17.2.10

Κρίσιμη η κατάσταση στον Έβρο


  Κρίσιμη θεωρείται από τις τοπικές αρχές η κατάσταση στον Έβρο, ο οποίος έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, καθώς αναμένονται μεγαλύτερες ποσότητες νερού στον ποταμό Άρδα, από τα φράγματα της Βουλγαρίας.

    Το χωριό Μάνδρα απειλούν τα ορμητικά νερά του ποταμού Εβρου, καθώς το ανάχωμα υπερχείλισε σήμερα το πρωί. Επιτόπου βρίσκονται δυνάμεις της νομαρχίας, της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας και του δήμου και κάνουν προσπάθειες ενίσχυσης του αναχώματος με χώμα για να κρατήσει το νερό.

    Στα Λάβαρα τα νερά έχουν κατακλίσει τα μισά από τα σπίτια του χωριού και συνεχώς αυξάνεται ο όγκος τους.

    Στις περιοχές που αντιμετωπίζουν πρόβλημα έχουν αναπτυχθεί η 2η και η 4η ΕΜΑΚ, καθώς και 3 ειδικά οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και οχήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης. Τα μέτρα που εφαρμόζονται επικεντρώνονται στην ενίσχυση των αναχωμάτων.

    Χθες το απόγευμα υπερχείλισε σε δυο σημεία το ανάχωμα στο ωοειδές, στον κάμπο της Ορεστιάδας και αναμένεται να υπάρξει ρήγμα, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν 80.000 στρέμματα.

    Όπως τόνισε ο νομάρχης Έβρου Νίκος Ζαμπουνίδης, από το ρήγμα που προκλήθηκε, θα υπάρξει εκτόνωση της όλης κατάστασης, μικρής όμως διάρκειας, μιας- δύο ημερών.

    «Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Τα νερά που έρχονται από τη Βουλγαρία είναι πάρα πολλά και περιμένουμε να έρθουν κι άλλα. Ο ποταμός Έβρος αυτή τη στιγμή είναι πολύ φουσκωμένος, τα νερά έχουν φτάσει στα 6,90 μέτρα, στο ύψος δηλαδή του 2007, όταν είχαν γίνει οι μεγάλες καταστροφές. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να συμβεί οτιδήποτε» ανέφερε ο κ. Ζαμπουνίδης και πρόσθεσε:

    « Όλα τα παραποτάμια αγροκτήματα του Διδυμοτείχου, του Ισαακίου, των Ψαθάδων, του Αμορίου, των Λαβάρων, της Κορνοφωλιάς έχουν πλημμυρίσει. Στο Πύθιο το νερό μπήκε στα πρώτα σπίτια που βρίσκονται στο κεντρικό δρόμο, δημιουργήσαμε ένα ανάχωμα και με αντλίες αντλούνται τα νερά και αντιμετωπίζεται η κατάσταση, το Πραγγί έχει πλημμυρίσει, κι έχουν εκκενωθεί από χθες 80 σπίτια . Στα Λάβαρα, το μισό χωριό είναι πλημμυρισμένο, ενώ η παρέμβαση που κάναμε στα Λαγυνά, όπου τοποθετήσαμε στο ανάχωμα 1.500 σακιά άμμο φαίνεται ότι αντέχει και τα νερά δεν μπαίνουν στο χωριό. Επίσης εκκενώθηκε και το χωριό Πόρος».

    Ο κ. Ζαμπουνίδης τόνισε ότι για να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα των πλημμυρών, πρέπει να υπάρξει πολιτική απόφαση από την Ελλάδα, την Τουρκία και την Βουλγαρία, για κοινή αντιμετώπιση του.

    Στο μεταξύ, το πρωί με εντολή του προέδρου της ΝΔ κ.Αντώνη Σαμαρά, έφτασε στην περιοχή κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπεύθυνο του τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εξωτερικών κ. Δημήτρη Αβραμόπουλο.

    Το κλιμάκιο ενημερώθηκε για την κατάσταση από τον Νομάρχη Έβρου κ. Νίκο Ζαμπουνίδη και στη συνέχεια αναχώρησε για τις πλημμυρισμένες περιοχές των Λαβάρων και της Μάνδρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.