22.11.10

Στον μηχανισμό στήριξης και η Ιρλανδία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) απάντησαν θετικά στο αίτημα οικονομικής βοήθειας, ύψους έως 90 δισεκατομμυρίων ευρώ, για την Ιρλανδία, η οποία γίνεται η δεύτερη χώρα της ευρωζώνης που επωφελείται φέτος μιας οικονομικής υποστήριξης μετά την Ελλάδα.


Στο Δουβλίνο διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από κυβερνητικά κτίρια για να καταγγείλουν την απόφαση αυτή, την οποία τα ιρλανδικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν "εθνική ντροπή". Ο πρωθυπουργός Μπράιαν Κάουεν, ωστόσο, υπεραμύνεται της απόφασής του.

Οι διεξαγόμενες διαπραγματεύσεις για το ποσό της χρηματοπιστωτικής βοήθειας προς την Ιρλανδία και για τον τρόπο που θα δοθεί θα ολοκληρωθούν ως το τέλος του Νοεμβρίου, ημερομηνία κατά την οποία θα έχει οριστεί το ακριβές ποσό, ανακοίνωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν.

Η κατ' αρχήν απόφαση που ελήφθη το βράδυ της Κυριακής από την ΕΕ και το ΔΝΤ να προσφέρουν υποστήριξη στην Ιρλανδία "αποτελεί αποφασιστική πρόοδο στις προσπάθειες που καταβάλλονται για να σταθεροποιηθεί η ιρλανδική οικονομία και να διαφυλαχθεί η χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην Ευρώπη", δήλωσε ο Ρεν σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

"Αυτή τη στιγμή διεξάγονται οι τεχνικές συζητήσεις σχετικά με αυτό το πρόγραμμα (βοήθειας) της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι διαπραγματεύσεις μπορούν να έχουν τελειώσει ως τα τέλη Νοεμβρίου", πρόσθεσε.

Ειδικοί της Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ βρίσκονται από την περασμένη εβδομάδα στο Δουβλίνο για να συζητήσουν τις λεπτομέρειες του σχεδίου βοήθειας, που η ιρλανδική κυβέρνηση αποφάσισε να ζητήσει χθες το βράδυ. Το ύψος της βοήθειας δεν διευκρινίστηκε αμέσως, όμως διπλωματικές πηγές δήλωσαν προς το Γαλλικό Πρακτορείο ότι τα δάνεια θα ανέλθουν σε 80 ως 90 δισεκατομμύρια ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου θα διαγράφονται.