26.12.09

Με αμερικανική βίζα ταξίδεψε από τη Νιγηρία ο επίδοξος βομβιστής της Delta

Ο άνδρας που προσπάθησε να προκαλέσει έκρηξη κατά την διάρκεια πτήσης από το Αμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ επιβιβάστηκε στο Λάγος της Νιγηρίας και είχε «έγκυρη» αμερικανική βίζα, ανακοίνωσαν οι ολλανδικές αρχές.

«Ο άνδρας έφτασε από το Λάγος στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Αμστερνταμ και επιβιβάστηκε στην ανταπόκριση για το Ντιτρόιτ», αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι υπηρεσίες του εθνικού συντονιστικού κέντρου κατά της τρομοκρατίας (NCTB).

«Ο Νιγηριανός που συνελήφθη είχε στην κατοχή του έγκυρη αμερικανική βίζα», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Το επεισόδιο σημειώθηκε όταν το αεροσκάφος, ένα Airbus 330, που εκτελούσε πτήση από το Αμστερνταμ προς το Ντιτρόιτ των ΗΠΑ, με 278 επιβάτες και 11μελές πλήρωμα, άρχισε τη διαδικασία προσγείωσης.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, ο 23χρονος Νιγηριανός Αμπντούλ Φαρούκ Αμπντουλμουταλάμπ προσπάθησε να ενεργοποιήσει τον αυτοσχέδιο εμπρηστικό μηχανισμό, αλλά επιβάτες από τις διπλανές θέσεις έπεσαν πάνω του και τον εξουδετέρωσαν. Εν συνεχεία επενέβη το πλήρωμα, που έθεσε τον Νιγηριανό υπό έλεγχο. Το αεροσκάφος προσγειώθηκε χωρίς πρόβλημα στο Ντιτρόιτ.
Σύμφωνα με όσα ισχυρίζεται μέλος της Επιτροπής για την Εσωτερική Ασφάλεια της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, ο δράστης έχει υποβληθεί σε ανάκριση και υποστηρίζει πως είχε οδηγίες από την Αλ Κάιντα για την επίθεση.
Εμ τω μεταξύ, τα μέτρα ασφαλείας ενισχύθηκαν το Σάββατο σε όλα τα μεγάλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, μετά από αίτημα των αμερικανικών αρχών.
Την ίδια ώρα, στο Λονδίνο, εντατικές έρευνες διεξάγει η βρετανική αστυνομία. «Εξαιτίας της σοβαρής πιθανής απειλής που δημιουργεί το συμβάν, μίλησα με τον αρχηγό της Μητροπολιτικής Αστυνομίας, η οποία διεξάγει την έρευνα σε κτίρια στο Λονδίνο», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκ.Μπράουν.

Σύμφωνα με πολλά μέσα ενημέρωσης, ο 23χρονος Νιγηριανός ήταν φοιτητής μηχανολόγος μηχανικός στο University College του Λονδίνου (UCL).
«Είμαστε παντοτινά υπόχρεοι προς αυτούς τους ηρωϊκούς επιβάτες και το πλήρωμα, οι οποίοι εξουδετέρωσαν τον ύποπτο», τόνισε σε δηλώσεις του ο Μπένι Τόμσον, πρόεδρος της επιτροπής Εσωτερικής Ασφάλειας της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων.
«Οι απαντήσεις που πρέπει να δοθούν» γι' αυτή την πράξη, «είτε συνδέεται, είτε όχι με την Αλ Κάιντα, θα αποτελέσουν αντικείμενο των ακροάσεων τον επόμενο μήνα» πρόσθεσε.
Η επιτροπή θα πρέπει κατά κύριο λόγο να εξετάσει «τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να λαμβάνονται στο μέλλον» κατέληξε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.