6.3.10

Η αποξηραμένη λίμνη Δράνα γίνεται πάλι πλούσιος υδροβιότοπος

Λίγοι μήνες ήταν αρκετοί για να γεμίσει με ψάρια η λιμνοθάλασσα Δράνα, στο Δέλτα Έβρου, που είχε αποξηρανθεί για σχεδόν 20 χρόνια.

Ήταν η πρώτη φορά στην Ευρώπη που μια αποξηραμένη λιμνοθάλασσα γεμίζει ξανά με νερό και πολλά είδη ψαριών, όπως η αθερίνα, η σακοράφα, η γλώσσα, η μουρμούρα, που εγκαταστάθηκαν εκεί για να βρουν τροφή και καταφύγιο.

«Όμως, γιατί δεν υπάρχουν κέφαλοι, Δεν είναι περίεργο αυτό; Συνήθως οι κέφαλοι είναι τα πρώτα ψάρια που σπεύδουν να εποικίσουν μια λιμνοθάλασσα», αναρωτήθηκαν οι Αμερικανοί εκδότες της Επιστημονικής Επιθεώρησης «Εstuarine, Coastal and Shelf Science», όταν ο δρ Μάνος Κουτράκης τους έστειλε τα αποτελέσματα της έρευνάς του όσον αφορά την αποκατάσταση της Δράνας.

Ο κ. Κουτράκης, που είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Αλιευτικών Ερευνών στη Νέα Πέραμο Καβάλας, είχε περάσει ατέλειωτες ώρες με τους συνεργάτες του στα νερά της λιμνοθάλασσας, με σκοπό να διαπιστώσουν αν τα ψάρια και οι μικροοργανισμοί, που κάποτε ζούσαν εκεί, θα γύριζαν ξανά σε αυτόν τον σπάνιο υδροβιότοπο που επαναπλημμύρισε το 2004.

Αντιδράσεις για την έγκριση μεταλλαγμένης πατάτας

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εγκρίνει την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας.

Η Κομισιόν επιμένει πάντως ότι η απόφασή της στηρίζεται σε «έναν αξιόλογο όγκο έγκυρων επιστημονικών μελετών».

Η μεταλλαγμένη πατάτα Αmflora έχει δημιουργηθεί από τη γερμανική εταιρεία ΒΑSF και προορίζεται μόνο για βιομηχανική χρήση και ως ζωοτροφή.

Μετά την απόφαση της επιτροπής, η καλλιέργεια της πατάτας αναμένεται να αρχίσει την άνοιξη στην Τσεχία και τη Γερμανία, ενώ θα ακολουθήσουν τα επόμενα χρόνια η Σουηδία και η Ολλανδία.

Αποζημίωση ζητούν συγγενείς των θυμάτων του πρώτου τροχαίου με ελαττωματικό αυτοκίνητο της ΤΟΥΟΤΑ στις ΗΠΑ


Μήνυση κατά της ΤΟΥΟΤΑ για παραγωγή ελαττωματικού αυτοκινήτου υπέβαλλε η οικογένεια ενός αστυνομικού της Καλιφόρνιαs, ο οποίος σκοτώθηκε στο τραγικό τροχαίο ατύχημα που απετέλεσε την αιτία η εταιρεία να προχωρήσει στην ανάκληση 8,5 εκ. οχημάτων παγκοσμίως για να ελεγχθούν για προβλήματα στο πεντάλ γκαζιού.

Το συγκεκριμένο τροχαίο είχε συμβεί στις 28 Αυγούστου κοντά στο Σαν Ντιέγκο, όταν ένα Lexus ES 350 το οποίο οδηγούσε ο αστυνομικός Μάρκ Σέηλορ και επέβαιναν η σύζυγος του, η 13χρονη κόρη του και ο σύζυγος της αδελφής του, Κρίστοφερ Λαστρέλα, ρχισε να επιταχύνει μόνο του και παρά την προσπάθεια του οδηγού να χρησιμοποιήσει τα φρένα και να κάνει οτιδήποτε να το σταματήσει», όπως αναφέρεται στη μήνυση.

Το αυτοκίνητο ανέπτυξε ταχύτητα 193 χιλιομέτρων την ώρα και στη συνέχεια χτύπησε ένα άλλο όχημα, προσέκρουσε στο προστατευτικό κιγκλίδωμα και εκτοξεύθηκε ψηλά πριν αναποδογυρίσει και πάρει φωτιά.

«Το γκάζι έχει κολλήσει, έχουμε πρόβλημα, δεν υπάρχουν φρένα», ακούγεται να λέει ο Λαστρέλα

Όσα πρέπει να ξέρετε για τα Όσκαρ

Έχει ύψος μόλις 33 εκατοστά και ζυγίζει 3,85 κιλά, ονομάζεται Οσκαρ δεν έχει καθόλου μαλλιά, είναι καλυμμένος με χρυσό 24 καρατίων και θεωρείται εδώ και δεκαετίες το "αγιο δισκοπότηρο" για όλους τους επαγγελματίες του κινηματογράφου, αμερικανικού και παγκόσμιου.

Τα διάσημα αγαλματίδια που έχουν την τιμητική τους στο Χόλιγουντ την Κυριακή, πρωτοεμφανίστηκαν το 1929, δύο χρόνια μετά την ίδρυση της Ακαδημίας Τεχνών και Κινηματογράφου από τον πρόεδρο της Metro-Goldwyn-Mayer, Λούις Μάγιερ.

Η ιδέα τους οφείλεται στον καλλιτεχνικό διευθυντή της MGM, Σέντρικ Γκίμπονς και στον Τζορτζ Στάνλεϊ που δημιούργησε το πρώτο αγαλματίδιο.

Συνολικά 24 Όσκαρ θα απονεμηθούν τη νύχτα της τελετής, η Ακαδημία όμως έχει προβλέψει να υπάρχουν περισσότερα, αφού σε ορισμένες κατηγορίες οι νικητές είναι περισσότεροι από έναν, όπως αυτή της καλύτερης ταινίας.

Ακόμη και τα παιδιά παθαίνουν εγκεφαλικά

Όχι μόνο οι μεγάλοι, αλλά και τα παιδιά μπορεί να πάθουν εγκεφαλικό και μάλιστα τα επεισόδια να είναι επαναλαμβανόμενα, συνήθως μέσα σε διάστημα ενός μηνός το πρώτο από το δεύτερο, σύμφωνα με μια νέα έρευνα αμερικανών νευρολόγων και παιδιάτρων. Δυστυχώς, όπως επεσήμαναν, τα εγκεφαλικά περνάνε απαρατήρητα την πρώτη φορά, με συνέπεια το παιδί να μην παίρνει κάποια φαρμακευτική θεραπεία πριν συμβεί το νέο εγκεφαλικό.
Η έρευνα, υπό τη νευρολόγο-παιδίατρο Ρεβέκα Άϊκορντ του νοσοκομείου Παίδων της Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, που παρουσιάστηκε σε διεθνή συνδιάσκεψη για τα εγκεφαλικά στο Τέξας, κάλυψε τις περιπτώσεις 90 παιδιών με μέση ηλικία έξι ετών, που θεραπεύτηκαν για εγκεφαλικό μεταξύ των ετών 2003-2009.
Δώδεκα παιδιά (13% του συνόλου) εμφάνισαν επαναλαμβανόμενα εγκεφαλικά μέσα σε αυτή την χρονική περίοδο, τα περισσότερα μέσα σε ένα μήνα από το πρώτο επεισόδιο. Στα μισά από αυτά τα παιδιά δεν είχε διαγνωστεί καν το πρώτο εγκεφαλικό, μέχρι να συμβεί το δεύτερο.
Τα εγκεφαλικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να πλήξουν ακόμα και νήπια, γι' αυτό επεσήμαναν την αναγκαιότητα της έγκαιρης διάγνωσης.

Το πιο μικρό μωρό στον κόσμο γεννήθηκε στη Γερμανία και επέζησε

   Ένα βρέφος μόλις 275 γραμμαρίων γεννήθηκε στη Γερμανία και επέζησε, ανακοίνωσαν σήμερα γιατροί, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για το "μικρότερο στην ιστορία" βρέφος που επιζεί.
Σύμφωνα με τις διαπιστώσεις των γιατρών, είναι αδύνατο να επιζήσει ένα νεογέννητο αν το βάρος του είναι κάτω των 350 γραμμαρίων.
Πρόκειται για ένα αγοράκι που γεννήθηκε πέρυσι τον Ιούνιο κατά την 25η εβδομάδα της κύησης, δήλωσε ο Στέφαν Βέλερ, εκπρόσωπος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Γκέτινγκεν.
Το αγοράκι παρέμεινε για έξι μήνες σε μονάδα εντατικής θεραπείας για νεογνά, από την οποία βγήκε το Δεκέμβριο όταν το βάρος του έφτασε τα 3,7 κιλά.
Ο Βέλερ σημείωσε ότι οι γιατροί ήλεγξαν όλα τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα παγκοσμίως για τα πρόωρα μωρά και δεν βρήκαν να έχει επιζήσει άλλο βρέφος που γεννήθηκε με τόσο μικρό βάρος.
   
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ-Γερμ.Πρακτ.)

Αρνητική εξέλιξη για την Κύπρο στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων



   Αρνητική εξέλιξη για τους Ελληνοκυπρίους, που έχουν προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), συνιστά η χθεσινή απόφαση του Δικαστηρίου σε διευρυμένη σύνθεση (17 δικαστές), με την οποία αναγνωρίζεται η «επιτροπή αποζημιώσεων» στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου ως «νόμιμο και αποτελεσματικό εσωτερικό ένδικο μέσο».

    Το ΕΔΑΔ, με την απόφαση του, η οποία λήφθηκε κατά πλειοψηφία, καλεί τους Ελληνοκύπριους, που επιθυμούν να κινηθούν νομικά κατά της Τουρκίας, να προσφεύγουν στην «επιτροπή αποζημιώσεων» και ακολούθως στο «ανώτατο διοικητικό δικαστήριο» στο βόρειο τμήμα της Κύπρου. Αν δεν ικανοποιηθούν, μόνο τότε θα μπορούν να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ. Στην απόφαση σημειώνεται ότι οι Ελληνοκύπριοι μπορούν για τη ρύθμιση του περιουσιακού ζητήματος να περιμένουν την πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

Η ΕΛ.ΑΣ. για τις επιθέσεις σε Παναγόπουλο και Γλέζο


   Έρευνα για την επίθεση εναντίον του προέδρου της ΓΣΕΕ, Γιάννη Παναγόπουλου, διενεργείται από τη Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής, ανακοινώθηκε από την ΕΛΑΣ. Στην ανακοίνωση αναφέρεται, επίσης, ότι από τις αστυνομικές δυνάμεις προσήχθησαν συνολικά 12 άτομα για τα χθεσινά επεισόδια στον χώρο μπροστά από τον Άγνωστο Στρατιώτη. Από τους 12 συνελήφθησαν τελικά οι πέντε.
   Για το περιστατικό, κατά το οποίο ο Μανώλης Γλέζος δέχθηκε χημικά στο πρόσωπο, η ανακοίνωση της αστυνομίας αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι «στον χώρο μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη ομάδες άγνωστων ατόμων προκάλεσαν επεισόδια και επιδόθηκαν σε φθορές, ενώ προπηλάκισαν και τους Ευζώνους της Προεδρικής Φρουράς. Αστυνομικοί, που έσπευσαν άμεσα στο σημείο, προχώρησαν στη σύλληψη ενός ατόμου, το οποίο συμμετείχε στα επεισόδια και κρατούσε καδρόνι [...] Όταν ομάδα ατόμων κινήθηκε κατά των αστυνομικών προσπαθώντας να απελευθερώσει τον συλληφθέντα, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν περιορισμένη χρήση δακρυγόνων κατά των ατόμων που εναντιώνονταν στη σύλληψή του, με αποτέλεσμα να προκληθεί αναπνευστική δυσφορία στον Μανώλη Γλέζο, ο οποίος στη συνέχεια μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο».

Νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη 11 Μαρτίου

   Με απεργίες και συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στα νέα μέτρα που ψήφισε χθες η Βουλή για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρισης.
   Χθες, η ΑΔΕΔΥ και η ΓΣΕΕ πραγματοποίησαν πανελλαδική στάση εργασίας και συλαλλητήρια σε όλη τη χώρα, ενώ μια σειρά σωματεία και ομοσπονδίες προχώρησαν σε 24ωρη απεργία.
   ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ έχουν κηρύξει νέα 24ωρη πανελλαδική απεργία για την ερχόμενη Πέμπτη 11 Μαρτίου.
   Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ πραγματοποίησαν συγκέντρωση το μεσημέρι στην πλατεία Συντάγματος. Ξεχωριστή συγκέντρωση έκανε το ΠΑΜΕ επίσης στο Σύνταγμα, στις 10 το πρωί. Ανάλογες συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της περιφέρειας.
   Επεισόδια σημειώθηκαν χθες έξω από τη Βουλή , όπου πραγματοποιείτο το συλλαλητήριο από την ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ. Αγνωστοι διαδηλωτές επιτέθηκαν και προπηλάκισαν τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ Γιάννη Παναγόπουλο, ο οποίος νοσηλεύεται στον "Ευαγγελισμό". Ολα τα κόμματα καταδίκασαν την επίθεση αυτή κατά του προέδρου της ΓΣΕΕ.
   Επίσης, από χημικά και δακρυγόνα των ΜΑΤ τραυματίστηκε ο Μανώλης Γλέζος , ο οποίος νοσηλεύεται με αναπνευστικά προβλήματα στον "Ευαγγελισμό".

Υπερψηφίστηκε το νομοσχέδιο για τα οικονομικά μέτρα



   Υπερψηφίστηκε από το ΠΑΣΟΚ και το ΛΑΟΣ το νομοσχέδιο για τα πρόσφατα οικονομικά μέτρα. Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι δεν θα χρειαστεί να ληφθούν νέα μέτρα αρκεί όπως είπε να εφαρμοστεί το πρόγραμμα που αποφασίστηκε. Από την ψηφοφορία αποχώρησε το ΚΚΕ, ενώ υπήρξε αντιπαράθεση μεταξύ του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Χρήστου Παπουτσή με τον υφυπουργό Οικονομικών Φίλιππο Σαχινίδη.

    Την Πέμπτη, ο υπουργός Οικονομικών, υπερασπιζόμενος ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, τα νέα επείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης ανέφερε πως «δεν υπάρχει άλλη στρατηγική εξόδου από την κρίση σήμερα - και όποιος το υποστηρίζει, είτε δεν έχει επίγνωση της κατάστασης, είτε προσπαθεί να κοροϊδέψει τους πολίτες. Η κυβέρνηση, ζητά απ’ όλες τις πτέρυγες της Βουλής να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Οι πολίτες ήδη τις αναλογίζονται - ας το πράξουν και οι βουλευτές».

5.3.10

Αλλαγές στο μηχανογραφικό δελτίο των υποψηφίων σε ΑΕΙ-ΤΕΙ το 2010

   Από το Υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε ότι το μηχανογραφικό δελτίο των Γενικών Λυκείων και των Επαγγελματικών Λυκείων (ομάδα Β΄), που θα συμπληρώσουν οι υποψήφιοι περίπου το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουλίου, για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011, έχει ήδη αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Παιδείας www.ypepth.gr.
   To μηχανογραφικό δελτίο θα έχει τις ακόλουθες μεταβολές σε σύγκριση με το περσινό:
   1. Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας με έδρα το Αγρίνιο, θα λειτουργήσουν τα παρακάτω τμήματα, τα οποία λειτουργούσαν μέχρι το ακαδημαϊκό έτος 2009-2010 στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων:

Το Ταμείο Στήριξης της Ελλάδας



   Την πρωτοβουλία του για την εθελοντική συγκέντρωση χρηματικών ποσών, που θα διατεθούν αποκλειστικά για την μείωση του δημοσίου χρέους, και την πρότασή του η προσπάθεια αυτή να τεθεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας ανέπτυξε νωρίτερα την Πέμπτη στον Κάρολο Παπούλια, ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Υποδεχόμενος τον πρόεδρο της Βουλής, ο κ. Παπούλιας έδωσε τα συγχαρητήριά του για την ιδέα και την πρωτοβουλία και σημείωσε ότι «είμαστε όλοι παρόντες» στον αγώνα για την πατρίδα. Ο κ. Πετσάλνικος δήλωσε ότι η πρότασή του βρίσκει ευρύτατη αποδοχή, γεγονός το οποίο, όπως είπε, «δείχνει ότι ο ελληνισμός και εντός Ελλάδος, αλλά και στην Διασπορά, έχει αξίες, φιλότιμο και φιλοπατρία» και πρόσθεσε: «Με εξέπληξε θετικά η ανταπόκριση, με e-mail, με τηλεφωνήματα, με τηλεγραφήματα. Θέλουν να βοηθήσουν και ρωτούσαν το πώς. Και γι αυτό σκέφτηκα να δημιουργήσουμε αυτόν τον Ειδικό Λογαριασμό, με επικεφαλής μια προσωπικότητα καθολικής αποδοχής, με ιδιαίτερο κύρος, πέρα και πάνω από κόμματα. Και για αυτό σας πρότεινα αν δέχεστε πράγματι να τεθείτε επικεφαλής αυτής της εκστρατείας για τη στήριξη της Ελλάδας στις πολύ κρίσιμες στιγμές, που περνάμε. Και σας ευχαριστώ».

Απεργίες παντού την 5-3-2010

Με απεργίες και συλλαλητήρια απαντούν οι εργαζόμενοι στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα στα νέα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση. Την Πέμπτη πραγματοποιήθηκαν δύο συγκεντρώσεις: η μία από Πρωτοβάθμια Σωματεία και το Δίκτυο Συνδικαλιστών της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στα Προπύλαια, και η δεύτερη από το ΠΑΜΕ, στο Σύνταγμα.
   Για την Παρασκεύη, αποφάσισαν πανελλαδική στάση εργασίας η ΑΔΕΔΥ (από τις 12 το μεσημέρι εως τη λήξη της βάρδιας) και η ΓΣΕΕ (από τις 12:00 έως τις 15:00) και την πραγματοποίηση συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα, ενώ μια σειρά σωματεία και ομοσπονδίες προχωρούν σε 24ωρη απεργία.
   Στην Αθήνα, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ καλούν σε συγκέντρωση - συλλαλητήριο στις 13.00 μ.μ., στην Πλατεία Συντάγματος, ενώ το ΠΑΜΕ καλεί, επίσης στο Σύνταγμα, στις 10 το πρωί.
   Χειρόφρενο τραβάνε και όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, καθώς οι εργαζόμενοι ανακοίνωσαν ότι θα συμμετάσχουν στην κινητοποίηση με 24ωρη απεργία.
         Συγκεκριμένα, ακινητοποιημένα όλα τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ, τα τρόλεϊ, το Μετρό, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος, ο Προαστιακός και το Τραμ, ενώ αναστέλλονται όλα τα προγραμματισμένα για δρομολόγια των τρένων του ΟΣΕ. Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται και οι τεχνικοί του ΟΑΣΑ.

Απεργία στα δημόσια ΜΜΕ και στάση εργασίας στα ιδιωτικά την 5-3-2010



    Το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ αποφάσισε την κήρυξη 24ωρης απεργίας, την Παρασκευή, στο ΑΠΕ, την ΕΡΤ, τη Γενική Γραμματεία Τύπου - Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης, το Κανάλι της Βουλής και τους Δημοτικούς Ραδιοτηλεοπτικούς σταθμούς, "απαιτώντας τον σεβασμό στις Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και την άμεση απόσυρση της απειλής περικοπών στους μισθούς κατά 7%".

    Επίσης αποφάσισε 2ωρη στάση εργασίας, από τις 10 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι σε όλα τα Μέσα ενημέρωσης.

    Ειδικότερα από την ΕΣΗΕΑ εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Οι ταινίες της εβδομάδας από 4-3-2010

THE HURT LOCKER

Πολεμική ταινία αμερικάνικης παραγωγής σε σκηνοθεσία της Κάθριν Μπίγκελοου, πρώην κ. Κάμερον , φαβορί για τα Όσκαρ2010.Μία ταινία που έχει σπάσει ρεκόρ εισιτηρίων ανά τον κόσμο με τους Ραλφ Φάινς, Γκάι Πιρς, Τζέρεμι Ρένερ, Μπράιαν Γκέραρτι,Ντέιβιντ Μορς. Θέμα της, ο πόλεμος στο Ιράκ και γενικότερα στη Μέση Ανατολή. Τόπος δράσης η Βαγδάτη , μια πόλη -παγίδα γεμάτη από βόμβες και ανθρώπους καμικάζι που θυσιάζουν την ζωή τους.Κάθε δεκαπέντε λεπτά γίνεται έκρηξη από έναν αυτοσχέδιο μηχανισμό με θανατηφόρες επιπτώσεις. Η Β- Company είναι η μοναδική ομάδα που έχει εκπαιδευτεί να αφοπλίζει αυτές τις θανατηφόρες βόμβες. Ο λοχίας Σάνμπορν, ένας πρώην καταδρομέας, και ο λοχίας Έλτριτζ, ένας νέος που φιλοσοφεί την ζωή, έχουν μόνο 38 μέρες να φέρουν εις πέρας την αποστολή τους. Αναγκάζονται να συνεργαστούν με τον καινούριο αρχηγό της ομάδας, Γουίλιαμ Τζέιμς,ο οποίος εφαρμόζει περίεργες και ριψοκίνδυνες τακτικές , δείχνοντας να "απολαμβάνει" αυτό το "παιχνίδι" με το θάνατο. Η συμπεριφορά του αρχηγού τους ,που μοιάζει με εμμονή ,τρομάζει τους υπόλοιπους στρατιώτες και φέρνει συγκρούσεις ...

3.3.10

Ένα κοινό ζιζανιοκτόνο κάνει θηλυκούς τους αρσενικούς βατράχους

Η ατραζίνη, ένα από τα πιο ευρέως χρησιμοποιούμενα, αλλά και επίμαχα, ζιζανιοκτόνα στην παγκόσμια γεωργία, μπορεί να αλλάξει το φύλο το βατράχων, μετατρέποντας τους αρσενικούς σε θηλυκούς, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, που εγείρει ανησυχίες για τις επιπτώσεις στους ανθρώπους της χημικής ουσίας, η οποία στην Ευρωπαϊκή Ένωση επισήμως βρίσκεται υπό απαγόρευση.

Η έρευνα είναι η πρώτη που επιβεβαιώνει ότι η ατραζίνη μπορεί να έχει τόσο σοβαρές επιπτώσεις. Μέχρι τώρα υπήρχαν ενδείξεις ότι η συγκεκριμένη ουσία επιδρά στις ορμόνες και η ατραζίνη θεωρείτο μια από τις βασικές υπόπτους για τη σταδιακή μείωση των αμφίβιων στον πλανήτη, σύμφωνα με τα πρακτορεία Ρόιτερ και Γαλλικό.

Για "χημικό ευνουχισμό" έκαναν λόγο οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας (Μπέρκλεϊ) υπό τον καθηγητή βιολογίας Τάιρον Χάιες, που παρουσίασαν τα πορίσματά τους στο περιοδικό PNAS της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ και στο περιοδικό βιολογίας "Journal of Experimental Biology".

Γιατροί αφαίρεσαν ένα σκουλήκι από το μάτι ενός άνδρα


Οι γιατροί, σε κλινική του Βουκουρεστίου, αφαίρεσαν ένα σκουλήκι δέκα εκατοστών από το μάτι ενός άνδρα, σε μια ασυνήθιστη επέμβαση.
Η επικεφαλής της οφθαλμολογικής μονάδας της κλινικής, Μόνικα Ποπ δήλωσε ότι το σκουλήκι δημιουργήθηκε από παράσιτο που εισήλθε στον ασθενή με το τσίμπημα ενός κουνουπιού, σύμφωνα με εργαστηριακές εξετάσεις.

Σύμφωνα με τη γιατρό ο ασθενής είναι καλά και θα παραμείνει στην κλινική μέχρι να εξακριβωθεί αν το παράσιτο έχει προσβάλει άλλα όργανα του σώματος του.
Πηγή: (ΑΠΕ-ΜΠΕ της ανταποκρίτριάς Ι. Ράντου)

Η κάνναβη αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχιατρικών διαταραχών

  Η μακροχρόνια κατανάλωση κάνναβης αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ψυχικών διαταραχών, όπως οι ψυχώσεις, οι οπτικές και ακουστικές ψευδαισθήσεις και τα παραληρήματα, σύμφωνα με αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα στις ΗΠΑ.
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ της Αυστραλίας υπέβαλαν ερωτήσεις σε 3.800 νέους ηλικίας περίπου είκοσι ετών σχετικά με τη χρήση κάνναβης και την εμφάνιση κάποιων ψυχικών διαταραχών.
Λίγοι περισσότεροι από το 14% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι κάνουν χρήση κάνναβης εδώ και έξι έτη ή περισσότερο. Η μελέτη έδειξε ότι αυτοί οι νέοι εμφάνιζαν διπλάσιο κίνδυνο να υποφέρουν από ψυχώσεις, όπως η σχιζοφρένεια σε σχέση με εκείνους που δεν έχουν καταναλώσει ποτέ κάνναβη.

General Motors: Ανάκληση 1,3 εκατομμυρίου οχημάτων

Η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία General Motors ανακοίνωσε την ανάκληση στη βόρεια Αμερική 1,3 εκατομμυρίου οχημάτων εξαιτίας προβλήματος στο σύστημα διεύθυνσης, ενώ οι αμερικανικές αρχές άρχισαν έρευνα γύρω από αρκετά ατυχήματα.

Η ανάκληση αφορά τα μοντέλα Chevrolet Cobalts 2005-2010 και Pontiac G5 2007-2010, καθώς και παρόμοια μοντέλα που πωλούνται στον Καναδά και το Μεξικό, ανακοίνωσε η General Motors.

Η αμερικανική υπηρεσία οδικής ασφάλειας (NHTSA) άρχισε τον Ιανουάριο έρευνα που αφορά 905.000 οχήματα Chevrolet Cobalt αφού δέχθηκε 1.100 διαμαρτυρίες για προβλήματα στο σύστημα διεύθυνσης που έκαναν λόγο για 14 ατυχήματα και ένα τραυματισμό.

ΕΕ: Εγκρίθηκε η καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι ενέκρινε την καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένης πατάτας του γερμανικού ομίλου BASF, δίνοντας το πρώτο τέτοιου είδους πράσινο φως εδώ και δώδεκα χρόνια στην ΕΕ, όπου οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί (ΓΤΟ) προκαλούν έντονη αμφισβήτηση.

Οι Βρυξέλλες δέχθηκαν επίσης την εμπορική διάθεση στην Ευρώπη τριών ποικιλιών διαγενετικού καλαμποκιού της εταιρείας Monsanto, παράγωγες του MON 863, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής. Η απόφαση αυτή είναι λιγότερο θεαματική, επειδή δίνονται τακτικά εγκρίσεις για την εμπορική διάθεση εισαγόμενων προϊόντων ΓΤΟ.

Το πραγματικά νέο δεδομένο είναι η έγκριση της πατάτας Amflora, η οποία αναπτύχθηκε από την εταιρεία BASF και προορίζεται για βιομηχανική χρήση για το άμυλό της και για ζωοτροφές. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν είχε δώσει το πράσινο φως σε καλλιέργεια ΓΤΟ στην Ευρώπη από το 1998 και το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι της Monsanto, το MON 810.

Γαλλία: Ο Ντομενέκ δοκίμασε σχήμα με Σισέ

Αλλαγές και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής σκέφτεται να κάνει ο Ρεϊμόν Ντομενέκ στο φιλικό αγώνα της Γαλλίας με την Ισπανία την Τετάρτη. Ο ομοσπονδιακός τεχνικός των «τρικολόρ» είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τον Τζιμπρίλ Σισέ από την αρχή είτε στα δεξιά σε σύστημα 4-2-3-1, είτε στην επίθεση ως δίδυμο με τον Ανρί.
Κατά τη διάρκεια της προπόνησης που έκαναν οι «πετεινοί» την Τρίτη, ο Γάλλος τεχνικός δοκίμασε ένα σύστημα 4-2-3-1 με τους Σανιά, Σιανί, Εσκουντέ, Εβρά-Ντιαρά, Τουλαλάν, Ριμπερί, Γκουρκίφ, Ανρί-Ανελκά, το οποίο εν συνεχεία άλλαξε σε 4-4-2 βάζοντας τον στράικερ του Παναθηναϊκού στην κορυφή της επίθεσής του μαζί με τον Ανρί.
Ο Ντομενέκ φοβάται μήπως ο Ανρί τύχει αποδοκιμασιών από τους Γάλλους οπαδούς, οι οποίοι δεν του έχουν συγχωρέσει το περιβόητο πλέον χέρι που έκανε στα μπαράζ με του Ιρλανδούς. Για τον λόγο αυτόν, ο προπονητής των «μπλε» είναι πιθανό να χρησιμοποιήσει τον Σισέ ως αντικαταστάτη του Ανρί ή ως παρτενέρ του.

Εθνική ανδρών: Χωρίς τον Σηφάκη στο φιλικό με τη Σενεγάλη

Χωρίς απρόοπτα ολοκληρώθηκε η τελευταία προπόνηση της Εθνικής ενόψει του αυριανού φιλικού με τη Σενεγάλη. Οι διεθνείς γυμνάστηκαν μέσα σε πολύ καλό κλίμα, αφού τα περίπου 400 άτομα που βρέθηκαν στις εξέδρες του Πανθεσσαλικού σταδίου επευφήμησαν το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, ενώ μετά το τέλος του προγράμματος οι παίκτες του Ότο Ρεχάγκελ υπέγραψαν πολλά αυτόγραφα.
Όλοι οι παίκτες βρίσκονται στη διάθεση του Γερμανού ομοσπονδιακού εκτός του τραυματία Σηφάκη. Ο προπονητής της Εθνικής προσανατολίζεται αύριο να παρατάξει τους διεθνείς σε διάταξη 4-3-3, ενώ την πιθανή ενδεκάδα συνθέτουν οι Χαλκιάς, Βύντρα, Σπυρόπουλος, Κυργιάκος, Μόρας, Χαριστέας, Καπετάνος, Σαμαράς, Κατσουράνης, Καραγκούνης και Τζιόλης.
Μετά την προπόνηση οι διεθνείς δήλωσαν:

Πελαγονία,μία πολύ παλιά ήπειρος


Η νοητή γραμμή Καστοριά -Γρεβενά -Τρίκαλα -Καρδίτσα -Λαμία αποτελεί το δυτικό περιθώριο μιας παλιάς ηπείρου, γνωστή ως Πελαγονία, που δημιουργήθηκε στη διάρκεια της Ανώτερης Λιθανθρακοφόρου και Κατώτερης Πέρμιας Περιόδου, πριν από περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια!

Δυτικά της Πελαγονίας υπήρξε ένας ωκεανός, ο Ωκεανός της Πίνδου, ο οποίος δημιουργήθηκε στις αρχές της Τριαδικής Περιόδου, πριν από 240 εκατομμύρια χρόνια και συνέχισε να αυξάνεται μέχρι τα μέσα της Ιουρασικής Περιόδου, πριν από 170 εκατομμύρια χρόνια, οπότε και άρχισε να καταστρέφεται, όπως επισημαίνει ο καθηγητής Δημήτρης Κωστόπουλος, Επίκουρος Καθηγητής, στο Τμήμα Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ξερίζωσαν υπεραιωνόβια ελιά στην Κυνουρία

Στο Δήμο Βόρειας Κυνουρίας καταγγέλθηκε ότι από το κτήμα του κληροδοτήματος Παναγιώτη Γιαννούκου, που βρίσκεται στο χωριό Κορακοβούνι, εκριζώθηκε, χωρίς άδεια, ένα υπεραιωνόβιο ελαιόδεντρο, με σκοπό να πωληθεί σε ιδιώτη για καλλωπιστικό σκοπό.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του δήμου, το γεγονός προκάλεσε την άμεση παρέμβαση του δημάρχου Βόρειας Κυνουρίας Γιώργου Δαλιάνη και του προέδρου του χωριού Κούτρουφα Δημήτρη Βλάχου, που με τη συνδρομή των αστυνομικών αρχών της περιοχής, κατάφεραν να αποτρέψουν, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, την απομάκρυνση και τη μεταφορά του ελαιόδενδρου, το οποίο βρέθηκε, ξεριζωμένο, έξω από το γήπεδο στο Κορακοβούνι, πολύ μακριά από εκεί που φύονταν κι επάνω του υπήρχαν ακόμα οι τεράστιοι ιμάντες με τους οποίους είχε μεταφερθεί μέχρι εκεί.

Ο τρισδιάστατος Σρεκ 3 ανοίγει το φεστιβάλ της Τραϊμπέκα

Η νέα συνέχεια της επιτυχημένης ταινίας, για παιδιά και όχι μόνο, Σρεκ σε τρισδιάστατη έκδοση (3D) θα ανοίξει το Κνινηματογραφικό Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα στις 21 Απριλίου, ανακοίνωσαν χθες οι διοργανωτές της εκδήλωσης.

Η ταινία Shrek Forever After επανενώνει και πάλι τους Μάικ Μάγιερς, Εντι Μέρφι, Κάμερον Ντίαζ και Αντόνιο Μπαντέρας για τέταρτη φορά και θα είναι το τελευταίο κεφάλαιο της πόλυ επιτυχημένης κινηματογραφικής σειράς που ξεκίνησε το 2001.

Το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ της Τραϊμπέκα που καθιερώθηκε το 2002 από τον Ρόμπερτ ντε Νίρο θεωρείται πλέον ένα από τα πλέον αξιόπιστα και διακεκριμένα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Αμερικής.

" Επιδιώκουμε πάντα να ξεκινάμε το φεστιβάλ μας με ταινίες που σαγηνεύουν και συναρπάζουν το συναίσθημα των κινηματογραφόφιλων", δήλωσε η Τζέην Ρόζενταλ από τους συνιδρυτές του φεστιβάλ.

Η ταινία Shrek Forever After συνδιάζει την πολλή καλή αφήγηση και την καλλιτεχνική αποδόση της εικόνας με τη νέα τεχνολογία της χρήσης του 3D", πρόσθεσε η ίδια.

Ο Ταραντίνο ελπίζει να κάνει την έκπληξη στα Όσκαρ

"Θα ήταν διαβολεμένα υπέροχο" μουρμούρισε χαμογελώντας ο Κουέντιν Ταραντίνο και πρόσθεσε " Πιστεύω ότι σίγουρα είμαστε μέσα στην κούρσα της διεκδίκησης κάποιων βραβείων Οσκαρ, στο κάτω κάτω όλοι είναι μέσα στο παιχνίδι".

Καθώς έχουν απομείνει μόλις πέντε ημέρες για την απονομή των βραβείων Οσκαρ της Ακαδημίας Κινηματογράφου και όλοι οι ειδικοί και κινηματογραφικοί κριτικοί διαβλέπουν ότι η "μεγάλη μάχη" θα δοθεί μεταξύ του Hurt Locker και του Avatar , που έχουν η κάθε μια ταινία από εννέα υποψηφιότητες. Οι " Αδωξοι Μάσταρδη" του Κουέντιν Ταραντίνο, που έχουν προταθεί για οκτώ βραβεία, μεταξύ αυτών και το κορυφαίο της καλύτερης ταινίας μπορεί να κάνουν την έκπληξη της βραδιάς και να ανατρέψουν τα προγνωστικά.

Τα παιδιά δεν πρέπει να περνούν πολύ ώρα μπροστά σε οθόνες


Οι γονείς που δεν επιτρέπουν στα παιδιά τους να βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση ή να περνούν ώρες στον ηλεκτρονικό υπολογιστή δικαιώνονται από έρευνα που συνδέει τον υπερβολικό χρόνο μπροστά σε μια οθόνη με τα προβλήματα στις σχέσεις των νέων.

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύονται στο τεύχος Μαρτίου της επιθεώρησης Archives of Pediatric and Adolescent Medicine, καθησυχάζουν τους γονείς που αισθάνονται ένοχοι γιατί στερούν από τα παιδιά τους μια διασκέδαση την οποία προτιμούν οι συνομήλικοί τους, επισημαίνει η Ρόουζ Ρίτσαρντς από το πανεπιστήμιο του Οταγκο.

"Σύμφωνα με τα συμπεράσματά μας είναι απόλυτα σωστό να περιορίζεται ο χρόνος που περνούν τα παιδιά μπροστά σε μια οθόνη, στην πραγματικότητα αυτός ο περιορισμός μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα στη δημιουργία ισχυρότερων σχέσεων ανάμεσα στους νέους, τους φίλους και τους γονείς τους", υποστηρίζει η ίδια.

ΑΔΕΔΥ: Νέα απεργία στις 16 Μαρτίου



   Με 24ωρη απεργία σε όλο το δημόσιο στις 16 Μαρτίου απαντά η ΑΔΕΔΥ στα νέα κυβερνητικά μέτρα. Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις έντεκα το πρωί στην Πλατεία Κλαυθμώνος και θα ακολουθήσει διαδήλωση.

    Αυτά αποφάσισε η εκτελεστική επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στη βάση και των κατευθύνσεων του γενικού συμβουλίου της οργάνωσης που είχε προηγηθεί. Η ΑΔΕΔΥ κατηγορεί την κυβέρνηση για πολιτική μείωσης του εισοδήματος και των αποδοχών καθώς και για επιβάρυνση του κλίματος στα ασφαλιστικά συνταξιοδοτικά δικαιώματα.

    Η ΑΔΕΔΥ προτείνει ακόμα νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία σε συντονισμό με τη ΓΣΕΕ σε ημερομηνία αμέσως μετά το συνέδριο της γενικής συνομοσπονδίας, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο και άμεσου συντονισμού των δύο Ομοσπονδιών, ανάλογα με τις εξελίξεις.

    Ακόμα η εκτελεστική επιτροπή αποφάσισε τις εξής παρεμβάσεις:

Αναθεώρηση του προγράμματος διπλής ανάπλασης Λεωφ.Αλεξάνδρας-Βοτανικού

   Την κατάργηση αφενός του σχεδιαζόμενου δημοτικού κτιρίου του Δήμου Αθηναίων και αφετέρου του κτιρίου καλαθοσφαίρισης του Παναθηναϊκού στο Βοτανικό και τον προσδιορισμό νέου ανώτατου συντελεστή δόμησης που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1,2 περιλαμβάνει το αναθεωρημένο πρόγραμμα διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και Βοτανικού που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το νέο πρόγραμμα εξασφαλίζει σαφώς μικρότερη επιτρεπόμενη δόμηση στο Βοτανικό και αύξηση κατά 30.000 τ.μ. των ελεύθερων χώρων και χώρων πρασίνου. Υπογραμμίζεται, παράλληλα, ότι το πρόγραμμα θα χρηματοδοτηθεί, αποκλειστικά, από πόρους του Δήμου Αθηναίων και από ιδιωτικούς πόρους.
   Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι, μετά την κοινοποίηση της με αριθμό 3059/2009 απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας για το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης στις περιοχές της Λεωφ. Αλεξάνδρας και του Βοτανικού του Δήμου Αθηναίων, το πρόγραμμα της διπλής ανάπλασης σε σχέση με τα προβλεπόμενα στον ν. 3481/2006 αναθεωρείται ως προς το σχεδιασμό του και την διαδικασία υλοποίησής του, ως εξής:

"Υπό έλεγχο η κατάσταση" στη Χιλή (εκτοξεύτηκε η τιμή του χαλκού)



   Η κατάσταση είναι πλέον υπό έλεγχο στην Κονσεπσιόν, μία από τις περισσότερο πληγείσες από τον πρόσφατο σεισμό πόλεις της Χιλής, όπου έχουν αναπτυχθεί χιλιάδες στρατιώτες για να σταματήσουν τις λεηλασίες και τα εγκλήματα, δήλωσε σήμερα η απερχόμενη πρόεδρος της χώρας Μισέλ Μπατσελέτ.

    Με τις στρατιωτικές ενισχύσεις που αναπτύσσονται στις ζώνες που επλήγησαν από τον σεισμό και το τσουνάμι ανέρχονται συνολικά σε 14.000 οι στρατιώτες που έχουν αναπτυχθεί στη χώρα για την αντιμετώπιση των λεηλασιών και την πάταξη των εγκληματικών ενεργειών, προσέθεσε η Μπατσελέτ, επαναλαμβάνοντας την έκκλησή της για ηρεμία.

    "Καταλαβαίνουμε την αγωνία που υπάρχει, όμως καταλαβαίνουμε επίσης ότι γίνονται εγκληματικές ενέργειες. Δεν θα το ανεχτούμε", σημείωσε.

    Ο στρατός που αναπτύσσεται θα εγγυηθεί "την ασφάλεια και την ηρεμία", κατέληξε.

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής το νομοσχέδιο για την ιθαγένεια των μεταναστών



   Υπερψηφίστηκε, επί της αρχής του, στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, με τις ψήφους ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, που αφορά την απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας, καθώς και το δικαίωμα του «εκλέγειν» και «εκλέγεσθαι» από μετανάστες, που ζουν νόμιμα στην Ελλάδα.

    Νέα Δημοκρατία και Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός καταψήφισαν το σχετικό σχέδιο νόμου, χαρακτηρίζοντάς το «ψευδεπίγραφο», ενώ το ΚΚΕ επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί επί των άρθρων.

    Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Διαμαντίδης, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλιστεί η ειρήνη, η ασφάλεια και η κοινωνική συνοχή στη χώρα, να προστατευτούν τα ατομικά δικαιώματα των μεταναστών και να μπουν κανόνες διαφάνειας στο διάτρητο ισχύον θεσμικό πλαίσιο.

1.3.10

Από άστεγος στους δρόμους του Βουκουρεστίου σε γκαλερί του Παρισιού


Η ζωή επεφύλασσε μια μεγάλη έκπληξη στον 63χρονο Ρουμάνο, Ίον Μπαρλαντεάνου, η γνωριμία του οποίου με έναν καλλιτέχνη τον οδήγησε από τους δρόμους του Βουκουρεστίου στο Παρίσι και σε μια συνάντηση με τη διάσημη Αμερικανίδα ηθοποιό, Αντζελίνα Τζολί.

Η τύχη «χαμογέλασε» το 2007 στον άστεγο τότε Ίον Μπαρλαντεάνου, όταν ο καλλιτέχνης Οβίντιου Φένες τον ανακάλυψε να κοιμάται σε ένα δρόμο της ρουμανικής πρωτεύουσας, έχοντας σε μια βαλίτσα έναν «κρυμμένο θησαυρό».

Ο Μπαρλαντεάνου έκρυβε μέσα στη βαλίτσα του μια σειρά από κολάζ, με υλικό από περιοδικά και εφημερίδες, που παρουσιάζουν ένα σατιρικό χαρακτήρα με αρκετά στοιχεία σουρεαλισμού.

Βρετανικό πυρηνικό καταφύγιο από τον Ψυχρό Πόλεμο πουλήθηκε στο eBay

Ένα βρετανικό πυρηνικό καταφύγιο από την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου βγήκε σε πλειστηριασμό μέσω της ιστοσελίδας eBay και πουλήθηκε σήμερα προς 27.000 λίρες (30.000 ευρώ).

"Μία σπάνια ευκαιρία να αποκτήσετε ένα μέρος της ιστορίας του Ψυχρού Πολέμου", ανέφερε μία διαφήμιση στην ιστοσελίδα.

Οι προσφορές ξεκίνησαν από τις 500 λίρες και μέσα σε λιγότερο από τρεις ημέρες 50πλασιάστηκαν. Σήμερα το βράδυ η τελευταία από τις 67 προσφορές πρότεινε τιμή αγοράς τις 27.424 λίρες.

Το καταφύγιο δημιουργήθηκε το 1959 και βρίσκεται στο εθνικό πάρκο του Πικ, στο κέντρο της Βρετανίας, ενώ λειτουργούσε ως το 1991, οπότε και κατέρρευσε η Σοβιετική Ενωση.

Η επιφάνεια του καταφυγίου είναι 15 μέτρα επί 15, ενώ βρίσκεται σε ένα αγροτικό οικόπεδο "πάνω σε έναν λόφο με πανοραμική θέα".

90χρονος "γκαζάκιας"

Ένας ατίθασος παππούς 90 ετών φέρει πλέον τον τίτλο του "πιο ηλικιωμένου γκαζάκια" της Αυστραλίας.

Ο εν λόγω παππούς εντοπίστηκε από την αστυνομία να τρέχει με υπερβολική ταχύτητα και υπό την επήρεια αλκοόλ στη Μελβούρνη και φυσικά έχασε το δίπλωμα οδήγησης επί τόπου.
Ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας πως είχε βγει έξω με το γιο του και ήπιαν κάποια ποτά για να γιορτάσουν "ένα ευχάριστο γεγονός".

Ο 90χρονος, του οποίου το όνομα δεν δημοσιοποιήθηκε, κέρδισε τον τίτλο του πιο "ηλικιωμένου γκαζάκια" από ένα 80χρονο, που πριν από ένα μήνα καταδικάστηκε με αναστολή, μετά την κοπιώδη σύλληψή του για υπερβολική ταχύτητα. Ο Ρόναλντ Μπελ οδηγούσε με 160 χιλιόμετρα την ώρα, όταν τον εντόπισαν. Το περιπολικό χρειάστηκε να τον κυνηγήσει για 23 χιλιόμετρα προτού τον σταματήσει. Ο ίδιος δικαιολογήθηκε πως τον είχε πάρει ο ύπνος πάνω στο τιμόνι και δεν αντιλήφθηκε την αστυνομία!

Ηλεκτρονικός πίνακας στα σχολεία

Ηλεκτρονικός πίνακας και ηλεκτρονικός υπολογιστής σε τάξη δημοτικού σχολείου; Ναι! Η τεχνολογία που φάνταζε μέχρι σήμερα "εχθρός" του μαθήματος και του σχολείου, επιχειρεί να γίνει σύμμαχος και αρωγός του. Με τη βοήθεια ενός προτζέκτορα και ενός λάπτοπ, που υπάρχουν σταθερά στην τάξη, τα παιδιά αντιμετωπίζουν την "παραδοσιακή παράδοση" του μαθήματος σαν τα ηλεκτρονικά παιχνίδια που παίζουν στους υπολογιστές.

    Ο πίνακας

    Ο διαδραστικός πίνακας είναι μία οθόνη που λειτουργεί με την αφή. Τοποθετείται στη θέση του παραδοσιακού κλασικού πράσινου, συνδέεται με φορητό υπολογιστή και προτζέκτορα και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να γράφουν σημειώσεις, περιλήψεις και να τις προβάλλουν στον πίνακα, έχοντας τη δυνατότητα προβολής φωτογραφιών αλλά και βίντεο, αφού στο πλάι υπάρχουν και ηχεία, καθώς και τη δυνατότητα επίλυσης ασκήσεων.

Συχνές οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις από την κατανάλωση κρέατος


Η κατανάλωση κρέατος μπορεί να προκαλεί πολύ πιο συχνά αναφυλαξία, τη σοβαρή και δυνητικά θανατηφόρα αλλεργική αντίδραση, από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι επιστήμονες, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική έρευνα.

Η μελέτη έγινε από ερευνητές των πανεπιστημίων της Βιρτζίνια και του Τενεσί, υπό τον δρα Σκοτ Κόμινς, και παρουσιάστηκε σε συνέδριο της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας στη Ν.Ορλεάνη, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερ.

Οι επιστήμονες, κάνοντας αναλύσεις αίματος, μελέτησαν τις περιπτώσεις 60 ασθενών που εμφάνιζαν ανεξήγητες και σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και συμπέραναν ότι μια ουσία του κρέατος, η άλφα-γαλακτόζη, πιθανώς είναι ο ένοχος.

Πάνω από 700 νεκροί από το σεισμό στη Χιλή



   Μετασεισμός μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε στο κέντρο της Χιλής, δύο ημέρες μετά την κύρια δόνηση των 8,8 Ρίχτερ όπως ανακοίνωσε το Αμερικανικό Γεωφυσικό Ινστιτούτο (USGS).

    Τουλάχιστον 708 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Χιλή από το σεισμό και το τσουνάμι που έπληξαν το κεντρικό και νότιο τμήμα της χώρας το Σάββατο, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό που ανακοίνωσε η πρόεδρος Μισέλ Μπατσελέτ.

    "Υπάρχει ένας αυξανόμενος αριθμός αγνοουμένων", πρόσθεσε η πρόεδρος της Χιλής υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός των νεκρών αναμένεται να αυξηθεί.

Οι ταινίες της εβδομάδας

ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΑΤΑΡΑΜΕΝΩΝ - SHUTTER ISLAND
Αμερικανική ταινία , που βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ντένις Λεχέιν, με θέμα τα Ψυχιατρεία και τις μεθόδους θεραπείας. Χρονικά η ταινία τοποθετείται στο 1954 , μιά εποχή που σηματοδοτείται απο τη διαμάχη μεταξύ των γιατρών  που ήθελαν να εισάγουν νέες μορφές ψυχοθεραπείας, εκπαίδευσης και ιατρικής και άλλων που θεωρούσαν τους ψυχασθενείς ανίατη περίπτωση και εφάρμοζαν βάναυσες μεθόδους όπως ηλεκτροσόκ και λοβοτομή.
 Στην ταινία ο Αμερικανός αστυνόμος Τέντι Ντάνιελς κι ο νέος συνεργάτης του, ο Τσακ φτάνουν σ’ ένα νησί κάπου στα ανοιχτά της Αμερικής, όπου βρίσκεται το Άσκλιφ, το ψυχιατρικό νοσοκομείο για ψυχασθενείς εγκληματίες, για να διεξάγουν έρευνα για μια ασθενή που φαίνεται να δραπέτευσε μυστηριωδώς. Όταν ξαφνικά ξεσπάει μια καταιγίδα, ο Ντάνιελς βρίσκεται αποκλεισμένος εκεί και η διακριτική γραμμή μεταξύ πραγματικότητας και παράνοιας αρχίζει να γίνεται επικίνδυνα δυσδιάκριτη.

Σούπερ Λίγκα: Παρέμεινε πρώτος ο Παναθηναϊκός

Προσωρινή ήταν η άνοδος του ΠΑΟΚ (3-0 την Ξάνθη) και του Ολυμπιακού (2-0 τον Ατρόμητο) στην κορυφή της βαθμολογίας, αφού ο Παναθηναϊκός πέρασε νικηφόρα από τη Νέα Σμύρνη την 24η αγωνιστική του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Νίκησε 2-0 τον Πανιώνιο, με μεγάλο πρωταγωνιστή για άλλη μια φορά τον Τζιμπρίλ Σισέ, που πέτυχε και τα δύο γκολ της ομάδας του, στο 21' με πέναλτι και στο 55' με σουτ.

Στα υπόλοιπα παιχνίδια, την τέταρτη σερί νίκη της σημείωσε η ΑΕΚ. Η «Ένωση» με γκολ του Τζεμπούρ στο λεπτό της αναμέτρησης κατάφερε να πάριε το θετικό αποτέλεσμα από τον Εργοτέλη, εδραιώνοντας παράλληλα την τέταρτη θέση στο βαθμολογικό πίνακα.

Στην ουρά του βαθμολογικού πίνακα, ιδιαίτερα επικίνδυνα είναι τα πράγματα για την ΑΕΛ. Οι «βυσσινί» γνώρισαν την ήττα από τον Αρη με 2-0 στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και μόλο αν καταφέρει και ανασυνταχτεί θα παραμείνει στην πρώτη κατηγορία της Σούπερ Λίγκας. Στο μεταξύ, σπουδαία νίκη με 4-2 πήρε ο Λεβαδειακός επί του ΠΑΣ Γιάννινα. Έτσι η ομάδα από τη Βοιωτία πήρε μια «βαθμολογική ανάσα» από τη ζώνη του υποβιβασμού, ανεβαίνοντας στην 13η θέση.

Α1: Ο Παναθηναϊκός νικητής στο ντέρμπι

Το απόλυτο πλεονέκτημα έδρας στα πλέι οφ της Α1 εξασφάλισε -ουσιαστικά- από σήμερα ο Παναθηναϊκός, με τη νίκη του 98-91 επί του Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ, για τη 18η ημέρα της διοργάνωσης. Οι "πράσινοι" έχουν πλέον δύο νίκες περισσότερες από τους "αιώνιους" αντιπάλους τους, διαφορά που είναι απίθανο να καλυφθεί στις επόμενες οκτώ αγωνιστικές της κανονικής περιόδου. Ο Δημήτρης Διαμαντίδης (26π., 10 ασίστ) και ο Ντρου Νίκολας (27π., 7/11 τρίποντα) ήταν οι κορυφαίοι των νικητών.

Αναλυτικά τα αποτελέσματα:

28.2.10

Πρόσκληση: Παρουσίαση του βιβλίου ‘ΙΟΚΑΣΤΗ’

Ο συγγραφέας Γιάννος Λαμπής σας προσκαλεί  στη παρουσίαση του
βιβλίου  ‘ΙΟΚΑΣΤΗ’
που κυκλοφορεί από τις βιβλιοεκδόσεις Αναζητήσεις.
Το έργο θα προλογίσει η διευθύντρια των Αναζητήσεων κυρία Μαρία Στυλιανού και ανάλυση θα κάνει ο συγγραφέας  Γιάννης Μελέσιος.
Δευτέρα, 15 Μαρτίου 2010 και ώρα 7.00 μ.μ στην αίθουσα ‘ΗΛΕΚΤΡΟΝ’ στο ισόγειο του κτηρίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, στη Λευκωσία. 
Τηλ. 25561963, 99692639

Με την ευγενή στήριξη της   

Πρώτος ο ΠΑΟΚ

   ΞΑΝΘΗ - ΠΑΟΚ 0-3

    Στην κορυφή της βαθμολογίας σκαρφάλωσε σήμερα ο ΠΑΟΚ, καθώς την 24η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα πέρασε με τρόπο θριαμβευτικό από την Ξάνθη, την οποία νίκησε 3-0 και περιμένει πλέον την αυριανή ημέρα για να δει τι θα κάνουν ο Παναθηναϊκός στη Νέα Σμύρνη με τον Πανιώνιο και ο Ολυμπιακός στο Καραϊσκάκη με τον Ατρόμητο. Δύο γκολ σημείωσε ο Βιεϊρίνια (7΄, 66΄) κι ένα ο Ιβιτς (13΄).

    ΑΕΚ - ΕΡΓΟΤΕΛΗΣ

    Με ένα γκολ του Τζιμπούρ στο 12' η ΑΕΚ πήρε δύσκολη νίκη με 1-0 από τον Εργοτέλη στο ΟΑΚΑ, σε αγώνα για την 24η ημέρα του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα.

Ξεπερνούν τους 300 οι νεκροί από το σεισμό στη Χιλή



   Φοβούμενοι τους μετασεισμούς, χιλιάδες πολίτες πέρασαν τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή έξω από τα σπίτια τους, σε πόλεις που υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τον τεράστιο σεισμό ο οποίος έπληξε τη Χιλή προκαλώντας προβλήματα στις μεταφορές, στην ηλεκτροδότηση, στην υδροδότηση και άλλες υποδομές.

    Ο σεισμός, ένας από τους ισχυρότερους του αιώνα, μεγέθους 8,8 βαθμών, έπληξε τη Χιλή νωρίς χθες Σάββατο, στοιχίζοντας τη ζωή 300 και πλέον ανθρώπων, διαλύοντας κτίρια και προκαλώντας τσουνάμι --σεισμικά κύματα-- που έφθασαν ως την Ιαπωνία, με ύψος 90 εκατοστά, και τη Ρωσία, με ύψος 80 εκατοστά.

    Αν και ο χαμηλός, μέχρι στιγμής, απολογισμός των νεκρών θεωρείται μεγάλη εύνοια της τύχης από πολλούς, ο σεισμός προκάλεσε μεγάλες ζημιές στις υποδομές της χώρας, της μεγαλύτερης παραγωγού χαλκού στον κόσμο και μιας από τις πιο σταθερές οικονομίες στη Λατινική Αμερική.