13.3.10

Αποζημίωση θα πάρουν όσοι υπέστησαν βλάβες εξαιτίας της εργασίας τους στα ερείπια των Δίδυμων Πύργων


Συμφωνία ύψους 657 εκατομμυρίων δολαρίων για την αποζημίωση των περίπου 10.000 μελών των σωστικών συνεργείων και άλλων εργαζομένων που απασχολήθηκαν στον καθαρισμό των ερειπίων των Δίδυμων Πύργων, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 11ης Σεπτεμβρίου, ανακοίνωσαν ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ και η ασφαλιστική εταιρεία WTC Captive.

Χιλιάδες ενάγοντες, κυρίως πυροσβέστες, αστυνομικοί και εργάτες στο κτίριο, είχαν ασκήσει αγωγές κατά του δήμου της Νέας Υόρκης για τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν και τα οποία αποδίδουν στην εργασία που πραγματοποίησαν στα ερείπια του Διεθνούς Κέντρου Εμπορίου, μετά την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στις συνολικά 90 αγωγές τους, τα θύματα κατηγορούν τον δήμαρχο της Νέας Υόρκης και άλλους φορείς, όπως για παράδειγμα τις εταιρείες καθαρισμού, ότι απέτυχαν να προστατεύσουν καταλλήλως τους εργαζομένους, αλλά και να παράσχουν τις πρέπουσες ιατροφαρμακευτικές υπηρεσίες σε όσους αρρώστησαν.

"Ο διακανονισμός αυτός πρόκειται να επιτρέψει την αποζημίωση [των εναγόντων] για τις ζημίες που υπέστησαν ύστερα από την εργασία τους στο Ground Zero", αναφέρει η ανακοίνωση του δημάρχου της Νέας Υόρκης, ο οποίος χαρακτήρισε τη συμφωνία "δίκαιη και λογική λύση σε μία περίπλοκη υπόθεση". Στην ανακοίνωση διευκρινίζεται ότι το ύψος της αποζημίωσης για τον κάθε εναγόμενο θα είναι ανάλογο με τη βλάβη που υπέστη, ενώ οι εναγόμενοι έχουν περιθώριο 90 ημερών να μελετήσουν τη συμφωνία και να αποφασίσουν εάν θα την αποδεχθούν ή όχι.

Ο ιατροδικαστής του δήμου της Νέας Υόρκης παραδέχθηκε ότι τουλάχιστον δύο αστυνομικοί, οι οποίοι εργάστηκαν στη φρούρηση των ερειπίων επί μήνες μετά την επίθεση, πέθαναν από νόσους του αναπνευστικού. Πολλοί διασώστες επίσης έχουν αναφέρει τα τελευταία χρόνια ότι πάσχουν από αναπνευστικά προβλήματα, εξαιτίας της παραμονής τους κοντά στα φλεγόμενα ερείπια που περιείχαν εξαιρετικά μεγάλες ποσότητες αμίαντου. Άλλοι έχουν αναφέρει λευχαιμία, άλλους τύπους καρκίνου και ασθένειες του πεπτικού συστήματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.