που τους αναλογεί.

    Στο μεταξύ, το υπουργείο Οικονομίας ανακοίνωσε τις νέες τιμές της αμόλυβδης βενζίνης, που ισχύουν μέχρι την Κυριακή. Συγκεκριμένα στο Ηράκλειο είναι 1,522 ευρώ το λίτρο, στο Λασίθι 1,545, στο Ρέθυμνο 1,563 και στα Χανιά 1,539.

Ακριβότερο φέτος το Πασχαλινό τραπέζι

    Μεγάλες αποκλίσεις, ανάμεσα στις ανώτερες και στις κατώτερες τιμές των ίδιων προϊόντων που απαρτίζουν το πασχαλινό τραπέζι διαπιστώνει το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών από τιμοληψία που πραγματοποίησε χθες Μεγάλη Τρίτη 30 Μαρτίου 2010.

    Το αποτέλεσμα, σύμφωνα με την οργάνωση των καταναλωτών, είναι ότι ένα τραπέζι, με προϊόντα υψηλών τιμών, είναι ακριβότερο κατά 83,23%, από ένα τραπέζι, με τα ίδια προϊόντα και τις ίδιες ποσότητες, που, όμως, αγοράστηκαν με τις κατώτερες τιμές και το ΚΕΠΚΑ ζητάει από τους καταναλωτές ''προσεκτική έρευνα, πριν από κάθε αγορά''.

Ο καιρός τις ημέρες του Πάσχα

Με ανοιξιάτικο καιρό θα γίνει η έξοδος των εκδρομέων του Πάσχα, σύμφωνα με τις προβλέψεις της ΕΜΥ.

    Ηλιοφάνεια προβλέται για αύριο (Μεγάλη Πέμπτη), με τη θερμοκρασία στους 19 βαθμούς Κελσίου στα βόρεια, στα κεντρικά και νότια στους 22 και στην Κρήτη έως 24 βαθμούς Κελσίου. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις 3-4 μποφόρ και στο Αιγαίο από δυτικές διευθύνσεις 4-5 και τοπικά μέχρι 6 μποφόρ.

30.3.10

Ηλεκτρικό αυτοκίνητο εξολοκλήρου ελληνικό σε δύο χρόνια

Η Άννα σύνδεσε το αυτοκίνητό της με την ηλεκτρική παροχή, για να το φορτίσει στη διάρκεια της νύχτας. Δεν κυκλοφορούσαν πολλά Ι.Χ. της συγκεκριμένης μάρκας στους δρόμους, αλλά η δημοτικότητά τους αυξανόταν μέρα με την ημέρα: ήταν "πράσινα", είχαν πολύ χαμηλή ενεργειακή κατανάλωση και αμελητέα τέλη κυκλοφορίας. Και, για σκέψου, δεν είχαν κατασκευαστεί στη Γερμανία ή την Ιταλία, αλλά στην Πτολεμαΐδα!
Το παραπάνω σενάριο μπορεί να ακούγεται, σήμερα, εξωπραγματικό, αλλά αναμένεται να γίνει πραγματικότητα σε κάποια χρόνια, αν ευοδωθεί το φιλόδοξο όραμα μιας ομάδας ανθρώπων από διάφορες περιοχές της Ελλάδας: επιστημόνων με έδρα τη Λάρισα, τοπικών αρχόντων της Πτολεμαΐδας, στελεχών του Κέντρου Τεχνολογικής Έρευνας Θεσσαλίας και συνεργατών τους.

Πωλήθηκε η αυτοκινητοβιομηχανία Volvo

Η σουηδική αυτοκινητοβιομηχανία Volvo πωλήθηκε σήμερα από την αμερικανική Ford στην κινεζική Geely αντί 1,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Την επίσημη συμφωνία υπέγραψαν στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, στις 14:40 τοπική ώρα, ο οικονομικός διευθυντής της Ford, Λιούις Μπούτ και ο πρόεδρος της Geely, Λι Σουφού.

Χωρίς δώρο Πάσχα τα ταξί

Φθηνότερες θα είναι φέτος οι διαδρομές με ταξί κατά τις εορτές του Πάσχα, καθώς δεν θα καταβληθεί δώρο. Την απόφαση αυτή πήρε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ταξί, λόγω της οικονομικής κρίσης και την απεδέχθη το υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως θετική.

Κατασχέσεις επικίνδυνων τροφίμων και ελληνοποιήσεις αρνιών

Συνεχίζονται οι κατασχέσεις επικίνδυνων, για τη δημόσια υγεία, τροφίμων από τρίτες χώρες, ενώ μετά τα βουλγάρικα, «πιάστηκαν» και ρουμάνικα αρνιά, που είχαν ελληνοποιηθεί. Όπως ανακοινώθηκε, στη Βαρβάκειο Αγορά εντοπίστηκαν σφάγια Ρουμανίας (αρνιά γάλακος), που προέρχονται από σφαγεία της εταιρία ΚΡΕΚΑ (Καβάλα), χωρίς ενδείξεις. Τα σφάγια εντοπίστηκαν στο κατάστημα Ορφανού. Δεσμεύτηκαν και επιβλήθηκαν και πρόστιμα.

Παράλληλα, απαγορεύτηκε η εισαγωγή στην Ελλάδα των παρακάτω τροφίμων:

Τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα

Με έντονο το "χρώμα" της παράδοσης γιορτάζεται σε όλη την Ελλάδα το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή των ορθόδοξων χριστιανών. Πληθώρα εθίμων αναβιώνουν σε αρκετές περιοχές της χώρας κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας αλλά και μετά την Ανάσταση.

Οι γενικές προετοιμασίες για τον εορτασμό της Ανάστασης, σε όλα τα ελληνικά σπίτια, ξεκινούν από τη Μεγάλη Πέμπτη. Την ημέρα αυτή, οι νοικοκυρές, κατά παράδοση, ετοιμάζουν τα τσουρέκια και βράζουν αβγά με ειδικές βαφές κόκκινου χρώματος. Το αβγό συμβολίζει από την αρχαιότητα την ανανέωση της ζωής και το κόκκινο χρώμα το αίμα του Χριστού. Παλαιότερα, συνήθιζαν να τοποθετούν το πρώτο κόκκινο αβγό στο εικονοστάσι του σπιτιού για να ξορκίσουν το κακό.

Την πιο ιερή μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας αποτελεί η Μεγάλη Παρασκευή, μέρα κορύφωσης του θείου δράματος με την Αποκαθήλωση από το Σταυρό και την Ταφή του Χριστού. Γυναίκες με λουλούδια στα χέρια πηγαίνουν στις εκκλησίες για να στολίσουν τον Επιτάφιο.

Τα αποτελέσματα του 2009 για την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα


Τα ετήσια αποτελέσματα του 2009 από τη λειτουργία των προγραμμάτων Ανακύκλωσης Υλικών Συσκευασίας, που υλοποιεί ανά την Ελλάδα με τη συνεργασία των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ανακοίνωσε η Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).

Σύμφωνα με την ετήσια Απολογιστική Έκθεση που, όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο, υποβλήθηκε προς έγκριση στο ΥΠΕΚΑ στις αρχές του 2010, οι ΟΤΑ που συνεργάζονται με το ΣΣΕΔ-ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ανήλθαν σε 648, από 610 το 2008. Με αποτέλεσμα, σήμερα το Σύστημα να εξυπηρετεί περίπου 7,6 εκατομμύρια κατοίκους, σε σύγκριση με τα 6,8 εκατομμύρια που εξυπηρετούσε το 2008.

Βιολογικό βαμβάκι, σουσάμι, λινάρι και λυκίσκος στην Καρδίτσα


Τις δυνατότητες ανάπτυξης καλλιεργειών βιολογικού βαμβακιού, σουσαμιού, λιναριού και λυκίσκου, στον κάμπο της Καρδίτσας, αναδεικνύει ο επίκουρος καθηγητής του Γεωπονικού Ινστιτούτου Αθηνών, Δημήτρης Μπιλάλης και η Σωτηρία Πατσιαλή, γεωπόνος, υποψήφια διδάκτωρ.

Το βιολογικό βαμβάκι, αναφέρουν οι ερευνητές, οι οποίοι παρουσίασαν τα στοιχεία εργασίας τους στο αναπτυξιακό συνέδριο Καρδίτσας, κερδίζει συνεχώς χώρο στην αγορά βάμβακος και η αγορά του αναπτύσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς.

Οι συνθήκες δε που επικρατούν στο νομό Καρδίτσας τον καθιστούν κατάλληλο για την καλλιέργεια του βαμβακιού, γεγονός το οποίο τον κάνει έναν από τους κύριους νομούς παραγωγής του στην Ελλάδα.

Ο Φίλιπ Πούλμαν προκαλεί με το νέο του βιβλίο για τον Ιησού ... και τον Χριστό

Ένας από τους πλέον ευπώλητους συγγραφείς της Βρετανίας ο Φίλιπ Πούλμαν κινδυνεύει να προκαλέσει την μήνιν των χριστιανών με το νέο του βιβλίο, μια φανταστική εκτίμηση για τον "καλό άνθρωπο Ιησού" και τον "αχρείο Χριστό".

Ο 63χρονος συγγραφέας, γνωστός αθεϊστής, προκάλεσε την οργή μελών της Καθολικής Εκκλησίας με μια ελαφρά καλυμένη επίθεση εναντίον της οργανωμένης θρησκείας με την εξαιρετικά επιτυχημένη τριλογία του " His Dark Materials" (σσ. Η τριλογία του Κόσμου - που αποτελείται από το Αστέρι του Βορρά, τον Αρχοντα των Δύο Κόσμων και το Κεχριμπαρένιο Τηλεσκόπιο) και το πρώτο βιβλίο " Το Αστέρι του Βορρά" μεταφέρθηκε στην οθόνη και αναδείχθηκε σε εμπορική επιτυχία.

Οι Έλληνες αθλούνται λιγότερο στην Ευρώπη

Οι Ελληνες συγκαταλέγονται στους ευρωπαίους πολίτες που αθλούνται λιγότερο στους «27»,σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ευρωβαρόμετρου που δόθηκε στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες.

Ειδικότερα,σύμφωνα με την κοινοτική δημοσκόπηση, μόνο το 3% των Ελλήνων,των Ιταλών και των Βουλγάρων, δηλώνουν ότι αθλούνται «τακτικά», το 15% των συμπολιτών μας δηλώνει ότι αθλείται «κάπως συχνά», το 15% «σπάνια» και το 67% «ποτέ».

Ο διαιτητής του αγώνα Χέρτα Βερολίνου-Ντόρτμουντ παραδέχθηκε ότι κακώς ακύρωσετο γκολ του Γκέκα

Ο διαιτητής της αναμέτρησης Χέρτα Βερολίνου-Ντόρτμουντ παραδέχθηκε, με σημερινές δηλώσεις του, ότι πιθανότατα έκανε λάθος με τη μη κατακύρωση του γκολ του Φάνη Γκέκα ως οφσάιντ στον αγώνα του Σαββάτου. Το παιχνίδι έληξε ισόπαλο 0-0 και το αποτέλεσμα αυτό άφησε την ουραγό Χέρτα έξι βαθμούς μακριά από τη Νυρεμβέργη, η οποία είναι 15η στην κατάταξη και εκτός της ζώνης του υποβιβασμού, ενώ με νίκη η ομάδα από το Βερολίνο θα μείωνε την απόσταση από τη σωτηρία στους τέσσερις βαθμούς.

Ο Γκέκας παραβίασε με κεφαλιά την εστία της Ντόρτμουντ, αφού πήρε την μπάλα από κεφαλιά παίκτη της Μπορούσια προς τον τερματοφύλακά του. Ο Λουτς Βάγκνερ, ο οποίος είναι διαιτητής FIFA, δεν μέτρησε το γκολ του κυνηγού της Χέρτα, ωστόσο, με δηλώσεις του που δημοσιεύονται στο σημερινό τεύχος του Kicker, εκφράζει την άποψη ότι το γκολ του διεθνούς επιθετικού θα έπρεπε να μετρήσει. «Αφού είδα τη φάση στην τηλεόραση, πρέπει να πω ότι ο Γκέκας, σύμφωνα με την τωρινή ερμηνεία του κανονισμού για το οφσάιντ, δεν επηρέαζε το παιχνίδι» τονίζει ο Γερμανός διαιτητής, ο οποίος χαρακτήρισε δύσκολη τη συγκεκριμένη φάση και υπογράμμισε ότι ο βοηθός του σήκωσε τη σημαία, επειδή νόμιζε ότι ο Γκέκας επηρέαζε τη φάση.

Ένα βαθμό θέλει ο Παναθηναϊκός για το πρωτάθλημα

Μια ανάσα μακριά από το 20ο πρωτάθλημα της ιστορίας του βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Οι «πράσινοι» επικράτησαν επί του Ατρομήτου με 3-0 στο πλαίσιο της 28ης αγωνιστικής της Σούπερ Λίγκας και έτσι στα δύο εναπομείναντα ματς χρειάζονται μόλις ένα βαθμό για να κατακτήσουν και μαθηματικά το πρωτάθλημα.

Αντίθετα, ο Ολυμπιακός δεν κατάφερε για ακόμη μια φορά να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Οι «ερυθρόλευκοι» ήθελαν να εξαντλήσουν όλες τις πιθανότητες που είχαν για την κατάκτηση του φετινού τίτλου παίρνοντας μόνο νίκης έως το τέλος της αγωνιστικής περιόδου, παρόλα αυτά στο δεν κατάφεραν να το πετύχουν καθώς ήρθαν ισόπαλοι 0-0 στο παιχνίδι με την Ξάνθη στο «Γ. Καραϊσκάκης».

Αναστολή χρηματοδότησης προς ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα και ΕΠΑΕμέχρι να εξαλειφθεί η βία στα γήπεδα



   Η Πολιτεία αναστέλλει άμεσα κάθε χρηματοδότηση προς την ΕΠΟ, τη Σούπερ Λίγκα και την ΕΠΑΕ, μέχρι να εξαλειφθεί η βία από τα γήπεδα. Αυτό ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, τονίζοντας ότι ο ΟΠΑΠ δεν μπορεί να διαφημίζεται μέσω ενός βίαιου προϊόντος. Παράλληλα, ο κ. Μπιτσαξής διευκρίνισε ότι από την αναστολή της χρηματοδότησης εξαιρείται η εθνική ομάδα.

    «Οι Έλληνες πολίτες παρακολουθούν με οργή και αγανάκτηση αναξιόπιστα πρωταθλήματα, όπου επικρατεί ο νόμος της ζούγκλας και της τυφλής βίας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μπιτσαξής, ενώ επισήμανε: «Τον κατήφορο του ελληνικού ποδοσφαίρου προσπάθησε να ανακόψει η Πολιτεία μ΄ ένα θεσμικό διάλογο με όλους τους φορείς του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ακόμη και με τους οργανωμένους οπαδούς. Δυστυχώς, όμως, οι συμφωνίες κυρίων κατέρρευσαν από τις εξελίξεις με τα σοβαρά επεισόδια σε διάφορα γήπεδα».

Ανοίγουν προσωρινά τα Τέμπη το Πάσχα

   Ανοίγουν για τις μέρες του Πάσχα τα Τέμπη. Όπως ανακοινώθηκε από την κατασκευάστρια κοινοπραξία, ο δρόμος θα δοθεί προσωρινά στην κυκλοφορία για την εξυπηρέτηση των εκδρομέων, από τη Μ. Πέμπτη έως και τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, και από την Τρίτη, 13 Απριλίου, θα αρχίσουν εκ νέου οι υπολειπόμενες εργασίες, οπότε θα διακοπεί και πάλι η κυκλοφορία για διάστημα τριών έως τεσσάρων περίπου εβδομάδων.
   Την ικανοποίησή του για την πρόοδο των εργασιών που επιτεύχθηκαν στο συγκεκριμένο σημείο, εξέφρασε ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, καθώς όπως είπε, πρόκειται για ένα σύνθετο έργο στο οποίο, σύμφωνα με την αρχική μελέτη έπρεπε να γίνουν παρεμβάσεις σε δώδεκα σημεία. Από αυτά στα εννέα έχει ήδη ολοκληρωθεί το έργο, ενώ στα υπόλοιπα τρία, τα οποία δεν παρουσιάζουν μεγάλη επικινδυνότητα χρειάζονται υλικά τα οποία ο ανάδοχος του έργου θα παραλάβει σε δέκα με δεκαπέντε μέρες.
   Ο υπουργός Υποδομών ανακοίνωσε επίσης ότι για το διάστημα από τη Μ. Πέμπτη έως και την Κυριακή του Θωμά δεν θα λειτουργήσουν οι σταθμοί των διοδίων.
   Η απόφαση για προσωρινό άνοιγμα των Τεμπών, λόγω του Πάσχα, αποφασίστηκε από κοινού από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (ελληνικό δημόσιο, κατασκευάστρια κοινοπραξία, Ελβετούς κ.α.), καθώς όπως διαπιστώθηκε έχουν ολοκληρωθεί με επιτυχία όλες οι εργασίες ξεσκαρώματος και σταθεροποίησης βράχων, ενώ οι εργασίες αποκατάστασης των συνεπειών της βροχόπτωσης αναμένεται να ολοκληρωθούν έως την 1η Απριλίου. Σύμφωνα τις σχετικές μελέτες, ο κίνδυνος είναι ήδη κατά πολύ μικρότερος των προβλεπομένων ορίων, σύμφωνα με τις ελβετικές προδιαγραφές.
   Στο μεταξύ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματέως της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας Μαρία  Λιονή, ανοιχτός θα παραμείνει από τη Μεγάλη Πέμπτη έως τη Δευτέρα του Πάσχα και ο δρόμος Θεσσαλονίκης - Χαλκιδικής, στην περιοχή του Βόθωνα, μεταξύ Νέας Φώκαιας και Αθύτου, όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις. Ειδικότερα, ανοιχτό θα είναι το ρεύμα κυκλοφορίας που βρίσκεται προς την πλευρά της θάλασσας, μακριά από το βραχώδες τμήμα, το οποίο άλλωστε έχει ήδη καθαριστεί. Τα έργα θα συνεχιστούν μετά το Πάσχα και ο δρόμος θα παραδοθεί στην κυκλοφορία στα τέλη Μαΐου.

Κλειστή η εθνική Τρίπολης-Αρχαίας Ολυμπίας στο 67ο χλμ

   Σοβαρό πρόβλημα έχει δημιουργηθεί στο 67ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας και συγκεκριμένα ένα περίπου χιλιόμετρο μετά τα Λαγκάδια Γορτυνίας, αφού αργά χθες βράδυ αποκολλήθηκαν τεράστια τμήματα βράχων και έπεσαν στο οδόστρωμα, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ολοσχερώς και να καθίσταται πλέον αδύνατη η κυκλοφορία των οχημάτων.
   "Νέο φαινόμενο Τεμπών" χαρακτήρισε το σημείο ο δήμαρχος Λαγκαδίων Στάθης Κούλης, πριν από λίγο με δηλώσεις του στο δημοτικό ραδιόφωνο Τρίπολης.
   Η αστυνομία έχει διακόψει την κυκλοφορία των οχημάτων από το σταυροδρόμι Τροπαίων και στην άλλη πλευρά από την Καρκαλού Δημητσάνας και συνεργεία της Διεύθυνσης Ελέγχου Κατασκευής έργων (ΔΕΚΕ) και της Διεύθυνσης Ελέγχου Συντήρησης Έργων (ΔΕΣΕ) Πελοποννήσου κατευθύνονται στο σημείο, προκειμένου να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία.
   Λόγω της επικινδυνότητας των βράχων και του οδοστρώματος και για την ασφάλεια των οδηγών, δεν μπορεί ο δρόμος να δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με τον διευθυντή της ΔΕΣΕ, προκειμένου να εξεταστεί το φαινόμενο.
   Εντός της ημέρας ξεκινούν οι εργασίες για την αποκατάσταση του οδοστρώματος από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ανέφερε ο δήμαρχος της περιοχής.
   Να σημειώσουμε ότι για όσο διάστημα παραμένει ο δρόμος κλειστός, η κυκλοφορία των οχημάτων από Τρίπολη προς Αρχαία Ολυμπία και Πύργο θα διεξάγεται μέσω Δάφνης Καλαβρύτων ή από την Κορίνθου Πατρών ή τέλος μέσω Κυπαρισσίας.

Οι εταιρίες που επελέγησαν για τις αεροπορικές μεταφορές στις άγονες γραμμές

Σε θέματα που αφορούν τις αεροπορικές μεταφορές και κυρίως τις λεγόμενες άγονες γραμμές, αναφέρθηκε ο υπουργός Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων Δημήτρης Ρέππας, στη διάρκεια της συνέντευξης με τους διαπιστευμένους δημοσιογράφους. Ο κ. Ρέππας έδωσε στη δημοσιότητα τις αεροπορικές εταιρίες που επελέγησαν ύστερα από ανοικτό διαγωνισμό για την κάλυψη των 24 γραμμών προς νησιωτικές και απομακρυσμένες περιοχές της επικράτειας.

    Οι εταιρίες αυτές είναι:

Τραγωδία και στην Ρωσία από φονικές εκρήξεις

   Τουλάχιστον 38 νεκροί και περισσότεροι από 70 τραυματίες, είναι ο έως στιγμής τραγικός απολογισμός των δύο διαδοχικών βομβιστικών επιθέσεων στο μετρό της Μόσχας.
   Ο αγώνας κατά της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί χωρίς δισταγμό στη Ρωσία, δήλωσε ο πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος έδωσε εντολή να αυξηθούν τα μέτρα ασφαλείας στα μέσα μεταφοράς σε ολόκληρη τη χώρα.
   "Ο αγώνας κατά του τρόμου και της τρομοκρατίας θα συνεχιστεί. Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις εναντίον των τρομοκρατών ως το τέλος και χωρίς συμβιβασμό", τόνισε ο Ρώσος πρόεδρος, σύμφωνα με τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία.
   "Πρέπει να επαγρυπνούμε. Είναι φανερό ότι τέτοιες ενέργειες είναι καλά σχεδιασμένες, καθώς στόχος τους είναι να προκαλέσουν πολλά θύματα και να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση στη χώρα", πρόσθεσε ο Μεντβέντεφ, σύμφωνα τον οποίο το πρόβλημα αυτό πρέπει να αντιμετωπιστεί σε πανεθνική κλίμακα και όχι σαν μια επίθεση που σημειώθηκε σε ένα μεταφορικό μέσο ή σε μια περιοχή.

Τραγωδία στα Πατήσια από έκρηξη βόμβας

   Ενας 15χρονος Αφγανός σκοτώθηκε, ενώ η μητέρα του και η 11χρονη αδελφή του τραυματίστηκαν από την έκρηξη βόμβας, που σημειώθηκε, το βράδυ της Κυριακής, έξω από το κτίρο της Ελληνικής Εταιρείας Διοίκησης Επιχειρήσεων, στη διασταύρωση Πολίτη Φωτίου 10 και Ιακωβάτων στα Κάτω Πατήσια.
    Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία η οικογένεια των μεταναστών πήγαινε κάθε βράδυ στην περιοχή ψάχνοντας τους κάδους απορριμάτων για να βρεί τρόφιμα ή κάτι άλλο.
   Από τις πρώτες προφορικές αναφορές της μητέρας του άτυχου 15χρονου, η οποία όμως βρίσκεται ακόμα σε κατάσταση σοκ, το τραγικό συμβάν έγινε όταν η 11χρονη κόρη της που έχει τραυματιστεί, βρήκε δίπλα σε κάδο απορριμμάτων ένα ταξιδιωτικό σάκο και άνοιξε να δει τι περιείχε. Ο γιος της που πλησίασε είδε ένα ρολόι, το οποίο όπως είπε, ήταν χαλασμένο γι' αυτό θεώρησε ότι ήταν άχρηστο και πήρε τον σάκο να τον πετάξει. Τότε σημειώθηκε η έκρηξη.

28.3.10

Έρχεται στην επιφάνεια η χαμένη πόλη των "Δέκα Εντολών"

   Αφού τη σκέπασε με τόνους άμμου, ο Σεσίλ ντε Μιλ έκανε μια επίδειξη καλού χιούμορ: «Εάν σκάψουν οι αρχαιολόγοι σε χίλια χρόνια στην έρημο της Γουαδελούπης - έγραφε στην αυτοβιογραφία του ο μυθικός σκηνοθέτης των επικών ταινιών του Χόλιγουντ - ελπίζω να μην ανακοινώσουν στις εφημερίδες τη φοβερή “ανακάλυψη” ότι ο αρχαίος αιγυπτιακός πολιτισμός έφτανε μέχρι τις ακτές του Ειρηνικού της αμερικανικής ηπείρου». Από τότε έχουν περάσει αρκετές δεκαετίες. Και τώρα, η «χαμένη πόλη» μπορεί να ξαναδεί το φως χωρίς να κινδυνεύουν οι αρχαιολόγοι να πέσουν στην παγίδα κάποιας θεαματικής ιστορικής γκάφας.

Ανθούν τα φαστ φουντ στη Ρωσία


Η Ρωσία, μαζί με τα Αραβικά Εμιράτα, είναι οι χώρες, στις οποίες οι αλυσίδες καταστημάτων γρήγορης εστίασης, τα γνωστά φαστ φουντ, έχουν τη μεγαλύτερη πέραση. Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Μόσχα βρίσκεται το MacDonald με τους περισσότερους πελάτες στον κόσμο.

Το ταχυφαγεία έχουν πλέον καταστεί ο βασιλιάς της καθημερινής διατροφής στις μεγαλουπόλεις της χώρας. Η άνθηση των φαστ φουντ στη Ρωσία ξεκίνησε πριν από περίπου 20 χρόνια και χαρακτηρίζεται - από τους ειδικούς - πρωτοφανής, διότι είναι ο μοναδικός τομέας της οικονομίας της χώρας που συνεχίζει, ακόμη και σήμερα, να αναπτύσσεται συνεχώς.

Οι ηλεκτρονικές εκδόσεις των The Times και The Sunday Times γίνονται συνδομητικές


Συνδρομητικές θα γίνουν από τον Ιούνιο οι ιστοσελίδες της βρετανικής εφημερίδας The Times και της κυριακάτικης έκδοσης The Sunday Times, όπως ανακοίνωσε σήμερα η ιδιοκτήτρια εταιρεία News International, θυγατρική του ομίλου News Corp. του Ρούπερτ Μέρντοχ.

Η ημερήσια συνδρομή καθορίστηκε στη 1 λίρα (περίπου 1,12 ευρώ), ενώ θα υπάρχει και η δυνατότητα εβδομαδιαίας συνδρομής στο ύψος των 2 λιρών για τις ιστοσελίδες της ημερήσιας (www.thetimes.co.uk) και της κυριακάτικης έκδοσης (thesundaytimes.co.uk), οι οποίες θα εγκαινιαστούν στις αρχές Μαΐου, σε αντικατάσταση της υφιστάμενης κοινής ιστοσελίδας Times Online (www.timesonline.co.uk).

Θύμα διαδικτυακής παρενόχλησης ένας στους τέσσερις νέους

To 25,5% των νέων έχει παρενοχληθεί διαδικτυακά, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το 2009 η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «ΝΕΟΙ» και παρουσιάστηκε σε εκδήλωση στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη. Tα περισσότερα από τα θύματα ανέφεραν το γεγονός στους φίλους, λιγότεροι στους γονείς ενώ κανένας δεν το κατήγγειλε στις αρμόδιες αρχές.
Η έρευνα καταδεικνύει ότι οι νέοι γνωρίζουν τους κινδύνους του διαδικτύου, αλλά επιλέγουν να ριψοκινδυνεύσουν, εκθέτοντας τα προσωπικά τους δεδομένα. Συγκεκριμένα, παρά το γεγονός ότι το σύνολο των ερωτηθέντων (95%) κατατάσσει στα αρνητικά του διαδικτύου την παραπλάνηση, ωστόσο ένα μεγάλο ποσοστό αποκάλυψε σε ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης ηλικία, ονοματεπώνυμο και αριθμό κινητού τηλεφώνου. Μάλιστα, το 6,4% των νέων που συμμετείχαν στην έρευνα δημοσίευσαν την διεύθυνση και τον αριθμό τηλεφώνου του σπιτιού τους.

Πλήρωσε ακριβά την έκπληξη στην σύντροφό του


Μία Γερμανίδα, φοβούμενη ότι κάποιος επιχειρούσε να διαρρήξει το διαμέρισμά της που βρισκόταν στο δεύτερο όροφο πολυκατοικίας, κάλεσε την αστυνομία λέγοντας ότι άκουγε κάποιον να σκαρφαλώνει στο μπαλκόνι της, λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 11 Μαρτίου 2010.

Μόλις η αστυνομία έφτασε επί τόπου, διαπίστωσε ότι ο "διαρρήκτης" ήταν ένας άντρας που κρατούσε λουλούδια και ένα μπουκάλι κρασί, καθώς ήταν ... ο σύντροφος της καταγγέλλουσας που ήθελε να της κάνει έκπληξη.

Αυτό βέβαια δεν τον βοήθησε και πολύ, καθώς η αστυνομία τον συνέλαβε ούτως ή άλλως μόλις διαπίστωσε ότι εκκρεμούσε ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για άλλη υπόθεση!

Ανάκληση μη εγκεκριμένου γενετικά τροποποιημένου ρυζιού από τον ΕΦΕΤ

Για τη διακίνηση ρυζιού vermicelli, με μη εγκεκριμένη γενετική τροποποίηση ενημερώθηκε ο ΕΦΕΤ, μέσω του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης για τα Τρόφιμα και τις Ζωοτροφές.

Πρόκειται για ρύζι vermicelli, κινέζικης προέλευσης, με την εμπορική επωνυμία \"Double Phoenix Brand, Guangdong - RIJSTVERMICELLI\", σε συσκευασία των 500 g, με αριθμούς παρτίδων 081106 και 081108 και ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας 30.09.2010. Το συγκεκριμένο προϊόν διακινήθηκε μέσω της Ολλανδικής επιχείρησης Herman Kuijper B.V. στην ελληνική εταιρία Μ. Παπαναστασίου & ΣΙΑ ΟΕ - La Tieda (Λεωφ. Υμηττού 166, Αθήνα).

Ο ΕΦΕΤ απαίτησε την άμεση ανάκληση / απόσυρση του συνόλου του συγκεκριμένου προϊόντος και για τις δύο παρτίδες από την ανωτέρω επιχείρηση και ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη οι σχετικοί έλεγχοι. Παράλληλα καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το ανωτέρω προϊόν να μην το καταναλώσουν.

Τα οθωμανικά λουτρά στην Ελλάδα


«Μυρωδιά» ανατολής αποπνέουν τα ενενήντα οθωμανικά λουτρά, χαμάμ, που σώζονται σήμερα διάσπαρτα σε όλη την Ελλάδα, ως κατάλοιπα των κατακτητών. Από αυτά μόνο δύο εξακολουθούν να λειτουργούν, ένα στο νησί της Ρόδου και ένα στην Πάτρα, καθώς τα υπόλοιπα, είτε είναι έρημα είτε έτοιμα να γκρεμιστούν.

Τα περισσότερα που έχουν διασωθεί είναι μικρών διαστάσεων και μονά λουτρά, που λειτουργούσαν άλλες ώρες για τις γυναίκες και άλλες για τους άντρες, ανάλογα με το διακριτικό πανί που κρεμούσαν στην είσοδο. Λίγες πόλεις είχαν τη δυνατότητα στο παρελθόν να έχουν διπλά χαμάμ, με εισόδους από διαφορετικό πάντα δρόμο.

Σύμφωνα με την επίκουρη καθηγήτρια στο τμήμα Αρχιτεκτόνων του ΑΠΘ, Αιμιλία Στεφανίδου, η οποία έκανε μελέτη για τα χαμάμ στην Ελλάδα: «Δύο μόνο από τα υπάρχοντα χαμάμ εξακολουθούν να λειτουργούν σήμερα, το Γενί χαμάμ της Ρόδου και το χαμάμ στην Άνω Πόλη της Πάτρας. Μερικά άλλα στεγάζουν πολιτιστικές δράσεις, ενώ λίγα ακόμα αποκαταστάθηκαν, αλλά δεν φιλοξενούν καμία χρήση. Τα υπόλοιπα παραμένουν αφρόντιστα και παραμελημένα, στεγάζουν βιοτεχνικούς χώρους και αποθήκες ή είναι κενά».

Οι σημερινές αναμετρήσεις και οι τηλεοπτικές μεταδόσεις

   Με τις αναμετρήσεις της 28ης αγωνιστικής, συνεχίζεται σήμερα το πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο πρωτοπόρος Παναθηναϊκός φιλοξενείται στο Περιστέρι από τον Ατρόμητο, με στόχο την νίκη που θα τον διατηρήσει επικεφαλής της βαθμολογίας και με διαφορά ασφαλείας από τον Ολυμπιακό. Παράλληλα, οι πρωταθλητές θα υποδεχθούν την Ξάνθη και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση των τριών βαθμών, παρά το γεγονός ότι η ομάδα της ακριτικής πόλης διεκδικεί την παραμονή της στην κατηγορία.

    Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται και οι αγώνες των ομάδων που βρίσκονται στην επικίνδυνη ζώνη, καθώς η Λάρισα φιλοξενεί τον ΠΑΟΚ και με θετικό αποτέλεσμα θα κάνει σημαντικό βήμα για την παραμονή, όπως και ο Ηρακλής που υποδέχεται τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ακόμη, ο υποβιβασμένος Πανθρακικός, φιλοξενείται στην Τρίπολη από τον Αστέρα, που με νίκη θα βρεθεί «μία ανάσα» από την παραμονή, ενώ ο Λεβαδειακός θα επιδιώξει να πάρει αποτέλεσμα στο «Κλεάνθης Βικελίδης» από τον -βαθμολογικά- αδιάφορο Αρη, έτσι ώστε να μείνει «ζωντανός» για την παραμονή.

    Τέλος, η ΑΕΚ θα φιλοξενήσει τον Πανιώνιο σε έναν αγώνα γοήτρου, ενώ η Καβάλα θα υποδεχθεί τον Εργοτέλη, που ψάχνει βαθμούς για να εξασφαλίσει και μαθηματικά ότι θα συμμετέχει στην Σούπερ Λίγκα και την επόμενη περίοδο.

    Το πρόγραμμα και η βαθμολογία, έχουν ως εξής:

Οι τιμές πλαφόν των καυσίμων την Μεγάλη Εβδομάδα

    Τις νέες ανώτατες τιμές των καυσίμων που θα ισχύουν από αύριο, Μ.Δευτέρα, μέχρι και την Κυριακή του Πάσχα ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής.

    Οι νέες ανώτατες τιμές είναι 1 - 2 λεπτά υψηλότερες σε σχέση με εκείνες που ισχύουν τώρα, λόγω μεταβολής των διεθνών τιμών στο μεσοδιάστημα.

    Όπως είναι γνωστό, το πλαφόν στις τιμές των καυσίμων επιβλήθηκε σε οκτώ νομούς (Δωδεκάνησα, Ηράκλειο, Θεσπρωτία, Λασίθι, Πρέβεζα, Ρέθυμνο, Φωκίδα, Χανιά) και θα ισχύσει μέχρι τις 11 Απριλίου.

    Το υπουργείο καλεί τις νομαρχίες να κάνουν ελέγχους για την εφαρμογή του πλαφόν και να επιβάλουν κυρώσεις σε περίπτωση παράβασης. Ο νόμος προβλέπει ποινικές κυρώσεις και πρόστιμα από 5.000 έως 1.500.000 ευρώ.

    Οι πρατηριούχοι, αντιδρώντας στο μέτρο απειλούν με κινητοποιήσεις τη Μεγάλη εβδομάδα, ενώ ήδη οι συνάδελφοί τους της Κρήτης ανακοίνωσαν ότι θα πραγματοποιήσουν 48ωρη απεργία τη Μεγάλη Τετάρτη και τη Μεγάλη Πέμπτη.

    Οι ανώτατες τιμές που θα ισχύσουν από την προσεχή Δευτέρα ανά νομό και είδος καυσίμου έχουν ως εξής:

          Νομός -  Αμόλυβδη- Σούπερ Αμόλυβδη - Σούπερ - Ντίζελ
    Δωδεκανήσου:  1,519    -        1,710               -  1,552   -   1,240

    Ηρακλείου:        1,522    -        1,736               -  1,579   -   1,281

    Λασιθίου:          1,545    -        1,733               -  1,602   -   1,275
   
    Ρεθύμνης:          1,563    -        1,783               -  1,600   -   1,294

    Χανίων:              1,539    -        1,745               -  1,596   -   1,289

   Θεσπρωτίας:   1,494 (απλή αμόλυβδη)    -   1,271 (ντίζελ)
  
   Πρέβεζας:       1,479 (απλή αμόλυβδη)    -   1,679 (σούπερ αμόλυβδη)

   Φωκίδας:        1,492 (απλή αμόλυβδη)

Βόλτα στο Προεδρικό Μέγαρο κάθε Κυριακή



   Ανοικτός για τους πολίτες θα είναι από σήμερα και κάθε Κυριακή (εκτός από αργίες), ο κήπος του Προεδρικού Μεγάρου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ο κήπος του Μεγάρου θα είναι ανοικτός από τις 10.00 πμ έως τις 14.00 μμ.

    Η προσέλευση θα είναι ελεύθερη και η είσοδος θα πραγματοποιείται από την οδό Βασ. Γεωργίου Β΄ 2. Θα τηρείται σειρά προτεραιότητας ενώ θα απαιτείται η επίδειξη ταυτότητας ή διαβατηρίου.

    Για ομαδικές επισκέψεις (σχολεία, σύλλογοι κ.λ.π.) θα προηγείται επικοινωνία στα τηλέφωνα τα τη.: 210-72 83 289 και 210-72 24 939.

    Ο κήπος απλώνεται σε μια έκταση περίπου 25 στρεμμάτων. Στα μέσα του 19ου αιώνα τον χώρο καταλάμβανε ο λαχανόκηπος των βασιλικών ανακτόρων (σημερινή Βουλή), αφού το έδαφος ήταν ιδιαίτερα εύφορο.