4.6.10

Πανεργατικό συλλαλητήριο το Σάββατο 5 Ιουνίου

   Καθολική ήταν η συμμετοχή των εργαζομένων στη χθεσινή 24ωρη απεργία στα μαζικά μέσα μεταφορών και των κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων από τον κλάδο του Τύπου, αντιδρώντας στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο
   Η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ διοργανώνουν για το Σάββατο 5 Ιουνίου πανεργατικό συλλαλητήριο, στις 11 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά.

   Η ΓΣΕΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους «για την υπεράσπιση και διεκδίκηση των βασικών και θεμελιωδών οικονομικών, ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους. Δικαιώματα τα οποία υπονομεύονται από την ασκούμενη πολιτική».
   Η ΑΔΕΔΥ, σε ανακοίνωσή της αναφέρει: «Καταδικάζουμε τις πολιτικές που θέλουν να διαλύσουν την κοινωνική μας ασφάλιση και που καταφεύγουν σε διάφορες τακτικές για να αποπροσανατολίσουν τους εργαζόμενους».
   Στο μεταξύ, τις κοινωνικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης αλλά και τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα λιτότητας τα οποία εφαρμόζουν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στην απασχόληση και γενικότερα στον κοινωνικό τομέα έθεσε σήμερα στις Βρυξέλλες αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.
   Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Συνδικάτων Τζον Μονκς ενώ στη συνάντηση έλαβε μέρος, από ελληνικής πλευράς, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
   Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ τόνισε ότι «ο κόσμος της εργασίας και ευρύτερα ο ελληνικός λαός είναι οργισμένος για όλα αυτά που συνέβησαν στο παρελθόν και που τώρα παίρνουν μια τρομακτική μορφή εναντίον του με τη στάση των κυβερνήσεων, αλλά κυρίως με τη στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής».
    Σύμφωνα με τον Γ. Παναγόπουλο, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κρύβεται πίσω από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ασκεί πολιτικές, οι οποίες δεν είναι απλά πολιτικές λιτότητας αλλά πολιτικές που καταστρέφουν το ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο όπως το γνωρίσαμε στην ασφάλιση και στις εργασιακές σχέσεις».
   Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ σημείωσε ακόμη ότι «με αυτή την πολιτική, η Ευρώπη, η Ελλάδα, η Ισπανία, η Πορτογαλία και οι άλλες χώρες δεν θα βγουν από την κρίση» και όπως είπε «απαιτείται ένας αναστοχασμός πάνω στο μεγάλο ερώτημα: Που βαδίζει η Ευρώπη;»
   O κ.Παναγόπουλος ανέφερε παράλληλα ότι «το πρόβλημα δεν αντιμετωπίζεται πλέον σε εθνική αλλά μόνο σε διεθνή και κυρίως σε ευρωπαϊκή βάση».Στην ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος ο Γ. Παναγόπουλος είπε ότι «το σκέλος της ανάπτυξης απουσιάζει πλήρως από τις ευρωπαϊκές και τις εθνικές πολιτικές».
   Ερώτηση βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό
   Δεκατέσσερις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, με ερώτησή τους προς τον Υπουργό Εργασίας ζητούν από τον Α. Λοβέρδο να μην αποδεχθεί όσα εκτός μνημονίου εισηγείται,ερμηνεύοντας κατά τα δοκούν, η τρόϊκα (ΕΕ - ΕΚΤ και ΔΝΤ).
         Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Πάρις Κουκουλόπουλος, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, Σοφία Γιαννακά, Μιχάλης Κατρίνης, Μιχάλης Τζελέπης, Βασίλης Γερανίδης, Νικος Σαλαγιάννης, Βασίλης Κεγκερογλου, Όλγα Ρενταρή - Τέντε, Χρήστος Πρωτόπαπας, Δημήτρης Καρύδης, Τάσος Σιδηρόπουλος, Παύλος Στασινός και Γιάννης Αμοιρίδης, λένε στην ερωτησή τους ότι με βάση όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας δημιουργείται η εντύπωση ότι για την τρόικα, το σύνολο σχεδόν της εξοικονόμησης πόρων τα επόμενα χρόνια πρόκειται να προέλθει από δραματική περικοπή των συντάξεων.
         Δημιουργείται η αίσθηση ότι οι απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν προωθούν την προσπάθεια εξυγίανσης και επίλυσης του ασφαλιστικού, αλλά κυριολεκτικά την κατεδάφιση της δημόσιας ασφάλισης και την αντιμετώπιση της από ιδιωτικά σχήματα, αναφέρουν οι 14 βουλευτές.
         Και ερωτούν τι προτίθεται να πράξει η κυβέρνηση για όσα κινούνται εκτός μνημονίου κι αν (η κυβέρνηση) θα σεβαστεί τη σύμβαση και τη ρήτρα του ελληνικού κοινοβουλίου και όχι τις ερμηνείες της τρόικας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.