10.12.09

Αντιδράσεις προκαλεί σχέδιο συμφωνίας που κυκλοφόρησε στη Σύνοδο της Κοπεγχάγης για το Κλίμα

ΚΟΠΕΓΧΑΓΗ. Σχέδιο συμφωνίας για την κλιματική αλλαγή, που προωθείται από τη Δανία και άρχισε να κυκλοφορεί χθες στους διαδρόμους της Συνόδου της Κοπεγχάγης, "απειλεί την επιτυχία των διαπραγματεύσεων", όπως εκτίμησε εκπρόσωπος της ομάδας G77, ο οποίος απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο να αποσυρθούν τα μέλη της από τις συνομιλίες.

Η δανική προεδρία υποστήριξε ότι το κείμενο αυτό δεν πρέπει να ερμηνεύεται κυριολεκτικά, αλλά ως ανάγκη να δοκιμαστούν οι ιδέες και οι προθέσεις των συμμετεχόντων. Το κείμενο είχε διανεμηθεί την περασμένη εβδομάδα προς εξέταση από τους εμπειρογνώμονες των σημαντικότερων χωρών που μετέχουν στη Σύνοδο, παρέμενε ωστόσο μυστικό μέχρι την στιγμή που η εφημερίδα Guardian το δημοσίευσε χθες στην ιστοσελίδα της.
Πάντως, η διαρροή του σχεδίου ανέδειξε τις διαφορές απόψεων μεταξύ των ανεπτυγμένων και αναπτυσσόμενων χωρών για τη μορφή και το περιεχόμενο μίας πιθανής νέας συμφωνίας.

Περιβαλλοντικές οργανώσεις επέκριναν το δανικό σχέδιο ως επιβαρυντικό για τις φτωχές χώρες, αφού προτείνει να συμπεριληφθούν όλα όσα συμφωνηθούν σε ένα νέο Πρωτόκολλο, ενώ στο σχέδιο των αναπτυσσόμενων χωρών, που επίσης κυκλοφόρησε χθες από την ομάδα BASIC (Βραζιλία, Νότια Αφρική, Ινδία και Κίνα), προτείνεται η επέκταση του Πρωτοκόλλου του Κιότο. Αν και το ζήτημα μοιάζει να είναι απλά τεχνικό, είναι ζωτικής σημασίας για τις αναπτυσσόμενες χώρες, αφού το Πρωτόκολλο του Κιότο είναι η μόνη υπάρχουσα δεσμευτική συνθήκη που επιβάλλει μειώσεις των εκπομπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου και προβλέπει μέτρα οικονομικής στήριξης και μεταφοράς τεχνολογίας.
Το σχέδιο που εισηγείται η Δανία ορίζει ότι τα επίπεδα των εκπομπών θα κορυφωθούν μέχρι το 2020, και κατόπιν θα αποκλιμακωθούν. Ορίζει επίσης μείωση των εκπομπών κατά 50% μέχρι το 2050, σε σχέση με τα επίπεδα του 1990. Τα περισσότερα βιομηχανικά κράτη έχουν ήδη δεσμευθεί για μειώσεις της τάξης του 80%.
Σύμφωνα με κάποιους υπολογισμούς, οι προτάσεις της Δανίας, συνδυαζόμενες με τις προβλέψεις για την αύξηση του πληθυσμού στις αναπτυσσόμενες χώρες, σημαίνουν πως οι κατά κεφαλήν εκπομπές αερίων ρύπων από αυτές θα παραμένουν σταθερά μικρότερες από τις αυτές των ανεπτυγμένων, "κλειδώνοντας" μια κατάσταση ανισότητας. (BBC, REUTERS, ASSOCIATED PRESS, AFP)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.