22.8.10

Ξεκίνησε η φόρτωση με καύσιμο στον αντιδραστήρα του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού

Οι επιχειρήσεις φόρτωσης του καυσίμου στον αντιδραστήρα του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ (νότιο Ιράν) άρχισαν χθες το πρωί, ανακοίνωσε ο Ιρανικός Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας.


"Η επιχείρηση μεταφοράς του πυρηνικού καυσίμου στον αντιδραστήρα πραγματοποιήθηκε στις 21 Αυγούστου παρουσία του αντιπροέδρου Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, επικεφαλής του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, και του Σεργκέι Κιριγένκο", επικεφαλής της ρωσικής πυρηνικής υπηρεσίας Rolsatom που διηύθυνε την κατασκευή του σταθμού, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Με την επιχείρηση αυτή, πρώτο σταθμό της φόρτωσης του αντιδραστήρα, ο σταθμός του Μπουσέρ καθίσταται επισήμως πλέον πυρηνική εγκατάσταση.

Η φόρτωση των 163 ράβδων καυσίμου στην καρδιά του αντιδραστήρα, υπό την επίβλεψη της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA), θα απαιτήσει περίπου δύο εβδομάδες και θα ολοκληρωθεί γύρω στις 5 Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια θα χρειαστούν περίπου δύο μήνες για να φτάσει ο αντιδραστήρας στο 50% της ισχύος του και ο σταθμός των 1.000 Mgw θα μπορέσει να συνδεθεί με το ηλεκτρικό δίκτυο στα τέλη Οκτωβρίου ή στις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Ιρανικού Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας Αλί Σιρζαντιάν.

Ο πρώτος ιρανικός πυρηνικός σταθμός παραγωγής ενέργειας που κατασκευάστηκε στο Μπουσέρ, είναι ένα "σύμβολο της αποφασιστικότητας του Ιράν να πετύχει τους στόχους του" παρά τις κυρώσεις, δήλωσε ο επικεφαλής του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος.

Η εκκίνηση του σταθμού του Μπουσέρ συνιστά μια τεχνολογική και πολιτική επιτυχία για το Ιράν και "ένα αγκάθι στο λαιμό των εχθρών του", δήλωσε ο Σαλεχί.

"Παρόλες τις πιέσεις, τις κυρώσεις και τις δυσκολίες που επιβλήθηκαν από τις δυτικές χώρες, η εκκίνηση του πυρηνικού σταθμού του Μπουσέρ καταδεικνύει τη συνέχιση του ειρηνικού πυρηνικού προγράμματος του Ιράν", δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί σε συνέντευξη Τύπου.

Ο επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ατομικής ενέργειας Rosatom Σεργκέι Κιριγένκο υπογράμμισε στην ίδια συνέντευξη Τύπου το "διεθνή" χαρακτήρα του σταθμού, ο οποίος βρίσκεται υπό τον έλεγχο της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (IAEA) και στον οποίο συμμετείχαν "περισσότερες από δέκα χώρες, περιλαμβανομένων ευρωπαϊκών και ασιατικών", τις οποίες δεν κατονόμασε.

Η Ρωσία πέτυχε από τον ΟΗΕ να εξαιρεθεί ο σταθμός του Μπουσέρ από το διεθνές εμπάργκο που έχει επιγβληθεί σε όλες τις μεταφορές πυρηνικών εξοπλισμών ή τεχνολογιών προς το Ιράν, δεσμευόμενη να παρέχει επί δέκα χρόνια το καύσιμο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία του και να το ανακτά μετά τη χρήση του ώστε να μειωθούν οι κίνδυνοι της διάδοσης. Ο πυρηνικός σταθμός θα παραμείνει εξάλλου για πολλά χρόνια υπό τον κοινό έλεγχο ρώσων και ιρανών τεχνικών.

Συνεχείς επιθεωρήσεις

Aπό τη μεριά της, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) διαβεβαίωσε ότι επιθεωρεί συνεχώς τον πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ.

"Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας επιθεωρεί τακτικά τον κεντρικό πυρηνικό σταθμό του Μπουσέρ στο Ιράν" δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ Αϊχαν Εβρενσέλ.

"Η ΙΑΕΑ παίρνει τα κατάλληλα μέτρα ελέγχου σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες" πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Υπηρεσίας, σε ανακοίνωσή του.



ΗΠΑ: "Καμία απειλή"

Η έναρξη λειτουργίας του πρώτου πυρηνικού σταθμού του Ιράν δεν αντιπροσωπεύει μία απειλή για την μη διάδοση των πυρηνικών όπλων, εκτιμούν σήμερα οι ΗΠΑ, υπογραμμίζοντας πως οι εγκαταστάσεις είναι για ειρηνική χρήση και η λειτουργία τους τελεί υπό την εποπτεία της ΙΑΕΑ, με τη συνδρομή της Ρωσίας.

Η βοήθεια που παρείχε η Ρωσία, τροφοδοτώντας τα απαραίτητα καύσιμα για τη λειτουργία του αντιδραστήρα στο Μπουσέρ, «αποδεικνύει πως το Ιράν δεν έχει ανάγκη να διαθέτει δικές του δυνατότητες εμπλουτισμού εάν οι προθέσεις του είναι ειρηνικές», τονίζει ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ντάρμπι Χάλιντεϊ.

«Ο αντιδραστήρας στο Μπουσέρ προορίζεται να τροφοδοτεί με ηλεκτρική ενέργεια για ειρηνική χρήση» και η Ουάσιγκτον «δεν βλέπει γιατί μπορεί να υπάρχει κίνδυνος για τη μη διάδοση διότι αυτός θα ελέγχεται από τη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) και διότι το καύσιμο το προμηθεύει η Ρωσία» και θα το παίρνει πίσω μόλις χρησιμοποιηθεί, πρόσθεσε ο ίδιος.

Υπενθυμίζοντας πως τη λύση αυτή την είχε προτείνει στο Ιράν η Ουάσιγκτον, ο Χάλιντεϊ πρόσθεσε πως αυτό δεν πρόκειται με κανένα τρόπο να απαλλάξει το καθεστώς της Τεχεράνης από «τις ευρύτερες υποχρεώσεις του» προς την ΙΑΕΑ, που έχει «κατ’ επανάληψη αναφέρει πως το Ιράν συνεχίζει να παραβιάζει σοβαρά τις υποχρεώσεις του».

Ισραήλ: "Παραβίαση διεθνών Συνθηκών"

Το Ισραήλ ανέφερε ότι η φόρτωση καυσίμου στον αντιδραστήρα του πρώτου ιρανικού πυρηνικού σταθμού στο Μπουσέρ ήταν "εντελώς απαράδεκτη" και ζήτησε από την διεθνή κοινότητα να ασκήσει περισσότερη πίεση προκειμένου να αναγκάσει την Τεχεράνη να σταματήσει κάθε εμπλουτισμό ουρανίου.

"Είναι εντελώς απαράδεκτο ότι μία χώρα η οποία τόσο κατάφωρα παραβιάζει τις διεθνείς Συνθήκες πρέπει να απολαμβάνει τους καρπούς από την χρήση της πυρηνικής ενέργειας" δήλωσε ο εκπρόσωπος του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών Γιόσι Λέβι, σε ανακοίνωσή του.

1 σχόλιο:

  1. Irmão Ili, Paz e Deus seja contigo. Parabéns pelo teu blog. Confesso que pouco sei da seu país, contudo gostei muito de seus posts.

    Pouco sei da Grécia, seu país, apenas vi no google earth e é mui lindo.

    Já te sigo e peço que me ajude e divulgar meu blog.
    http://wwwteologiavivaeeficaz.blogspot.com/

    Profº Netto, F. A

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.