23.2.10

Οι ταινίες της εβδομάδας

Ο ΠΕΡΣΙ ΤΖΑΚΣΟΝ ΚΑΙ ΟΙ ΟΛΥΜΠΙΟΙ: Η ΚΛΟΠΗ ΤΗΣ ΑΣΤΡΑΠΗΣ
PERCY JACKSON AND THE OLYMPIANS: THE LIGHTNING THIEF

Αμερικανική ταινία , επιστημονικής φαντασίας με θέμα απο την ελληνική μυθολογία. Στο επίκεντρο βέβαια της ταινίας οι σχέσεις των γονιών με τα παιδιά τους. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Κρις Κολόμπους με ηθοποιούς τους Λόγκαν Λέρμαν, Μπράντον Τ. Τζάκσον, Πιρς Μπρόσναν, Ούμα Θέρμαν, Ροζάριο Ντόσον, Στιβ Κούγκαν, Σον Μπιν, Κάθριν Κίνερ.

Ο νεαρός Πέρσι Τζάκσον , που έχει προβλήματα στο σχολείο αποκτά ένα ακόμη και ίσως το σοβαρότερο:Ο Πέρσι μαθαίνει πως ο πραγματικός του πατέρας είναι ο Ποσειδώνας, Θεός της θάλασσας, πράγμα που σημαίνει πως ο Πέρσι είναι ημίθεος. Παράλληλα, ο Δίας κατηγορεί τον Πέρσι για την κλοπή της αστραπής του, η οποία αποτελεί όπλο μαζικής καταστροφής. Μια συγκλονιστική περιπέτεια, που κρύβει αμέτρητους κινδύνους, ξεκινά για τον Πέρσι…



Η ταινία βασίζεται στο ομώνυμο μυθιστόρημα του Ρικ Ράιορνταν, το οποίο είναι το πρώτο βιβλίο της best seller σειράς "Ο Πέρσι Τζάκσον και οι Ολύμπιοι", ενώ κυκλοφορεί και στα ελληνικά από τις Εκδόσεις Πάπυρος. Οι ιστορίες του Πέρσι Τζάκσον είναι εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία, τοποθετώντας τους 12 Θεούς του Ολύμπου στην σύγχρονη εποχή.

Το βιβλίο αυτό τράβηξε την προσοχή του Κρις Κολόμπους διότι, όπως λέει κι ο ίδιος, "δεν έχουμε δει τον κόσμο της ελληνικής μυθολογίας σε μια τέτοια ιστορία μέχρι σήμερα. Νομίζω πως ο Ρικ Ράιορνταν δημιούργησε κάτι μοναδικό, συνδυάζοντας τον κόσμο των αρχαίων Ελλήνων με την σύγχρονη Αμερική." Ο Κολόμπους περιγράφει το νέο αυτό είδος ως μια σύγχρονη περιπέτεια που συναντά μια ταινία ελληνικής μυθολογίας, αντί για μια καθαρόαιμη ταινία εποχής με Θεούς που φοράνε χλαμύδες και κάθονται πάνω στα σύννεφα. "Η ιστορία αυτή έχει μια αίσθηση ρεαλισμού και επικό ύφος, ενώ απεικονίζει μια απειλητική μεταφυσική μάχη ανάμεσα στο καλό και στο κακό" .


ΜΟΝΑΚΡΙΒΗ
PRECIOUS

Δραματική ταινία , αμερικανικής παραγωγής με θέμα τη σεξουαλική και σωματική κακοποίηση μιάς 16χρονης απο τον πατέρα και την μητέρα της.Η ταινία, είναι βασισμένη στο βιβλίο «Push» της Sapphire (τέως δασκάλας στο Χάρλεμ) με σκηνοθέτη τον Αφροαμερικανό Λι Ντάνιελς και ηθοποιούς τους Γκαμπόρεϊ "Γκάμπι" Σιντίμπε, Μονίκ, Πόλα Πάτον, Λένι Κράβιτζ, Μαράια Κάρεϊ, Σέρι Σέπερντ.

Η Precious μία 16χρονη , έγχρωμη , υπέρβαρη είναι ήδη έγκυος για δεύτερη φορά από τον πατέρα της, ενώ και η μητέρα της είναι βίαιη λεκτικά και σωματικά απέναντι της. Όταν στα 16 της, η Precious μαθαίνει να διαβάζει και να γράφει, ένας καινούργιος κόσμος ανοίγεται μπροστά της. Ένας κόσμος όπου, επιτέλους, μπορεί να μιλήσει και να εξομολογηθεί όλα όσα την πνίγουν. Ένας κόσμος όπου όλα τα κορίτσια μπορούν να είναι όμορφα, δυνατά και ανεξάρτητα...

Η ταινία «Precious» έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ στις 6 Νοεμβρίου και μόνο σε 18 αίθουσες (σε 4 πόλεις, Ν. Υόρκη, Λ. Αντζελες, Ατλάντα και Σικάγο), το πρώτο 3ήμερο προβολής του, (έως τις 8 Νοεμβρίου) κατέρριψε το ρεκόρ μέσου όρου κόβοντας εισιτήρια αξίας 104.000 δολαρίων ανά αίθουσα και σύνολο εισπράξεων 1,9 εκατομμύρια δολάρια.

Στο Φεστιβάλ Sundance , κέρδισε το βραβείο καλύτερης δραματικής ταινίας, το βραβείο κοινού, αλλά και της ερμηνείας στη Μονίκ, τη γνωστή ηθοποιό και TV περσόνα που υποδύεται με αξιοθαύμαστο ταλέντο την γεμάτη δηλητήριο και οργή μάνα της 16χρονης.

Ο σκηνοθέτης μιλώντας για την ταινία στις Κάννες είχε πεί: "Θα έλεγα πως είναι μια ιστορία θριάμβου απέναντι σε φαινομενικά αξεπέραστα εμπόδια. Μετά από τα πρώτα έξι λεπτά άρχιζα να κλαίω. Είναι πολύ περίεργο η ιστορία σου να αγγίζει ανθρώπους πολύ μακριά από τον τόπο που διαδραματίζεται και πολύ έξω από την κατάσταση που αφηγείται".


ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ ΤΟΥ ΝΗΜΑΤΟΣ
EDGE OF DARKNESS

Θρίλερ , αμερικανικής παραγωγής με θέμα την αγάπη ενός πατέρα για την κόρη του ,που δολοφονείται και κάνει τα πάντα για να βρεί τους δράστες. Η κεντρική ιδέα της ταινίας βασίζεται στη βραβευμένη με BAFTA ομώνυμη μίνι-σειρά του BBC ,πριν απο μία 20ετία με αλλαγή της έδρας δράσης των πρωταγωνιστών απο την Αγγλία στη Βοστόνη. Τη σκηνοθεσία υπογράφει ο Μάρτιν Κάμπελ και παίζουν ο βραβευμένος με Όσκαρ Μελ Γκίμπσον και ο Ρέι Γουίνστοουν.

Ο Τόμας Κρέιβεν (Μελ Γκίμπσον) είναι ένας βετεράνος του Ανθρωποκτονιών του Αστυνομικού Τμήματος της Βοστόνης και ανύπανδρος πατέρας. Όταν η 24χρονη μοναχοκόρη του Έμμα (Μπογιάνα Νοβακόβιτς) δολοφονείται στα σκαλοπάτια του σπιτιού του, όλοι υποθέτουν ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν εκείνος.

Πολύ σύντομα όμως, οι υποψίες του Τόμας στρέφονται αλλού και ξεκινά μια αποστολή προκειμένου να εξιχνιάσει την κρυφή ζωή της κόρης του και την δολοφονία της. Οι έρευνές του, τον οδηγούν σε έναν επικίνδυνο κόσμο επιχειρηματικών συγκαλύψεων,κυβερνητικών σκευωριών και δολοφονιών και στον μυστηριώδη και ύποπτο κυβερνητικό αξιωματούχο Ντάριους Τζέντμπεργκ (Ρέι Γουίνστοουν), που έχει αναλάβει να εξαφανίσει κάθε αποδεικτικό στοιχείο.

Η αναζήτηση του Κρέιβεν για τον θάνατο της κόρης του, μεταμορφώνεται σε μια οδύσσεια συναισθηματικής φόρτισης καθώς αποκαλύπτει μιά πτυχή της ζωής που του ήταν άγνωστη...

"Αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν ο τρόπος με τον οποίο η ίδια η ιστορία σε παρασύρει," λέει ο Γκίμπσον.Στο ίδιο μήκος κύματος και ο σκηνοθέτης που μίλησε για την ταινία : "Μου φάνηκε πολύ καλή ιδέα. Ανέκαθεν θεωρούσα ότι είχε πολύ δυνατή υπόθεση: ένας πατέρας χάνει την κόρη του και προσπαθεί να ανακαλύψει όχι μόνο τον δράστη και την αιτία της δολοφονίας, αλλά και το ποια πραγματικά ήταν η κόρη του. Την αγαπούσε πολύ, πίστευε ότι την καταλάβαινε, αλλά τελικά ανακαλύπτει ότι είχε μια δεύτερη ζωή την οποία εκείνος αγνοούσε."


ΕΝΑΣ ΑΝΔΡΑΣ ΜΟΝΟΣ
A SINGLE MAN

Δραματική ταινία σε σκηνοθεσία Τομ Φορντ με τους Κόλιν Φερθ, Τζούλιαν Μουρ, Μάθιου Γκουντ, Τζίνιφερ Γκούντγουιν, Νίκολας Χουλτ,Πολέτ Λαμορί.

Η ταινία «A Single Man» μας μεταφέρει στο Λος Άντζελες του 1962. Ενας ομοφυλόφιλος μεσήλικας Βρετανός καθηγητής, ο Τζορτζ Φάλκονερ (Κόλιν Φερθ) σε κάποιο Πανεπιστήμιο του LA , χάνει κάθε όρεξη για τη ζωή όταν πεθαίνει ο επι χρόνια σύντροφος του ,Τζιμ (Μάθιου Γκούντι) σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα .Ρυθμίζει όλες τις λεπτομέρειες και τις εκκρεμότητες της ζωής του και ετοιμάζεται να αυτοκτονήσει.

Στον πόνο και τη δυστυχία του ο Τζορτζ δέχεται την παρηγοριά της στενότερης φίλης του, Τσάρλι (Τζούλιαν Μουρ), μιας 48χρονης καλλονής που και αυτή πρέπει να δώσει τις δικές της μάχες με τα διλήμματά της για το μέλλον. Ένας νεαρός φοιτητής του Τζορτζ, ο Κένι (Νίκολας Χουλτ), που συνειδητοποιεί και αποδέχεται την πραγματική φύση του, αρχίζει να παρακολουθεί στενά τον Τζορτζ καθώς διακρίνει την τρυφερή ψυχή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.