23.2.10

Έκθεση: Τα τηλέφωνα του μέλλοντος

Στην Παγκόσμια Έκθεση Κινητής Τηλεφωνίας, που λειτουργεί αυτές τις μέρες στη Βαρκελώνη, οι εκθέτες παρουσιάζουν από «έξυπνα τηλέφωνα» μέχρι και την τεχνολογία του... 22ου αιώνα. Άλλωστε, όπως επισημαίνει σχετικό δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), πέρασε πλέον ο καιρός που το μόνο που μπορούσε κάποιος να κάνει από το κινητό του ήταν να τηλεφωνήσει. Εξάλλου, στις βιομηχανικές χώρες - κυρίως - οι αγορές έχουν σχετικά κορεστεί.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, που έχουν κατακλύσει την πρωτεύουσα της Καταλονίας, σήμερα η λέξη κλειδί είναι κινητό με Ιντερνέτ. Δηλαδή, η δυνατότητα να επισκέπτεται κάποιος κάθε ώρα του εικοσιτετράωρου τον κόσμο του διαδικτύου. Αυτό είναι εφικτό μέσω των λεγόμενων smart phones, των αποκαλούμενων και έξυπνων τηλεφώνων, μέσα των οποίων μπορούμε πλέον να θέσουμε σε λειτουργία και δη εξ αποστάσεως ακόμη το πλυντήριο με τα άπλυτά μας.

Όταν, όμως οι ειδικοί λένε τέτοια, γεννάται αμέσως το ερώτημα: πώς θα είναι τα κινητά τηλέφωνα του μέλλοντος; Στην παγκόσμια Έκθεση Κινητής Τηλεφωνίας, που λειτουργεί στην ισπανική μεγαλούπολη, οι επισκέπτες μπορούν να πάρουν πολλές απαντήσεις. Εδώ εκθέτει η αφρόκρεμα του κλάδου την τελευταία λέξη της τεχνολογίας. Πρόκειται για συνολικά 1.500 εκθέτες. Επιπλέον, οι διοργανωτές αναμένουν περί τους 50.000 επισκέπτες.
Μεταξύ των εκθετών και των εκθεμάτων τους βρίσκεται και ο χώρος του Ινστιτούτου Εφαρμοσμένης Τεχνολογίας της Πληροφορικής Fraunhofer. Ο εκπρόσωπός του, Μάρκους Αϊζενχάουερ, εξήγησε στη «ΝΒ» τη σχέση που έχουν τα βρώμικα ρούχα με την κινητή τηλεφωνία, με την εξοικονόμηση ενέργειας και - κατ’ επέκταση - με την προστασία του περιβάλλοντος.
Τεχνολογία και προστασία περιβάλλοντος
«Υπάρχει μια εφαρμογή, που ενεργοποιείται σε δύο smart phones», ανέφερε και πρόσθεσε: «Μπορεί να θέσει σε λειτουργία την κάμερα του τηλεφώνου και μέσω αυτής να παρακολουθήσει κάποιος συσκευές στο σπίτι του και να καταγράψει την κατανάλωση ενέργειας σε πραγματικό χρόνο. Παράλληλα, μπορεί να υπολογίσει το κόστος της κατανάλωσης ενέργειας ανά ώρα».
Βέβαια - όπως είπε - χρειάζεται και μια μικρή συσκευή, που τοποθετείται ανάμεσα στην πρίζα και το μηχάνημα που είναι συνδεδεμένο με το φις και η οποία διαθέτει το λογισμικό του Ινστιτούτου Fraunhofer, ώστε να διαπιστωθεί εάν το πλυντήριο - για παράδειγμα - καταναλώνει πολύ ενέργεια. Επιπλέον, όταν υπάρχει νυχτερινό τιμολόγιο, μπορεί κάποιος μέσω του κινητού του να θέσει σε λειτουργία το πλυντήριο σε ώρα που η κιλοβατώρα κοστίζει λιγότερο.
Σύμφωνα με το Γερμανό ερευνητή, άλλωστε, στο μέλλον ο κάτοχος ενός έξυπνου κινητού θα μπορεί να ενεργοποιεί το λειτουργικό του σπιτιού του μέσω της συσκευής του. Γι’ αυτό και τα smart phones είναι τόσο αγαπητά. Διότι, υπάρχουν πολλές τέτοιες, καθώς και άλλες εφαρμογές, οι λεγόμενες APPS.
Η LTC συνώνυμο της ταχύτητας
«Όμως, όλα αυτά δεν έχουν καμιά σημασία, αν το δίκτυο μεταφοράς δεδομένων δεν είναι ταχύ», είπε μιλώντας στη «ΝΒ» ο Νταν Γουόρεν, από την Παγκόσμια Ένωση Εταιρειών Τηλεπικοινωνίας και πρόσθεσε: «Ένα από τα μεγάλα θέματα φέτος είναι η τεχνολογία LTE, το σύστημα ταχύτατης αναμετάδοσης δεδομένων. Πολλοί χειριστές δικτύων θα εισαγάγουν τους επόμενους μήνες αυτήν την τεχνολογία, αναλόγως της περιοχής που βρίσκονται».
Επομένως, το συνώνυμο της ταχύτητας είναι το LTE. Πίσω από αυτά τα αρχικά κρύβεται μια νέα μέθοδος μετάδοσης δεδομένων. Μέχρι σήμερα το πιο γρήγορο ήταν το σύστημα Κινητών Επικοινωνιών Τρίτης Γενιάς UMTS, εκτός κι αν είναι κάποιος στο Όσλο ή στη Στοκχόλμη. Εκεί λειτουργεί ήδη το σύστημα LTE και αντί για τη μεταφορά 3 Mbite ανά δευτερόλεπτο, μπορούμε να στείλουμε 100 Mbite το δευτερόλεπτο.
Αυτό, όμως, σημαίνει ότι όπου κι αν βρίσκομαι, μπορώ να σερφάρω με το κινητό μου, να βλέπω τηλεόραση ή να κοιτώ τον συνεπιβάτη μου στα μάτια μέσω βίντεο. Άλλωστε, όπως επισήμανε και ο Ματίας Ρόζε, «η υψηλή ποιότητα είναι στόχος πρώτης προτεραιότητας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.