18.12.09

Επιστήμη - Οι δέκα σημαντικότερες επιστημονικές ανακαλύψεις του 2009

Η ανακάλυψη του απολιθωμένου σκελετού της "Άρντι", ενός πλάσματος ηλικίας 4,4 εκατ. ετών, που θεωρήθηκε πιθανός πρόγονος του ανθρώπου, ψηφίστηκε η σημαντικότερη επιστημονική ανακάλυψη της φετινής χρονιάς από τους συντάκτες του έγκυρου περιοδικού "Science" (Επιστήμη).

Οι υπόλοιπες εννέα σημαντικότερες ανακαλύψεις του 2009, σύμφωνα με το BBC και το πρακτορείο Ρόιτερ, ήσαν οι εξής:Η ανακάλυψη από το διαστημικό τηλεσκόπιο ακτινών-γάμμα "Φέρμι" της NASA άγνωστων μέχρι σήμερα άστρων "πάλσαρ" (ταχέως περιστρεφόμενων άστρων νετρονίων με μεγάλο μαγνητισμό).

Η ανακάλυψη ότι η ουσία ραπαμυσίνη επεκτείνει τη διάρκεια ζωής των ποντικών και μάλιστα η "θεραπεία" άρχισε όταν τα πειραματόζωα ήσαν ήδη "μεσήλικες".

Η ανακάλυψη νέων ιδιοτήτων του υλικού γραφένιου (αποτελείται από άκρως αγώγιμα διαδοχικά φύλλα ατόμων άνθρακα) και η έναρξη αξιοποίησης του υλικού σε πειραματικές ηλεκτρονικές συσκευές.

ΑΕΚ: Ρυθμιστής ο ερασιτέχνης



Μετά τους Τάκη Κανελλόπουλο, Νίκο Κούλη και ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχος της ΠΑΕ ΑΕΚ, Γκίκας Γκούμας, αποφάσισε να παραχωρήσει στην ερασιτεχνική το σύνολο των μετοχών του (18%), κάτι που έκανε γνωστό μέσω επιστολής του προς τον Τύπο. Πλέον, η ερασιτεχνική έχει στην κατοχή της το 44% των μετοχών και γίνεται ρυθμιστής των εξελίξεων στην ομάδα.

Στη Χέρτα ο Φάνης Γκέκας



Στη Χέρτα έως το καλοκαίρι του 2010 θα αγωνίζεται ο Φάνης Γκέκας. Ο Έλληνας άσος παραχωρήθηκε με τη μορφή του δανεισμού από την Μπάγερν Λεβερκούζεν όπου και ανήκει στη Χέρτα, με την τελευταία να έχει και όψιον αγοράς, χωρίς όμως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας να δοθούν στο φως της δημοσιότητας. Έτσι, ο 29χρος στράικερ θα ενταχθεί στη νέα του ομάδα από της 3 Ιανουαρίου.

Ανακαλύφθηκαν πρωτεϊνες που καταπολεμούν με φυσικό τρόπο τη γρίπη

Αμερικανοί ερευνητές ανακάλυψαν πρωτεΐνες στα κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν με φυσικό τρόπο τη μόλυνση από τους ιούς της γρίπης, συμπεριλαμβανομένης της "γρίπης των χοίρων", μια ανακάλυψη που μπορεί να οδηγήσει σε καλύτερες μεθόδους παραγωγής εμβολίων και προστασίας των ανθρώπων από τις μολύνσεις.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια οικογένεια γονιδίων, που παράγει αντίστοιχες πρωτεΐνες, δρουν ως "φύλακες" των κυττάρων του οργανισμού από τους ιούς-επιδρομείς, παρεμποδίζοντας την είσοδό τους στο υγιές κύτταρο και την μόλυνσή του. Αυτός ο μηχανισμός φυσικής προστασίας βρίσκεται σε συνεχή επιφυλακή. Όταν οι πρωτεΐνες αυτές δεν υπάρχουν, τότε ο ιός της γρίπης πολλαπλασιάζεται πέντε έως δέκα φορές πιο γρήγορα, συνεπώς, κατά τους επιστήμονες, ο μηχανισμός αυτός μπορεί να μπλοκάρει 80% έως 90% του ιού, ενισχύοντας την άμυνα του ανοσοποιητικού συστήματος.

Λίφτινγκ στο Αγιο βασίλη για ... λόγους υγείας

O Άγιος Βασίλης δίνει το κακό παράδειγμα με την στρογγυλή του κοιλιά και τις μετακινήσεις του με το έλκηθρο και θα έπρεπε να κάνει δίαιτα και να κυκλοφορεί με τα πόδια ή με ποδήλατο, σύμφωνα με μία έρευνα που έγινε από έναν αυστραλό ερευνητή και που δημοσιεύθηκε  από την British Medical Journal.

"Σύμφωνα με την επιδημιολογική μελέτη υπάρχει μία συσχέτιση μεταξύ των χωρών που γιορτάζουν τον Άγιο Βασίλη και τα αυξημένα ποσοστά παιδική παχυσαρκίας", δήλωσε ο Νέιθαν Γκριλς, διπλωματούχος της δημόσιας υγείας. Θεωρεί παρόλα αυτά "πρώιμο" να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μία αιτιακή σχέση, ακόμα κι αν η εικόνα του Άγιου Βασίλη υποδηλώνει, όπως λέει ο Γκρίλς, ότι "η παχυσαρκία είναι συνώνυμη με την καλή διάθεση και την ευθυμία".
Ο Δρ. Γκριλς υπενθυμίζει την παράδοση μερικών χωρών να αφήνουν γλυκά και μπράντι για τον Άγιο Βασίλη κάτι που "είναι κακό για την παχυσαρκία". "Θα πρέπει να αφήνουμε καρότα και σέλινο", δηλώνει ο Γκρίλς.

Κλειστά τα Τέμπη

Πάνω από ένα μήνα θα διαρκέσει το πρόβλημα με το κλείσιμο της εθνικής οδού στο ύψος των Τεμπών μετά από τις κατολισθήσεις, όπως δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Γιάννης Οικονομίδης.


Με βάση τα δεδομένα αυτά, πρόσθεσε ο κ. Οικονομίδης, γίνεται ο προγραμματισμός των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του κοινού μέσω των παρακαμπτηρίων.

Ο κ. Οικονομίδης διευκρίνισε ότι το πρόβλημα με την κατολίσθηση δεν προήλθε από τα εκτελούμενα έργα για την κατασκευή σηράγγων στο σημείο των Τεμπών.

Ήδη στα Τέμπη έχουν έρθει ειδικοί από την Ελβετία, ενώ επιτόπου μεταβαίνει ο υπουργός Υποδομών Δημήτρης Ρέππας.

Χθες το πρωί, κλιμάκιο υπαλλήλων της εταιρείας, που ασχολείται με την κατασκευή της σήραγγας, με δύο αυτοκίνητα και επικεφαλής τον Ιταλό διευθυντή, πήγαν στο σημείο για αυτοψία. Εκείνη την ώρα σημειώθηκε νέα πτώση βράχων. Ακούγοντας το θόρυβο, οι πέντε υπάλληλοι που επέβαιναν στο ένα αυτοκίνητο, πρόλαβαν και εξήλθαν του οχήματος. Ο ιταλός διευθυντής όμως, που επέβαινε μόνος του στο άλλο αυτοκίνητο δεν πρόλαβε να βγει. Το όχημά του καταπλακώθηκε από ένα μεγάλο βράχο με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του.

Η σορός του μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου και αναμένεται να γίνει νεκροτομή.

Οι βράχοι, είχαν αρχίσει να αποκολλούνται από την Τρίτη, όποτε και έσκασαν τα λάστιχα ενός διερχόμενου φορτηγού. Η πτώση συνεχίστηκε και την Τετάρτη στο ίδιο σημείο ενώ η απόφαση να κλείσουν τα Τέμπη, προκειμένου να ελεγχθεί η επικινδυνότητα της κατάστασης λήφθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης με απόφαση της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Επιτόπου υπάρχουν αστυνομικές δυνάμεις οι όποιες και εκτρέπουν την κυκλοφορία.

Πίνακας τιμών για τα τέλη κυκλοφορίας έτους 2010


Διάρθρωση Τελών  Κυκλοφορίας για επιβατικά αυτοκίνητα οχήματα Ι.Χ (βάσει κυβισμού και επιβάρυνσης κινητήρα)   



Κυβισμός
786-1357
1358-1928
1929-2357
>2357

Κλάση A
Οχήματα με χαμηλές ή μηδενικές εκπομπές Euro 4,5 (ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας από 01/01/2005)*
94 ευρώ

184 ευρώ

428 ευρώ

562 ευρώ

Κλάση B
Οχήματα με μέτριες εκπομπές Euro 3
(ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας από 01/01/2000)
137 ευρώ

252 ευρώ

521 ευρώ
680 ευρώ
Κλάση Γ
Οχήματα με υψηλές εκπομπές Euro 2
(ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας από 01/01/1996)
162 ευρώ
302 ευρώ
596 ευρώ
780 ευρώ
Κλάση Δ
Οχήματα με πολύ υψηλές εκπομπές Euro 1, 0
(ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας πριν από 31/12/1995)
187 ευρώ

352 ευρώ

 671 ευρώ

880 ευρώ

Υφιστάμενα Τέλη
112 ευρώ
202 ευρώ
446 ευρώ
580 ευρώ














*Ως ημερομηνία πρώτης κυκλοφορίας των αυτοκινήτων οχημάτων, είναι το έτος πρώτης κυκλοφορίας του οχήματος στην Ελλάδα, το οποίο αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος, ανεξαρτήτως τυχόν άλλης προγενέστερης χρονικής αναφοράς επάνω στην άδεια.

Εναλλακτικούς browsers θα προτείνουν στους χρήστες τα ίδια τα Windows

Η δεκαετής διαμάχη ανάμεσα στη Microsoft και τις αντιμονοπωλιακές αρχές της ΕΕ φαίνεται ότι τερματίζεται μετά την ανακοίνωση της εταιρείας ότι τα Windows θα δίνουν στους χρήστες την ευκαιρία να διαλέξουν άλλο πρόγραμμα πλοήγησης στο Διαδίκτυο αντί για τον Internet Explorer.

«Εκατομμύρια Ευρωπαίοι καταναλωτές θα ωφεληθούν από αυτή την απόφαση αποκτώντας τη δυνατότητα ελεύθερης επιλογής για το ποιον browser θα χρησιμοποιούν» δήλωσε ικανοποιημένη η επίτροπος  Ανταγωνισμού της ΕΕ Νέλι Κρόες.
Στο τελευταίο επεισόδιο της πολυετούς νομικής διαμάχης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατηγόρησε τον Ιανουάριο τη Microsoft ότι παραβιάζει τους κανόνες ανταγωνισμού με την ενσωμάτωση του Internet Explorer στα Windows.

Αρχαίο πυλώνα από γρανίτη ανακάλυψε ελληνική αποστολή στα νερά της Αλεξάνδρειας

Η Ελληνική Αρχαιολογική Αποστολή που πραγματοποιεί ενάλιες ανασκαφές στην Αλεξάνδρεια, με επικεφαλής τον κ. Χάρη Τζάλα, ανακάλυψε έναν πυλώνα από γρανίτη και ο γενικός

γραμματέας του Ανωτάτου Συμβουλίου Αρχαιοτήτων της Αιγύπτου δρ Ζάχι Χαουάς επέτρεψε κατ΄εξαίρεση την ανάσυρσή του, μολονότι από το 2002 απαγορεύεται να ανασύρονται αρχαιότητες που βρίσκονται κάτω από το νερό στην περιοχή της Αλεξάνδρειας.
Εξηγώντας την απόφασή του ο δόκτωρ Χαουάς τόνισε ότι η απαγόρευση επιβλήθηκε το 2002, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής των Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, καθώς υπάρχουν χιλιάδες αρχαία αντικείμενα τέχνης στα ύδατα της Αλεξάνδρειας και επειδή η συντήρησή τους είναι μια μακρά διαδικασία και ο χώρος που υπάρχει στα μουσεία είναι περιορισμένος.

17.12.09

FMJEDV2VRMC9

Πανιώνιος: «Τέλος» και επίσημα ο Ρεκόμπα


Παρεθλόν από τον Πανιώνιο αποτελεί από σήμερα ο Αλβάρο Ρεκόμπα. Όπως ανακονώθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της ομάδας, ο Ουρουγουανός επισκέφτηκε σήμερα τα γραφεία του συλλόγου και αποφασίστηκε να λυθεί το συμβόλαιό του με την ομάδα της «Πλατείας».
Ο πρώην άσος της Ίντερ αγωνίστηκε με την «κυανέρυθρη» φανέλα για 1,5 χρόνια, έχοντας 19 συμμετοχές και πετυχαίνοντας τέσσερα τέρματα.

Παρασκεύασαν τσίπουρο μέσα στην φυλακή!


Τσίπουρο με δικό τους σύστημα παρασκεύασαν κρατούμενοι των φυλακών Κομοτηνής, για να καλύψουν την έλλειψη ναρκωτικών. Αξιοποιώντας επί εβδομάδες τα φρούτα που τους έδιναν στο συσσίτιο τους και κάνοντας ηλεκτρόλυση με καλώδιο τηλεόρασης και κέρματα ευρώ. «Η εφευρετικότητά τους είναι παροιμιώδης» θα πει ο διευθυντής των φυλακών Κομοτηνής Κων. Καμπάνταης, ο οποίος και περιγράφει την μέθοδο, όταν εντοπίστηκαν τα λίτρα με το αλκοόλ, που έγινε μέσα στη φυλακή.«Έχουν μια μέθοδο, αφού γίνει ο φυσιολογικός βρασμός των φρούτων στον ήλιο, μετά από 2-3 μέρες, γίνεται ζύμωση, στην συνέχεια σουρώνουν με τούλια, παραμένουν οι φλούδες και βγαίνει ο ζωμός και στην συνέχεια παίρνουν ρεύμα από την τηλεόραση, βάζουν ένα λεπτό του ευρώ μέσα σε αλουμινόχαρτο, το τοποθετούν στον κουβά ή στα μπουκάλια νερού που παρασκευάζεται αυτό και με το ρεύμα που παίρνουν από καλώδιο τηλεόρασης, κάνουν ηλεκτρόλυση και παρασκευάζουν το τσίπουρο».

Αξιωματούχοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο αποτυχίας της διάσκεψης της Κοπεγχάγης

Με προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο αποτυχίας ξεκίνησε χθες η συνεδρίαση των υπουργών Περιβάλλοντος στο πλαίσιο της διάσκεψης της Κοπεγχάγης για το Κλίμα, εξαιτίας του αδιεξόδου στο οποίο έχουν περιέλθει οι διαπραγματεύσεις.

Οι υπουργοί κήρυξαν την έναρξη των εργασιών τους παρουσία του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο οποίος υπογράμμισε ότι η σύνοδος αυτή συνιστά μία «κρίσιμη ιστορική στιγμή». Η παρουσία του Μπαν του Κι Μουν είχε ως στόχο να δώσει ώθηση στις συνομιλίες, που παραμένουν καθηλωμένες λόγω των αντιθέσεων ως προς τη χρηματοδότηση και τον καθορισμό συγκεκριμένων στόχων μεταξύ πλούσιων και αναπτυσσόμενων χωρών.

16.12.09

Βρετανία: Είδος προς εξαφάνιση οι επιταγές

 Ύστερα από περισσότερους από τρεις αιώνες, η "ταπεινή" επιταγή στη Βρετανία σχετικά σύντομα πρόκειται να μεταβληθεί σε...ιστορική ανάμνηση, δεδομένου ότι οι βρετανικές τράπεζες αποφάσισαν να την αντικαταστήσουν με έναν πολύ πιο σύγχρονο τρόπο πληρωμής.

Πράγματι, το διοικητικό συμβούλιο του "Βρετανικού Συμβουλίου για τις Πληρωμές", δηλαδή το θεσμικό όργανο που εποπτεύει και διακανονίζει τις πληρωμές στη Βρετανία, στην πλειοψηφία του συγκείμενο από τραπεζίτες, συμφώνησε σήμερα, ότι "η 31η Οκτωβρίου του 2018 πρέπει να είναι η καταληκτική ημερομηνία απόσυρσης της επιταγής από την αγορά".
"Τον 21ο αιώνα, υπάρχει πιο σύγχρονος τρόπος πληρωμών από το χαρτί , έχει έλθει το πλήρωμα του χρόνου η οικονομία εν τω συνόλω της να επωφεληθεί από την κατάργηση της επιταγής", αποφάνθηκε επίσης σήμερα το ίδιο θεσμικό όργανο.

Μπάσκετ (Ευρωλίγκα): Δραματική νίκη του Ολυμπιακού στην παράταση

Τη δεύτερη εκτός έδρας νίκη του στον 2ο όμιλο της Ευρωλίγκας πανηγύρισε απόψε ο Ολυμπιακός στη Λιθουανία. Οι «ερυθρόλευκοι» επικράτησαν 89-83 της Λιέτουβος Ρίτας στην παράταση (74-74 κ.α.), σε αγώνα για την 8η ημέρα της διοργάνωσης, παρέμειναν στην κορυφή της βαθμολογίας του ομίλου τους και υποχρέωσαν το σύνολο του Κουρτινάιτις στην 4η ήττα του.
Τα δεκάλεπτα: 22-13, 34-33, 57-53, 74-74 κ.α., 83-89 -παράταση

Ο Γιάννης Μπουρούσης ήταν ο παίκτης ...κλειδί στο σημερινό σπουδαίο διπλό του Ολυμπιακού, καθώς ο Έλληνας σέντερ μιμήθηκε σε απόδοση τον Κλέιζα, όταν απέναντι στην Ορλεάν αφυπνίστηκε στην τελευταία περίοδο και χάρισε στους «ερυθρολεύκους» την πρώτη εκτός έδρας νίκη. Σήμερα ο Μπουρούσης, ο οποίος μέχρι το 30' μετρούσε 3 πόντους, σημείωσε 16 στην τελευταία κρίσιμη περίοδο και στο επιπλέον πεντάλεπτο και αφού οδήγησε την αναμέτρηση στην παράταση τελικά οδήγησε την ομάδα του στη νίκη.

Γιουρόπα Λιγκ: Στους "32" ο Παναθηναϊκός, κέρδισε 3-0 τη Ντιναμό Βουκουρεστίου


Στις 32 καλύτερες ομάδες του Γιουρόπα Λιγκ προκρίθηκε ο Παναθηναϊκός. Στον 6ο και τελευταίο αγώνα του 6ου ομίλου της διοργάνωσης οι "πράσινοι" νίκησαν 3-0 τη Ντιναμό Βουκουρεστίου στο Ολυμπιακό Στάδιο και πήραν το εισιτήριο για την επόμενη φάση, πίσω από τη Γαλατασαράι που τερμάτισε πρώτη. Τα γκολ των "πρασίνων" πέτυχαν οι Ρουκάβινα (54΄) και Σισέ (80΄, 85΄). Στο 79΄ το σουτ του Τάμας σταμάτησε στο οριζόντιο δοκάρι του Τζόρβα.

Για πάντα στη Ρόμα ο Τότι



Την ανανέωση της συνεργασίας της με το Φραντσέσκο Τότι ως το καλοκαίρι του 2014 ανακοίνωσε η Ρόμα. Ο αρχηγός των «τζιαλορόσι» θα λαμβάνει κάθε χρόνο 8.6 εκατ. ευρώ(!) και αν εξαντλήσει το συμβόλαιό του θα κλείσει στη Ρόμα 24 χρόνια παρουσίας. Μια ολόκληρη ζωή βρίσκεται ο Τότι στην ομάδα της ιταλικής πρωτεύουσας. Συγκεκριμένα, από τα 13 του χρόνια!
Αποκτήθηκε το 1989 για να αγωνιστεί στη «μικρή» ομάδα της Ρόμα και να «ψηθεί». Το ταλέντο του δεν άργησε να φανεί. Τρία χρόνια αργότερα, το 1992, «προβιβάστηκε» στην …αντρική ομάδα των «τζιαλορόσι» και στις 28 Μαρτίου της ίδιας χρονιάς έκανε το ντεμπούτο του στην εκτός έδρας νίκη των «τζιαλορόσι» 2-0 επί της Μπρέσια.
Τις επόμενες χρονιές πήρε περισσότερες ευκαιρίες, ενώ το πρώτο του γκολ το πέτυχε στις 24 Σεπτεμβρίου του 1994 στο 1-1 της Ρόμα με τη Φότζια. Από το 1995 άρχισε να καθιερώνεται στη βασική 11άδα και στην κορυφή της επίθεσης της αγαπημένης του ομάδας και τις επόμενες τρεις χρονιές πέτυχε 16 γκολ. Το 1997 έγινε αρχηγός, μόλις στα 21 του και σύμβολο για τους οπαδούς των Ρωμαίων. Με τη Ρόμα πανηγύρισε το πρωτάθλημα το 2001, ενώ έχει κατακτήσει και δύο Κύπελλα το 2007 και το 2008.
Συνολικά, ο Φραντσέσκο Τότι έχει πετύχει 187 γκολ σε 430 αναμετρήσεις με τη φανέλα των Ρωμαίων, ενώ στις 17 Δεκεμβρίου του 2004 έγινε ο πρώτος σκόρερ στην ιστορία της Ρόμα, πετυχαίνοντας το 107ο γκολ του κόντρα στην Πάρμα!

Καφές και τσάi απομακρύνουν τον διαβήτη τύπου 2

Η κατανάλωση καφέ και τσάι περιορίζει την εμφάνιση διαβήτη τύπου 2, υποστηρίζουν Αυστραλοί επιστήμονες.

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε από το «The George Institute for International Health», ένα άτομο που καταναλώνει τρία με τέσσερα κύπελλα καφέ ή τσάι ημερησίως μειώνει κατά 25% τις πιθανότητες να προσβληθεί από διαβήτη τύπου 2.
 "Η μείωση φτάνει έως το 40% για όσους πίνουν έξι καφέδες την ημέρα", δήλωσε η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, Δρ Ράσελ Χάξλεϊ.
Η ερευνητική ομάδα εστίασε τη μελέτη της σε 18 σχετικές έρευνες που έγιναν σε 480.000 ανθρώπους.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύονται στο ιατρικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine».
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Ανακαλέστηκαν 800.000 εμβόλια της Sanofi Pasteur κατά του ιού Η1Ν1 που προορίζονταν για παιδιά στις ΗΠΑ



Οι αμερικανικές υγειονομικές αρχές αποφάσισαν να ανακαλέσουν 800.000 δόσεις του εμβολίου Sanofi Pasteur, οι οποίες προορίζονταν για την προστασία των βρεφών και των παιδιών από τη νέα γρίπη Α και όπως αποδείχθηκε είχαν χάσει την αποτελεσματικότητα τους.

Πρόκειται για τέσσερις παρτίδες εμβολίων που αφορούσαν παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως τριών ετών. Σε επιστολή τους προς τους παιδίατρους, τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) απέδειξαν ότι οι παρτίδες έχουν χάσει την αποτελεσματικότητά τους κατά του ιού Η1Ν1 μετά από την αποστολή τους τον Νοέμβριο.

15.12.09

Ο Σαρκοζί εξήγγειλε μεγάλο πρόγραμμα ενίσχυσης της τεχνολογικής καινοτομίας

Νέο κυβερνητικό πρόγραμμα, ύψους 35 δις ευρώ, με στόχο την ενίσχυση των επενδύσεων στα πανεπιστήμια της Γαλλίας και την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και των ηλεκτροκίνητων αυτοκινήτων, εξήγγειλε χθες ο πρόεδρος της χώρας, Νικολά Σαρκοζί.

Σύμφωνα με τον Ν. Σαρκοζί, το πρόγραμμα, που επονομάζεται «Το Μεγάλο Δάνειο», είναι απαραίτητο προκειμένου η Γαλλία να είναι επαρκώς προετοιμασμένη για τις ανταγωνιστικές προκλήσεις του μέλλοντος, αν και οι επικριτές του υποστηρίζουν ότι με την εφαρμογή του θα επιδεινωθεί η ήδη βεβαρημένη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας.
Ο Ν. Σαρκοζί διαβεβαίωσε πως οι δαπάνες αυτές δεν συνιστούν νέο πρόγραμμα τόνωσης της οικονομίας, αλλά ότι θα ήταν απαραίτητες ακόμη και εάν δεν είχε υπάρξει η κρίση.

Η Ουάσιγκτον ζητά την επιβολή αυστηρών κυρώσεων στο Ιράν


 Οι αποκαλύψεις που φέρουν το Ιράν να βρίσκεται μυστικά στο τελευταίο στάδιο της προπαρασκευής πυρηνικής βόμβας εντείνουν την ανάγκη επιβολής αυστηρών κυρώσεων κατά της Τεχεράνης, δήλωσε η κυβέρνηση Ομπάμα, δια στόματος ανώτατου αξιωματούχου της, αναφερόμενη σε χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Times.Η βρετανική εφημερίδα, επικαλούμενη ιρανικό έγγραφο, έγραψε ότι η Τεχεράνη επεξεργάζεται πρόγραμμα πραγματοποίησης δοκιμών ενός εκκινητή νετρονίων, το στοιχείο μιας πυρηνικής βόμβας που πυροδοτεί την έκρηξη.

Σύνοδος για το Κλίμα: Οδοφράγματα και συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και ακτιβιστών

Σε μαζικές προσαγωγές και χρήση δακρυγόνων προέβη χθες το βράδυ η αστυνομία της Κοπεγχάγης, η οποία επενέβη για να διαλύσει τα πύρινα οδοφράγματα που είχαν στήσει στους δρόμους δεκάδες ακτιβιστές, κοντά στην αχανή πλατεία της Χριστιανίας.

Η επέμβαση της αστυνομίας ακολούθησε τη ρίψη μολότοφ από διαδηλωτές κατά των δυνάμεων της τάξης. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν αναπτυχθεί γύρω από τη Χριστιανία εισέβαλαν λίγο πριν τα μεσάνυχτα στην "ελευθεριακή πλατεία", συνοδεία σκύλων, και συνέλαβαν συνολικά 210 άτομα στο μπαρ "Γούνστοκ" και τον περιβάλλοντα χώρο του, ανακοίνωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας.
Ένας μεγάλος αριθμός Δανών και ξένων ακτιβιστών συμμετείχαν χθες σε μεγάλη γιορτή στη Χριστιανία, παλιό στρατώνα που είχε καταληφθεί από το 1971 από χίπις και έκτοτε αποτελεί το μεγαλύτερο καταφύγιο των ελευθεριακών της Ευρώπης.

Ο Μπλερ παραδέχθηκε ότι θα εισέβαλλε στο Ιράκ και χωρίς υπόνοιες για ύπαρξη όπλων μαζικής καταστροφής


 Στη συγκλονιστική παραδοχή ότι θα έβρισκε τρόπο να δικαιολογήσει την εισβολή στο Ιράκ ενώπιον του Βρετανικού Κοινοβουλίου και των Βρετανών πολιτών, ακόμη και αν δεν υπήρχαν βάσιμες υπόνοιες ότι η Βαγδάτη διέθετε όπλα μαζικής καταστροφής, προέβη ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τόνι Μπλέρ, στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης που προβλήθηκε χθες στο ΒΒC1.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Βρετανίας παραδέχθηκε ότι την απόφαση για εισβολή στο Ιράκ υπαγόρευσε πρωτίστως η επιθυμία του για αλλαγή καθεστώτος στη χώρα, καθώς, όπως τόνισε, πίστευε ότι η παρουσία του Σαντάμ Χουσεΐν υπονόμευε τη σταθερότητα στην περιοχή.
Οι δηλώσεις του κ. Μπλερ έλαβαν χώρα λίγο πριν την εμφάνισή του ενώπιον της Επιτροπής Chilcot, η οποία διερευνά έγγραφα που έχουν διαρρεύσει από το Βρετανικό ΥΠΕΞ, από τα οποία προκύπτει ότι ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριζε ως λόγο εισβολής στο Ιράκ την αλλαγή καθεστώτος, αν και ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης, Λόρδος Γκόλντσμιθ, τον είχε προειδοποιήσει ότι δεν αποτελούσε νόμιμη βάση για στρατιωτική εισβολή σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. (THE GUARDIAN)

Οργή διαδηλωτών κατά των αστυνομικών τακτικών στην Κοπεγχάγη

Δριμύ κατηγορώ κατά των σκληρών τακτικών της αστυνομίας της Δανίας εκτοξεύουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις οι οποίες συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο κοντά στο σημείο όπου διεξάγεται η Σύνοδος Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή. Στη διάρκεια των διαδηλώσεων οι αστυνομικοί συνέλαβαν 968 άτομα το Σάββατο και 200 την Κυριακή.
Σύμφωνα με στοιχεία της αστυνομίας, περίπου 30.000 διαδηλωτές έλαβαν μέρος στην πορεία του Σαββάτου στην Κοπεγχάγη, ενώ οι διοργανωτές ανεβάζουν τον αριθμό σε 100.000.
Η πορεία ήταν ειρηνική, παρά τα μικροεπεισόδια που σημειώθηκαν. Η αστυνομία είχε αποκλείσει από την πορεία το «Μαύρο μπλοκ» επειδή οι συμμετέχοντες στη διαδήλωση είχαν καλυμμένα τα πρόσωπά τους, πράξη που αντίκειται στη νομοθεσία της χώρας.

Εντατικές διαβουλεύσεις των υπουργών Περιβάλλοντος στην Κοπεγχάγη


Εντατικές διαβουλεύσεις των υπουργών Περιβάλλοντος διεξάγονται στην Κοπεγχάγη στο πλαίσιο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το κλίμα, σε μια δύσκολη προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών μεταξύ πλουσίων και αναπτυσσόμενων χωρών, η οποία θα επιτρέψει την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος της εβδομάδας.
Ο Ίβο ντε Μπόερ, διευθυντής της Γραμματείας του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή, εξέφρασε χθες την ελπίδα ότι όλες οι χώρες θα βελτιώσουν τις θέσεις τους για τις περικοπές καυσαερίων, αναφερόμενος έμμεσα στις διαφωνίες που έχουν ανακύψει μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας. Οι υπουργοί επωφελήθηκαν από την διακοπή της διάσκεψης για μία ημέρα, προκειμένου να προλειάνουν το έδαφος για την άφιξη την προσεχή Πέμπτη και Παρασκευή, ηγετών από 100 και πλέον κράτη, μεταξύ των οποίων και ο Αμερικανός πρόεδρος, Μπαράκ Ομπάμα.

Βελτιώνονται οι δεξιότητες των Ελλήνων στο Ίντερνετ

 Το 18,2% των Ελλήνων πολιτών διαθέτουν ικανοποιητικές (μέτριες ή υψηλές δεξιότητες) στη χρήση του Διαδικτύου, συγκριτικά με το 31% που αντιστοιχεί στο μέσο όρο των χωρών-μελών της ΕΕ, σύμφωνα με νέα μελέτη του Παρατηρητηρίου για την Κοινωνία της Πληροφορίας (ΚτΠ).

Όπως πάντως επισημαίνεται, παρόλο που το επίπεδο διαδικτυακού αλφαβητισμού του γενικού πληθυσμού στην Ελλάδα υπολείπεται σημαντικά του μέσου όρου της ΕΕ των "27", η διαχρονική εξέλιξή του αντικατοπτρίζει ρυθμούς βελτίωσης συγκρίσιμους με αυτούς της ΕΕ. Μέσα σε τρία χρόνια (2005-2007) υπήρξε αύξηση του ποσοστού των Ελλήνων πολιτών με ικανοποιητικές δεξιότητες κατά 9,3% και μείωση του ποσοστού των πολιτών χωρίς δεξιότητες κατά 7,7%.
Το ποσοστό των Ελλήνων πολιτών με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων παρέμεινε σχετικά σταθερό γύρω στο 10%, ωστόσο το ποσοστό αυτό είναι περίπου το ένα τρίτο του αντίστοιχου των Ευρωπαίων πολιτών με χαμηλό επίπεδο δεξιοτήτων, το οποίο κυμαίνεται γύρω στο 30%.

Εξωγήινης προέλευσης η ατμόσφαιρα

 Κάθε φορά που αναπνέετε, ίσως πρέπει να αφήνετε το νου σας να περιπλανιέται στο αχανές διάστημα. Τα αέρια που σχημάτισαν την γήινη ατμόσφαιρα -και πιθανότατα τους ωκεανούς σε επόμενο στάδιο- δεν προήλθαν από το εσωτερικό της Γης, αλλά από το διάστημα.


Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική έρευνα, ανατρέπεται η μέχρι σήμερα κυρίαρχη αντίληψη - που υπάρχει και στα σχολικά εγχειρίδια - ότι πελώρια ηφαίστεια σκόρπισαν με τις εκρήξεις τους τεράστιες ποσότητες αερίων στην πρώιμη Γη.
Η έρευνα, που έγινε από ερευνητές του βρετανικού πανεπιστημίου του Μάντσεστερ και του αμερικανικού πανεπιστημίου του Χιούστον, δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Science". Αν επαληθευθεί, σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρηθεί η τωρινή αντίληψη, που υπάρχει ήδη από τη δεκαετία του ΄50, ότι τα ηφαίστεια ήσαν η αρχική πηγή της γήινης ατμόσφαιρας.

Οριστικά τέλος ο Κοζώνης

«Με τον κ. Κοζώνη και τους συνεργάτες του δεν ασχολούμαστε άλλο». Με αυτή τη φράση ολοκληρώνεται η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι μέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ και με την οποία δίνουν τέλος στο "σίριαλ" που αναπτύχθηκε όλο αυτό το διάστημα για την μεταβίβαση των μετοχών της εταιρείας. Συγκεκριμένα αναφέρουν:


«Με μεγάλη αγανάκτηση παρακολουθήσαμε πάλι εχθές και σήμερα τον κ. Κοζώνη και τους συνεργάτες του να αναστατώνουν την ομάδα με διαρροές νέων προτάσεων και e-mail. Μετά από 45 και πλέον ημέρες διαπραγματεύσεων με τον κ. Κοζώνη και τους αντιπροσώπους του, αναγκαζόμαστε να δηλώσουμε, όπως αναφέραμε και σε προηγούμενη ανακοίνωση, ότι η προσπάθεια αυτή απέτυχε να ικανοποιήσει τους συμβατικούς και ελάχιστους όρους του προσυμφώνου, το οποίο εκείνος και οι συνεργάτες του πρότειναν και ετοίμασαν και οι μέτοχοι της ΠΑΕ ΑΕΚ δέχτηκαν και το οποίο έκανε λόγο για την υποχρέωση του κ. Κοζώνη να παραδώσει αποδείξεις ότι έχει σε προσωπικό τραπεζικό λογαριασμό το ποσό των 19 εκ. ευρώ.

Χωρίς ομάδα ο Δημήτρης Παπαδόπουλος


  Ελεύθερος έμεινε από την Ντιναμό Ζάγκρεμπ ο Δημήτρης Παπαδόπουλος, καθώς δεν ικανοποίησε τους ιθύνοντες του συλλόγου με τις εμφανίσεις του κατά το πρώτο μισό της σεζόν. Οπως δήλωσε εκπρόσωπος των πρωταθλητών Κροατίας, ο Ελληνας επιθετικός, καθώς και ο Αργεντινός αμυντικός Λεάντρο Κουφρέ, είναι ελεύθεροι να βρουν κατά τη μεταγραφική περίοδο του Ιανουαρίου ομάδα να συνεχίσουν την καριέρα τους, χωρίς η Ντιναμό να προβάλει οποιαδήποτε οικονομική απαίτηση.
Ο Παπαδόπουλος, όπως και ο Κουφρέ, είχε ενταχθεί στο δυναμικό της κροατικής ομάδας το καλοκαίρι, αφού είχε μείνει ελεύθερος από τη Λέτσε.

Σουβλάκι και γύρος στην Φλωρεντία

Εκατοντάδες Φλωρεντίνοι γεύονται καθημερινά γύρο και σουβλάκι δια χειρός του ελληνικής καταγωγής Λουίτζι Πάσκουα
  Σε μία χώρα με παράδοση στην κουζίνα και παγκοσμίως διαδεδομένες γεύσεις, ένα ελληνικό εστιατόριο ανθεί προσελκύοντας μαζικά ντόπιους θαμώνες.
Στο ιστορικό κέντρο της Φλωρεντίας, το εστιατόριο «Διόνυσος» με τα χαρακτηριστικά γαλανόλευκα χρώματά του και τις ακόμα πιο χαρακτηριστικές ελληνικές γεύσεις γεμίζει καθημερινά από πλήθος Ιταλών.
Πίσω από το εστιατόριο βρίσκεται ο ελληνικής καταγωγής, Λουίτζι Πάσκουα. Ο 58χρονος ιδιοκτήτης του αποφάσισε το 2001 να ανοίξει το πρώτο ελληνικό (σύμφωνα με τον ίδιο) εστιατόριο της Φλωρεντίας.

«Βομβαρδισμό» δεδομένων δέχεται καθημερινά ο εγκέφαλος

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος "φορτώνεται" καθημερινά με 34 Gb πληροφοριών ή 100.500 λέξεις

   Ο καταιγισμός πληροφοριών στη σύγχρονη εποχή από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και άλλες πηγές έχουν οδηγήσει στον καθημερινό "βομβαρδισμό" του μέσου ανθρώπινου εγκεφάλου με τόσο μεγάλο όγκο πληροφοριών που θα προκαλούσε ανησυχητική υπερφόρτωση ακόμα και σε ένα φορητό υπολογιστή, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Η μελέτη, που έγινε από ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο, υπό τον Ρότζερ Μπον, σύμφωνα με τις βρετανικές "Τάιμς του Λονδίνου" και "Τέλεγκραφ", εκτιμά ότι κάθε μέρα οι άνθρωποι κατακλύζονται με το ισοδύναμο όγκου πληροφοριών 34 Gb (gigabytes), αρκετή ποσότητα για να υπερφορτώσει ένα φορητό υπολογιστή μέσα σε μια εβδομάδα.

Η πανσέληνος "ευνοεί" τη βίαιη συμπεριφορά

Με την ανθρώπινη συμπεριφορά, κατά τη διάρκεια των ημερολογιακών κύκλων της πανσελήνου, ασχολήθηκε μια ιατρική ομάδα ψυχιάτρων και άλλων επιστημόνων μεγάλου νοσοκομείου, για άτομα με ψυχικές ασθένειες, αυτού του Νιούκαστλ Νέας Νοτίου Ουαλίας της Αυστραλίας.

Για ένα ολόκληρο χρόνο, από τον Αύγουστο του 2008 έως τον Ιούλιο του 2009, η ομάδα των επιστημόνων παρακολούθησε συστηματικά τη συμπεριφορά 91 ασθενών με ψυχικές διαταραχές.
 Μετά την ανάλυση των στοιχείων, τα οποία σύγκριναν με λίστες περιστατικών της αστυνομίας, των Πρώτων Βοηθειών, νοσοκομείων κ.ά., στα πρώτα συμπεράσματα που κατέληξαν είναι ότι όντως, η πανσέληνος επηρεάζει τη συμπεριφορά των ανθρώπων.

Τα έξυπνα χταπόδια φτιάχνουν κινητά σπίτια από σπασμένες καρύδες που κουβαλάνε μαζί τους


  Άλλο ένα ζώο -και μάλιστα το πρώτο μη σπονδυλωτό που ανακαλύφθηκε ποτέ- έρχεται να προστεθεί στον ολοένα και πιο μακρύ κατάλογο των ζώων που αποδεικνύονται αρκετά έξυπνα για να χρησιμοποιούν εργαλεία από το περιβάλλον τους για κάποιο σκοπό. Πρόκειται για τα χταπόδια, τα οποία, όπως διαπίστωσαν -ξελιγωμένοι από τα γέλια μέσα στο βυθό, όπως είπαν- αυστραλοί επιστήμονες, αρπάζουν σπασμένες καρύδες που βρίσκουν στο βυθό και αρχίζουν να …τρέχουν βολίδα μέχρι να φτάσουν σε ένα σημείο όπου τις συγκεντρώνουν και κάποια στιγμή, όταν χρειάζονται προστασία, κρύβονται μέσα στο νέο σπίτι τους!

Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία

Ο γάμος κάνει καλό στην υγεία, σύμφωνα με τα συμπεράσματα διεθνούς έρευνας, που δείχνουν ότι η συζυγική σχέση μειώνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και άγχους.
Η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 34.500 ανθρώπων από 15 χώρες, διευκρινίζει η Κέιτ Σκοτ, ψυχολόγος από το πανεπιστήμιο του Οταγκο στη Νέα Ζηλανδία. Η έρευνα βασίζεται και σε στοιχεία για την ψυχική υγεία από τα αρχεία του ΠΟΥ.

Προμήθεια τελών κυκλοφορίας 2010



  Έως την 31η Δεκεμβρίου 2009 θα πρέπει οι κάτοχοι των ΙΧ αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών να προμηθευθούν από τις τράπεζες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και τα ΕΛΤΑ το ειδικό σήμα για τα τέλη κυκλοφορίας για το 2010.

    Μετά από αυτή την προθεσμία, τα σήματα θα διατίθενται αποκλειστικά από τις Εφορίες. Παράλληλα, τα σήματα θα διατίθενται από τις Εφορίες σε όλες τις περιπτώσεις που δεν λαμβάνεται ειδοποιητήριο από τον κάτοχο του οχήματος ή το έχει απολέσει ή λαμβάνει ειδοποιητήριο αλλά είναι λανθασμένος ο αριθμός κυκλοφορίας ή τα οφειλόμενα τέλη κυκλοφορίας ή αναγράφεται λανθασμένος ΑΦΜ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο.

    Επίσης, από τις Εφορίες θα διατίθεται το σήμα όταν αγοράζεται αυτοκίνητο μετά την 1/10/2009 και δεν είναι τεχνικά δυνατό να αποσταλεί ειδοποιητήριο στον νέο κάτοχο.

14.12.09

Εορταστικό ωράριο 2009


    Ξεκινά από αύριο 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Oπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Εμπορικών Συλλόγων Αττικής Όμορων Νομών και Νήσων Αιγαίου μετά από συνεννόηση με τους Εμπορικούς Συλλόγους του Λεκανοπεδίου το καταναλωτικό κοινό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί ως ακολούθως :

Και ο Σβαρτζενέγκερ για το κλίμα



Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ καλεί, μέσω των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, την αμερικανική κυβέρνηση να αναλάβει ενεργό ρόλο στην καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών.

Ο Σβαρτσενέγκερ, ο οποίος πρόκειται να μεταβεί προσωπικώς στη Διάσκεψη της Κοπεγχάγης για το κλίμα, τονίζει πως «θα ήταν καλό για τον κόσμο ολόκληρο εάν οι ΗΠΑ γίνονταν η κινητήρια δύναμη στη μάχη κατά της κλιματικής υπερθέρμανσης».

Κύπρος - Στο "σκοτάδι" οι έρευνες για την εξαφάνιση του λειψάνου του Τ. Παπαδόπουλου

Αναπάντητα παραμένουν ακόμη,αν και έχουν περάσει δύο μέρες,τα ερωτήματα σχετικά με τα κίνητρα της πρωτοφανούς και μακάβριας υπόθεσης, της σύλησης του τάφου και της εξαφάνισης του λειψάνου
 του τέως προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

Οι έρευνες της Αστυνομίας, παρόλο ότι έχουν αποκλειστεί κάποια ενδεχόμενα, βρίσκονται ακόμη στο "σκοτάδι".

Ένα στοιχείο που είναι πιθανόν να αποδεχθεί χρήσιμο, είναι ίχνη παπουτσιών,που βρέθηκαν σε διπλανό τάφο, όπου εκτιμάται ότι οι δράστες καθάρισαν τα υποδήματά τους.

Συγκρατημένη αισιοδοξία στην Κοπεγχάγη και συλλήψεις



    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν εξέφρασε φθάνοντας χθες στο διεθνές αεροδρόμιο της Κοπεγχάγης (προερχόμενος από το Παρίσι) τη "συγκρατημένη αισιοδοξία" του, αναφορικά με την έκβαση της 15ης συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα (7 έως 18 τρέχοντος μηνός).

    Ο κ. Μπαν Γκι Μουν δήλωσε, επίσης ότι, "αποτελεί μιάν καλή αρχή" το γεγονός πως "μετά ένα επταήμερο εργασιών" της συνόδου, σε επίπεδο υπουργικό, "στο τραπέζι υπάρχει ένα προσχέδιο συμφωνίας".

Επίθεση στον Μπερλουσκόνι



    Ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι διακομίσθηκε στο νοσοκομείο μετά τον τραυματισμό του από μικρό αντικείμενο, μια μινιατούρα του καθεδρικού του Μιλάνου, που πέταξε εναντίον του ένας άνδρας έπειτα από πολιτική συγκέντρωση στο Μιλάνο, στη βόρεια Ιταλία, ανακοίνωσε η αστυνομία.

    Οι τηλεοπτικές εικόνες που μεταδόθηκαν έδειχναν τον ιταλό πρωθυπουργό να έχει αίμα στα χείλη, τα δόντια και το πηγούνι, προτού οι άνθρωποι που τον περιέβαλλαν να τον βοηθήσουν να μπει σε αυτοκίνητο και να διακομισθεί σε νοσοκομείο, λίγα λεπτά μετά την ολοκλήρωση ομιλίας του ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του σε πολιτική συγκέντρωση που έγινε σε κεντρική συνοικία του Μιλάνου.

13.12.09

Ο καφές δεν βοηθάει να συνέλθεις από το μεθύσι


Τρέχοντας στην καφετιέρα μετά από ένα γερό μεθύσι είναι το χειρότερο πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος, όπως προκύπτει από νέα μελέτη.

Έρευνα που έγινε σε ποντίκια έδιξε ότι ο καφές μπορεί να σε κάνει να αισθάνεσαι ότι συνέρχεσαι από το μεθύσι, αλλά αυτό είναι μόνο μία παραίσθηση.

Στην πραγματικότητα, καθιστά δυσκολότερο να καταλάβει ο μεθυσμένος ότι εξακολουθεί να βρίσκεται υπό την επήρεια του αλκοόλ.

Η έρευνα του πανεπιστημίου Temple της Φιλαδέλφεια δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Behavioural Neuroscience.

Ο επικεφαλής της έρευνας, δρ Τόμας Γκουντ είπε: "Ο μύθος για τις ιδιότητες του καφέ να απαλλάσσει κάποιον από τις επιπτώσεις του αλκοόλ είναι ιδιαίτερα σημαντικό να εκλείψει γιατί η ταυτόχρονη χρήση καφεϊνης και αλκοόλ μπορεί στην πραγματικότητα να οδηγήσει σε εσφαλμένες αποφάσεις με καταστροφικά αποτελέσματα".

Το τσιγάρο σκοτώνει, αλλά μην το πείτε στους καπνιστές


Οι ενδείξεις στα πακέτα των τσιγάρων που προειδοποιούν τους καπνιστές για τον κίνδυνο που ενέχει το κάπνισμα για την υγεία τους ενδεχομένως να τους... προτρέπουν τελικά να καπνίσουν ως ένας τρόπος να αντιμετωπίσουν το αναπόφευκτο του θανάτου, ανακοίνωσαν ερευνητές.
Έρευνα μικρής κλίμακας που διεξήγαγαν ψυχολόγοι από τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γερμανία έδειξε ότι οι προειδοποιήσεις που δεν συνδέονται με τον θάνατο, του τύπου "το κάπνισμα σε κάνει απωθητικό" ή "το κάπνισμα προκαλεί μεγάλη ζημιά σε σένα και στους γύρω σου", είναι πιο αποτελεσματικές σε ό,τι αφορά στη διακοπή του καπνίσματος.

"ΧΡΥΣΕΣ" ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΓΙΑ ΠΑΙΧΝΙΔΟΠΟΙΟΥΣ ΕΝΟΨΕΙ ΓΙΟΡΤΩΝ

Οι κατασκευαστές παιχνιδιών στην Κίνα έχουν πολύ δουλειά αυτές τις μέρες καθώς προσπαθούν να ικανοποιήσουν ακόμη και τις παραγγελίες της τελευταίας στιγμής από τις ΗΠΑ, όπου οι καταναλωτές έχουν ήδη αδειάσει τα ράφια των καταστημάτων ενόψει των εορτών, ανακοίνωσε η Ένωση Κατασκευαστών Παιχνιδιών του Χονγκ Κονγκ.

Οι λιανέμποροι, ανησυχώντας για την ύφεση και τα επακόλουθά της, μείωσαν τον αριθμό των παραγγελιών νωρίτερα μέσα στο χρόνο, με αποτέλεσμα τα αποθέματα στα δημοφιλή παιχνίδια να έχουν ήδη εξαντληθεί, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Γιόνγκ Τσι-κονγκ.
Ο ίδιος είπε ότι οι λιανέμποροι τώρα αναζητούν απεγνωσμένα νέες προμήθειες και πιέζουν τους κατασκευαστές για γρηγορότερη παράδοση.
"Πολλοί στέλνουν την παραγγελία σήμερα και θέλουν να έχουν παράδοση αύριο", λέει ο αντιπρόεδρος.
 Σε εταιρίες του Χονγκ Κονγκ ανήκουν τα περισσότερα εργοστάσια παιχνιδιών της Κίνας, τα οποία προμηθεύουν τις ΗΠΑ με το 90% των παιχνιδιών που εισάγει.

Ρεκόρ όλων των εποχών για την παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία το 2010



    Η παγκόσμια μέση ετήσια θερμοκρασία είναι πολύ πιθανό ότι θα σημειώσει ρεκόρ όλων των εποχών το 2010, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας της Βρετανίας, όπως μετέδωσε το BBC.

    Οι επιστήμονες της Υπηρεσίας εκτιμούν ότι η μέση θερμοκρασία του πλανήτη, τον επόμενο χρόνο, θα είναι 14,58 βαθμοί Κελσίου, κατά 0,58 βαθμούς υψηλότερη από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο των 14 βαθμών, που έχει καταγραφεί από το 1961.